Sari la conținut

Coloman Braun-Bogdan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Coloman Braun-Bogdan
Informații generale
Nume complet Coloman Braun-Bogdan
Data nașterii 13 octombrie 1905(1905-10-13)
Locul nașterii Arad, Austro-Ungaria
Data decesului (77 de ani)
Locul decesului Arad, România
Poreclă Cibi-Baci[1]
Post Mijlocaș
Cluburi de seniori*
Ani Club
1915–1932  AMEF Arad
1932–1934  Racing Club Calais
1934–1940  Juventus București
Echipe antrenate
1934–1936  Juventus București
1936–1938  Sportul Studențesc
1938–1940  Juventus București
1940–1945  Jiul Petroșani
1945 România
1946–1947  Rapid
1948  CSCA București
1948  Dinamo
1952–1954  UTA Arad
1960–1962  UTA Arad
1962–1963  Politehnica Timișoara
1963–1965  UTA Arad
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Coloman Braun-Bogdan (n. , Arad, Austro-Ungaria – d. , Arad, România) a fost un fotbalist român, care a jucat pentru echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal din 1938. Este primul antrenor din istoria cluburilor Steaua București și Dinamo București. A fost un mare colecționar de fanioane și insigne de fotbal.

Cariera de fotbalist

[modificare | modificare sursă]

Primul său club a fost A.M.E.F.A., o formație din Arad, orașul său natal. A evoluat la acest club de la vârsta de 10 ani și până la vârsta de 27 de ani, după care, în anul 1932, a plecat în Franța, evoluând doi ani la Racing Club de Calais. S-a întors în România, la Juventus București, actuala echipă-fanion a orașului Ploiești, Petrolul Ploiești. A evoluat pentru această echipă timp de șase ani, mai exact până în 1940, când s-a retras din fotbal. A fost selecționat la Campionatul Mondial din 1938, deoarece era unul din cei mai talentați mijlocași ai vremii, dar nu a fost folosit deloc la Turneul Final.

Cariera de antrenor

[modificare | modificare sursă]

Coloman Braun-Bogdan a luat în serios meseria antrenoratului. În anul 1933, când evolua pentru RC Calais (Calais este orașul francez care se află cel mai aproape de Anglia) a plecat în Albion, pentru a studia tainele meseriei pe care o dorea în urma retragerii din fotbal la Academia din Folkstone. În anul 1936, când a ajuns la Juventus București, a fost numit și antrenorul echipei. Până în 1936, a antrenat echipa bucureșteană, iar apoi, continuând să evolueze la aceasta, a antrenat în paralel formația Sportul Studențesc. În 1938 a devenit din nou antrenor la Juventus București, urmând ca, după retragerea sa din activitatea fotbalistică, să renunțe și la a mai antrena formația sa, devenind antrenorul formației Jiul Petroșani.

În prealabil, Coloman Braun-Bogdan a urmat și cursurile Școlii de Fotbal ONEF. Pe timpul războiului, a rămas antrenorul Jiului, însă în 1945, odată cu finalizarea acestuia, a ajuns la Rapid București. A antrenat doi ani formația de sub Podul Grant, iar după acest moment din cariera sa de antrenor a devenit primul antrenor din istoria Stelei. A fost înlăturat de la cârma echipei deoarece ASA București s-a salvat cu greu de la retrogradare, dar și-a găsit repede o altă echipă, Dinamo București, echipă abia fondată. Nici la Dinamo nu a rezistat mai mult de un sezon, așa că a renunțat la antrenorat.

Avea să revină asupra deciziei peste patru ani. A antrenat în trei etape UTA Arad, echipă cu care a reușit să câștige Liga 1 și Cupa României. A mai antrenat și Politehnica Timișoara, dar ultima echipă antrenată de el a fost UTA, în anul 1965 el retrăgându-se definitiv din antrenorat.

A mai ocupat funcții în Federația Română de Fotbal. A decedat în anul 1983, la vârsta de 78 de ani. Este primul antrenor din istoria Stelei și a unei alte echipe bucureștene de prim-plan, Dinamo.

A antrenat consecutiv câțiva dintre granzii capitalei : Rapid, apoi Steaua și Dinamo.

A câștigat două trofee importante : Campionatul României și Cupa României.[2][3][4][5][6][7]

Sportul Studențesc București

Jiul Petroșani

UTA Arad

  • Fotbal de la A la Z, Editura Sport Turism, 1984
  1. ^ „Eternul Derby“ a început cu el. Povestea antrenorului care le-a pregătit pe Steaua și Dinamo imediat după înființarea lor, adevarul.ro
  2. ^ a b „STEAUA-DINAMO. Cine e omul care a INVENTAT cele două rivale!” [STEAUA-DINAMO. Who is the man who INVENTED the two rivals!] (în Romanian). Fanatik.ro. . Accesat în . 
  3. ^ „Cibi Braun, antrenorul care a dus UTA spre titlul al patrulea, va fi comemorat astăzi” [Cibi Braun, the coach who led UTA to its fourth title, will be commemorated today] (în Romanian). Glsa.ro. . Accesat în . 
  4. ^ a b "Eternul Derby" a început cu el. Povestea antrenorului care le-a pregătit pe Steaua și Dinamo imediat după înființarea lor” [The "Eternal Derby" began with him. The story of the coach who trained Steaua and Dinamo immediately after their establishment] (în Romanian). Adevarul.ro. . Accesat în . 
  5. ^ „Coloman Braun-Bogdan, antrenorul rivalelor: a pregătit Rapid, Steaua, Dinamo, UTA și Poli Timișoara” [Coloman Braun-Bogdan, coach of the rivals: trained Rapid, Steaua, Dinamo, UTA and Poli Timișoara] (în Romanian). Ripensia-sport-magazin.ro. . Accesat în . 
  6. ^ a b „Romania National Champions”. RomanianSoccer. Accesat în . 
  7. ^ a b „Romanian Cup – Season 1953”. RomanianSoccer. Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]