Claude (Grand Theft Auto)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Claude este un personaj fictiv care apare ca protagonistul din Grand Theft Auto III, un joc video din seria Grand Theft Auto dezvoltată de Rockstar Games. El apare puțin și în Grand Theft Auto: San Andreas. Pe tot parcursul ambelor jocului, el nu vorbește niciodată și astfel nu are un actor de voce.

Numele lui Claude nu este menționat niciodată în vreun joc, acesta găsindu-se doar în niște fișiere. Rockstar au susținut că nu au avut nicio inspirație anume când l-au creat pe Claude și că au preferat să-l facă un ucigaș tăcut, dar puternic.

Apariții[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: San Andreas[modificare | modificare sursă]

În 1992, Claude este un criminal mic din San Andreas care o întâlnește pe Catalina și începe o relație cu ea, aceasta despărțindu-se recent de Carl "CJ" Johnson (protagonistul acestui joc). Claude face o singură apariție în joc, unde concurează împotriva lui CJ într-o cursă de mașini și pentru "afecțiunea" Catalinei (deși CJ nu mai este interesat de ea), dar pierde și îi dă lui Carl actele de proprietate pentru un garaj în San Fierro. În timp ce CJ se duce acolo, Claude și Catalina pleacă din San Andreas și se îndreaptă spre Liberty City. În etapele următoare ale jocului, Catalina îl sună pe CJ de câteva ori și îi spune despre relația ei cu Claude într-o încercare de-al face gelos, dar fără succes.

Grand Theft Auto III[modificare | modificare sursă]

În 2001, Claude și Catalina au ajuns în Liberty City și lucrează pentru Cartelul Columbian. Totuși, în urma unui jaf al unei bănci, Catalina îl trădează și îl împușcă pe Claude, lăsându-l să moară și spunându-i că nu îi mai este de folos cu nimic, înainte de a scăpa cu șoferul lor de evadare, Miguel. Claude supraviețuiește, dar este arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. În timp ce este transportat într-o camionetă de poliție, convoiul poliției este atacat de niște membri ai Cartelului Columbian, care răpesc unul dintre colegii deținuți ai lui Claude, un bărbat asiatic în vârstă. În haosul rezultat, Claude și celălalt coleg deținut al său, un expert în explozive numit 8-Ball, sunt eliberați și ei, iar cei doi fug împreună până la o veche ascunzătoare de-a lui 8-Ball, unde acesta îl lasă pe Claude să locuiască. Mai târziu, bănuind că acesta se află în căutarea unui loc de muncă, 8-Ball îl introduce pe Claude lui Luigi Goterelli, proprietarul clubului Sex Club 7 și un membru de rang înalt din familia mafiotă Leone, una dintre cele mai puternice din Liberty City. Lucrând pentru Luigi, Claude cunoaște curând și alți membri respectați ai familiei Leone, ci anume pe Capo-ul Toni Cipriani și pe fiul Don-ului, Joey Leone, care îl angajează, de asemenea, pe Claude.

În timpul muncii pentru familie, Claude se ridică în rang în cadrul acesteia și îl cunoaște în cele din urmă pe Don-ul Salvatore Leone, care îl angajează să aibă grijă de soția lui trofeu, Maria, iar apoi și să investigheze un nou drog produs de Cartelul Columbian, numit SPANK. Astfel, Claude se reintersectează cu columbienii, conduși de Catalina și bărbatul columbian de mai devreme, Miguel, și descoperă că aceștia își au fabrica de SPANK pe o navă din port. Cu ajutorul lui 8-Ball, Claude distruge nava columbiană, iar apoi se întâlnește cu Salvatore, care îi cere o ultimă favoare înainte de a-l numi "om făcut" în cadrul familiei. Salvatore îl trimite pe Claude să scape de o mașină, dar Maria, care a început să-l placă pe Claude, îl avertizează la timp că este o capcană: Maria recunoaște că l-a mințit pe Salvatore că a început o relație cu Claude pentru a-l face gelos, dar acest lucru doar l-a înfuriat iar Salvatore a format o alianță secretă cu columbienii pentru a-l ucide pe Claude. Astfel, în loc să ia mașina și să cadă în capcana lui Salvatore, Claude se întâlnește în schimb cu Maria și cu prietena ei, Asuka Kasen, un lider important al Yakuzei, și împreună cei trei fug din Portland pe Insula Staunton, departe de Salvatore și familia Leone.

Claude începe să lucreze pentru Yakuza, în special pentru Asuka, care mai întâi îi cere să-l asasineze pe Salvatore, pentru a dovedi că legăturile sale cu Mafia s-au terminat. Claude se întoarce în Portland și îl ucide pe Salvatore când acesta iese din Sex Club 7, ceea ce îl forțează să stea definitiv departe de Portland, din cauză că familia Leone, care controlează mare parte din aceasta, îi este acum inamică. Întorcându-se pe Insula Staunton, Claude continuă să lucreze pentru Asuka, prin intermediul căreia cunoaște curând noi surse criminale din oraș, pentru care începe, de asemenea, să lucreze, precum Kenji Kasen, fratele lui Asuka și co-liderul Yakuzei alături de aceasta, și Ray Machowski, un ofițer LCPD corupt și inamic al Cartelului Columbian. În cadrul misiunilor pentru Kenji, Claude este pus să ajute Yakuza cu diferite operațiuni și să oprească traficul de SPANK realizat de Cartel, dar mai ales de Yardies, conduși de Regele Courtney, în timp ce Ray, care este tot mai paranoic din cauză că investigat de poliție, îl angajează pe Claude pentru câteva treburi murdare, în principal să omoare persoane care dețin dovezi împotriva lui, printre care și partenerul său, Leon McAffrey; în cele din urmă, Claude îl ajută pe Ray să scape de Afacerile Interne și de CIA, ducându-l la aeroport, de unde Ray pleacă în Vice City să înceapă o viață nouă.

Prin intermediul lui Ray, Claude îl întâlnește, de asemenea, pe mogulul carismatic Donald Love, care întreține un front mediatic uriaș. Într-un efort de a începe un război între Yakuza și Cartel pentru scăderea prețurilor la imobile, Love îl angajează pe Claude să-l omoare pe Kenji Kasen, învinuind Cartelul pentru atac. În următoarele misiuni pentru Love, Claude îl salvează pe omul în vârstă răpit de Cartel, aduncându-l la clădirea lui Love, iar mai târziu recuperează un pachet de la Cartel. Totuși, înainte să îl ducă lui Love, Claude îi găsește și confruntă pe Catalina și pe Miguel, chiar când apare și Asuka, încă crezând că aceștia l-au omorât pe Kenji. Catalina reușește să scape, dar Asuka îl capturează pe Miguel, în timp ce Claude pleacă să livreze pachetul lui Love. În ultimele misiuni pentru Love, Claude este pus să creeze o diversiune pentru poliție, astfel încât acesta să poată fugi din Liberty City. Când se întoarce la clădirea lui Love, Claude îi găsește pe acesta, bătrânul asiatic și pachetul dispăruți, astfel că decide să plece și se întoarce la Asuka.

Cu războiul dintre Cartel și Yakuza intensificandu-se, Asuka și Maria află de trecutul lui Claude cu Catalina, iar Asuka, după ce îl interoghează pe Miguel să-i dezvăluie mai multe operațiuni ale Cartelului, îl trimite pe Claude să atace acele operațiuni, slăbind semnificativ Cartelul. În cele din urmă, atacurile lui Claude asupra Cartelului atrag atenția Catalinei, care o răpește pe Maria, îi ucide pe Asuka și Miguel și îi cere lui Claude să plătească o răscumpărare de $500.000 în schimbul eliberării Mariei. Când Claude sosește la locul schimbului, Catalina îl trădează din nou și, după ce ia banii, își pune oamenii să-l omoare pe Claude. Totuși, acesta supraviețuiește și, în focul de armă care rezultă, Catalina încearcă să fugă într-un elicopter, dar Claude o urmărește până la baraj. Aici, Claude îi omoară pe columbienii rămași și o salvează pe Maria, înainte de a avea o luptă finală cu Catalina. Claude reușește să-i distrugă elicopterul, care se prăbușește apoi în baraj și explodează, ucigând-o astfel pe Catalina odată pentru totdeauna.

Pe măsură ce cei doi părăsesc scena, Maria începe să i se plângă lui Claude despre răpire, în special despre starea ei. În timpul genericului de final, se aude un foc de armă iar vocea Mariei încetează.

Apariții în alte jocuri[modificare | modificare sursă]

Claude, împreună cu ceilalți protagoniști din era 3 a seriei GTA, este menționat în Grand Theft Auto IV, unde un desen de pe un zid sugerează că toți ar fi morți. Totuși, cum GTA IV se petrece într-un univers diferit de predecesorii săi, acest lucru nu este confirmat și este doar un easter egg. De asemenea, îmbrăcămintea lui Claude apare ca un articol vestimentar secret ce poate fi purtat de protagonist, Niko Bellic.

În GTA Online, modul multiplayer al lui Grand Theft Auto V, jucătorul îl poate selecta pe Claude ca un părinte pentru protagonistul creat de el, care astfel va semăna destul de mult cu personajul. Totuși, ca și GTA IV, acesta este doar un alt easter egg.

Caracterizare[modificare | modificare sursă]

Aspect[modificare | modificare sursă]

Claude este un bărbat destul de tânăr, în vârstă de vreo 20 de ani. El poartă o jachetă de piele neagră, blugi kaki și o pereche de teniși negri. În prima misiune a jocului, el poartă o uniformă portocalie de închisoare, după ce tocmai a fost eliberat dintr-o camionetă de poliție.

În versiunea de PC a lui GTA III, există un costum secret pentru Claude ce poate fi accesat din fișierele jocului. Acesta constă într-o jachetă maro, blugi albaștri, și teniși albi, precum și o mustață.

Personalitate[modificare | modificare sursă]

Fiind un personaj mut, Claude nu are o anumită personalitate și doar lucrează pentru oricine îl plătește mai mult. Cu toate acestea, el este arătat a fi destul de serios și ambițios, neoprindu-se până când se răzbună pe Catalina pentru trădarea ei. De asemenea, deși nu foarte loial față de angajatorii săi și lucrând pentru ei doar pentru bani, Claude pare să-i respecte și, în cazul celora pe care îi omoară, precum Salvatore Leone sau Kenji Kasen, aceștia l-au trădat deja la rândul lor sau l-au tratat cu dispreț, astfel că el pare să țină ranchiună, după cum este cazul și cu trădarea Catalinei.

Confuzia cu Claude Speed[modificare | modificare sursă]

Claude este adesea confundat cu Claude Speed, protagonistul din Grand Theft Auto 2, deoarece ce cei doi au doar același prenume. Cu toate acestea, cele două jocuri se petrec în universuri diferite, astfel că nu este posibil ca cei doi să fie același personaj și Claude, cel mai probabil, doar a fost inspirat de predecesorul său.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Claude a fost un personaj extrem de apreciat, fiind inclus în lista de "Cele mai tari personaje din Grand Theft Auto" de la IGN și aflându-se pe locul opt în "Top 10 cele mai memorabile personaje din GTA" de la CraveOnline, care s-a referit la Claude ca "fața principală a unui joc video ce indisputabil a schimbat industria jocurilor video pentru totdeauna".