Grand Theft Auto: Liberty City Stories

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Dezvoltator(i)Rockstar Leeds  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare
PlatformăPlayStation 2
PlayStation Portable
PlayStation 3
iOS
Android  Modificați la Wikidata
Dată lansarePSP

25 Octombrie 2005
PlayStation 2

6 Iunie 2006
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
MediaUniversal Media Disc  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemPlayStation Portable

PlayStation 2

ControlGamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Liberty City Stories este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar North si Rockstar Leeds și publicat de Rockstar Games. Este primul joc din seria Grand Theft Auto lansat pe PlayStation Portable.

Jocul a fost urmat în seria jocurilor pe PSP de Grand Theft Auto: Vice City Stories.

Acțiunea se desfășoară în orașul Liberty City, același oraș fictiv din Grand Theft Auto III dar cu trei ani în urmă, în 1998. Personajul controlabil este Toni Cipriani care în trecut îi dădea misiuni lui Claude (personajul controlabil din GTA III.

Toni Cipriani a revenit în Liberty City și acum este tratat de Don Salvatore cu dispreț pentru că el este acum subordonatul lui Vincenzo Cilli. El acum luptă pentru a urca tot mai mult pe scara socială spre glorie și putere.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 1998, Antonio "Toni" Cipriani, care a fost forțat să trăiască în străinătate după uciderea unui om la ordinele lui Salvatore Leone, decide să se întoarcă în Liberty City. La sosire, Toni este întâmpinat de Salvatore și un membru al familiei Leone, Vincenzo "Lucky" Cilli, care a crescut la proeminență în timpul absenței lui Toni. Vincenzo este instruit de Salvatore să-l cazeze pe Toni într-un apartament și să-i găsească un loc de muncă în Liberty City. Nu după mult timp, Toni renunță, după ce realizează că Vincenzo a pregătit o misiune care să asigure arestarea lui Toni de către poliție.

Toni începe apoi să lucreze cu un fost membru al familiei criminale Sindacco, acum loială lui Leone: JD O'Toole. Dar acest lucru este de scurtă durată, deoarece un alt membru al familiei Leone este obligat să-l omoare pe O'Toole, în aceeași zi în care urma să devină un membru al familiei.

Un timp după aceasta, Toni primește un apel de la Vincenzo, în care insistă că este apologetic în legătură cu fosta slujbă a lui Tony și îi cere acestuia să-l întâlnească. Cu toate acestea, acest lucru se dovedește a fi o capcană stabilită de Vincenzo, astfel încât el va primi locul lui Toni în familia Leone. Toni este apoi atacat de către patronii loiali ai lui Vincenzo, dar se ocupă de ei rapid și îl ucide pe Vincenzo. După moartea lui Vincenzo, Toni reia lucrul pentru Salvatore Leone.

Toni se reîntâlnește cu mama sa numai pentru a primi de dezaprobarea ei în legătură cu statutul său în rândurile Leone. Ea trimite niște oameni pe Toni, dar el reușește să-i omoare, lăsând afacerea neterminată între el și mama sa. Relația lui Toni cu Salvatore și soția lui, Maria, crește pe măsură ce continuă să lucreze pentru ei, ducand în cele din urmă la faptul că Salvatore își pune încrederea în Toni și îi dă un apartament mai mare, în schimbul faptului că Toni îi mută într-o zonă retrasă din Liberty City, departe de atacurile crescânde asupra familiei Leone de către diverse bande. În special, un război este orchestrat între cele trei familii de mafioți: Leones, Sindaccos și Forellis.

Toni continuă să lucreze pentru familia Leone într-un efort de a-și exprima loialitatea și, în cele din urmă, devine un om făcut. Mama lui Toni primește vestea și este bucuroasă să afle că statutul fiului său a urcat în cele din urmă la ceea ce sperase, astfel că, în cele din urmă, îi alungă pe oamenii trimiși anterior asupra lui Toni. Sărbătoarea este totuși scurtă, deoarece poliția din Liberty City ajunge să-l aresteze pe Salvatore sub suspiciunea că este un lider de bandă cunoscut doar ca "Domnul Big". Toni rămâne loial lui Salvatore și se prezintă ca avocat, continuând să accepte misiuni de la el. Acest lucru duce la atacul lui Toni împotriva rivalilor lui Salvatore, familia Sindacco, Toni reușind să-l omoare pe capul acesteia, Paulie Sindacco, care a fost principalul motiv al arestării lui Salvatore: el este cel care l-a convins pe noul primar să-l aresteze pe Salvatore.

Toni devine în curând un lider respectat în cadrul familiei Leone. Salvatore este în cele din urmă dus la judecată, un eveniment pe care rivalii săi îl intenționează să îl folosească ca o ocazie pentru a scăpa de el. Toni realizează acest lucru și intervine, salvandu-l pe Leone. După ce Salvatore este eliberat pe cauțiune, el ajunge să înțeleagă că Massimo Torini se află în spatele problemelor sale și își dă seama că pentru a-l împiedica pe recent alesul primar, Miles O'Donovan, să renunțe la acuzațiile împotriva lui Leone, Torini l-a luat pe acesta ostatic.

Atât Salvatore, cât și Toni se îndreaptă spre insula pe care Torini îl ține pe primar prizonier. Astfel, începe lupta, în timpul căreia Torini și oamenii lui sunt uciși. Salvatore îl convinge pe primar că acum este dator familiei Leone și astfel, în schimb, trebuie să asigure siguranța acesteia. Toni îl amenință pe primar, pană ce acesta este de acord.

În final, se dezvăluie faptul că Torini lucra de fapt pentru unchiul lui Salvatore, care încercase să micșoreze controlul nepotului său asupra orașului.