Grand Theft Auto Advance

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto Advance
Grand Theft Auto Advance Cartridge.jpg
Casetă Grand Theft Auto: Advance
Dezvoltator(i) Backbone Entertainment[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i) Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i) Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Designer(i) Dan Houser
Serie Grand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Platformă Game Boy Advance  Modificați la Wikidata
Dată lansare 25 octombrie 2004
Genuri Joc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
Moduri Singleplayer  Modificați la Wikidata
Media ROM cartridge[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGI PEGI 16[*]  Modificați la Wikidata
USK USK 12[*]  Modificați la Wikidata
ESRB Mature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto Advance este un joc pentru consola handheld realizat de Digital Eclipse, publicat de Rockstar Games și lansat pe 25 Octombrie 2004 pentru Game Boy Advance. Este primul care nu este realizat de un studio al Rockstar Games. Jocul are titlul de Grand Theft Auto Advance, dar pe copertă și în toate materialele promoționale scrie doar Grand Theft Auto.

Jucătorul este văzut de deasupra; acest unghi a fost folosit în primele două jocuri ale seriei (Grand Theft Auto și Grand Theft Auto 2) și în GTA: Chinatown Wars, dar misiunile secundare bazate pe vehicule (de exemplu "Vigilante" sau "Paramedic), HUD-ul și o largă majoritate a armelor, care au fost introduse pentru prima oară în jocurile 3D ale seriei, au fost incluse în joc. Spre deosebire de primele două jocuri acum vehiculele se pot intoarce vertical. Este primul joc din seria Grand Theft Auto care a fost evaluat la 16+ de către PEGI și M de către OFLC. Jocul a fost lansat cu o zi înainte de lansarea ăn America de Nord a jocului Grand Theft Auto: San Andreas.

Plasare[modificare | modificare sursă]

Jocul este plasat în Liberty City, în anul 2000 în orașul care a mai avut apariții importante în Grand Theft Auto III și în Grand Theft Auto: Liberty City Stories. La început jocul era anunțat ca o portare a jocului GTA III dar idea a fost în cele din urmă respinsă din pricina limitărilor tehnice și timpul necesar pentru a reconstrui acele misiuni într-o lume 2D.

Acțiunea se petrece cu un an după evenimentele din GTA III. Fiind plasat în același oraș, repere importante și aranjamentul străzilor este același. Cu toate acestea locațiile secretelor cum ar fi Rampage-urile, pachetele ascunse (hidden packages) și locurile pentru trucurile cu mașini au fost toate schimbate, așa că cei familiari cu colțurile și aleile din GTA III vor fi nevoiți să le reexploreze în GTA Advance. Cele trei insule ale orașului au fost schimbate vizibil pentru a putea fi văzute într-o lume 2D. Trenurile și tunelurile au fost și ele eliminate.

Poveste[modificare | modificare sursă]

Mike este un criminal mic, care lucrează pentru Vinnie. În 2000, Mike reconsideră să părăsească Liberty City alături Vinnie și să se retragă din viața lor de crimă în altă parte, cum ar fi San Fierro sau Vice City. Dar Vinnie decide că ar trebui să caute mai multe locuri de muncă de la angajatorii lor, Mafia (deși nu este dezvăluit care Familia Mafia este), înainte de a părăsi Liberty City, astfel încât să poată aduna mai mulți bani să plece și să se stabilească.

Vinnie este aparent ucis de o bombă din mașină, împreună cu banii pe care îi căra. Mike jură răzbunare, iar căutarea lui de a se răzbuna duce la un conflict cu mafia.

Mike lucrează mai întâi pentru 8-Ball, care îl sfătuiește să-l vadă pe Jonnie, un barman care are legături criminale în tot orașul. Mike lucrează pentru Jonnie în speranța de a descoperi adevărul, în ciuda faptului că devine enervat de paranoia lui Jonnie. În cele din urmă, Mike descoperă că Jonnie a fost ucis pentru că s-a apropiat prea mult de adevăr. În același timp, Yardii sunt văzuți fugind de barul lui Jonnie, astfel că Mike îi urmărește pană pe Instonul Staunton.

Mike ajunge să-l suspecteze pe liderul Yardiilor, Regele Courtney, responsabil și îl amenință cu arma. Courtney neagă acuzațiile și spune că și el este în căutarea vinovatului, deoarece Jonnie îi datora bani. Mike și Regele Courtney fac echipă pentru a afla adevărul, dar Mike începe să se depărteze din ce în ce mai mult de acesta. Regele Courtney îi spune lui Mike că geniul din spate este liderul Cartelului columbian, Cisco. După ce Mike îl confruntă pe Cisco, devine evident că Regele Courtney doar s-a folosit de el.

Mike decide să lucreze pentru Cisco, care promite să afle cine este în spatele tuturor lucrurilor. Exploatările criminale ale lui Mike atrag atenția lui Asuka, care îi oferă și ea ajutor lui Mike. Astfel, Mike începe să lucreze pentru două bande aflate în război și, în cele din urmă, trebuie să o salveze pe nepoata răpită a lui Asuka (pe care el a răpit-o mai devreme, la ordinele lui Cisco).

În etapele ulterioare ale jocului, Mike descoperă că Cisco a fost asasinat și începe să-l caute pe ucigaș. Mike descoperă în cele din urmă că Vinnie și-a înscenat de fapt propria moarte, precum și planul său general: să părăsească orașul cu banii lui și ai lui Mike, dar l-a urmărit pe Mike în întreg orașul ca să-l împiedice să afle adevărul. Vinnie și bodyguarzii lui încearcă să-l ucidă pe Mike, dar în focul de armă rezultat, Mike îl rănește pe Vinnie. Acesta îl avertizează că va devenii o țintă a întregii lumi criminale din pricina bogăției lui, dar Mike îl termină oricum.

În timpul următoarelor misiuni, 8-Ball este arestat (ceea ce va rezulta în evadarea lui la începutul lui Grand Theft Auto III), iar Mike află că acum este ținta principală a Cartelului. Mike se luptă cu noul lider al Cartelului (putand să-l omoare sau să-l lase în viață) și află că Regele Courtney este acum după Mike pentru bogăția sa. Mike și echipa Yakuza plănuiesc să atace ascunzătoarea Regelui Courtney, dar Yakuza fuge înainte de atac. Mike îl înfruntă singur pe Courtney și aproape îl omoară, dar este întrerupt brusc de poliție. Mike este forțat să fugă în timp ce Regele Courtney scapă.

În ultima misiune, Mike scapă de poliție și găsește avionul privat al lui Cisco, cu care părăsește Liberty City în pace, îndreptandu-se spre Columbia.