DMOZ

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Curlie)
DMOZ
DMOZ logo.svg
DMOZ logo.png
Adresădmoz.org
Comercial?Nu
TipDirector web
ÎnregistrareOpțională
ProprietarAOL
AutorNetscape
Lansat5 iunie 1998
Loc în clasamentul Alexa 868 (aprilie 2014)[1]

DMOZ (de la directory.mozilla.org, după domeniul inițial) a fost un catalog de Internet în mai multe limbi, înființat în 1998. Site-ul și comunitatea care îl întreținea au fost cunoscute de asemenea ca Open Directory Project (ODP).
Este deținut de compania AOL, dar este construit și gestionat de o comunitate largă de editori voluntari din întreaga lume, fiecare responsabil de a verifica exactitatea și clasificarea site-uri din una sau mai multe categorii.[2]
Inițial a fost numit GnuHoo apoi redenumit NewHoo, iar la sfârșitul anului 1998 i-a fost atribuit numele de Open Directory Project.

DMOZ a ajuns cel mai bine cotat catalog, datorită atât numărului mare de categorii și subcategorii, cât și a numărului uriaș de resurse conținute. Înainte de a fi adăugat, fiecare site web este analizat de un editor voluntar. Conținutul său liber este reluat de multe alte site-uri, motoarele de căutare Lycos și HotBot inclusiv Google Directory.
DMOZ a avut peste 4,615,846 site-uri indexate, 84,296 editori voluntari și 590 000 de categorii.

DMOZ a fost închis pe data de 17 martie 2017 deoarece compania AOL nu a mai dorit să finanțeze proiectul. O versiune oficială statică a DMOZ a fost recreată de către editorii săi.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Dmoz.org Site Info”. Alexa Internet. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ seoromania.ro: Despre directorul Dmoz aprilie 9, 2013, Ana Ioniță

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Open Directory Project