Grand Theft Auto: Chinatown Wars

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grand Theft Auto: Chinatown Wars
Gta-cw coperta-fata.jpg
Coperta Grand Theft Auto: Chinatown Wars (versiunea de Nintendo DS)
Dezvoltator(i) Rockstar Leeds  Modificați la Wikidata
Editor(i) Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i) Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i) Dan Houser
Serie Grand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Rezoluție 256x192 pixeli (Nintendo DS)
480x272 pixeli (PSP)
Platformă Nintendo DS
PlayStation Portable
Android
iOS  Modificați la Wikidata
Dată lansare Nintendo DS
17 martie 2009
PlayStation Portable
Toamna 2009
Genuri Joc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
Moduri Multiplayer  Modificați la Wikidata
Media Nintendo game card[*]  Modificați la Wikidata
Control Touchscreen, Microfon
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGI PEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USK USK 18[*]  Modificați la Wikidata
CERO Z (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRB Mature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Chinatown Wars este un joc video pentru Nintendo DS, Android, iOS și PlayStation Portable dezvoltat de Rockstar Leeds, în colaborare cu Rockstar North. Este al 13-lea joc din seria Grand Theft Auto și al 4-lea pentru o consolă Nintendo, după Grand Theft Auto și Grand Theft Auto 2 pentru Game Boy Color și Grand Theft Auto Advance pentru Game Boy Advance.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Chinatown Wars are o prezentare diferită de toate celelalte jocuri din serie. În locul vederii din spatele protagonistului sau o vedere semi-2D de deasupra jucătorului, Chinatown Wars folosește o vedere 100% 3D de deasupra acțiunii care se poate roti 360 de grade. Chinatown Wars folosește o grafică cell-shaded (în care obiectele au contur negru) pentru a reproduce imaginea unor benzi desenate - o premieră pentru serie. Acțiunea are loc în orașul reconstruit din Grand Theft Auto IV (Liberty City), cu excepția zonei Alderney.

Spre deosebire de Grand Theft Auto IV, jucătorul va fi nevoit să distrugă cât mai multe mașini de poliție în loc să scape din zona marcată. Numărul de mașini care trebuie distruse crește cu numărul de stele (wanted level). De exemplu, pentru șase stele, trebuie distruse șase mașini pentru a coborî nivelul la cinci stele. Pentru majoritatea acțiunilor (atât cu vehicul cât și fără el) Touchscreen-ul este realizat după o interfață de PDA. Mai există o poveste secundară legată de trafic de droguri care oferă jucătorului posibilitatea de a face comerț în oraș cu șase feluri de droguri. Pachetele ascunse (Hidden Packages) din acest joc sunt camerele CCTV care pot fi împușcate pentru bonusuri. Ecranul de sus arată jocul iar ecranul de jos permite jucătorului să controleze elementele ca PDA, GPS, radio (în mare parte muzică instrumentală), acces către oamenii de pe hartă sau folosirea cocktailurilor Molotov și grenadelor. Chinatown Wars are multe din caracteristicile Grand Theft Auto IV cum ar fi noul HUD și fluieratul pentru taxi (pentru care se poate folosi microfonul DS). Ammu-Nation se întoarce sub forma unui site web din joc de unde jucătorul poate comanda numeroase arme cu ajutorul PDA-ului care vor fi livrate acasă. Official Nintendo Magazine (Revista oficială Nintendo) descrie jocul ca fiind "unul dintre cele mai mari și complexe jocuri de DS făcute vreodată" având peste 900.000 de linii de script.

Vehicule[modificare | modificare sursă]

În timp ce furtul unui vehicul de pe stradă rămâne neschimbat, Grand Theft Auto: Chinatown Wars folosește un sistem diferit pentru furtul vehiculelor parcate. În funcție modelul mașinii furtul se desfășoară în mai multe moduri. Mașinile mai vechi au nevoie de câteva rotiri a unei șurubelnițe în contact, iar altele au nevoie de hotwiring. Mașinile noi și scumpe funcționează cu hacking computerizat. Toate aceste lucruri sunt făcute prin minigame-uri care necesită folosirea Touchscreen-ului. Încă există posibilitatea de a intoarce mașinile cu susul în jos și de a le da foc.

Social Club[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Chinatown Wars dispune de Rockstar Games Social Club. Jucătorii pot folosi serviciul pentru a-și încărca pe site statisticile gameplay. Modurile Multiplayer Competititv (Competitive) și Cooperativ (Co-operative) sunt disponibile doar prin conexiune wireless de la o consolă DS la alta.

Prin Nintendo Wi-Fi Connection se poate vorbi, se pot comercializa lucruri și se poate face schimb de locuri GPS favorite și statistici gameplay cu alți jucători. Prin Social Club jucătorii pot chiar descărca misiuni noi.

Coloana Sonoră[modificare | modificare sursă]

Muzica pentru începutul gameplay-ului este melodia "Chinatown Wars" realizată de Ghostface Killah și MF Doom.

Lansare[modificare | modificare sursă]

Note
(Nintendo DS)
1UP.com A-
Computer and Video Games 9.2
Eurogamer 10
Game Informer 9.25
GamePro 5/5
GameSpot 9.5
GameSpy 4.5/5
GameRadar 10
IGN 9.5 (US)
9.2 (UK)
9.3 (AU)
Nintendo World Report 9.0
Official Nintendo Magazine 94%
X-Play 5/5

Marketing[modificare | modificare sursă]

În reclama de precomandă a Grand Theft Auto Chinatown Wars de pe GameStop, dialogul se referea la salvarea economiei din viața reală în 2008. Un nou video cu gameplay a fost lansat pe 6 Martie 2009. În video era gameplay care avea legătură cu o lunetă și interacțiunea cu controlul în stilul Nintendo DS. GameStop a avut o promoție în care au trimis o dubă prin toate statele din SUA care permitea oamenilor să încerce jocul înainte să fie lansat. GameStop în SUA și Game în Marea Britanie dădeau împreună cu jocul un "card de credit" care activa $10,000 în joc și acces la arme mai bune de la început. Amazon.com dă un cod cu care se poate debloca un Patriot blindat exclusiv cu precomanda.

Impactul cu publicul[modificare | modificare sursă]

Nintendo DS[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Chinatown Wars a avut în general note pozitive. Pe GameRankings, este cel mai bun joc de Nintendo DS, cu o nota 93,52%. Jocul este de asemenea jocul de Nintendo DS cu cel mai mare rang în primele săptămâni ale anului 2009 la GameSpot. Încă își menține acest rang. Official Nintendo Magazine (Revista oficială Nintendo) a dat jocului scorul de 94%, subliniind calitatea graficii și varieteatea în gameplay concluzionând: "Rockstar a captat și îmbinat toată seria Grand Theft Auto." IGN UK a dat jocului nota 9,2 numindu-l "capodopera a gaming-ului handheld" în timp ce IGN US i-a dat nota 9,5.

Chinatown Wars a avut mai puține vânzări în prima săptămână în Marea Britanie decât s-a estimat și nici măcar nu a egalat vânzările de la debutul lui Vice City Stories, care a fost estimarea Rockstar Games. În SUA, a vândut puțin sub 90.000 de unități în primele două săptămâni pe piața americană. Asta a forțat Best Buy să înceapă să vândă jocul la doar $19.99 pentru o perioadă limitată având o reducere de 43% față de prețul standard de $34.99. Răspunsul la ofertă a fost foarte pozitiv.

Legături externe[modificare | modificare sursă]