Grand Theft Auto: Liberty City Stories

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Dezvoltator(i)Rockstar Leeds  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare
PlatformăPlayStation 2[1]
PlayStation Portable
PlayStation 3
iOS
Android  Modificați la Wikidata
Dată lansarePSP

25 octombrie 2005
PlayStation 2

6 iunie 2006
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
MediaUniversal Media Disc  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemPlayStation Portable

PlayStation 2

ControlGamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (prescurtat GTA: Liberty City Stories sau GTA: LCS) este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar North și Rockstar Leeds și publicat de Rockstar Games. Este al patrulea joc 3D din seria Grand Theft Auto și al nouălea din serie per total, precum și primul lansat exclusiv pentru PlayStation Portable, pe data de 25 octombrie 2005, deși a fost lansat mai târziu și pentru PlayStation 2 în 2006, precum și pentru Android și iOS în decembrie 2015. Jocul este, de asemenea, al cincilea din era 3 a seriei, fiind precedat de Grand Theft Auto Advance și succedat de Grand Theft Auto: Vice City Stories, acesta din urmă fiind de asemenea exclusiv pentru PSP înainte de a fi lansat și pentru PS2.

Jocul este un prequel pentru Grand Theft Auto III, astfel că acțiunea se desfășoară în Liberty City, același oraș fictiv din GTA III inspirat de New York, dar cu trei ani înainte, în 1998. Protagonistul jocului de această dată este Toni Cipriani, un membru respectat al familiei Leone, care a apărut inițial în GTA III ca un personaj care îi dădea misiuni lui Claude. Povestea jocului se concentrează pe întoarcerea lui Toni în Liberty City după o lungă absență, descoperind că fostul său șef, Salvatore Leone, îl tratează acum cu dispreț și că poziția sa a fost ocupată de Vincenzo Cilli, un alt membru al familiei Leone, plin de sine și care îl displace pe Toni. Deși la început este nevoit să lucreze pentru Vincenzo, Toni lucrează pentru a-i recâștiga respectul lui Salvatore și a urca tot mai mult pe scara socială către glorie și putere. Astfel, pe lângă problemele sale personale, în special cu mama sa, Toni se trezește prins în războiul nesfârșit dintre bande și familiile mafiote pentru controlul asupra orașului, trebuind să-i dovedească lui Salvatore și tuturor celor apropiați de ce este în stare.

Jocul folosește un motor grafic asemănător cu cel din Grand Theft Auto: San Andreas, deși gameplay-ul este similar cu primele jocuri 3D ale seriei, având mult mai puține elemente de costumizare ale personajului și lipsind capacitatea de a zbura avioane și elicoptere sau de a înota.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Liberty City Stories este un joc de acțiune și aventură, plasat într-un open-world și jucat dintr-o perspectivă third person. Orașul Liberty City, în care se petrece acțiune, este în mare parte similar cu cel din Grand Theft Auto III, dar încorporează și câteva elemente găsite în succesorii lui GTA III, cum ar fi mai multe medii interioare, mai multe opțiuni de costumizare a personajului și motociclete. În plus, în conformitate cu jocurile recente Grand Theft Auto, jucătorul are mai multă flexibilitate în ceea ce privește deplasarea camerei în jurul pentru vizualizarea împrejurimilor (Grand Theft Auto III este considerabil limitat în acest sens). Lucrurile care sunt omise din joc sunt capacitatea de a zbura cu elicopterul sau avionul și de a înota - contactul cu corpurile adânci de apă îl omoară instant pe jucător. Open-world-ul jocului, deoarece este bazat pe un singur oraș, Liberty City, este considerabil mai mic decât cel din San Andreas.

Spre deosebire de GTA III, motocicletele sunt utilizabile în joc. Deși vehiculele aeriene precum avioanele și elicopterele pot fi folosite în Vice City și San Andreas, ele nu există în Liberty City Stories. Totuși, elicopterele sunt accesibile numai prin anumite exploatații.

Versiunea PSP a jocului are un mod multiplayer, care permite a până la șase jucători să joace împreună prin intermediul Wi-Fi, fără fir (doar dacă se află în aceeași zonă). Modul multiplayer a Liberty City Stories conține șapte moduri de joc multiplayer, în care diferite personaje și pietoni din modul singleplayer sunt folosite drept avatare pentru un singur jucător. Modul multiplayer a fost eliminat în versiunile pentru PS2 și mobil.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 1998, Antonio "Toni" Cipriani, un membru loial al familiei mafiote Leone, se întoarce în Liberty City, după ce a fost forțat să trăiască în străinătate patru ani în urma uciderii unui "om făcut", la ordinele șefului său, Salvatore Leone. La sosire, Toni este întâmpinat de Salvatore și un alt membru al familiei Leone, Vincenzo "Lucky" Cilli, care a crescut în rang în timpul absenței lui Toni. Toni descoperă că Salvatore îl tratează acum cu dispreț, ignorând toate lucrurile pe care le-a făcut pentru familiei, și devine subordonatul direct al lui Vincenzo, pe care Salvatore îl pune să-i ofere lui Toni un apartament în care să locuiască și un loc de muncă în Liberty City. După câteva misiuni pentru Vincezo, Toni renunță la scurt timp să mai lucreze pentru el, deoarece Vincenzo l-a ademenit intenționat într-o capcană pentru ca Toni să fie arestat de poliție, deși acesta a reușit să scape.

Ceva timp mai târziu, Toni începe să lucreze în schimb cu un fost membru al familiei mafiote Sindacco, acum loial lui Salvatore, numit J.D. O'Toole. După câteva misiuni împreună pentru a slăbi influența familiei Sindacco în Portland, cei doi reușesc să-i câștige respectul lui Salvatore, care mai târziu îl angajează doar pe Toni să-l ajute cu câteva sarcini mai importante, precum să obțină acces la docuri pentru a putea aduce marfă în Liberty City sau un schimb de droguri cu Cartelul Columbian, condus de Miguel, deși acesta este ambuscat de poliție. În același timp, Toni se reîntâlnește cu mama sa, numai pentru ca aceasta să-și exprime dezaprobarea puternică în legătură cu statutul său mic în cadrul familiei Leone. În ciuda eforturilor lui Toni de-ai demonstra de ce este în stare, ea trimite niște mercenari să-l omoare pe Toni, dar acesta reușește să-i ucidă, lăsând momentan conflictul dintre el și mama sa neterminat. Mai târziu, Salvatore îi cere lui Toni să-l urmărească pe Massimo Torini, un membru de rang înalt al Mafiei Siciliene, despre care Salvatore suspectează că încearcă să preia controlul asupra lumii criminale din Liberty City. Toni îl urmărește pe Torini și asistă de la depărtare la niște întâlniri cu două bande rivale familiei Leone, Diablos și Triadele, dar este nevoit să se retragă după ce este văzut.

După încă câteva misiuni împotriva familiei Sindacco, Salvatore decide în cele din urmă să-l numească pe O'Toole un "om făcut" în cadrul familiei Leone, dar acest lucru se dovedește a fi o înșelătorie pentru ca O'Toole să fie dus într-un loc mai retras, unde este omorât de către un alt membru al familiei Leone, Mickey Hamfists, la ordinele lui Salvatore, care consideră că O'Toole nu mai este de încredere, putând oricând să-l trădeze, la fel cum a făcut și cu familia Sindacco. Cu parteneriatul său de scurtă durată cu O'Toole terminat, Toni reîncepe lucrul pentru Salvatore, dar este la scurt timp sunat de Vincenzo, care își cere scuze pentru fapta sa anterioară și îi cere lui Toni să-l întâlnească singur, pentru ca cei doi să-și rezolve problemele personale, de dragul lui Salvatore. Totuși, acest lucru se dovedește a fi o altă capcană de-a lui Vincenzo, care își dorește să scape definitiv de Toni pentru ca Salvatore să-l trateze din nou cu respectul cuvenit. Toni reușește să scape din nou, iar apoi îl confruntă și îl ucide pe Vincezo. După moartea lui Vincenzo, Toni continuă lucrul pentru Salvatore, care îl tratează mai respectuos.

Toni devine din ce în ce mai apropiat de Salvatore pe măsură ce continuă să lucreze pentru el, în cele din urmă câștigându-i încrederea pentru ca acesta să-l încredințeze pe Toni să aibă grijă de soția sa, Maria, care intră constant în probleme, în mare parte din cauza dependenței ei de droguri. Toni încetează curând să mai lucreze pentru Maria, care îi cere să stea departe de ea după ce află că Toni nu este bogat, și reia lucrul pentru Salvatore, care îi cere ajutorul cu atacurile crescânde ale bandelor rivale, în special familiile mafiote Sindacco și Forelli. Cu ajutorul Mafiei Siciliene, Diablos și Triadele reușesc în cele din urmă să cucerească din teritoriile familiei Leone, iar Salvatore descoperă că primarul din Liberty City, R.C. Hole, plănuiește să-l învinuiască pe el de toate problemele din oraș. Cu toate aceste probleme pe cap, Salvatore este nevoit să fugă temporar din Portland și îi cere ajutorul lui Toni să-l ducă într-o zonă mai retrasă din oraș, pe Insula Staunton, unde Toni primește și el un apartament mai mare în care să locuiască.

Toni continuă să lucreze pentru familia Leone într-un efort de a-și exprima loialitatea, în cele din urmă devenind un "om făcut", după ce Salvatore îl trimite să-l asasineze pe primarul R.C. Hole, care era controlat de familia Forelli. Mama lui Toni primește vestea și este bucuroasă să afle că statutul fiului ei a urcat în cele din urmă la ceea ce sperase, astfel că îi alungă pe mercenarii trimiși anterior asupra lui Toni. Continuând să lucreze pentru Salvatore, Toni atacă diverse operațiuni ale familiilor Sindacco și Forelli, chiar distrugând o posibilă pace între cele două prin a ataca un grup de Forelli folosind mașina lui Paulie Sindacco, liderul familiei Sindacco, iar mai târziu îl întâlnește pe Leon McAffrey, un ofițer LCPD corupt și vechi asociat al familiei Leone. McAffrey îl informează la rândul lui pe Toni despre câteva operațiuni ale celor două familii, pe care acesta le distruge cu ajutorul Yardies, o altă bandă asociată cu McAffrey, dar în cele din urmă taie orice conexiune cu McAffrey, din cauza investigației poliției asupra familiei Leone. Toni este, de asemenea, păcălit să lucreze pentru Ned Burner, un reporter de la ziarul Liberty Tree care lucrează sub acoperire drept preotul de la catedrala de pe Insula Staunton. Burner îl angajează pe Toni să atace diverse ținte pentru a-i oferi lui materiale de știri, iar apoi își dezvăluie adevărata identitate lui Toni și fuge.

Toni îl întâlnește, de asemenea, pe Donald Love, un om de afaceri carismatic și asociat al familiei Leone, care candidează pentru poziția de primar din Liberty City în urma morții lui R.C. Hole. Love îl angajează pe Toni să-l ajute să câștige campania împotriva lui Miles O'Donovan, care lucrează, de asemenea, pentru familia Forelli. Toni sabotează diverse operațiuni ale familiei Forelli, chiar salvându-l pe Love de la o încercare de asasinare a acestora, și mai târziu încearcă să fraudeze voturile, dar în ciuda eforturilor sale, Love pierde campania din cauza legăturilor sale evidente cu Mafia și ajunge la faliment, în timp ce O'Donovan devine primar. Mai târziu, acesta îl arestează pe Salvatore, sub suspiciunea că ar fi un lider de bandă responsabil pentru toate crimele din Liberty City, cunoscut doar ca "Domnul Big". Cu toate acestea, Toni îi rămâne loial lui Salvatore și se prezintă ca avocatul său în închisoare, continuând să lucreze pentru el. Ajungând la concluzia că rivalii săi se află în spatele arestării lui, Salvatore îl pune pe Toni să-i atace pe aceștia, în special pe familia Sindacco, care l-au convins pe primarul O'Donovan să-l aresteze pe Salvatore. Toni reușește în cele din urmă să-l ucidă pe Paulie Sindacco, liderul familiei, ceea ce slăbește semnificativ familia Sindacco și o forțează să plece definitiv din Liberty City.

Toni devine curând un lider respectat în cadrul familiei Leone, și este contactat de Toshiko Kasen, soția lui Kazuki Kasen, liderul Yakuza. Toshiko se simte neglijată de soțul ei, astfel că îl angajează pe Toni să saboteze diverse operațiuni ale Yakuzei, slăbind-o semnificativ și umilindu-l pe Kazuki. Acesta află în cele din urmă cine este în spatele atacurilor și se pregătește să-i ucidă pe Toshiko și Toni, dar acesta din urmă îl confruntă și îl ucide pe Kazuki. După aceasta, Toni se întoarce la apartamentul lui Toshiko pentru a fi plătit, dar aceasta, simțind că a primit tot ce a cerut, dorește doar să fie "liberă cu adevărat" și astfel se sinucide, lăsându-se să cadă pe fereastră.

Mai târziu, Toni se reîntâlnește cu Donald Love, încă falit, care vine cu un plan să-și recupereze bogăția. Love îl angajează pe Toni să-l omoare pe vechiul lui mentor, Avery Carrington, pentru a-i fura planurile de dezvoltare imobiliară a zonei Fort Staunton de pe Insula Staunton. Toni îl ucide pe Carrington și îi ia planurile, dar este fotografiat de reporterul Ned Burner (același reporter pentru care Toni a fost păcălit cu ceva timp în urmă să lucreze), astfel că este nevoit să-l omoare și pe el. Acum că are planurile, Love mai are nevoie doar să distrugă Fort Staunton, pentru a-l putea apoi redezvolta, și astfel îl angajează pe Toni să îl explodeze pentru el. Cu ajutorul unor explozive de la expertul 8-Ball, Toni distruge Fort Staunton, ceea ce totodată slăbește semnificativ familia Forelli, deoarece zona era controlată de aceasta. Mai târziu, Toni îl vizitează pentru ultima dată pe Love, din nou bogat, care îl roagă să-l ducă până la aeroport pentru a fugi de Cartelul Columbian, cărora le datorează bani. După ce apără noul conac al lui Love de un atac al Cartelului, Toni îl duce pe acesta, împreună cu corpurile lui Avery Carrington și Ned Burner, la aeroport, unde Love pleacă temporar din Liberty City la bordul avionului privat al lui Carrington, până când Cartelul va uita de banii pe care Love îi datorează.

Salvatore este în cele din urmă dus la judecată, un eveniment pe care rivalii săi, în special Mafia Siciliană, intenționează să îl folosească ca o ocazie să scape de el. Totuși, Toni realizează acest lucru și intervine, oprindu-i pe atacatori și salvându-l pe Salvatore. După ce Salvatore este eliberat pe cauțiune, Mafia Siciliană vrea să încheie o pace cu familia Leone, dar Salvatore refuză, deoarece își dă seama că aceasta, mai precis Massimo Torini, se află în spatele problemelor sale. Toni și Salvatore sosesc apoi la primărie, pentru a-l convinge pe primarul O'Donovan să renunțe la toate acuzațiile asupra lui Salvatore, dar descoperă că Torini l-a luat deja pe O'Donovan ostatic. Toni și Salvatore îl urmăresc pe Torini până la farul din Portland, unde acesta îl ține pe primar prizonier, și, după mult foc de armă, cei doi reușesc în cele din urmă să-l ucidă pe Torini și pe oamenii săi, salvându-l pe O'Donovan. Mai târziu, Salvatore îi spune acestuia că, deoarece l-au salvat, acum îi este dator familiei Leone și astfel trebuie să-i asigure protecție, iar O' Donovan este nevoit să accepte, după puțină intimidare din partea lui Toni. După ce primarul pleacă, Salvatore începe să-l laude pe Toni pentru tot ajutorul său în a face familia Leone cea mai puternică din Liberty City, cei doi fiind acum mai apropiați ca niciodată.

Mai târziu, Salvatore și Toni descoperă că Torini lucra de fapt pentru unchiul lui Salvatore, care a încercat să preia controlul asupra orașului pentru a mai potoli din setea de putere a nepotului său, dar a eșuat. Unchiul Leone își acceptă înfrângerea, declarând pace între Mafia Siciliană și familia Leone, iar apoi se întoarce definitiv în Sicilia, lăsându-l pe Salvatore cu un simplu avertisment că "fiecărui câine îi va veni timpul" (prevăzând moartea lui Salvatore în Grand Theft Auto III).

Apariții ale personajelor din alte jocuri[modificare | modificare sursă]

Fiind un prequel pentru GTA III și un sequel pentru GTA: Vice City și GTA: San Andreas, jocul include apariții ale mai multor personaje din jocurile respective, pornind de la însuși protagonistul jocului, Toni Cipriani, care a apărut inițial ca un personaj ce îi dădea misiuni lui Claude în GTA III. Toni este un membru al familiei mafiote Leone, care a mai apărut anterior și în GTA III și San Andreas: liderul familiei, Salvatore Leone, și soția sa, Maria, au jucat un rol major, respectiv destul de minor în cele două jocuri, dar se întorc cu un rol important în Liberty City Stories; jocul include o apariție minoră și a unui membru al familiei numit Mickey Hamfists, care a jucat un rol la fel de nesemnificativ în GTA III. Miguel, unul dintre liderii Cartelului Columbian în GTA III, face o apariție episodică în joc, în timp ce Ray Machowski, un ofițer LCPD corupt care a apărut anterior ca un personaj major în GTA III, joacă, de asemenea, un rol minor aici; în schimb, partenerul acestuia, Leon McAffrey, care a jucat un rol nesemnificativ și a fost omorât în cadrul unei misiuni din GTA III, joacă un rol mai important aici, dându-i câteva misiuni jucătorului. Un rol major în joc îl are și mogul carismatic și omul de afaceri corupt Donald Love, care a mai apărut anterior ca un personaj important în GTA III și a făcut o apariție episodică în GTA Vice City. 8-Ball, un expert în explozive cu un rol major în GTA III și Grand Theft Auto Advance, face la rândul său o apariție episodică în joc.

Printre personajele din GTA Vice City prezente în joc se numără Avery Carrington, un dezvoltator imobiliar corupt și vechiul mentor al lui Donald Love, și Phil Cassidy, proprietarul unui magazin de arme (care a apărut inițial ca un personaj minor în GTA III).

Pe lângă familia Leone, majoritate bandelor din GTA III se întorc, de asemenea, în joc, unele cu roluri mai importante, precum Yakuza și Cartelul Columbian, altele cu roluri relativ minore, precum Diablos, Southside Hoods, Triadele și Yardies. De asemenea, alte două familii mafiote, Forelli și Sindacco, care au apărut anterior în GTA San Andreas, joacă un rol mult mai important aici, concurând cu familia Leone pentru controlul asupra orașului; familia Forelli a fost introdusă inițial ca o bandă minoră în GTA III, și a mai avut o apariție semnificativă în GTA Vice City. Bandele noi introduse în joc includ Mafia Siciliană, Motocicliștii și Avenging Angels.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

După cum a fost precizat într-o previzualizare IGN, "Rockstar a renunțat la Renderware în favoarea unui nou motor in-house pentru a utiliza cel mai bine rezoluția, densitatea texturii și efectele particulelor PSP". Până la lansarea lui Liberty City Stories, RenderWare a fost motorul jocului în spatele fiecărui joc 3D din era Grand Theft Auto III. Liberty City Stories folosește Metrici de imagine pentru animațiile faciale ale jocului.

În aprilie 2013, jocul a fost lansat pe PlayStation 3 prin PlayStation Network folosind compatibilitatea înapoi cu PlayStation 2.

Un port îmbunătățit al jocului, cu comenzi cu ecran tactil, iluminare în timp real, texturi de înaltă definiție și distanțe de tragere, a fost lansat în decembrie 2015 pentru iOS, februarie 2016 pentru Android și martie 2016 pentru Fire OS.

Muzica din joc[modificare | modificare sursă]

Liberty City Stories oferă zece posturi de radio, care cuprind o combinație de muzică licențiată și piese create special pentru joc, și talk-showuri la radio. O caracteristică pentru versiunea PSP a jocului este abilitatea de a asculta coloane sonore personalizate.

Pentru a implementa funcția de sunet personalizat, Rockstar a plasat aplicația numită "Rockstar Custom Tracks v1.0" pe site-ul oficial în secțiunea "Descărcări". Acest lucru a dat jucătorilor șansa de a utiliza o coloană sonoră perzonalizată. Aplicația se bazează pe Exact Audio Copy.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Liberty City Stories a primit recenzii în "general favorabile" de la critici, conform analizatorului Metacritic.

Vânzări[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite, versiunea de PlayStation 2 a Liberty City Stories a vândut 1 milion de copii până în februarie 2007. Numai în Statele Unite, versiunea PSP a Liberty City Stories a vândut 980.000 de exemplare și a câștigat 48 de milioane de dolari până în august 2006. În perioada ianuarie 2000 - august 2006, a fost cel de-al 16-lea cel mai vândut joc lansat pentru Game Boy Advance, Nintendo DS sau PlayStation Portable în țara respectivă. Începând cu 26 martie 2008, Liberty City Stories a vândut 8 milioane de exemplare în funcție de Take-Two Interactive. Versiunea PSP a Liberty City Stories a primit un premiu de vânzări "Double Platinum" de la Asociația Editorilor de Software pentru Divertisment și Leisure Software (ELSPA), care indică vânzări de cel puțin 600.000 de exemplare în Regatul Unit. ELSPA a dat versiunii de PlayStation 2 a jocului o certificare "Platinum", pentru vânzări de cel puțin 300.000 de copii în regiune.

Versiunea de PS2[modificare | modificare sursă]

Versiunea de PS2 a Liberty City Stories a fost criticată pentru lipsa de improvizări, același cod portabil și înlăturarea anumitor aspecte din versiunea de PSP.

  1. ^ Redump.org