Aragon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Aragon (dezambiguizare).
Comunidad Autónoma de Aragón
—  Regiune  —
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă

Țară Spania Spania

Reședință Zaragoza
Subdiviziuni Provincii

Guvernare
 - Președinte Luisa Fernanda Rudi Úbeda

Suprafață
 - Total 47,719 km²

Populație (2011)
 - Total 1.346.293 locuitori
 - Densitate 28,2 loc./km² 

Site web:

Localización Aragón.png

Aragon (în spaniolă Aragón) este o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei. Are o suprafață de 47.719 km² cu o populație de 1.217.514 locuitori (2003).

Aragon are graniță cu Franța la nord, cu Catalonia la est, cu Valencia la sud, și cu Castilia-La Mancha, Castilia-Leon, La Rioja și Navarra la vest. Este compusă din provinciile Zaragoza, Huesca și Teruel.

Capitala sa este Zaragoza.

În plus pe lângă cele trei provincii, Aragon este divizat în 33 de comarcas (județe).

Limbă[modificare | modificare sursă]

Pe lângă spaniolă, există o limbă aragoneză originală, vorbită încă în unele văi din Pirinei, care este diferită de dialectul aragonez al limbii spaniole castelane.

Catalana este vorbită de asemenea în unele comarque (județe) adiacente Cataloniei, în special: dialectul ribagorzan în Ribagorza (capitală Benabarre) și Litera (capitală Tamarite de Litera), și un alt dialect asemănător Terra Alta în Matarraña (capitală Valderrobres) și Bajo Cinca (capitală Fraga).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Din 1035 până în 1479 Aragón a fost și numele unui regat independent (Regatul Aragonului), ce se întindea peste granițele actualei regiuni administrative, incluzând și Catalonia din 1137 și mai târziu Insulele Baleare, Valencia, Sicilia, Napoli și Sardinia (vezi Imperiul Catalono-Aragonez). Un centru important al acestui regat era Barcelona, de vreme o uniune dinastică. Istoricii din ziua de astăzi numesc regatul "Coroana de Aragon", si istoricii catalani "Confederația Catalono-Aragoneză". Barcelona era centrul a ceea ce a fost în mai multe feluri Imperiul Mediteranean, ce conducea peste Marea Mediterană și care stabilea reguli pentru întreaga mare (de exemplu, prin Llibre del Consolat del Mar).

Uniunea dinastică dintre Castilia și Aragón din 1479, când Ferdinand al II-lea al Aragonului s-a căsătorit cu Isabella I a Castiliei, a condus la creerea formală a Spaniei ca și o singură entitate în 1516.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]