Premiul Herder

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Premiul Herder (în germană Gotfried-von-Herder-Preis) a fost un premiu internațional cultural. A fost decernat între 1963 - 2006. În 2007 a fuzionat cu un alt premiu (Premiul KAIROS⁠(en)).

Premiul a fost instituit de către fundația Alfred Toepfer în 1963, în onoarea criticului, filozofului, poetului și teoreticianului german Johann Gottfried von Herder, cunoscut mai ales prin influența remarcabilă pe care a avut-o asupra romantismului german și asupra unor remarcabili gânditori și scriitori germani de acum 200-225 de ani, contemporan și prieten de litere cu Johann Wolfgang von Goethe.

Începând cu anul 1963, la Universitatea din Viena, Austria, Fundația Alfred Toepfer, cu sediul în Hamburg, Germania, a donat și conferit acest premiu cultural orientat unor personalități marcante ale culturilor central și sud-est europene, care au adus contribuții semnificative atât culturii proprii cât și culturii Europei.

O listă completă a laureaților premiului Herder spune mult despre felul în care vestul democratic al Europei a atras atenția (înainte de 1990) asupra unor personalități culturale marcante aflate în spatele „cortinei de fier” și, implicit, asupra culturilor din care proveneau aceștia.

Români laureați ai premiului Herder[modificare | modificare sursă]

De-a lungul celor 43 de ani scurși între prima și ultima sa oferire, anumitor personalități marcante ale culturii române li s-a conferit premiul Herder. Printre aceștia au fost (în ordine cronologică):

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]