Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned

Dezvoltator(i)Rockstar North[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRockstar Advanced Game Engine[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăXbox 360
PlayStation 3
Microsoft Windows  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*][1]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: The Lost and Damned este un joc video non-linear de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games. Jocul a fost inițial lansat exclusiv pentru Xbox 360 pe 17 februarie 2009[2], dar mai târziu fost lansat și pentru PlayStation 3 și Microsoft Windows în 2010[3]. Este al doisprezecelea titlu din seria Grand Theft Auto.

Jocul este primul dintre cele două expansiuni ale lui Grand Theft Auto IV, a doua fiind GTA: The Ballad of Gay Tony. Ambele expansiuni au fost lansate mai târziu ca un singur joc intitulat Grand Theft Auto: Episodes of Liberty City, care nu necesită jocul inițial pentru a putea fi jucat.

Acțiunea se desfășoară în același oraș din GTA IV, Liberty City, cu ușoare modificări, însă protagonistul de această dată este Johnny Klebitz, vice-președintele bandei de motocicliști The Lost din Alderney, care, împreună cu alți câțiva membri din bandă, a apărut și în câteva misiuni din GTA IV. Povestea jocului se concentrează pe încercarea lui Johnny de a menține banda unită, în timp ce are de-a face cu conflicte cu membrii propriei bande, războaie între bande, traficuri de droguri și numeroși dușmani. Jocul prezintă, de asemenea, bine cunoscuta poveste a diamantelor din GTA IV, însă din perspectiva lui Johnny.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: The Lost and Damned este un joc de acțiune-aventură, situat într-un open-world ;și jucat din perspectivă third person. Gameplay-ul este aproape identic cu cel din Grand Theft Auto IV și are loc în același oraș, Liberty City. Jocul are mai puțin de o treime din numărul de misiuni din jocul inițial, așa cum sa afirmat într-un interviu între IGN și președintele Rockstar North, astfel încât timpul necesar terminării jocului este de aproximativ 10-15 ore, în funcție de cât de mult jucătorul se concentrează pe povestea principală. Jocul include adăugări noi, majoritatea legate de faptul că Johnny, spre deosebire de Niko, este membru al unei bande și de rangul lui în această bandă, dar există și modificări minore, fără nicio legătură cu acest lucru.

Cea mai proeminentă dintre aceste adăugiri este existența checkpoint-urilor în misiunii, care permit jucătorului să reia misiunea din punctul unde au rămas în loc de a lua întreaga misiune de la capăt - un aspect adesea criticat în seria Grand Theft Auto. Checkpoint-urile sunt activate prin simpla reluare a misiunii după eșuarea acesteia - întoarcerea la punctul de început al misiunii va rezulta în luarea acesteia de la zero. Alături de sistemul de Checkpoint, The Lost and Damned include arme și vehicule noi, inclusiv motocicleta unicat a lui Johnny (Johnny însuși conduce mai bine o motocicletă decât orice alt vehicul din joc); capacitatea de a solicita ajutor de la membri The Lost MC; personaje aleatorii noi, dar puține; activități de timp liber noi și misiuni secundare unice, printre care Războiul între Bande și Cursele de Motociclete. O altă modificare față de Grand Theft Auto IV, este faptul că Johnny poate merge oriunde în Liberty City încă de la începutul unui jocului, dar în schimb nu-și poate schimba hainele sau intra în magazine de îmbrăcăminte. Clubul de comedie al orașului, Split Sides, dispune de un nou comediant care face rutine acolo, în timp ce magazinele de arme din oraș nu vând armele nou adăugate în joc, acestea putând fi obținute doar de la membrii The Lost MC responsabili pentru arme.

Două dintre noile misiuni secundare adăugate în The Lost and Damned - Războiul între Bande și Cursele pe Motociclete - necesită ca Johnny să fie pe o motocicletă pentru a putea fi începute. În Războaiele între Bande, Johnny și alți câțiva membri The Lost MC se luptă împotriva unor bande rivale în mai multe feluri - omorându-i în una dintre bazele lor, atacându-i în timp ce călăresc pe stradă, sau distrugând un vehicul pe care îl escortează - câștigând bani din fiecare luptă completată și deblocând o armă nouă în clubhouse-ul The Lost (și un adăpost achiziționat mai târziu în timpul poveștii) la fiecare 10 lupte finalizate. Cu cât fiecare război între bande devine mai dur, cu atât Johnny continuă să se angajeze în ele. Între timp, Cursele cu Motociclete sunt asemănătoare cu Cursele Stradale din Grand Theft Auto IV, singura diferență fiind că Johnny și ceilalți concurenți sunt echipați cu o bâtă de baseball pentru a ataca concurenții rivali, putând să-i dărâme de pe motocicletele lor, dar în cele din urmă își vor reveni și vor continua. Alte misiuni secundare includ furtul de motociclete pentru Angus, un membru al The Lost MC, și treburi murdare pentru politicianul Thomas Stubbs. Între timp, noile activități de timp liber care nu erau prezente în Grand Theft Auto IV includ Skandenberg, jocuri de cărți Hi-Lo și Hockey Aerian (găsit la Aleile de Bowling). Noile arme prezente în joc includ swan-off shotgun, shotgun de asalt, bățul pentru biliard, lansatorul de grenăzi și bombe țeavă.

Din cauza rangului lui Johnny în banda The Lost, în câteva misiuni și Războaie între Bande el este asistat de un grup mic de motocicliști The Lost care, dacă supraviețuiesc, câștiga experiență, devenind astfel mai pricepuți și rezistenți și îi vor mai de ajutor lui Johnny în misiunile / Războaiele între Bande viitoare. Dacă, în orice moment, un motociclist este ucis într-o misiune sau război, ei vor fi înlocuiți de un altul în cele viitoare. Johnny poate primi sprijin suplimentar din partea a doi membri din The Lost - Terry și Clay; ambii pot fi sunați pentru a face activități de timp liber împreună și, spre deosebire de Grand Theft Auto IV, abilitățile lor speciale sunt deblocate încă de la începutul jocului. Abilitatea specială a lui Terry este o dubiță cu arme la preț redus în apropiere, în timp ce cea a lui Clay este o motocicletă nouă la alegere. Puțin mai târziu în joc, Johnny poate să-i cheme pe amândoi să-l ajute în timpul unei misiuni și, dacă ies victorioși, atunci vor câștiga experiență care le crește nivelul de viață, abilitățile și le acordă arme mai bune.

În timp ce single-playerul are parte de noi adăugări, multiplayer-ul primește noi moduri de joc, conectate la The Lost MC, unele dintre ele îmbunătățindu-le pe cele din Grand Theft Auto IV:

 • Protecția Martorilor - una dintre echipe este banda The Lost și trebuie să distrugă un autobuz plin de martori, în timp ce cealaltă echipă este NOOSE și trebuie să protejeze autobuzul până la una dintre stațiile de poliție din Liberty City.
 • Curse - jucătorii se întrec într-o cursă pe motociclete și sunt echipați cu o bâtă cu care pot să dărâme ceilalți jucători de pe motocicletele lor, asemănător cu jocul Road Rush.
 • Motociclistul Lup Singuratic - similar cu modul Fiecare pentru el, un jucător este Lupul Singuratic și toți ceilalți trebuie să-l urmărească și omorî, pentru a deveni ei Lupul Singuratic. La sfârșitul jocului câștigă cine a fost Lupul Singuratic cel mai mult.
 • Deține Orașul - încearcă să preiei controlul asupra orașului zonă cu zonă, asemănător cu războiul între bande din Grand Theft Auto: San Andreas.
 • Afaceri pentru Club - similar cu modul Mafia din GTA IV, dar cu un total de 8 jucători conducând împreună ca o bandă. Jucătorul primește apeluri de la Angus care le spune să facă diverse treburi pentru The Lost MC.
 • Elicopter vs Motocicletă - un jucător călărește o motocicletă și încearcă să treacă prin cât mai multe checkpoint-uri, în timp ce un altul pilotează un elicopter și încearcă să-l oprească.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Jonathan "Johnny" Klebitz, vice-președintele clubului de motocicliști The Lost MC din Alderney, îi conduce pe ceilalți membri ai bandei pentru a-l întâmpina pe Billy Grey, președintele clubului, care tocmai a fost eliberat dintr-o reședință de instanță, unde a petrecut mult timp în urma arestării sale pentru posesie de droguri. Imediat după ce se întorc la clubul lor, Billy repreia conducerea bandei de la Johnny, care a petrecut tot anul trecut ca președinte și a adus mai multe beneficii clubului, chiar reușind să încheie un armistițiu cu rivalii lor, Îngerii Morții, prin a le oferi motocicleta lui Billy, astfel încat The Lost să poată să-și realizeze operațiunile de droguri și arme mai ușor în Liberty City. Astfel, Johnny este nemulțumit de întoarcerea lui Billy ca președinte, deoarece acesta trece rapid la vechile sale obiceiuri și, în modul său impulsiv de conducere, ignoră armistițiul făcut cu Îngerii și își dorește doar să-și recapete motocicleta. Drept urmare, Billy conduce un atac, la care este obligat să participe și Johnny, asupra uneia dintre ascunzătorile Îngerilor, recuperându-și motocicleta dar totodată reizbucnind un război cu aceștia. Pe măsură ce Billy îi conduce pe The Lost în tot mai multe atacuri asupra Îngerilor, apar tensiuni constante între acesta și Johnny, deoarece fiecare are propria viziune asupra modului de conducere a bandei, Johnny dorindu-și doar să mențină activitatea clubului fără probleme în loc să se lupte fără niciun scop cu Îngerii.

La scurt timp după ce află că un membru de-al lor, Jason Michaels, a fost ucis în Broker, Billy conduce un atac asupra unuia dintre cluburile Îngerilor, pe care îi consideră vinovați. Considerând că în sfârșit au un motiv real să se lupte cu Îngerii, Johnny participă alături de Billy și ceilalți membri The Lost în atacul asupra clubului acestora, dar ajunge să aibă dubii dacă aceasta a fost într-adevăr o misiune de-al răzbuna pe Jason, mai ales după ce îi însoțește pe Billy și pe secretarul clubului, Brian Jeremy, în interiorul clubului Îngerilor în urma atacului și îi găsește furând o cantitate mare de heroină de-a acestora. În ciuda dubiilor sale, Johnny este mai târziu obligat de Billy să lucreze pentru Elizabeta "Liz" Torres, o cunoscută traficantă de droguri din Bohan, care i-a ajutat să găsească un cumpărător pentru heroina furată. Acompaniat de doi asociați de-ai lui Liz, Niko Bellic și Playboy X, Johnny sosește la locul schimbului, dar acesta se dovedește a fi o ambuscadă a poliției, deși toți trei reușesc să scape iar Johnny se întoarce cu drogurile la Billy. În același timp, Johnny devine partener în furtul de motociclete cu alți doi membri din The Lost, Jim Fitzgerald, trezorierul clubului și cel mai bun prieten al său, și Angus Martin, și îl ajută pe Jim să fure niște motociclete de la Îngeri; totuși, acestea ajung să fie confiscate de doi ofițer LCPD corupți, astfel că, drept răzbunare, Johnny și Jim îi ademenesc pe cei doi într-o ambuscadă și îi omoară, dar acest eveniment îi face să se întrebe dacă ar putea fi investigați de vreo organizație guvernamentală.

Ceva timp mai târziu, Jim află că heroina furată le aparține de fapt Triadelor și îl sfătuiește pe Billy să o returneze imediat, dar acesta refuză să o facă pe gratis. Având, însă, în vedere toate problemele actuale ale clubului (războiul cu Îngerii, posibilitatea de a fi investigați și, nu ultimul rând, conflictele din cadrul bandei), Johnny și Jim îl conving în cele din urmă pe Billy că evitarea unui conflict cu Triadele ar fi de preferat, astfel că acesta stabilește o întâlnire pentru a returna drogurile și îi însoțește apoi pe Johnny, Jim și Brian până la locul schimbului. Totuși, odată ajunși acolo, Billy refuză să meargă mai departe și îi trimite pe Johnny și Jim să înapoieze singuri drogurile, în timp ce el și Brian stau de veghe. Negocierile pașnice nu merg așa de bine iar Triadele, dorind să se răzbune pentru furtul drogurilor lor, îi atacă pe Johnny și Jim. Deși pierd heroina, cei doi reușesc să scape, dar focul de armă cauzează sosirea poliției, care îl arestează pe Billy.

Cu Billy în închisoare, Johnny redevine președintele bandei The Lost și promite să o țină unită și să o repună pe picioare, continuând astfel să lucreze alături de Angus în furtul de motociclete, precum și alături de Jim și doi prieteni de-ai săi, Malc și DeSean, membri ai bandei de motocicliști Uptown Riders, pentru a distruge niște dubițe cu rezerve mari de arme și droguri de-ale Îngerilor, punând astfel capăt afacerii lor și încheind războiul cu ei. Pentru a mai face rost de bani pentru club, Johnny continuă lucrul pentru Liz, prin intermediul căreia se reîntâlnește totodată cu Malc și DeSean, toți trei fiind angajați să fure o cantitate mare de cocaină. Mai târziu, Johnny este pus să o aducă pe prietena lui Liz, Marta, care are la ea o altă cantitate de cocaină, în siguranță la apartamentul ei de la aeroport, iar apoi să lucreze din nou alături de Malc și DeSean pentru a vinde această cocaină, după ce Liz începe să fie investigată de poliție; în urma unui schimb eșuat, Malc se întoarce cu cocaina la Liz, care îl sună apoi pe Johnny să-i ceară să stea departe de ea din cauza investigației asupra ei, astfel încât Johnny încetează să mai lucreze pentru Liz, dar cei doi rămân prieteni. În același timp, Johnny începe să lucreze și pentru politicianul corupt Thomas Stubbs III, care îi oferă mulți bani pentru club în schimbul ajutorului lui Johhny cu niște "treburi murdare" de-ale sale, precum să-i asasineze unchiul sau să elibereze niște susținători de-ai lui dintr-un autobuz de închisoare, și este nevoit de câteva ori să o ajute pe fosta lui prietenă, Ashley Butler, care intră constant în probleme din cauza dependenței ei de droguri, printre care și numeroase datorii față de oamenii lui Dimitri Rascalov, un lider important al mafiei Ruse. Johnny vorbește cu aceștia și îi convinge să o lase pe Ashley în pace, dar în schimb el și Malc trebuie să-l răpească pe Roman Bellic, vărul lui Niko, și să îl aducă lor la un depozit abandonat.

Între timp, Brian, care îi este încă loial lui Billy, consideră că Johnny este responsabil pentru arestarea acestuia și declanșează un război civil împotriva lui, convingând numeroși membri The Lost să i se alăture. După câteva lupte cu membrii The Lost loiali lui Brian, Johnny îl cunoaște în cele din urmă pe Ray Boccino, un mafiot italian și prieten apropiat al lui Ashley, care își arată interesul în a-i ajuta pe The Lost, astfel că le spune lui Johnny și prietenilor săi locația ascunzătorii lui Brian. Folosind această informație, Johnny și aliații săi atacă ascunzătoarea lui Brian și îl ucid pe acesta și toți membrii clubului loiali lui, punând astfel capăt acestui conflict foarte costisitor pentru cei din The Lost.

Mai târziu, la insistențele lui Ashley și dorind să mai facă rost de bani pentru club, Johnny începe să lucreze pentru Ray Boccino. Acesta își dorește să fure niște diamante în valoare de 2 milioane de dolari care urmează să fie cumpărate într-un schimb la docuri de Tony "Gay Tony" Prince, proprietarul mai multor cluburi de noapte din oraș, de la un bucătar de pe nava Platypus, și astfel, folosindu-se de faptul că Johnny îi este dator după ajutorul său de mai devreme, îl convinge pe acesta să le fure pentru el. Sosind la docuri, Johnny și alți membri The Lost ambuschează schimbul și, după ce îl urmăresc și îl omoară apoi pe iubitul lui Tony, Evan Moss, fură diamantele de la el, pe care le ascund apoi în niște saci de gunoi. La scurt timp după ce sunt recuperate de oamenii lui Boccino, acesta îl sună pe Johnny și îl trimite la Muzeul Libertonian alături de Niko pentru a vinde diamantele, promițându-i jumătate din banii de pe urma afacerii pentru clubul lui. Sosind la muzeu, Johnny și Niko se pregătesc să vândă diamantele pentru 2 milioane de dolari unui dealer evreu pe nume Isaac Roth, dar sunt ambuscați în timpul schimbului de Luis Lopez, garda de corp a lui Tony, care fură diamantele. Totuși, în haosul rezultat, Johnny reușește să ia toți banii și, după ce se luptă cu oamenii lui Boccino în afara muzeului, se întâlnește cu Jim și îi dă lui, pentru a-i ascunde până când vor putea să-i folosească pentru beneficiul clubului. Deși Johnny se bucură la început de cele întâmplate, el primește la scurt timp un mesaj de la Jim, care îi cere să îl întâlnească la restaurantul lui Boccino. Acolo, însă, Johnny îl găsește pe Jim legat și interogat cu privire la bani de Boccino, care îi dezvăluie apoi lui Johnny că a aflat de trădarea lui și, furios, l-a ademenit aici pentru ca acesta să-i spună unde a ascuns banii, înainte de-al omorî odată cu Jim. Totuși, Johnny reușește să scape și, după ce îl salvează și pe Jim, cei doi se despart pentru a-i aduna pe ceilalți membri The Lost, dar Johnny este atacat de oamenii lui Boccino înainte de a putea ajunge la club. După ce reușește să-i omoare, Johnny sosește în cele din urmă la club, dar o găsește doar pe Ashley, care îi spune că Jim a fost ucis, la scurt timp după ce cei doi s-au despărțit. Întristat de aceste vești, Johnny își taie orice conexiune cu Boccino și realizează că sfârșitul frăției The Lost din Alderney este aproape.

La scurt timp după toate acestea, Stubbs decide să-l răsplătească pe Johnny pentru toată munca sa și astfel îl vizitează la club, spunându-i că Boccino este supravegheat de FIB și astfel ar fi bine să renunțe la orice încercare de răzbunare și să stea cât mai departe de el. Stubbs îi dezvăluie apoi și că Billy intenționează să depună mărturie împotriva clubului The Lost și să-l învinovățească pe Johnny pentru toate crimele sale, astfel încât acesta să fie arestat în timp ce el va intra în Programul de Protecție a Martorilor. Dorind să scape definitiv de Billy, Johnny conduce toți membri rămași ai The Lost într-un atac în forță asupra Facultății de Corecție de Stat din Alderney, unde este închis Billy, și, după mult foc de armă cu gărzile și poliția, îl găsește în cele din urmă pe Billy și îl omoară odată pentru totdeauna. Cu Billy mort, singurii membri The Lost rămași în viață - Johnny, Clay Simons, Terry Thorpe și Angus - se întorc la clubul lor, numai pentru a-l găsi vandalizat de oamenii lui Boccino. Realizând că frăția lor din Alderney s-a terminat cu adevărat, grupul decide să "scoată clubul din mizeria lui" și îi dau foc, uitându-se apoi de afară în tăcere cum arde.

Mai târziu, după genericul de final, Johnny îl sună pe Stubbs să-l informeze despre moartea lui Billy; acesta îi oferă o slujbă permanentă drept asasinul său personal, dar Johnny refuză prietenos și îi urează succes în cariera sa plină de corupție, înainte de a tăia orice conexiune cu el. Johnny este apoi sunat de Ashley, care îi cere bani pentru droguri, dar Johnny se înfurie și o sfătuiește pentru ultima dată să renunțe la dependența ei, înainte de a renunța, de asemenea, la orice conexiune cu ea. La final, Johnny îl sună și pe Angus să-i spună despre intenția lui de a renunța la The Lost MC pe moment, pentru a-i susține financiar pe copilul și pe văduva lui Jim, căruia îi datorează atât de multe.

Legături cu GTA IV[modificare | modificare sursă]

 • Jason Michaels a fost de fapt omorât de Niko Bellic, protagonistul din GTA IV, după cum este văzut într-o misiune din jocul respectiv; drept urmare, Billy i-a păcălit de fapt pe ceilalți din The Lost să creadă că Îngerii Morții sunt ucigașii, pentru a-i convinge să le atace clubul, el dorindu-și doar să le fure heroina ci nu să-l răzbune Jason.
 • Misiunea în care Johnny, Niko Bellic și Playboy X încearcă să vândă heroina, ceea ce se dovedește a fi o ambuscadă a poliției, apare și în GTA IV, din perspectiva lui Niko.
 • Heroina furată de The Lost de la Îngerii Morții, care aparținea de fapt Triadelor și este în cele din urmă recuperată de acestea în urma unui schimb eșuat cu Johnny și Jim, apare mai târziu și în GTA IV, fiind furată de Niko Bellic pentru familia mafiotă Pegorino; la finalul lui GTA IV, Dimitri Rascalov (antagonistul din jocul respectiv) se oferă să vândă heroina altcuiva pentru un profit uriaș, iar Jimmy Pegorino (liderul familiei Pegorino) îl pune pe Niko să participe la această afacere, deși acesta poate alege să se ducă după Dimitri în schimb; indiferent de această decizie, Dimitri și Pegorino sunt amândoi omorâți în cele din urmă, astfel încât heroina rămâne fără un proprietar.
 • Cocaina pe care o fură Johnny, Malc și DeSean pentru Elizabeta Torres apare mai târziu și în GTA IV, fiind furată de Îngerii Morții, recuperată de Niko Bellic și confiscată apoi de Afacerile Interne.
 • Roman Bellic apare și în GTA IV și, în urma răpirii lui de către Johnny și Malc pentru Ruși în jocul acesta, el este salvat mai târziu de Niko Bellic în cadrul unei misiuni din GTA IV.
 • Ray Boccino și mare parte din povestea cu diamante apar și în GTA IV, din perspectiva lui Niko; jocul respectiv prezentă anumite evenimente care nu apar aici, precum cum Niko și câțiva din oamenii lui Boccino au recuperat diamantele din sacii de gunoi în care Johnny și cei de la The Lost le-au ascuns. Totuși, misiunea în care Johnny și Niko lucrează împreună pentru a încerca să vândă diamantele lui Isaac Roth în Muzeul Libertonian apare și în GTA IV, din perspectiva lui Niko, care se luptă cu oamenii lui Roth pentru a scăpa din muzeu, în timp ce în acest joc Johnny fură banii și se luptă cu oamenii lui Boccino, pentru a scăpa la rândul său.
 • Jim a fost omorât de Niko Bellic, după cum este văzut într-o misiune din GTA IV.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personaje principale[modificare | modificare sursă]

 • Johnny Klebitz - este protagonistul jocului. Johnny este vice-președintele bandei The Lost MC și și-a asumat rolul de președinte în timpul încarcerării lui Billy Grey. După ce Billy este eliberat, acesta devine din nou președinte și începe să se ia de Johnny ca și înainte, care este retrogradat la vice-președinte. Johnny încearcă să-și conducă banda cu calm și rațiune și în același timp este presat să devină el însuși o persoană mai rațională în afara bandei (precum fratele său sau Thomas Stubbs), ceea ce reușește să facă în cele din urmă la finalul jocului când decide că e timpul să renunțe la bandă și arde clubhouse-ul. El nu îi respectă pe membrii bandei care nu gândesc rațional și își doresc doar război (precum Billy sau Brian), dar în schimb ține mult la cei care îi sunt apropiați, considerându-i "frații săi" (precum Jim, Angus, Clay și Terry).
 • Jim Fitzgerald - este trezorierul The Lost MC și prietenul cel mai bun al lui Johnny. El îi este alături lui Johnny la nevoie, ajutându-l să fure niște motociclete de la rivalii lor, banda Îngerii Morții și mai târziu să ducă heroina înapoi Triadelor, deși s-a dovedit a fi o capcană. La fel ca și Johnny, Jim încearcă să evite un război cu Îngerii Morții și nu-i place de Billy și Brian. Dacă Johnny îl sună, atunci Jim poate ieși împreună cu acesta, Clay și Terry să facă activități de timp liber împreună, sau îi poate lăsa o armă la etajul al doilea al clubhouse-ului. Jim îl ajută mai târziu pe Johnny să-l trădeze pe Ray Boccino și să fure banii în timpul schimbului de diamante, dar acest lucru îl înfurie pe Ray, care îl trimite pe Niko să-l omoare pe Jim drept răzbunare. Jim are o soție și un copil, cărora Johnny le trimite banii la finalul jocului pentru a-i ajuta să treacă peste moartea lui Jim, căruia îi datorează atât de multe.
 • Ashley Butler - a fost iubita lui Johnny, dar acesta s-a despărțit de ea după ce a dormit cu Billy Grey și a devenit dependentă de droguri. După ce Johnny o salvează de niște dealeri de droguri pe care nu i-a putut plăti, Ashley se asociază cu Ray Boccino, care se folosește de acest lucru pentru a-i convinge pe Johnny și ceilalți membri The Lost să lucreze pentru el. Ashley devine ceva timp mai târziu datornică față de niște gangsteri Ruși care îi cer lui Johnny să-l răpească pe Roman Bellic în schimbul datoriilor ei. După terminare poveștii, Johnny își taie orice conexiune cu ea.
 • Clay Simons - este căpitanul de drum al The Lost MC și un prieten apropiat al lui Johnny. Acesta îl poate suna oricând pentru a ieși să facă activități de timp liber împreună, să-l ajute în timpul unei lupte sau să-i aducă o motocicletă, dacă are nevoie de una. El, Johnny, Terry și Angus sunt singuri membri ai The Lost rămași în viață la finalul jocului.
 • Terry Thorpe - este sergentul responsabil pentru arme al The Lost MC și un prieten apropiat al lui Johnny. Acesta îl poate suna oricând pentru a ieși să facă activități de timp liber împreună, să-l ajute în timpul unei lupte sau să-i aducă arme la preț redus, dacă are nevoie. El, Johnny, Clay și Angus sunt singuri membri ai The Lost rămași în viață la finalul jocului.

Antagoniști[modificare | modificare sursă]

 • Billy Grey - este antagonistul principal al jocului. Billy a fost președintele The Lost MC, până la încarcerarea lui, în urma căreia Johnny a devenit noul președinte. După ce este eliberat, Billy devine din nou președinte și începe un război cu rivalii lor, Îngerii Morții, în ciuda armistițiului pe care l-a făcut Johnny cât a fost președinte. După ce Billy conduce un atac asupra clubhouse-ului Îngerilor Morții și fură niște heroină, Johnny și Jim încep să nu fie de acord cu modul lui de conducere, astfel că organizează un schimb pentru a returna heroina Triadelor. Totuși, întregul schimb este defapt o ambuscadă iar Billy este arestat în timpul luptei. În închisoare, Billy plănuiește o operațiune majoră de trafic de droguri și să-i facă pe Johnny și Angus să fie arestați pentru crimele sale, în timp ce el va intra sub protecția martorilor. Johnny și alți câțiva membri supraviețuitori ai The Lost intră cu forța în închisoare iar Johnny îl execută pe Billy cu un pistol, dejucându-i astfel planul.
 • Ray Boccino - este un gangster italian și Capo în familia mafiotă Pegorino. El este un asociat al The Lost MC, cunoscându-l pe Johnny în timp ce îi vinde niște lansatoare de grenade lui Billy. Ray îl informează mai târziu pe Johnny despre ascunzătoarea lui Brian Jeremy, care a pornit o revoluție după arestarea lui Billy, astfel că, drept răsplată, Johnny începe să lucreze pentru el. Mai întâi, Johnny și cei de la The Lost fură niște diamante în valoare de 2 milioane de dolari de la Tony Prince în timpul unui schimb la docuri și le ascund temporar în niște saci de gunoi, urmând să fie recuperate. Apoi, Ray îl pune pe Johnny să lucreze alături de Niko Bellic pentru a vinde diamantele unui dealer evreu numit Isaac Roth, dar schimbul este ambuscat de Luis Lopez care fură diamantele, în timp ce Johnny îl trădează pe Ray și fuge cu banii. Drept răzbunare, Ray îl capturează pe Jim și, deși Johnny reușește să-l salveze, Ray îl trimite apoi pe Niko să-l omoare. Johnny plănuiește să se răzbune pe Ray, dar este vizitat de Thomas Stubbs care îl sfătuiește să n-o facă, deoarece Ray și întreaga familie Pegorino sunt sub supravegherea FIB. Ray este omorât mai târziu de către Niko în Grand Theft Auto IV, la ordinele lui Jimmy Pegorino, liderul familiei Pegorino, care a ajuns să suspecteze că Ray este un trădător.
 • Brian Jeremy - este secretarul The Lost MC, foarte loial lui Billy Grey. După ce acesta este arestat în urma schimbului eșuat de heroină cu Triadele, Brian îl învinovățește pe Johnny și începe o revoluție împotriva lui, alături de numeroși alți membri The Lost loiali lui Billy. După ce Johnny află de locația ascunzătorii lui de la Ray Boccino, el conduce un atac împreună cu cei încă loiali lui și omoară toți trădătorii, până ce ajunge în cele din urm la Brian. Johnny poate atunci să-l omoare sau să-l cruțe pe Brian, care promite să fugă din oraș și să nu se mai întoarcă niciodată. Dacă Brian este cruțat, atunci el fuge, dar Johnny îl întâlnește din nou mai târziu, pe stradă. Brian încearcă din nou să-l ucidă pe Johnny și îl conduce într-o ambuscadă, dar Johnny îi omoară pe toți, inclusiv pe Brian.

Personaje secundare[modificare | modificare sursă]

 • Angus Martin - este un membru al The Lost MC și prieten apropiat al lui Johnny. El a fost paralizat într-un accident cauzat de Billy Grey și, în timpul jocului, devine partenerul lui Jim în furtul de motociclete. Johnny îl poate suna ocazional pentru a primi informații despre motociclete pe care vrea să le fure pentru cumpărătorul lui Jim. Angus, Johnny, Terry și Clay sunt singuri membri ai The Lost rămași în viață la finalul jocului.
 • Elizabeta "Liz" Torres - este o cunoscută traficantă de droguri din Bohan. Johnny lucrează pentru ea pentru a face rost de bani pentru The Lost MC, ea găsindu-i inițial un posibil cumpărător pentru heroina luată de la Îngerii Morții și trimițându-i pe Niko Bellic și pe Playboy X să-l ajute în timpul schimbului, deși totul se dovedește a fi o ambuscadă din partea LCPD-ului. Johnny continuă mai târziu să lucreze pentru Liz, pentru a mai face rost de bani pentru The Lost, și este pus să fure o dubiță plină cu cocaină (care este mai târziu furată de Îngerii Morții, recuperată de Niko, și confiscată apoi de Afacerile Interne, în GTA IV), să o aducă pe prietena ei, Marta, care are la ea o cantitate mare de cocaină, în siguranță de la aeroport la apartamentul ei, iar apoi să vândă cocaina respectivă când Liz începe să fie investigată de poliție. Liz este, de asemenea, o veche prietenă de-a lui Malc și DeSean, astfel că Johnny lucrează alături de aceștia în majoritatea misiunilor pentru Liz. După ce începe să fie investigată, Liz încetează să-i mai dea de lucru lui Johnny, cerându-i să stea departe de ea, dar cei doi rămân prieteni; totuși, Liz este în cele din urmă arestată și condamnată la 300 de ani de închisoare pentru mai multe motive.
 • Thomas Stubbs III - este un parlamentar corupt care lucrează în Liberty City. El îl angajează pe Johnny să-i omoare unchiul și să elibereze câțiva suporteri de-ai lui dintr-un autobuz de închisoare, iar apoi și pentru câteva dintre "treburile sale murdare" mai mici, precum să ajute un CEO să scape de FIB, să facă poze șantajatoare ale unui politician rival și să planteze un dispozitiv de ascultat în mașina vice-primarului Bryce Dawkins (care este dăruită mai târziu lui Bernie Crane și apoi lui Niko Bellic). La finalul jocului, Stubbs îl răsplătește pe Johnny pentru munca lui prin a veni la clubhouse și anunțându-l că Billy Grey plănuiește în închisoare o operațiune majoră de trafic de droguri și să-i facă pe Johnny și Angus să fie arestați pentru crimele lui, în timp ce el va intra sub protecția martorilor. După ce îl omoară pe Billy, Johnny îl sună pe Stubbs pentru a-l informa de acest lucru și refuză oferta lui de a deveni asasinul lui personal, urându-i noroc cu afacerile lui murdare, înainte de-ași lua un rămas bun prietenos și a tăia orice conexiune cu el.
 • Malc - este un membru din banda de motocicliști Uptown Riders, care operează în zona de Nord a Algonquin-ului și în Hove Beach. El face cunoștință cu Johnny prin intermediul lui Jim, ajutându-l să distrugă niște dubițe ale Îngerilor Morții, iar apoi începe să lucreze pentru Elizabeta Torres alături de Johnny. Împreună ei jefuiesc o dubiță cu heroină și apoi încearcă să vândă parte din ea, dar cumpărătorii îi trădează și sunt nevoiți să scape de niște ofițeri LCPD care îi urmăresc. Malc se împrietenește rapid cu Johnny și îl ajută mai târziu pe să-l răpească pe Roman Bellic pentru niște gangsteri Ruși, lăsându-l la un depozit abandonat în Bohan. Johnny îl întâlnește pe Malc din nou pe stradă, de două ori, prima dată Malc cerându-i ajutorul în a-l găsi pe DeSean, care a fost atacat de niște motocicliști rivali în timpul unei curse, iar a două oară provocându-l la o cursă pe motociclete, Johnny reușind să câștige.
 • DeSean - este un membru al bandei Uptown Riders și partenerul și prietenul lui Malc. El lucrează alături de acesta și de Johnny pentru Elizabeta Torres și este mai târziu salvat de cei doi după ce a fost atacat de niște motocicliști rivali în timpul unei curse.
 • Jason Michaels - este un membru din The Lost MC. El se întâlnește cu Anna Faustin, fiica gangsterului rus Mikhail Faustin. Acesta nu este de acord cu relația lor și îl angajează pe Niko Bellic să-l omoare pe Jason. Imediat după moartea acestuia, Billy îi învinuiește pe Îngerii Morții și conduce un atac asupra clubhouse-ului lor drept răzbunare, dar defapt doar s-a folosit de acest lucru pentru a le fura heroina.
 • Dave Grossman - este un avocat corupt care lucrează la Goldberg, Ligner și Shyster și, în timpul liber, este un cumpărător al The Lost MC. El este văzut prima dată într-o misiune fumând niște droguri primite de la Billy Grey, iar mai târziu, după arestarea acestuia, Johnny îl întâlnește din nou pe stradă. Dave îl roagă pe Johnny să convingă avocatul secretarului său să abandoneze cazul, el fiind acuzat de hărțuire sexuală și temându-se ce-i va face soția dacă ar afla. Johnny găsește avocatul și după ce îl urmărește și amenință, îl convinge să abandoneze cazul. Dave îi mulțumește lui Johnny și îi dă 500$ pentru ajutorul său, după care nu mai este văzut niciodată în joc.

Personaje minore[modificare | modificare sursă]

 • Niko Bellic - este protagonistul Grand Theft Auto IV. În joc, el lucrează alături de Johnny în două ocazii: odată în schimbul de heroină pentru Elizabeta Torres care s-a dovedit a fi o ambuscadă din partea LCPD, și a doua oară în schimbul de diamante pentru Ray Boccino, unde Johnny l-a trădat pe Ray și a fugit cu banii. Niko este cel care l-a omorât pe Jason Michaels și apoi și pe Jim, la ordinele lui Mikhail Faustin și Ray respectiv.
 • Trey "Playboy X" Stewart - este șeful traficului de cocaină în Nordul Algonquin-ului și un asociat a lui Elizabeta Torres. În joc el apare doar într-o misiune, unde îi însoțește pe Niko și Johnny în timpul schimbului de heroină pentru Elizabeta Torres, care s-a dovedit a fi o ambuscadă din partea LCPD. Playboy X joacă un rol mult mai important în Grand Theft Auto IV.
 • Tony "Gay Tony" Prince - este un antreprenor a mai multor cluburi de noapte din Liberty City, deținând cluburile Mansionette 9 și Hercules. În joc el pare doar într-o misiune, unde cumpără diamantele de la bucătarul de pe nava Platypus, înainte de a fi furate de la Johnny și cei de la The Lost MC pentru Ray Boccino. Tony joacă un rol mult mai important în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony.
 • Luis Fernando Lopez - este garda de corp și asociat în afaceri a lui Tony Prince. El este prezent când Tony cumpără diamantele și mai târziu el este cel care ambuschează schimbul de diamante de la muzeu și le fură. Luis este protagonistul jocului GTA: The Ballad of Gay Tony.
 • Evan Moss - este iubitul lui Tony Prince. El este prezent când Tony cumpără diamantele și este imediat urmărit și ucis de Johnny pentru a le lua de la el.
 • Roman Bellic - este vărul lui Niko și proprietarul unei firme de taxi. În joc el apare doar într-o misiune, unde este răpit de către Johnny și Malc pentru niște gangsteri Ruși și dus la un depozit abandonat. Roman joacă un rol mult mai important în Grand Theft Auto IV.
 • Marta - este o prietenă a Elizabetei Torres și una dintre cei care transportă droguri pentru ea. Elizabeta îl angajează pe Johnny să o aducă pe Marta, care are la ea multă cocaină, în siguranță de la aeroport.
 • Andreas - este garda de corp a Elizabetei Torres.
 • Ed McCornish și Jimmy Matthews - sunt doi ofițeri LCPD corupți care le fură motocicletele lui Johnny și Jim luate de la Îngerii Morții. Ei sunt apoi omorâți într-o ambuscadă din partea lui Johnny, Jim și alți câțiva membrii The Lost MC.
 • Locotenentul Îngerilor Morții - este un locotenent anonim al Îngerilor Morții. În urma atacului de mai devreme asupra uneia dintre bazele lor, el este trimis la clubhouse-ul The Lost MC pentru a afla dacă armistițiul este încă valid. El este omorât de Billy Grey, pentru a arăta că războiul a reînceput.
 • Arthur Stubbs - este unchiul lui Thomas Stubbs. Acesta îl angajează pe Johnny să-l asasineze la aeroport.
 • Expertul în dispozitive - este un mecanic anonim care lucrează la un garaj din Alderney. El este un asociat al lui Thomas Stubbs care îl trimite pe Johnny la el cu mașina viceprimarului Bryce Dawrkins pentru a planta un dispozitiv de ascultare.
 • Charlie - este un polițist LCPD sub acoperire. El se oferă să cumpere heroina celor de la The Lost luată de la Îngerii Morții, dar totul este o ambuscadă din partea LCPD-ului. Charlie este omorât în timpul luptei dintre polițiști și Johnny Klebbitz, Niko și Playboy X.
 • Chad - este un angajat la centrul de reabilitare unde Billy Grey încearcă să scape de dependența lui de heroină. Lui Chad pare să-i pese de Billy și chiar își dorește să-l ajute cu problema sa.
 • Domnul Roncero - este un angajat la centrul de reabilitare unde Billy Grey încearcă să scape de dependența lui de heroină. Spre deosebire de Chad, lui nu-i place de Billy și îl avertizează să nu mai intre în necazuri sau va ajunge la închisoare.
 • Curtis Stocker - este un ucigaș canibal și un suporter al lui Thomas Stubbs. Acesta îl angajează pe Johnny să-i elibereze toți suporterii, inclusiv pe Stocker, dintr-un autobuz se închisoare.
 • Dan - este un avocat care lucrează la un caz împotriva lui Thomas Stubbs. Acesta îl angajează pe Johnny să-l omoare.
 • Isaac Roth - este un dealer de diamante și membru al mafiei Evreiești. El este cel căruia Ray Boccino a vrut să-i vândă diamantele, dar tot schimbul a ieșit un fiasco. Isaac îl învinuiește mai târziu pe Ray de ambuscadă, astfel că Ray îl trimite pe Niko să-l omoare pe Isaac și pe oamenii săi în Grand Theft Auto IV.
 • Mori Green - este un dealer de diamante care lucrează pentru Isaac Roth. El este omorât de Luis Lopez în timpul schimbului de la muzeu.
 • Leavis - este șeful valeților la Clubul Gentlemanilor Jousters. Thomas Stubbs se află adesea acolo, astfel că Johnny îl cunoaște pe Leavis în timpul muncii pentru Stubbs.
 • Lester "Arnie" Arnold - este posibilul președinte al Îngerilor Morții din Alderney. El nu este văzut niciodată în joc.
 • Pretty Boy - este un mecanic anonim care lucrează la un garaj în Bohan. După ce Billy Grey a fost arestat pentru prima dată, Johnny i-a dat motocicleta lui Billy să aibă grijă de ea până ce acesta va fi eliberat. Totuși, el a vândut-o în schimb Îngerilor Morții, astfel că atunci când Johnny, Jim și Billy s-au întors după motocicletă l-au torturat pentru a afla unde au dus-o Îngerii.
 • Gangsterul lui Ray - este un gangster anonim care lucrează pentru Ray Boccino. El este văzut torturându-l pe Jim în subsolul lui Ray când Johnny vine să-l salveze. Înainte de a pleca, Jim îl omoară cu un cuțit, înfuriindu-l pe Ray.
 • Răpitorul lui Roman - este un gangster Rus anonim față de care Ashley are datorii. El îl pune pe Johnny să-l răpească pe Roman Bellic și să-l lase la un depozit abandonat, în schimbul datoriilor ei. El este omorât de către Niko pentru a-l salva pe Roman în Grand Theft Auto IV.
 • Șeful Triadelor - este liderul anonim al unui grup de Triade. Johnny și Jim încercă să îi dea lui și oamenilor lui heroina pe care au luat-o de la Îngerii Morții înapoi, dar Billy a aranjat în secret ca Johnny și Jim să fie omorâți în timpul schimbului. Totuși, cei doi reușesc să scape după mult foc de armă în timp ce Billy este arestat. Ce s-a întâmplat cu Șeful Triadelor este necunoscut, deoarece nu a participat la luptă și astfel probabil că a supraviețuit.
 • Bucătarul - a fost bucătarul pe nava Platypus. În secret, el a furat niște diamante de la Ray Bulgarin pe care le-a importat în Liberty City, unde a încercat să le vândă lui Tony Prince. Totuși, întregul schimb a fost întrerupt de către Johhny și cei de la The Lost care au furat diamantele pentru Ray Boccino.

Coloana Sonoră[modificare | modificare sursă]

Pe lângă coloana sonoră originală Grand Theft Auto IV, au fost adăugate mai multe piese noi la posturile de radio din expansiune. LCHC - Liberty City Hardcore și Radio Liberty Rock au avut parte de cea mai mare adăugare de piese noi, pentru a se potrivi cu tema motocicliștilor pe care este bazată expansiunea. LCHC a adăugat de asemenea un nou spectacol radio dedicat metalului extrem, găzduit de Max Cavalera (ex-Sepultura, Soulfly și Cavalera Conspiracy).

Piesele suplimentare au fost adăugate la rotirea The Beat 102.7 (cu DJ Statik Selektah & Funkmaster Flex) și Radio Broker, precum și un nou spectacol radio pe stația de conversație WKTT; Show-ul Serios Martin (o parodie a programelor de radio în stilul șocului de șoc, în special a show-ului Howard Stern).

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Expansiunea a fost anunțată pentru prima oară în timpul conferinței de presă Microsoft E3 din 2006, din 9 mai 2006. Peter Moore, apoi șeful Diviziei Interactive Entertainment Business din Microsoft, a descris DLC-urile ca "pachete episodice epice" și nu doar mașini sau personaje noi. Un comunicat de presă în cadrul conferinței a spus că pachetele de expansiune, atât The Lost and Damned, cât și The Ballad of Gay Tony ar adăuga "ore întregi de gameplay nou" , cu Jeronimo Barrera, vicepreședinte pentru dezvoltarea produselor pentru Rockstar Games, explicând că episoadele erau experimente, deoarece nu erau încă siguri că sunt suficienți utilizatori cu acces la conținutul online de pe Xbox 360. Take-Two Interactive, Chief Financial Officer, Lainie Goldstein, au arătat că Microsoft plătește un total de 50 de milioane de dolari pentru primele două episoade.

Pe 20 februarie 2008, inițial a fost anunțat că DLC-ul va fi introdus începând cu august 2008. Dan Houser, vicepreședinte al dezvoltării creative la Rockstar Games, a susținut că prin acest episod ei doresc să arate "o altă parte a Liberty City". Ca parte a rapoartelor financiare din al doilea trimestru, Take-Two a anunțat că DLC-ul a fost întârziat și va fi lansat în primul trimestru al exercițiului financiar 2009 (noiembrie 2008 - ianuarie 2009). Pe 13 noiembrie 2008, președintele executiv al Take-Two, Strauss Zelnick, a avertizat că, în timp ce urmăreau să lanseze primul pachet de episoade până în ianuarie 2009, data ar fi trebuit să se schimbe până la cel de-al doilea trimestru al anului 2009 (februarie - aprilie) în funcție de data finalizării. La o săptămână după avertismentul lui Zelnick s-a anunțat în cele din urmă că data lansării va fi pe 17 februarie.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned a primit recenzii "în general favorabile" de la critici, potrivit agregatorului de recenzii Metacritic.

Criticii au făcut referire la îmbunătățirea mecanicii de condus motociclete în comparație cu jocurile anterioare, povestea dramatică, acționarea vocală calitativă, componenta multiplayer captivantă și mult conținut nou care adaugă multe ore de joc. Plângerile cu referire la joc au inclus probleme de auto-țintire și membrii AI ai bandei slabi, care au reprezentat o problemă notabilă în jocul original.

Controverse[modificare | modificare sursă]

În scena de început a misiunii "Politics", personajul Thomas Stubbs este văzut complet dezbrăcat în fața camerei. Grupul de consiliere parentală Common Sense Media a emis un avertisment public cu privire la expansiune, datorită acestei scene de nuditate totală în față a unui bărbat. Ei au susținut că jocul a fost "chiar mai controversat decât predecesorii săi", deoarece a inclus "nuditatea masculină frontală".

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Xbox.com | Official Xbox 360 UK | Grand Theft Auto IV (în engleză) 
 2. ^ Bramwell, Tom (). „Rockstar prices GTAIV: Lost and Damned”. Eurogamer. Accesat în . 
 3. ^ „Take-Two Interactive Software, Inc. Reports Second Quarter Fiscal 2009 Financial Results”. Take Two. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]