Grand Theft Auto III

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grand Theft Auto III
GTA3boxcover.jpg
Dezvoltator(i) Rockstar North[*]
Rockstar Vienna[*]
War Drum Studios[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i) Rockstar Games
Capcom  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i) Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i) Leslie Benzies[*]  Modificați la Wikidata
Serie Grand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor grafic RenderWare[*]  Modificați la Wikidata
Platformă Microsoft Windows
Xbox
PlayStation 3
macOS
iOS
Android
PlayStation 2  Modificați la Wikidata
Dată lansare PS2
22 octombrie 2001
PC
20 mai 2002
Xbox
noiembrie 2003
Genuri Joc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
Moduri Singleplayer  Modificați la Wikidata
Media Disc compact
DVD
teledescărcare[*]
Steam  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem Windows[1]
Control Tastatură
Maus
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGI PEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USK USK 18[*]  Modificați la Wikidata
CERO Z (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRB Mature 17+[*][3]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto III este un joc de acțiune pentru PlayStation 2, Xbox și calculator din seria Grand Theft Auto, dezvoltat de DMA Design (acum Rockstar North) și publicat de Rockstar Games. Este primul joc 3D din serie și al treilea în total. A fost lansat în octombrie 2001 pentru PlayStation 2, mai 2002 pentru PC-uri și noiembrie 2003 pentru Xbox. A fost lansat pe Android si iOS in 15 decembrie 2011.

Jocul urmărește personaj fictiv[4], trădat de prietenă în timpul unui jaf armat asupra unei bănci. El trebuie să urce în ierarhia criminalilor din oraș pentru a se putea confrunta cu aceasta.

Ca și predecesorii săi, GTA III oferă jucătorului o libertate totală: se poate plimba prin oraș, poate executa misiuni, poate comite infracțiuni sau diverse misiuni secundare.

Conceptul și gameplay-ul jocului, împreună cu motorul 3D (o premieră pentru seria GTA) au făcut din GTA III cel mai bine vândut joc din 2001[5]. Este considerat un punct de cotitură în industria jocurilor datorită implicațiilor enorme pe care le-a avut asupra industriei[6]. Succesul acestui joc a fost esențial pentru popularitatea seriei. Până în 2008 au fost lansate nu mai puțin de 5 prologuri ce descriu evenimente dinaintea celor din GTA III. Jocul a suscitat și numeroase controverse datorită scenelor violente sau cu implicații sexuale.

Cadru[modificare | modificare sursă]

Acțiunea din Grand Theft Auto III are loc în Liberty City, un oraș imaginar pe Coasta de est a Statelor Unite. Orașul seamănă cu New York City, dar încorporează și elemente din alte orașe americane[7]. Acțiunea se desfășoară în jurul anului 2001, adică exact în perioada în care a fost lansat jocul. Acest lucru a fost confirmat de lansarea ziarului virtual Liberty Tree, care prezenta evenimente dinaintea începutului jocului. Ultimul articol datează din 18 octombrie 2001, cu doar câteva zile înaintea lansării jocului[8].

Pe tot parcursul jocului, protagonistul nu este strigat niciodată pe nume și nu pronunță niciun cuvânt, decât la finalul ultimei misiuni. Totuși, el este numit de multe ori "Puștiule" sau "Fido"[4].

Poveste[modificare | modificare sursă]

Personajul principal al jocului a jefuit banca din Liberty City împreună cu prietena sa Catalina și un complice. În timp ce fugeau, Catalina se întoarce spre el și îi spune "Scuze dragă, dar eu sunt o fată ambițioasă, iar tu ești doar pierdere de timp." ("Sorry babe but I'm an ambitious girl, and you're just small time"). Apoi îl împușcă, crezând că acesta este mort; se observă că și complicele a fost împușcat. Aflăm apoi că personajul a supraviețuit, dar a fost arestat și condamnat la închisoare. În timpul transportului, evadează în urma unui atac asupra convoiului, menit să elibereze un alt prizonier.

Cu ajutorul unui alt prizonier evadat, personajul jucătorului obține diverse misiuni în lumea crimei din oraș și câștigă influență lucrând pentru diverse clanuri rivale, precum și pentru un polițist corupt și un mogul media. În timpul jocului, soția unui șef mafiot, Maria, se îndrăgostește de el. Salvatore, soțul Mariei, încearcă să-l ucidă, însă este salvat de Maria, care rămâne alături de el pentru restul acțiunii. În cele din urmă, acțiunile sale atrag atenția Catalinei (care lucrează acum pentru un clan columbian). Acesta o răpește pe Maria, ceea ce duce la o confruntare între cei doi. În cele din urmă, Catalina este ucisă.

Personaje[modificare | modificare sursă]

În plus față de progresia jucătorului, povestea, deși nu la fel de importantă ca în următoarele titluri din serie, prezintă evoluția mai multor personaje importante prin mici scene prezentate înainte de fiecare misiune. Majoritatea personajelor întâlnite sunt implicate în corupție, crime și traficul unui drog imaginar, numit "Spank", care devine o amenințare pentru Liberty City.

Datorită succesului înregistrat de GTA III și jocurile ulterioare, multe dintre aceste personaje apar și în alte titluri din serie în roluri mai mult sau mai puțin importante. De multe ori anumite amănunte rămase neclare în GTA III sunt lămurite în alte jocuri. Exemple în acest sens sunt Don Salvatore Leone (și familia mafiotă Leone în general), Donald Love, Phil Cassidy, 8-Ball și nu în ultimul rând Catalina.

Vocile personajelor sunt oferite de actori celebri, printre care Frank Vincent, Michael Madsen, Michael Rapaport, Joe Pantoliano, Debi Mazar, Kyle MacLachlan sau raper-ul Guru.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto III moștenește și modifică multe din caracteristicile gameplay-ului predecesorilor săi, Grand Theft Auto and Grand Theft Auto 2, combinând elemente ale unui shooter și ale unui joc cu mașini cu ajutorul unui nou motor. Ideea de a folosi un motor 3D într-un joc de acest tip nu era nouă, fiind folosită pentru prima dată în Hunter (1991). GTA III reia unele din elementele jocului Body Harvest, combinându-le cu design-ul deschis al lumii din seria GTA pentru a crea un nivel de libertate și defaliere fără precedent în 2001.[9]

Când se deplasează pe jos, jucătorul are posibilitatea să alerge (dar nu poate înota), poate folosi arme și se poate lupta cu mâinile goale. De asemenea, el poate conduce vehicule din cele mai diverse: automobile, camioane, bărci și chiar un avion.

Infracțiunile, cum ar fi furtul de mașini, crima și furtul vor provoca diverse reacții din partea autorităților. Pe măsură ce crește nivelul de "amenințare", vor interveni pe rând poliția, FBI și armata. Când jucătorul moare sau este arestat, jocul va reîncepe la cel mai apropiat spital, respectiv secție de poliție, iar caracterul va pierde toate armele, armura și o sumă de bani pentru îngrijiri, respectiv mită. Deși asta se întâmpla și în GTA1 și GTA2, aici jucătorul are un număr nelimitat de vieți, pe când în jocurile anterioare acest număr era limitat.

Una din caracteristicile jocurilor GTA III anterioare era posibilitatea jucătorului să obțină bani lovin mașini și omorând trecători. Suma de bani deținută de jucător nu mai este o condiție pentru a deschide noi zone ale orașului, povestea fiind acum responsabilă pentru acest lucru. În plus, jucătorul se poate întoarce oricând în zonele în care a fost deja, deși acest lucru poatedeveni periculos datorită ostilității create în rândul grupurilor rivale.

Interfața jocului a fost modificată semnificativ. Există o hartă a orașului care conține adresele proprietăților jucătorului și locurile unde se desfășoară misiunile. Nivelul de sănătate și armură sunt indicare cu numere, și se adaugă un ceas. Comportamentul bandelor nu mai este dictat de nivelul de respect, ci de progresia în joc. Pe măsură ce Claude va termina diverse misuni, va deveni mai cunoscut în rândul bandelor rivale și aceștia vor trage asupra lui când îl zăresc.

În GTA III s-a renunțat la modul multiplayer din precedentele titluri, punându-se accentul pe campania individuală. Totuși, există extensii multiplayer ale jocului, dezvoltate de fanii seriei.[1]

Misiuni și poveste[modificare | modificare sursă]

O trăsătură comună a tuturor jocurilor din seria GTA este povestea neliniară. Misiunile oferite jucătorului fac parte din povestea principală sau sunt misiuni adiacente. Deși misiunile principale sunt necesare pentru a avansa în joc, ordinea misiunilor e în mare parte la alegerea jucătorului, multe din misiunile secundare nefiind obligatorii. În beta au misiuni date de un om al străzi numit Darkel .Rockstar Games le-a șters pentru că au fost acuzați de terorism.În acela misiuni trebuia să explodezi un autobuz de școlari ,să explodezi niște copii cu o mașină de înghețată asemănătoare cu a lui El Burro,să împuști 30 pietoni din mașină în 2 minute sau să-l omori pe Donald Love cu un avion, dar misiunea a fost ștearsa definitiv din cauza asemănării sale cu atacurile teroriste din 2001 .De misiuni secundare sunt misiunile de taximetrist (în care trebuie transportați clienți în diferite părți ale orașului), ambulanțier, polițist sau pompier. La limită, jucătorul poate decide să nu facă nicio misiune, ci doar să se plimbe prin oraș, furând mașini, omorând oameni și ascunzându-se sau luptându-se cu poliția.

O noutate din GTA III este prezența filmulețelor ce sunt prezentate în timpul unor misiuni. Acestea au rolul de a prezenta povestea jocului, de a introduce ordinele pentru misiune sau de a oferi jucătorului o vedere asupra misiunii ce urmează a fi efectuată. În timpul jocului, instrucțiunile sunt date prin subtitrări sau prin pager-ul lui Claude.

Arme[modificare | modificare sursă]

Jucătorul are de ales, pe lângă lupta cu mâinile libere și bâta de baseball, între diferite arme de foc și explozibili. Armele sunt în mare parte aceleași cu cele din primele 2 jocuri ale seriei.: M1911, Micro Uzi, nelipsitele AK-47 și M16A1, lansatorul de rachete și aruncătorul de flăcări din GTA1, pușca de vânătoare, cocktail-urile Molotov și grenadele din GTA2. Portarea lui GTA III într-o lume 3D permite jucătorului să aibă o vedere de tip FPS (First person shooter), permițând introducerea puștii cu lunetă și a cătării pentru M16A1 și lansatorul de rachete. Alte noutăți introduse în joc sunt posibilitatea de a împușca din mașină folosind mitraliera Micro Uzi și necesitatea de a reîncărca arma la terminarea unui încărcător. Armele pot fi cumpărate în joc de la magazine specializate, culese de la oamenii omorâți sau din anumite puncte ale orașului. Armele mari vor împiedica jucătorul să alerge.

Posturi de radio și coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Una din noutățile mai subtile ale jocului a fost adăugarea unui mare număr de posturi de radio. Posturile rulează muzică special scrisă pentru acest joc (precum și multe piese din primele 2 jocuri), dar și melodii cunoscute licențiate pentru GTA III. Acest lucru îl diferenșiază de primele jocuri din serie, care nu aveau decât muzică originală. Unul din posturi rulează un talk-show non-stop, multe din vocile auzite fiind caractere din joc, care prezintă aceleași excentricități și în timpul misiunilor. Alt post este "Flashback FM", care rulează muzica din filmul Scarface, ce a avut o puternică inspirație asupra urmării Vice City.

Pentru a oferi credibilitate poveștii, a fost creat un ziar electronic numit Liberty Tree, ce a prezentat evenimentele desfășurate în Liberty City între februarie 2001 și octombrie 2001 (data lansării jocului). Ziarul a oferit rapoarte lunare ce sugerau că evenimentele s-au produs în realitate. Situl prezintă și articole asupra activităților criminale din oraș și despre dezvoltarea orașului. Ca fotografii erau folosite capturi de ecran din joc.

Pe posturile de radio și situl Liberty Tree sunt prezentate numerase reclame. Unele făceau referință la situl companiei, ca de exemplu Petsovernight.com. Toate aceste situri au existat, fiind create pentru a oferi o legătură cu jocul. Totuși, deși semănau cu un joc real, toate legăturile de cumpărare duceau la Rockstargames.com.

Portări și remake-uri[modificare | modificare sursă]

După apariția pe PlayStation 2 au apărut și versiuni de Grand Theft Auto III pentru Windows și Xbox. GTA III a fost primul joc din serie lansat pe consolă înaintea versiunii pentru PC. De atunci, toate jocurile din serie au fost lansate pe PC la șapte-opt luni după PlayStation[10][11][12].

Versiunea pentru PC, lansată pe 21 mai 2002 a avut unele probleme de performanță datorate faptului că motorul grafic randa tot ce se găsea în spațiul vizibil, inclusiv obiectele ascunse de clădiri sau copaci[13]. Această problemă a fost rezolvată în Vice City. Totuși, versiunea de Windows suportă rezoluții mai mari, are texturi mai detaliate și aspectul personajului poate fi personalizat. În plus, a fost introdus pentru prima dată un post de radio care putea reda melodiile utilizatorului.

Versiunea pentru Xbox trebuia lansată în primăvara lui 2002 dar a fost amânată după ce Sony a semnat un contract de exclusivitate cu Take-Two Interactive (proprietarii Rockstar Games). Contractul a luat sfârșit în 2003 și în decembrie al acelui an a fost lansat pentru PS și Xbox Grand Theft Auto: Double Pack ce conținea atât GTA III cât și Vice City. Versiunea pentru Xbox era mai bună decât cele pentru PS2 și PC. În noiembrie 2005 a fost lansat Grand Theft Auto: The Trilogy care conținea GTA3, GTA:VC și GTA:SA. Au existat planuri de producere a unei versiuni pentru Nintendo GameCube,[14] dar s-a renunțat din motive necunoscute.

Au fost create 2 jocuri destinate dispozitivelor mobile bazate pe GTA III. Grand Theft Auto Advance a fost creat ca o portare pentru Game Boy Advance a GTA III, dar apoi a fost introdusă o nouă poveste desfășurată tot în Liberty City, un an înainte de evenimentele din GTA III. Grand Theft Auto: Liberty City Stories a fost lansat pentru PlayStation Portable în 2005 și mai apoi portat pe PS2. Acțiunea jocului, plasată în același oraș, are loc în 1998, cu 3 ani înainte de evenimentele din GTA III.

GTA III a fost lansat pe motorul grafic al lui GTA IV, și anume RAGE ( Rockstar Advanced Game Engine ) de către comunitatea GTAForums. Deoarece este în versiune demo, jocul conține doar prima insulă ( Portland ) și o singură mașina din GTA 3 ( Kuruma ). Restul vehiculelor sunt din San Andreas. Modificarea este un Add-on și necesită GTA IV: San Andreas care, la rândul lui, necesită Grand Theft Auto Episodes from Liberty City.

Odată cu evoluția smartphone-urilor, GTA III a fost portat pe dispozitive mobile cu sisteme de operare Android și iOS.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Windows port system requirements”. Take-Two Interactive. http://www.take2games.com/index.php?p=games&platform=PC&title=gta3. Accesat la 21 aprilie 2006. 
 2. ^ OFLC (New Zealand) rating”. New Zealand Customs Service. http://www.customs.govt.nz/nr/rdonlyres/8e792e51-f13f-465d-8147-9d15035ae3b8/0/decisionslist.pdf. Accesat la 21 aprilie 2006. 
 3. ^ Gra Grand Theft Auto III w systemie klasyfikacji gier ESRB (în engleză) 
 4. ^ a b Deși este în mod oficial anonim în Grand Theft Auto III, personajul este denumit "Claude" într-o apariție episodică în Grand Theft Auto: San Andreas; datorită numelui, se presupune că este unul și același cu Claude Speed din Grand Theft Auto 2.
 5. ^ NPD Press Release, February 7, 2002”. NPD Group. http://www.npd.com/press/releases/press_020207.htm. Accesat la 6 august 2007. 
 6. ^ Feature: The 52 Most Important Video Games of All Time (page 8 of 8). http://gamepro.com/gamepro/international/games/features/110088.shtml. 
 7. ^ GTA IV: Building a Brave New World”. uk.xbox360.ign.com. 2008-03-28. http://uk.xbox360.ign.com/articles/863/863028p1.html. Accesat la 23 aprilie 2008. 
 8. ^ Liberty Tree, October 2001. "Rockstar News." URL accessed on May 28, 2006.
 9. ^ Greatest Games of All Time: Grand Theft Auto III”. uk.gamespot.com. http://www.gamespot.com/features/6171873/index.html. Accesat la 21 aprilie 2007. 
 10. ^ GTA III's release information at MobyGames. URL accessed on June 11, 2006.
 11. ^ GTA: Vice City's release information at MobyGames. URL accessed on June 11, 2006.
 12. ^ GTA: San Andreas's release information at MobyGames. URL accessed on June 11, 2006.
 13. ^ Grand Theft Auto: Vice City Graphics Q&A with Aaron Garbut”. GameSpot. http://uk.gamespot.com/ps2/action/grandtheftautovicecity/news.html?sid=2881042. Accesat la 21 aprilie 2006. 
 14. ^ Grand Theft Auto III and Vice City on Nintendo GameCube”. GameCubicle. http://www.gamecubicle.com/news-nintendo_gamecube_grand_theft_auto.htm. Accesat la 21 aprilie 2006. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Grand Theft Auto III.