Jan Kott

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Jan Kott
Date personale
Născut[1][3][4][5] Modificați la Wikidata
Varșovia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[1][3][6][7] Modificați la Wikidata
Santa Monica, California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Poland.svg Polonia
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupațieistoric literar[*]
scriitor
critic de teatru[*]
traducător
critic literar[*]
jurnalist
poet Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Muncitoresc Unit Polonez  Modificați la Wikidata
Limbilimba poloneză[2]  Modificați la Wikidata
Note
PremiiPremiul Herder
Order Sztandaru Pracy II klasy[*][[Order Sztandaru Pracy II klasy (Polish honors)|​]]  Modificați la Wikidata

Jan Kott (n. ,[1][3][4][5] Varșovia, Imperiul Rus – d. ,[1][3][6][7] Santa Monica, California, SUA) a fost un eseist, critic teatral și literar, istoric literar, scriitor, prozator și poet polonez. A fost membru în colectivul redacțional al săptămânalului literar-artistic "Kuznica" între 1945 și 1948. A fost unul dintre organizatorii Institutului de cercetări literare, din 1949 profesor la catedra de romanistică din cadrul Universității din Wrocław, iar din 1952 profesor la catedra de polonă a Universității din Varșovia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În 1939, după capitularea Varșoviei prizonier de război într-un lagăr german, izbutește să fugă ajutat fiind de un medic care-i procură actele unui decedat. A fost arestat de poliție. Imediat după ce iese din temniță se înscrie în partidul comunist. Urmează o serie de misiuni care-l poartă la Varșovia, Lvov, Cracovia, în păduri unde se duceau lupte, în zona germană, în cea sovietică. În martie 1957 părăsește partidul comunist, iar în anii '60 se exilează peste Ocean.

Opera literară[modificare | modificare sursă]

În perioada interbelică a scris critică literară și poezie. În 1946 și-a publicat eseurile scrise în timpul războiului, sub titlul Mitologie și realism, în 1948 studiul Despre Păpușa lui Bolesław Prus, iar în 1949 volumul de eseuri Școala clasicilor consacrat operelelor realismului vest-european din secolele XVIII-XIX. În cadrul cercetărilor sale pe primul loc s-a situat epoca iluminismului: O nouă sinteză a iluminismului polonez (1950), antologia Poezia iluminismului polonez (1950), antologia Poezia iluminismului polonez (1950), ediția critică a scrierilor lui S.Trembecki (1953) și ale lui F.Bohomolec (1960). Publicistica sa, editată sub titlul Progres și prostie (vol.1-2, 1956) precum și cronicile teatrale strînse în volumele Cum vă place (1955), Îmblînzirea scorpiilor (1957) și Masură pentru măsură (1962) reprezintă o cronică a vieții teatrale și literar-sociale a perioadei respective. Schițe despre Shakespeare, apărută în cea de-a treia ediție sub titlul Shakespeare, contemporanul nostru (1965) este cartea care i-a adus în 1964 Premiul Herder. A tradus din operele lui Diderot, Rimbaud, Apollinaire, Eluard, Aragon, Sartre, Ionescu și mulți alții.

Stabilit din 1966 în SUA, Jan Kott predă (mai întîi la Universitatea din Yale și apoi la Universitatea Stony Brook) literatură comparată și anglistică. În 1966 îi apar în SUA volumul de proză Jurnal și schițe mărunte, în 1973 eseul Zeul devorat, iar în 1990 scrierea Contribuții la o biografie. Cele mai multe din operele sale au fost traduse în numeroase țări.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Jan Kott”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Jan Kott, SNAC, accesat în  
  5. ^ a b Jan Kott, Brockhaus Enzyklopädie 
  6. ^ a b Kott, Jan (1914-2001) (în poloneză), Gazeta Wyborcza[*][[Gazeta Wyborcza (Polish daily newspaper)|​]],  
  7. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Despre viața și activitatea teoreticianului literar polonez Jan Kott, România literară, nr. 36, p. 28