Grand Theft Auto: Liberty City Stories

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Grand Theft Auto: Liberty City Stories
Dezvoltator(i)Rockstar Leeds  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare
PlatformăPlayStation 2
PlayStation Portable
PlayStation 3
iOS
Android  Modificați la Wikidata
Dată lansarePSP

25 Octombrie 2005
PlayStation 2

6 Iunie 2006
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
MediaUniversal Media Disc  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemPlayStation Portable

PlayStation 2

ControlGamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Liberty City Stories (prescurtat GTA: Liberty City Stories sau GTA: LCS) este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar North și Rockstar Leeds și publicat de Rockstar Games. Este al nouălea joc din seria Grand Theft Auto și primul lansat exclusiv pentru PlayStation Portable, deși a fost lansat mai târziu și pentru PlayStation 2. Jocul este al cincilea din generația a treia a seriei, fiind precedat de Grand Theft Auto Advance și urmat de Grand Theft Auto: Vice City Stories, acesta din urmă fiind de asemenea exclusiv pentru PSP înainte de a fi lansat și pentru PS2.

Jocul este un prequel pentru Grand Theft Auto III, astfel că acțiunea se desfășoară în Liberty City, același oraș fictiv din GTA 3, dar cu trei ani în urmă, în 1998. Protagonistul este de această dată Toni Cipriani, un mafiot de rang înalt din familia Leone, care a apărut și în GTA 3 ca un personaj care îi dădea misiuni lui Claude.

Povestea jocului se concentrează pe întoarcerea lui Toni Cipriani în Liberty City după o lungă absență, descoperind că fostul său șef, Salvatore Leone, îl tratează acum cu dispreț și că poziția sa a fost ocupată de Vincenzo Cilli, un alt membru al familiei Leone, plin de sine și care îl displace pe Toni. Deși la început este nevoit să lucreze pentru Vincenzo, Toni se luptă pentru a-i recâștiga respectul lui Salvatore și a urca tot mai mult pe scara socială către glorie și putere. Astfel, pe lângă problemele sale personale cu prietenii și familia, Toni se trezește prins în războiul nesfârșit dintre bande și familiile mafiote pentru controlul asupra orașului, trebuind să-i dovedească lui Salvatore și tuturor celor apropiați de ce este în stare.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 1998, Antonio "Toni" Cipriani, care a fost forțat să trăiască în străinătate după uciderea unui "om făcut" la ordinele lui Salvatore Leone, decide să se întoarcă în Liberty City. La sosire, Toni este întâmpinat de Salvatore și un alt membru al familiei Leone, Vincenzo "Lucky" Cilli, care a crescut în rang în timpul absenței lui Toni. Vincenzo este instruit de Salvatore să-i ofere lui Toni un apartament în care să locuiască și să-i găsească un loc de muncă în Liberty City. Nu după mult timp, Toni renunță, după ce Vincenzo i-a pregătit intenționat o misiune în care să fie arestat de poliție.

Toni începe să lucreze în schimb cu un fost membru al familiei mafiote Sindacco, acum loial lui Salvatore: JD O'Toole. Totuși, acest lucru este de scurtă durată deoarece un alt membru al familiei Leone este instruit să-l ucidă pe O'Toole în aceeași zi în care urma să devină un "om făcut" în familie, deoarece Salvatore a început să nu mai aibă încredere în el. La scurt timp după aceasta, Toni primește un apel de la Vincenzo, care își cere scuze pentru fapta sa și îi cere să-l întâlnească. Dar acest lucru se dovedește a fi o capcană stabilită de Vincenzo, care își dorește să scape definitiv de Toni pentru ca Salvatore să-l trateze din nou cu respectul cuvenit. Astfel, el trimite niște gangsteri loiali lui înarmați cu drujbe să-l omoare pe Toni, dar acesta îi ucide rapid, și apoi și pe Vincenzo. După moartea lui Vincenzo, Toni reia lucrul pentru Salvatore Leone, care a început să-l trateze mai respectuos.

Toni se reîntâlnește cu mama sa, numai pentru ca aceasta să-și exprime dezaprobarea puternică în legătură cu statutul său mic în familia Leone. Ea trimite apoi niște mercenari să-l omoare pe Toni, dar acesta reușește să-i ucidă, lăsând momentan conflictul dintre el și mama sa neterminat. Între timp, Toni devine din ce în ce mai apropiat de Salvatore și de soția acestuia, Maria, pe măsură ce continuă să lucreze pentru ei, în cele din urmă câștigându-i încrederea lui Salvatore, care îi dă un apartament mai mare după ce Toni i-a mutat într-o zonă retrasă din Liberty City, departe de atacurile crescânde asupra familiei Leone de către diverse bande, în special de către alte două familii mafiote, Sindacco și Forelli, care se află la război cu familia Leone.

Toni continuă să lucreze pentru familia Leone într-un efort de a-și exprima loialitatea, în cele din urmă devenind un "om făcut". Mama lui Toni primește vestea și este bucuroasă să afle că statutul fiului său a urcat în cele din urmă la ceea ce sperase, astfel că îi alungă pe mercenarii trimiși anterior asupra lui Toni. Sărbătoarea este totuși scurtă deoarece Salvatore este arestat sub suspiciunea că este un lider de bandă cunoscut ca "Domnul Big". Toni îi rămâne loial lui Salvatore și se prezintă ca avocat, continuând să accepte misiuni de la el din închisoare. Astfel, Toni începe să atace rivalii lui Salvatore, în special familia Sindacco, reușind în cele din urmă să-l ucidă pe liderul acesteia, Paulie Sindacco, care este cel care l-a convins pe noul primar Miles O'Donovan să-l aresteze pe Salvatore.

Toni devine în curând un lider respectat în cadrul familiei Leone. Salvatore este în cele din urmă dus la judecată, un eveniment pe care rivalii săi intenționează să îl folosească ca o ocazie să scape de el. Toni realizează acest lucru și intervine, salvându-l pe Leone. După ce Salvatore este eliberat pe cauțiune, el își dă seama că Massimo Torini, un membru de rang înalt al Mafiei Siciliene, se află în spatele problemelor sale și că acesta l-a luat pe primarul O'Donovan ostatic, pentru a-l face să renunțe la cauțiunile lui Salvatore.

Astfel, Salvatore și Toni îl găsesc și urmăresc pe Torini până pe insula pe care acesta îl ține pe primar prizonier. Are loc o luptă violentă și în cele din urmă Salvatore și Toni reușesc să-l ucidă pe Torini și pe oamenii săi, salvându-l pe O'Donovan. Salvatore îi spune apoi primarului că acum este dator familiei Leone și astfel trebuie să asigure siguranța acesteia, iar Toni îl îmbrâncește pe O'Donovan până ce acesta este de acord.

În final, Salvatore și Toni sunt mai apropiați ca niciodată și descoperă că Torini lucra de fapt pentru unchiul lui Salvatore, care a încercat să micșoreze controlul nepotului său asupra orașului.