Grand Theft Auto: Chinatown Wars

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Gta-cw coperta-fata.jpg
Coperta Grand Theft Auto: Chinatown Wars (versiunea de Nintendo DS)
Dezvoltator(i)Rockstar Leeds  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i)Dan Houser
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Rezoluție256x192 pixeli (Nintendo DS)
480x272 pixeli (PSP)
PlatformăNintendo DS
PlayStation Portable
Android
iOS  Modificați la Wikidata
Dată lansareNintendo DS
17 martie 2009
PlayStation Portable
Toamna 2009
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer  Modificați la Wikidata
MediaNintendo game card[*]  Modificați la Wikidata
ControlTouchscreen, Microfon
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Chinatown Wars este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat și publicat de Rockstar Leeds, în colaborare cu Rockstar North. Este al 13-lea joc din seria Grand Theft Auto și al treilea din generația a patra a acesteia, precum și al patrulea pentru Nintendo, după Grand Theft Auto și Grand Theft Auto 2 pentru Game Boy Color și Grand Theft Auto Advance pentru Game Boy Advance. A fost lansat pe 17 martie 2009 pentru Nintendo DS, 20 octombrie 2009 pentru PlayStation Portable, 9 septembrie 2010 pentru iOS și 18 decembrie 2014 pentru Android.

În ciuda graficelor, gameplay-ului și a faptului că niciun personaj din joc nu mai apare în alte titluri din serie, acțiunea se petrece în același univers ca și Grand Theft Auto IV, în anul 2009, adică cu un an după evenimentele din GTA IV și episoadele sale și patru ani înainte de Grand Theft Auto V. Protagonistul este Huang Lee, fiul răsfățat al șefului unui grup de Triade, care sosește în Liberty City pentru a-i oferi unchiului său, Wu "Kenny" Lee, sabia Yu Jian, o moștenire de familie, dar și pentru a afla mai multe despre cei responsabili pentru moartea tatălui său. Imediat la sosire, Huang este atacat de niște bărbați necunoscuți care fură Yu Jian, dar el supraviețuiește. La început Huang lucrează alături de Kenny pentru a recâștiga încrederea și respectul șefului Triadelor din Liberty City după pierderea Yu Jian, astfel încât acesta să-l numească pe Kenny succesorul său, dar cu timpul Huang ajunge să lucreze pentru diverse persoane din lumea criminală din oraș în căutare de informații despre cei care au furat Yu Jian și i-au ucis tatăl, descoperind rapid că nu poți ști niciodată în cine te poți încrede cu adevărat.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Chinatown Wars are o prezentare diferită de toate celelalte jocuri din serie. În locul vederii din spatele protagonistului sau o vedere semi-2D de deasupra jucătorului, Chinatown Wars folosește o vedere 100% 3D de deasupra acțiunii care se poate roti 360 de grade. Chinatown Wars folosește o grafică cell-shaded (în care obiectele au contur negru) pentru a reproduce imaginea unor benzi desenate - o premieră pentru serie. Acțiunea are loc în orașul reconstruit din Grand Theft Auto IV (Liberty City), cu excepția zonei Alderney.

Spre deosebire de Grand Theft Auto IV, jucătorul va fi nevoit să distrugă cât mai multe mașini de poliție în loc să scape din zona marcată. Numărul de mașini care trebuie distruse crește cu numărul de stele (wanted level). De exemplu, pentru șase stele, trebuie distruse șase mașini pentru a coborî nivelul la cinci stele. Pentru majoritatea acțiunilor (atât cu vehicul cât și fără el) Touchscreen-ul este realizat după o interfață de PDA. Mai există o poveste secundară legată de trafic de droguri care oferă jucătorului posibilitatea de a face comerț în oraș cu șase feluri de droguri. Pachetele ascunse (Hidden Packages) din acest joc sunt camerele CCTV care pot fi împușcate pentru bonusuri. Ecranul de sus arată jocul iar ecranul de jos permite jucătorului să controleze elementele ca PDA, GPS, radio (în mare parte muzică instrumentală), acces către oamenii de pe hartă sau folosirea cocktailurilor Molotov și grenadelor. Chinatown Wars are multe din caracteristicile Grand Theft Auto IV cum ar fi noul HUD și fluieratul pentru taxi (pentru care se poate folosi microfonul DS). Ammu-Nation se întoarce sub forma unui site web din joc de unde jucătorul poate comanda numeroase arme cu ajutorul PDA-ului care vor fi livrate acasă. Official Nintendo Magazine (Revista oficială Nintendo) descrie jocul ca fiind "unul dintre cele mai mari și complexe jocuri de DS făcute vreodată" având peste 900.000 de linii de script.

Vehicule[modificare | modificare sursă]

În timp ce furtul unui vehicul de pe stradă rămâne neschimbat, Grand Theft Auto: Chinatown Wars folosește un sistem diferit pentru furtul vehiculelor parcate. În funcție de modelul mașinii, furtul se desfășoară în mai multe moduri. Mașinile mai vechi au nevoie de câteva rotiri a unei șurubelnițe în contact, iar altele au nevoie de hotwiring. Mașinile noi și scumpe funcționează cu hacking computerizat. Toate aceste lucruri sunt făcute prin minigame-uri care necesită folosirea Touchscreen-ului. Încă există posibilitatea de a intoarce mașinile cu susul în jos și de a le da foc.

Social Club[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Chinatown Wars dispune de Rockstar Games Social Club. Jucătorii pot folosi serviciul pentru a-și încărca pe site statisticile gameplay. Modurile Multiplayer Competititv (Competitive) și Cooperativ (Co-operative) sunt disponibile doar prin conexiune wireless de la o consolă DS la alta.

Prin Nintendo Wi-Fi Connection se poate vorbi, se pot comercializa lucruri și se poate face schimb de locuri GPS favorite și statistici gameplay cu alți jucători. Prin Social Club jucătorii pot chiar descărca misiuni noi.

Coloana Sonoră[modificare | modificare sursă]

Muzica pentru începutul gameplay-ului este melodia "Chinatown Wars" realizată de Ghostface Killah și MF Doom.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 2009, Huang Lee, fiul rasfățat al liderului unui grup de Triade ucis recent, sosește cu avionul în Liberty City, cu Yu Jian, o sabie pe care tatăl lui Huang a câștigat-o într-un joc de poker și a decis să o folosească ca o moștenire de familie. Huang se pregătește să livreze Yu Jian noului patriarh al familiei, unchiul său Wu "Kenny" Lee, dar imediat după aterizare, escorta lui Huang este ucisă de niște asasini necunoscuți iar el este împușcat și răpit. Atacatorii fură Yu Jian și, crezand că Huang este mort, îi aruncă corpul în apă, dar el supraviețuiește și sosește apoi la restaurantul lui Kenny, unde îl informează pe acesta că Yu Jian a fost furată. Kenny se supără la auzul acestor vești, deoarece intenționa să-i ofere sabia lui Hsin Jaoming, liderul bătrân al Triadelor din Liberty City, ca mijloc de a-și asigura poziția de succesor al său, dar acum Kenny este dezonorat și redus din putere din cauza pierderii lui Yu Jian.

Huang începe să lucreze pentru Kenny pentru a-l ajuta să-și mențină afacerea pe linia de plutire și să-i recâștige respectul lui Hsin, și o întâlnește curând pe Ling Shan, ultima dintre spionii și "maestrul de arme" al lui Kenny. Huang și Ling încep să lucreze împreună pentru a proteja diverse afaceri aflate sub protecția lui Kenny de Lorzii Spanioli, o bandă locală, dar Ling este curând ucisă de aceștia, astfel că, drept răzbunare, Huang atacă câteva operațiuni ale Lorzilor Spanioli, slăbindu-i semnificativ. După ce mai lucrează puțin pentru Kenny, oprindu-i definitiv pe Lorzii Spanioli din a-i ataca afacerile, Huang este contactat de Zhou Ming, un membru de rang înalt al Triadelor, și de Chan Jaoming, fiul lui Hsin. Amândoi se luptă, de asemenea, să devină succesorii lui Hsin și îl angajează pe Huang pentru a-și combate eforturile unul celuilalt.

După ce Chan îl angajează pe Huang să-l ajute cu o înțelegere cu rivalii săi care merge prost, Huang este interceptat de Wade Heston, un detectiv LCPD corupt aflat sub presiunea Afacerilor Interne. Realizând că Huang i-ar putea fi de folos, Heston formează o alianță cu acesta pentru a-i găsi pe cei responsabili pentru furtul lui Yu Jian și uciderea tatălui lui Huang. Heston suspectează că o bandă Coreeană asociată cu Triadele se află în spatele tuturor problemelor, astfel că îl pune pe Huang să atace diverse operațiuni ale acestora, în speranța de a afla cât mai multe informații despre Yu Jian, însă fără succes. Mai târziu, Heston reușește să planteze un bug în sediul central al Coreenilor, de unde află că există un grup de trădători ai Triadelor în cadrul bandei, numit Wonsu. Heston este convins că liderul Wonsu este cel responsabil pentru furtul lui Yu Jian și totodată un informator al poliției care a provocat probleme Triadelor.

Între timp, Chan îi spune lui Hsin despre Huang iar acesta, considerând că Huang este responsabil pentru toate problemele Triadelor, îl pune pe Huang să-și repare greșelile prin a-l găsi pe informator. Totuși, după ce Huang lucrează puțin pentru Hsin, acesta ajunge să suspecteze că Huang însuși este trădătorul și se pregătește să-l omoare, dar Kenny intervine și îl convinge pe Hsin să le mai dea timp să găsească adevăratul trădător, grăbind astfel misiunea lui Huang. Hsin îl pune pe Huang să investigheze două bande care ar putea să-l găzduiască pe trădător: o bandă de motocicliști numită Îngerii Morții și Coreeni. În cazul Îngerilor, Hsin îi face lui Huang legătura cu Lester Leroc, un investigator privat din interiorul Îngerilor, care îl angajează pe Huang să-l ajute să crească în rang în cadrul bandei, pentru a se putea apropia de iubita liderului bandei, de la care ar putea afla dacă Îngerii îl găzduiesc într-adevăr pe informator. În cazul Coreenilor, Huang continuă să atace pe cont propriu câteva operațiuni ale acestora, găsindu-le în cele din urmă ascunzătoarea unde aceștia își țin toate informațiile private; cu ajutorul câtorva oameni de-ai lui Hsin, Huang atacă ascunzătoarea Coreenilor și reușește să le fure seiful unde aceștia țin informațiile. Totuși, în urma tuturor acestor operațiuni, atât Îngerii, cât și Coreeni se dovedesc a fi nevinovați, ducând la un nou curs de investigații.

Misiunea lui Huang este momentan întreruptă de intervenției unui membru al Mafiei, Rudy D'Avanzo, care îi spune că trădătorul este un membru al familiei mafiote Messina numit Jimmy Capra. Huang lucrează alături de Rudy pentru a ataca câteva operațiuni ale familiei Messina și a-l ucide în cele din urmă pe Capra, dar Hsin îi dezvăluie mai târziu lui Huang că D'Avanzo l-a păcălit pentru a slăbi din puterea familiei Messina, cu care D'Avanzo este vechi rival, astfel că Huang îl confruntă pe D'Avanzo și îl ucide pentru trădarea lui.

Mai târziu, Heston îl angajează pe Huang pentru ultima dată, să spargă serverele FIB pentru a afla cine este informatorul, iar apoi se retrage din operațiune din cauza investigației asupra corupției sale. Informațiile recuperate de Huang îi numesc atât pe Zhou Ming, cât și pe Chan Jaoming ca trădători ai Triadelor și informatori ai poliției, dar când Huang îi duce aceste informații lui Hsin, acesta refuză să creadă și suspectează că Huang și Kenny sunt trădătorii, astfel că își trimite oamenii să-i omoare. Huang și Kenny reușesc să scape și îl confruntă pe Hsin în apartamentul său, convingându-l că informațiile recuperate sunt adevărate. Dezonorat de faptul că însuși fiul său este suspectat de trădare, Hsin îi cedează poziția de lider al Triadelor din Liberty City lui Kenny, în timp ce el începe să se pregătească de a pleca într-o vacanță. Prima acțiune a lui Kenny în calitate de lider al Triadelor este să-l trimită pe Huang să-i găsească și ucidă pe trădători. În urma unei lupte cu oamenii fiecăruia în parte, Huang îi confruntă pe Chan și pe Zhou și, deși amândoi neagă acuzațiile, îi omoară fără nicio ezitare.

La scurt timp după toate acestea, Huang este contactat de Heston, care, în ciuda faptului că a ieșit din operațiune, a continuat să investigheze și a aflat că informațiile recuperate erau false. Heston îl informează apoi pe Huang de o întâlnire dintre liderul Wonsu și aliații săi și îi cere să-l întâlnească acolo. Când sosesc, Huang și Heston îl găsesc pe Kenny, care admite că este liderul Wonsu și își recunoaște vina pentru furtul lui Yu Jian și moartea tatălui lui Huang, dar apoi încearcă să fugă, când întâ lnirea este ambuscadă de Afacerile Interne și FIB. Heston și Huang îl urmăresc pe Kenny prin oraș, încolțindu-l în cele din urmă la reședința lui Hsin, unde Kenny explică că a fost pus de acesta să fure Yu Jian, în schimbul unei poziții chiar sub Chan. Kenny a fost de acord inițial și a trebuit să-l ucidă pe tatăl lui Huang pentru ca Yu Jian să treacă în moștenirea sa, dar mai târziu a decis să fure sabia pentru a se salva de o poziție atât de dezonorabilă, iar apoi i-a învinovățit pe Zhou și Chan de trădare pentru a-și acoperi urmele.

Hsin îl confruntă pe Kenny cu privire la toate acestea și îi cere Yu Jian, dar Kenny îi răspunde în mod ironic prin a-l înjunghia cu sabia. Cum Huang este martor al crimei și al adevărului, Kenny se angajează într-o bătălie finală cu Huang, singurul care a rămas în calea lui către putere, dar acesta reușește să-l ucidă pe Kenny, răzbunându-și în cele din urmă tatăl. La scurt timp, Afacerile Interne și FIB apar să-i aresteze pe Heston și Huang, dar Heston susține că a fost sub acoperire și ordonă arestarea tuturor celor de față, cu excepția lui Huang. Înainte de a fi arestat, Hsin îl laudă pe Huang pentru loialitatea sa și îl onorează prin a-l succesorul său de drept ca lider al Triadelor.

Misiuni secundare

Ceva timp mai târziu, Huang este contactat de Xin Shan, un fost angajat de-al lui Kenny, care a auzit de succesul lui Huang și îi cere să-l întâlnească în spatele vechiului restaurant al lui Kenny. Acolo, Xin îl tratează pe Huang cu dispreț, dar îi dezvăluie că a plănuit un jaf mare, care o să-i îmbogățească pe amândoi, și îi cere apoi ajutorul. Huang crează o diversiune pentru Xin, luptându-se cu poliția prin oraș într-un tanc furat, iar apoi se reîntâlnește cu Xin într-o alee, unde acesta a fost încolțit de poliție și împușcat.

Huang îl ajută pe Xin să scape de poliție și îl duce apoi pe o alee unde acesta spune că îl așteaptă un doctor. Totuși, când cei doi ajung acolo, locul este pustiu iar Xin îi dezvăluie lui Huang că el este fratele lui Ling Shan și fostul ei partener, până când aceasta a fost ucisă chiar în aleea unde se află ei acum. Xin îl învinuiește pe Huang de moartea lui Ling și îi dezvăluie că de fapt nu avea niciun jaf plănuit, doar a încercat să-l omoare pe Huang pentru a o răzbuna pe Ling, însă fără succes. Huang îi explică lui Xin cum nu a fost vina lui și a răzbunat-o deja pe Ling, iar apoi îi oferă lui Xin să-i devină partener, dar acesta este rănit prea grav și moare, în aceeași alee ca și sora lui.

Lansare[modificare | modificare sursă]

Note
(Nintendo DS)
1UP.com A-
Computer and Video Games 9.2
Eurogamer 10
Game Informer 9.25
GamePro 5/5
GameSpot 9.5
GameSpy 4.5/5
GameRadar 10
IGN 9.5 (US)
9.2 (UK)
9.3 (AU)
Nintendo World Report 9.0
Official Nintendo Magazine 94%
X-Play 5/5

Marketing[modificare | modificare sursă]

În reclama de precomandă a Grand Theft Auto Chinatown Wars de pe GameStop, dialogul se referea la salvarea economiei din viața reală în 2008. Un nou video cu gameplay a fost lansat pe 6 Martie 2009. În video era gameplay care avea legătură cu o lunetă și interacțiunea cu controlul în stilul Nintendo DS. GameStop a avut o promoție în care au trimis o dubă prin toate statele din SUA care permitea oamenilor să încerce jocul înainte să fie lansat. GameStop în SUA și Game în Marea Britanie dădeau împreună cu jocul un "card de credit" care activa $10,000 în joc și acces la arme mai bune de la început. Amazon.com dă un cod cu care se poate debloca un Patriot blindat exclusiv cu precomanda.

Impactul cu publicul[modificare | modificare sursă]

Nintendo DS[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Chinatown Wars a avut în general note pozitive. Pe GameRankings, este cel mai bun joc de Nintendo DS, cu o nota 93,52%. Jocul este de asemenea jocul de Nintendo DS cu cel mai mare rang în primele săptămâni ale anului 2009 la GameSpot. Încă își menține acest rang. Official Nintendo Magazine (Revista oficială Nintendo) a dat jocului scorul de 94%, subliniind calitatea graficii și varieteatea în gameplay concluzionând: "Rockstar a captat și îmbinat toată seria Grand Theft Auto." IGN UK a dat jocului nota 9,2 numindu-l "capodopera a gaming-ului handheld" în timp ce IGN US i-a dat nota 9,5.

Chinatown Wars a avut mai puține vânzări în prima săptămână în Marea Britanie decât s-a estimat și nici măcar nu a egalat vânzările de la debutul lui Vice City Stories, care a fost estimarea Rockstar Games. În SUA, a vândut puțin sub 90.000 de unități în primele două săptămâni pe piața americană. Asta a forțat Best Buy să înceapă să vândă jocul la doar $19.99 pentru o perioadă limitată având o reducere de 43% față de prețul standard de $34.99. Răspunsul la ofertă a fost foarte pozitiv.

Legături externe[modificare | modificare sursă]