Grand Theft Auto III

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto III
GTA3boxcover.jpg
Dezvoltator(i)Rockstar North[*]
Rockstar Vienna[*]
War Drum Studios[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games
Capcom  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Leslie Benzies[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăMicrosoft Windows
Xbox
PlayStation 3
macOS
iOS
Android
PlayStation 2
Xbox[1]  Modificați la Wikidata
Dată lansarePS2
22 octombrie 2001
PC
20 mai 2002
Xbox
noiembrie 2003
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
MediaDisc compact
DVD
teledescărcare[*]
Steam
Humble Store[*]  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemWindows[2]
ControlTastatură
Mouse
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][4]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto III ( prescurtat GTA III sau GTA 3) este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat de DMA Design (redenumit mai târziu Rockstar North) și publicat de Rockstar Games. Este primul joc 3D din seria Grand Theft Auto și al cincilea din serie per total, precum și primul din era 3 a acesteia. Inițial a fost lansat exclusiv pentru PlayStation 2 în octombrie 2001, dar mai târziu și pentru PC în 2002 și pentru Xbox în noiembrie 2003. Cu ocazia celei de-a zecea aniversări, a fost dezvoltată și o versiune mai actualizată pentru Android și iOS, ce a fost lansată pe 15 decembrie 2011.

Jocul se desfășoară în Liberty City, un oraș fictiv inspirat de New York City, în anul 2001, și urmărește povestea unui criminal numit Claude[5], care ajunge să lucreze pentru diverși criminali și oameni corupți din Liberty City pentru a urca tot mai mult pe scara socială și a află unde se ascunde prietena sa, Catalina, pentru a se putea răzbuna pe ea după ce aceasta l-a trădat și l-a lăsat să moară.

Ca și predecesorii săi, GTA III oferă jucătorului o libertate totală: se poate plimba prin oraș, poate realiza diverse misiuni pentru anumite personaje, poate comite infracțiuni sau desăvârși mai multe misiuni secundare. Conceptul și gameplay-ul jocului, împreună cu motorul 3D (o premieră pentru seria GTA) au făcut din GTA III cel mai bine vândut joc din 2001[6]. Este considerat un punct de cotitură în industria jocurilor datorită implicațiilor enorme pe care le-a avut asupra industriei[7]. Succesul acestui joc a fost esențial pentru popularitatea seriei.

Până în 2008 au fost lansate nu mai puțin de cinci prequel-uri ce descriu evenimente dinaintea celor din GTA III, din perspectiva altor personaje și chiar în orașe diferite, de asemenea fictive; următorul titlu major din serie, Grand Theft Auto IV, se petrece într-un univers diferit de cel al lui GTA III, astfel că acesta și cele cinci prequel-uri ale sale formează un univers denumit "universul 3D", în timp ce GTA IV și succesorii săi formează "universul HD". GTA III a provocat și numeroase controverse din cauza scenelor violente sau implicațiilor sexuale.

Poveste[modificare | modificare sursă]

Plasare[modificare | modificare sursă]

Acțiunea din Grand Theft Auto III are loc în Liberty City, un oraș imaginar pe Coasta de est a Statelor Unite. Orașul seamănă cu New York City, dar încorporează și elemente din alte orașe americane[8]. Acțiunea se desfășoară în jurul anului 2001, adică exact în perioada în care a fost lansat jocul. Acest lucru a fost confirmat de lansarea ziarului virtual Liberty Tree, care prezenta evenimente dinaintea începutului jocului. Ultimul articol datează din 18 octombrie 2001, cu doar câteva zile înaintea lansării jocului[9].

Pe tot parcursul jocului, protagonistul nu este strigat niciodată pe nume și nu scoate niciun cuvânt, decât la finalul ultimei misiuni, unde numele lui este dezvăluit a fi Claude. Totuși, el este numit de multe ori "Puștiule" sau "Fido"[5].

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 2001, după ce jefuiește o bancă din Liberty City, criminalul Claude este împușcat și trădat de prietena și complicele său, Catalina, care scapă apoi împreună cu un bărbat columbian fără nume, șoferul lor de evadare. Claude supraviețuiește, dar este arestat și condamnat la zece ani de închisoare. În timp ce este transportat într-o camionetă de poliție, convoiul poliției este atacat de niște membri ai Cartelului Columbian, care răpesc unul dintre colegii deținuți ai lui Claude, un bărbat asiatic în vârstă. În haosul rezultat, Claude și celălalt coleg deținut al său, un expert în explozive numit 8-Ball, sunt eliberați și ei, iar cei doi fug împreună până la o veche ascunzătoare de-a lui 8-Ball, unde acesta îl lasă pe Claude să locuiască. Mai târziu, bănuind că acesta se află în căutarea unui loc de muncă, 8-Ball îl introduce pe Claude lui Luigi Goterelli, proprietarul clubului Sex Club 7 și un membru de rang înalt din familia mafiotă Leone, una dintre cele mai puternice din Liberty City. Lucrând pentru Luigi, Claude cunoaște curând și alți membri respectați ai familiei Leone, ci anume pe Capo-ul Toni Cipriani și pe fiul Don-ului, Joey Leone, care îl angajează, de asemenea, pe Claude.

În timpul muncii pentru familie, Claude se ridică în rang în cadrul acesteia și îl cunoaște în cele din urmă pe Don-ul Salvatore Leone, care îl angajează să aibă grijă de soția lui trofeu, Maria, iar apoi și să investigheze un nou drog produs de Cartelul Columbian, numit SPANK. Astfel, Claude se reintersectează cu columbienii, conduși de Catalina și bărbatul columbian de mai devreme, Miguel, și descoperă că aceștia își au fabrica de SPANK pe o navă din port. Cu ajutorul lui 8-Ball, Claude distruge nava columbiană, iar apoi se întâlnește cu Salvatore, care îi cere o ultimă favoare înainte de a-l numi "om făcut" în cadrul familiei. Salvatore îl trimite pe Claude să scape de o mașină, dar Maria, care a început să-l placă pe Claude, îl avertizează la timp că este o capcană: Maria recunoaște că l-a mințit pe Salvatore că a început o relație cu Claude pentru a-l face gelos, dar acest lucru doar l-a înfuriat iar Salvatore a format o alianță secretă cu columbienii pentru a-l ucide pe Claude. Astfel, în loc să ia mașina și să cadă în capcana lui Salvatore, Claude se întâlnește în schimb cu Maria și cu prietena ei, Asuka Kasen, un lider important al Yakuzei, și împreună cei trei fug din Portland pe Insula Staunton, departe de Salvatore și familia Leone.

Claude începe să lucreze pentru Yakuza, în special pentru Asuka, care mai întâi îi cere să-l asasineze pe Salvatore, pentru a dovedi că legăturile sale cu Mafia s-au terminat. Claude se întoarce în Portland și îl ucide pe Salvatore când acesta iese din Sex Club 7, ceea ce îl forțează să stea definitiv departe de Portland, din cauză că familia Leone, care controlează mare parte din aceasta, îi este acum inamică. Întorcându-se pe Insula Staunton, Claude continuă să lucreze pentru Asuka, prin intermediul căreia cunoaște curând noi surse criminale din oraș, pentru care începe, de asemenea, să lucreze, precum Kenji Kasen, fratele lui Asuka și co-liderul Yakuzei alături de aceasta, și Ray Machowski, un ofițer LCPD corupt și inamic al Cartelului Columbian. În cadrul misiunilor pentru Kenji, Claude este pus să ajute Yakuza cu diferite operațiuni și să oprească traficul de SPANK realizat de Cartel, dar mai ales de Yardies, conduși de Regele Courtney, în timp ce Ray, care este tot mai paranoic din cauză că investigat de poliție, îl angajează pe Claude pentru câteva treburi murdare, în principal să omoare persoane care dețin dovezi împotriva lui, printre care și partenerul său, Leon McAffrey; în cele din urmă, Claude îl ajută pe Ray să scape de Afacerile Interne și de CIA, ducându-l la aeroport, de unde Ray pleacă în Vice City să înceapă o viață nouă.

Prin intermediul lui Ray, Claude îl întâlnește, de asemenea, pe mogulul carismatic Donald Love, care întreține un front mediatic uriaș. Într-un efort de a începe un război între Yakuza și Cartel pentru scăderea prețurilor la imobile, Love îl angajează pe Claude să-l omoare pe Kenji Kasen, învinuind Cartelul pentru atac. În următoarele misiuni pentru Love, Claude îl salvează pe omul în vârstă răpit de Cartel, aduncându-l la clădirea lui Love, iar mai târziu recuperează un pachet de la Cartel. Totuși, înainte să îl ducă lui Love, Claude îi găsește și confruntă pe Catalina și pe Miguel, chiar când apare și Asuka, încă crezând că aceștia l-au omorât pe Kenji. Catalina reușește să scape, dar Asuka îl capturează pe Miguel, în timp ce Claude pleacă să livreze pachetul lui Love. În ultimele misiuni pentru Love, Claude este pus să creeze o diversiune pentru poliție, astfel încât acesta să poată fugi din Liberty City. Când se întoarce la clădirea lui Love, Claude îi găsește pe acesta, bătrânul asiatic și pachetul dispăruți, astfel că decide să plece și se întoarce la Asuka.

Cu războiul dintre Cartel și Yakuza intensificandu-se, Asuka și Maria află de trecutul lui Claude cu Catalina, iar Asuka, după ce îl interoghează pe Miguel să-i dezvăluie mai multe operațiuni ale Cartelului, îl trimite pe Claude să atace acele operațiuni, slăbind semnificativ Cartelul. În cele din urmă, atacurile lui Claude asupra Cartelului atrag atenția Catalinei, care o răpește pe Maria, îi ucide pe Asuka și Miguel și îi cere lui Claude să plătească o răscumpărare de $500.000 în schimbul eliberării Mariei. Când Claude sosește la locul schimbului, Catalina îl trădează din nou și, după ce ia banii, își pune oamenii să-l omoare pe Claude. Totuși, acesta supraviețuiește și, în focul de armă care rezultă, Catalina încearcă să fugă într-un elicopter, dar Claude o urmărește până la baraj. Aici, Claude îi omoară pe columbienii rămași și o salvează pe Maria, înainte de a avea o luptă finală cu Catalina. Claude reușește să-i distrugă elicopterul, care se prăbușește apoi în baraj și explodează, ucigând-o astfel pe Catalina odată pentru totdeauna.

Pe măsură ce cei doi părăsesc scena, Maria începe să i se plângă lui Claude despre răpire, în special despre starea ei. În timpul genericului de final, se aude un foc de armă iar vocea Mariei încetează.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Povestea jocului, deși nu la fel de importantă sau complexă ca în următoarele titluri din serie, prezintă evoluția mai multor personaje pe lângă protagonist, de la lideri de bande și criminali la diverși oficiali corupți, cu toții conectați prin traficul unui nou drog numit "Spank", care devine o amenințare pentru Liberty City.

Succesul lui GTA III și al jocurilor ulterioare a dus la apariția anumitor personaje în mai multe jocuri, atât principale, cât și unele minore. Pentru a favoriza acest lucru, toate jocurile lansate după GTA III (până la GTA IV) se petrec înainte de acesta, astfel încât anumite personaje omorâte într-un joc pot apărea în celelalte, prezentând evenimente dinainte de GTA III și explicând anumite detalii rămase neclare, precum și evoluția unor personaje și cum au ajuns în felul în care sunt prezentate aici. Printre personajele care se întorc în titluri viitoare se regăsesc Salvatore Leone (și familia mafiotă Leone în general, în special Toni Cipriani, care este la rândul său protagonist în Grand Theft Auto: Liberty City Stories, și soția lui Salvatore, Maria), Donald Love, Phil Cassidy, 8-Ball, Regele Courtney (care este doar auzit în joc), Asuka Kasen, Ray Machowski și partenerul acestuia, Leon McAffrey, Miguel și, nu în ultimul rând, Catalina. Majoritatea bandelor introduse aici, în special Mafia, se întorc, de asemenea, în titlurile viitoare, mai ales cele care au loc tot în Liberty City, ci anume Grand Theft Auto: Liberty City Stories și Grand Theft Auto Advance (versiunea lui Liberty City prezentă în GTA IV și succesorii săi este un oraș complet diferit, deoarece jocurile de la GTA IV încoace se petrec într-un univers diferit de GTA III, astfel că și bandele și personajele de acolo sunt diferite).

Vocile multor personaje sunt oferite de actori celebri, ceea ce se va repeta doar în câteva titluri viitoare (în principal Grand Theft Auto: Vice City și Grand Theft Auto: San Andreas). Printre aceștia se numără Frank Vincent, Michael Madsen, Michael Rapaport, Joe Pantoliano, Debi Mazar, Kyle MacLachlan sau rapper-ul Guru.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto III moștenește și modifică multe din caracteristicile gameplay-ului predecesorilor săi, Grand Theft Auto and Grand Theft Auto 2, combinând elemente ale unui shooter și ale unui joc cu mașini cu ajutorul unui nou motor. Ideea de a folosi un motor 3D într-un joc de acest tip nu era nouă, fiind folosită pentru prima dată în Hunter (1991). GTA III reia unele din elementele jocului Body Harvest, combinându-le cu design-ul deschis al lumii din seria GTA pentru a crea un nivel de libertate și defaliere fără precedent în 2001.[10]

Când se deplasează pe jos, jucătorul are posibilitatea să alerge (dar nu poate înota), poate folosi arme și se poate lupta cu mâinile goale. De asemenea, el poate conduce vehicule din cele mai diverse: automobile, camioane, bărci și chiar un avion.

Infracțiunile, cum ar fi furtul de mașini, crima și furtul vor provoca diverse reacții din partea autorităților. Pe măsură ce crește nivelul de "amenințare", vor interveni pe rând poliția, FBI și armata. Când jucătorul moare sau este arestat, jocul va reîncepe la cel mai apropiat spital, respectiv secție de poliție, iar caracterul va pierde toate armele, armura și o sumă de bani pentru îngrijiri, respectiv mită. Deși asta se întâmpla și în GTA1 și GTA2, aici jucătorul are un număr nelimitat de vieți, pe când în jocurile anterioare acest număr era limitat.

Una din caracteristicile jocurilor GTA III anterioare era posibilitatea jucătorului să obțină bani lovin mașini și omorând trecători. Suma de bani deținută de jucător nu mai este o condiție pentru a deschide noi zone ale orașului, povestea fiind acum responsabilă pentru acest lucru. În plus, jucătorul se poate întoarce oricând în zonele în care a fost deja, deși acest lucru poatedeveni periculos datorită ostilității create în rândul grupurilor rivale.

Interfața jocului a fost modificată semnificativ. Există o hartă a orașului care conține adresele proprietăților jucătorului și locurile unde se desfășoară misiunile. Nivelul de sănătate și armură sunt indicare cu numere, și se adaugă un ceas. Comportamentul bandelor nu mai este dictat de nivelul de respect, ci de progresia în joc. Pe măsură ce Claude va termina diverse misuni, va deveni mai cunoscut în rândul bandelor rivale și aceștia vor trage asupra lui când îl zăresc.

În GTA III s-a renunțat la modul multiplayer din precedentele titluri, punându-se accentul pe campania individuală. Totuși, există extensii multiplayer ale jocului, dezvoltate de fanii seriei.[1]

Misiuni și poveste[modificare | modificare sursă]

O trăsătură comună a tuturor jocurilor din seria GTA este povestea neliniară. Misiunile oferite jucătorului fac parte din povestea principală sau sunt misiuni adiacente. Deși misiunile principale sunt necesare pentru a avansa în joc, ordinea misiunilor e în mare parte la alegerea jucătorului, multe din misiunile secundare nefiind obligatorii. În beta au misiuni date de un om al străzi numit Darkel .Rockstar Games le-a șters pentru că au fost acuzați de terorism.În acela misiuni trebuia să explodezi un autobuz de școlari ,să explodezi niște copii cu o mașină de înghețată asemănătoare cu a lui El Burro,să împuști 30 pietoni din mașină în 2 minute sau să-l omori pe Donald Love cu un avion, dar misiunea a fost ștearsa definitiv din cauza asemănării sale cu atacurile teroriste din 2001 .De misiuni secundare sunt misiunile de taximetrist (în care trebuie transportați clienți în diferite părți ale orașului), paramedic, polițist sau pompier. La limită, jucătorul poate decide să nu facă nicio misiune, ci doar să se plimbe prin oraș, furând mașini, omorând oameni și ascunzându-se sau luptându-se cu poliția.

O noutate din GTA III este prezența filmulețelor ce sunt prezentate în timpul unor misiuni. Acestea au rolul de a prezenta povestea jocului, de a introduce ordinele pentru misiune sau de a oferi jucătorului o vedere asupra misiunii ce urmează a fi efectuată. În timpul jocului, instrucțiunile sunt date prin subtitrări sau prin pager-ul lui Claude.

Arme[modificare | modificare sursă]

Jucătorul are de ales, pe lângă lupta cu mâinile libere și bâta de baseball, între diferite arme de foc și explozibili. Armele sunt în mare parte aceleași cu cele din primele 2 jocuri ale seriei.: M1911, Micro Uzi, nelipsitele AK-47 și M16A1, lansatorul de rachete și aruncătorul de flăcări din GTA1, pușca de vânătoare, cocktail-urile Molotov și grenadele din GTA2. Portarea lui GTA III într-o lume 3D permite jucătorului să aibă o vedere de tip FPS (First person shooter), permițând introducerea puștii cu lunetă și a cătării pentru M16A1 și lansatorul de rachete. Alte noutăți introduse în joc sunt posibilitatea de a împușca din mașină folosind mitraliera Micro Uzi și necesitatea de a reîncărca arma la terminarea unui încărcător. Armele pot fi cumpărate în joc de la magazine specializate, culese de la oamenii omorâți sau din anumite puncte ale orașului. Armele mari vor împiedica jucătorul să alerge.

Posturi de radio și coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Una din noutățile mai subtile ale jocului a fost adăugarea unui mare număr de posturi de radio. Posturile rulează muzică special scrisă pentru acest joc (precum și multe piese din primele 2 jocuri), dar și melodii cunoscute licențiate pentru GTA III. Acest lucru îl diferenșiază de primele jocuri din serie, care nu aveau decât muzică originală. Unul din posturi rulează un talk-show non-stop, multe din vocile auzite fiind caractere din joc, care prezintă aceleași excentricități și în timpul misiunilor. Alt post este "Flashback FM", care rulează muzica din filmul Scarface, ce a avut o puternică inspirație asupra urmării Vice City.

Pentru a oferi credibilitate poveștii, a fost creat un ziar electronic numit Liberty Tree, ce a prezentat evenimentele desfășurate în Liberty City între februarie 2001 și octombrie 2001 (data lansării jocului). Ziarul a oferit rapoarte lunare ce sugerau că evenimentele s-au produs în realitate. Situl prezintă și articole asupra activităților criminale din oraș și despre dezvoltarea orașului. Ca fotografii erau folosite capturi de ecran din joc.

Pe posturile de radio și situl Liberty Tree sunt prezentate numerase reclame. Unele făceau referință la situl companiei, ca de exemplu Petsovernight.com. Toate aceste situri au existat, fiind create pentru a oferi o legătură cu jocul. Totuși, deși semănau cu un joc real, toate legăturile de cumpărare duceau la Rockstargames.com.

Portări și remake-uri[modificare | modificare sursă]

După apariția pe PlayStation 2 au apărut și versiuni de Grand Theft Auto III pentru Windows și Xbox. GTA III a fost primul joc din serie lansat pe consolă înaintea versiunii pentru PC. De atunci, toate jocurile din serie au fost lansate pe PC la șapte-opt luni după PlayStation[11][12][13].

Versiunea pentru PC, lansată pe 21 mai 2002 a avut unele probleme de performanță datorate faptului că motorul grafic randa tot ce se găsea în spațiul vizibil, inclusiv obiectele ascunse de clădiri sau copaci[14]. Această problemă a fost rezolvată în Vice City. Totuși, versiunea de Windows suportă rezoluții mai mari, are texturi mai detaliate și aspectul personajului poate fi personalizat. În plus, a fost introdus pentru prima dată un post de radio care putea reda melodiile utilizatorului.

Versiunea pentru Xbox trebuia lansată în primăvara lui 2002 dar a fost amânată după ce Sony a semnat un contract de exclusivitate cu Take-Two Interactive (proprietarii Rockstar Games). Contractul a luat sfârșit în 2003 și în decembrie al acelui an a fost lansat pentru PS și Xbox Grand Theft Auto: Double Pack ce conținea atât GTA III cât și Vice City. Versiunea pentru Xbox era mai bună decât cele pentru PS2 și PC. În noiembrie 2005 a fost lansat Grand Theft Auto: The Trilogy care conținea GTA3, GTA:VC și GTA:SA. Au existat planuri de producere a unei versiuni pentru Nintendo GameCube,[15] dar s-a renunțat din motive necunoscute.

Au fost create 2 jocuri destinate dispozitivelor mobile bazate pe GTA III. Grand Theft Auto Advance a fost creat ca o portare pentru Game Boy Advance a GTA III, dar apoi a fost introdusă o nouă poveste desfășurată tot în Liberty City, un an înainte de evenimentele din GTA III. Grand Theft Auto: Liberty City Stories a fost lansat pentru PlayStation Portable în 2005 și mai apoi portat pe PS2. Acțiunea jocului, plasată în același oraș, are loc în 1998, cu 3 ani înainte de evenimentele din GTA III.

GTA III a fost lansat pe motorul grafic al lui GTA IV, și anume RAGE ( Rockstar Advanced Game Engine ) de către comunitatea GTAForums. Deoarece este în versiune demo, jocul conține doar prima insulă ( Portland ) și o singură mașina din GTA 3 ( Kuruma ). Restul vehiculelor sunt din San Andreas. Modificarea este un Add-on și necesită GTA IV: San Andreas care, la rândul lui, necesită Grand Theft Auto Episodes from Liberty City.

Odată cu evoluția smartphone-urilor, GTA III a fost portat pe dispozitive mobile cu sisteme de operare Android și iOS.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Redump.org 
 2. ^ „Windows port system requirements”. Take-Two Interactive.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
 3. ^ „OFLC (New Zealand) rating” (PDF). New Zealand Customs Service.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
 4. ^ Gra Grand Theft Auto III w systemie klasyfikacji gier ESRB (în engleză) 
 5. ^ a b care, deși este în mod oficial anonim în Grand Theft Auto III, el este denumit "Claude" într-o apariție episodică în Grand Theft Auto: San Andreas; astfel, datorită numelui său, se presupune adesea că el ar fi același personaj ca și Claude Speed, protagonistul din Grand Theft Auto 2, deși a fost confirmat de Rockstar Games că GTA III are loc într-un univers diferit de predecesorii săi, drept urmare acest lucru nu este posibil.
 6. ^ „NPD Press Release, 7 februarie 2002”. NPD Group. Accesat în 2007-08-06 2006.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 7. ^ „Feature: The 52 Most Important Video Games of All Time (page 8 of 8)”. 
 8. ^ „GTA IV: Building a Brave New World”. uk.xbox360.ign.com. 2008-03-28. Accesat în 2008-04-23.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 9. ^ Liberty Tree, October 2001. "Rockstar News." URL accessed on May 28, 2006.
 10. ^ „Greatest Games of All Time: Grand Theft Auto III”. uk.gamespot.com.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
 11. ^ GTA III's release information at MobyGames. URL accessed on June 11, 2006.
 12. ^ GTA: Vice City's release information at MobyGames. URL accessed on June 11, 2006.
 13. ^ GTA: San Andreas's release information at MobyGames. URL accessed on June 11, 2006.
 14. ^ Grand Theft Auto: Vice City Graphics Q&A with Aaron Garbut”. GameSpot.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)
 15. ^ Grand Theft Auto III and Vice City on Nintendo GameCube”. GameCubicle.  Parametru necunoscut |accessyear= ignorat (posibil, |access-date=?) (ajutor); Parametru necunoscut |accessmonthday= ignorat (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Grand Theft Auto III.