Ilie Oană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ilie Oană
Informații generale
Nume complet Ilie Oană
Data nașterii 16 august 1918(1918-08-16)
Locul nașterii Harbor, Indiana, Statele Unite ale Americii
Data decesului 27 aprilie 1993 (74 de ani)
Locul decesului România, România, România
Post Extrema dreapta
Cluburi de juniori
Ani Club
ID-ul introdus nu este recunoscut de sistem. Utilizați un ID de entitate valid.
Cluburi de seniori*
Ani Club Ap (G)
1935-1937 ID-ul introdus nu este recunoscut de sistem. Utilizați un ID de entitate valid.
1937-1951 600px Bianco e Blu (Strisce).png Juventus București
Echipa națională
Flag of Romania.svg România 2 (0)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului național
† Apariții (Goluri).

Ilie Oană (n. 16 august 1918, Harbor, Indiana, Statele Unite – d. 27 aprilie 1993) a fost un jucător și antrenor de fotbal român.

Copilaria si inceputul carierei[modificare | modificare sursă]

Oană s-a născut în Statele Unite, la Indiana Harbor, părinții săi refugiindu-se acolo din cauza Primului Război Mondial. Când Ilie avea 4 ani, s-au întors în România și s-au stabilit la Sibiu. Acolo, în Transilvania, a și început Oană să dea cu piciorul în minge, la echipa locală Șoimii.

Cariera de senior[modificare | modificare sursă]

In 1937 s-a transferat la Juventus București, unde a rămas până în 1951, ca extremă dreapta clasică, într-un atac din care mai făceau parte nume ca Mihai Flamaropol și Titi Popescu. După ce s-a retras, a rămas să activeze în cadrul aceluiași club, mutat între timp la Ploiești, sub numele de Petrolul. De altfel, Ilie Oană deține un record greu de egalat în fotbalul românesc, întrucât a petrecut 34 de ani la un singur club, ca antrenor și jucător.

Antrenoriatul[modificare | modificare sursă]

Ca antrenor, Ilie Oană a activat la Petrolul Ploiești, echipa greaca Panserraikos, Politehnica Iași, Universitatea Craiova (cu care a castigat Cupa României in 1978), Farul Constanța, Gloria Buzău. Cu "găzarii", pe care i-a promovat în primul eșalon în 1953, a cucerit de două ori titlul, în 1958 și 1959, dar și o Cupă a României, în 1963. De asemenea, Oană este al doilea antrenor din istoria Primei Divizii Romanesti ca meciuri din postura de antrenor cu 549; este depasit doar de Florin Halagian, care are 926 de meciuri. La începutul anilor '80, Oană s-a retras brusc din activitate, rămânând însă membru de vază în Colegiul Central al Antrenorilor.

  • Din 1990, stadionul „Petrolul" din Ploiești îi poartă numele, iar în Liga a IV-a din București este înscrisă și echipa de fotbal ACS „Ilie Oană". Tehnicianul s-a stins din viață la 27 aprilie 1993.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Articole biografice