Mihail Jora

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol se referă la un muzician și compozitor român. Pentru alte sensuri, vedeți Mihail Jora (dezambiguizare).
Mihail Jora
Mihail Jora.jpg
Compozitorul Mihail Jora
Date personale
Născut2 august 1891
Roman, Neamț, România
Decedat10 mai 1971,(80 de ani)
București, Republica Socialistă România
Naționalitate România
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor, dirijor
Activitate
Alma materUniversitatea de muzică si teatru din Leipzig[*]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Națională de Muzică București  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruRector al Academiei Regale de Muzică din București
PremiiArtist al Poporului
Profesor pentruCamelia Dăscălescu, Ștefan Niculescu[1], Hilda Jerea  Modificați la Wikidata
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române

Mihail Jora (n. ,[2][3] Roman, Neamț, România – d. ,[4][2][5][3] București, România) a fost un muzician, compozitor și dirijor român, membru titular (1955) al Academiei Române.

Mihail Jora a fost profesor și rector al Academiei Regale de Muzică din București.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Studii și profesorat[modificare | modificare sursă]

Și-a făcut studiile la Leipzig și la Paris. Ca profesor de compoziție la Conservatorul din București, a educat o întreagă pleiadă de compozitori. Creația sa cuprinde balete (printre care „Curtea veche”, „La piață”, „Când strugurii se coc” și „Întoarcerea din adâncuri”), suita simfonică „Priveliști moldovenești” (suită în patru părți, care are la bază un motiv melodic din folclor: "Pe malul Tazlăului", "La joc", "Grâu sub soare", "Alai țigănesc"), poemul simfonic „Poveste indică”, „Burlesca” pentru orchestră, „Simfonia în do”, „Balada pentru bariton și orchestră”, lucrări de muzică de cameră (printre care „Cvartetul de coarde”) ș.a.

Liedul românesc[modificare | modificare sursă]

Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai liedului în muzica românească. De remarcat faptul că și-a numit cele peste o sută de partituri de gen Cântece, tocmai pentru a sugera caracterul românesc și particularitățile specifice care despart aceste lucrări de tradiția liedului german, reprezentat în special de compozițiile lui Schubert, Schumann și Brahms.[6] El a compus, pe versuri ale marilor poeți români, numeroase lucrări de acest gen, care se disting prin expresia lor originală. Creațiile lui Jora se caracterizează prin conținutul lor de viață bogat și variat. Unele lucrări ale sale sunt străbătute de o undă de umor și ironie. Opera lui Jora se remarcă prin măiestria interpretării elementelor melodice și ritmice, specifice cântecului popular. A fost printre primii compozitori care au întrezărit virtuțile artistice ale baletului.

Artist al Poporului[modificare | modificare sursă]

Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, compozitorului Mihail Jora i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Romînă „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.[7]

Uniunea Criticilor Muzicali îi poartă numele și organizează anual la București "Concursul Național de Interpretare Muzicală Mihail Jora".

Numele Mihail Jora îl poartă și Studioul de Concerte al Palatului Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice și corale din România (1000 de locuri).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.encyclopedia.com/arts/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/niculescu-stefan  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Mihail (Michael) Jora, Opća i nacionalna enciklopedija 
  4. ^ „Mihail Jora”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  5. ^ Mihail Jora, SNAC, accesat în  
  6. ^ Eveniment în viața muzicală românească: lansarea primului compact-disc cu Cântece de Mihail Jora, 27 septembrie 2009, Costin Tuchilă, Amos News, accesat la 23 iunie 2013
  7. ^ Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, pentru conferirea de titluri unor cadre artistice, publicat în Buletinul Oficial nr. 12 din 27 august 1964.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]