Grand Theft Auto Advance

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Grand Theft Auto Advance
Grand Theft Auto Advance Cartridge.jpg
Casetă Grand Theft Auto: Advance
Dezvoltator(i) Backbone Entertainment[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i) Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i) Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Designer(i) Dan Houser
Serie Grand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Platformă Game Boy Advance  Modificați la Wikidata
Dată lansare 25 octombrie 2004
Genuri Joc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
Moduri Singleplayer  Modificați la Wikidata
Media ROM cartridge[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGI PEGI 16[*]  Modificați la Wikidata
USK USK 12[*]  Modificați la Wikidata
ESRB Mature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto Advance este un joc pentru consola handheld realizat de Digital Eclipse, publicat de Rockstar Games și lansat pe 25 Octombrie 2004 pentru Game Boy Advance. Este primul care nu este realizat de un studio al Rockstar Games. Jocul are titlul de Grand Theft Auto Advance, dar pe copertă și în toate materialele promoționale scrie doar Grand Theft Auto.

Jucătorul este văzut de deasupra; acest unghi a fost folosit în primele două jocuri ale seriei (Grand Theft Auto și Grand Theft Auto 2) și în GTA: Chinatown Wars, dar misiunile secundare bazate pe vehicule (de exemplu "Vigilante" sau "Paramedic), HUD-ul și o largă majoritate a armelor, care au fost introduse pentru prima oară în jocurile 3D ale seriei, au fost incluse în joc. Spre deosebire de primele două jocuri acum vehiculele se pot intoarce vertical. Este primul joc din seria Grand Theft Auto care a fost evaluat la 16+ de către PEGI și M de către OFLC. Jocul a fost lansat cu o zi înainte de lansarea ăn America de Nord a jocului Grand Theft Auto: San Andreas.

Plasare[modificare | modificare sursă]

Jocul este plasat în Liberty City, în anul 2000 în orașul care a mai avut apariții importante în Grand Theft Auto III și în Grand Theft Auto: Liberty City Stories. La început jocul era anunțat ca o portare a jocului GTA III dar idea a fost în cele din urmă respinsă din pricina limitărilor tehnice și timpul necesar pentru a reconstrui acele misiuni într-o lume 2D.

Acțiunea se petrece cu un an după evenimentele din GTA III. Fiind plasat în același oraș, repere importante și aranjamentul străzilor este același. Cu toate acestea locațiile secretelor cum ar fi Rampage-urile, pachetele ascunse (hidden packages) și locurile pentru trucurile cu mașini au fost toate schimbate, așa că cei familiari cu colțurile și aleile din GTA III vor fi nevoiți să le reexploreze în GTA Advance. Cele trei insule ale orașului au fost schimbate vizibil pentru a putea fi văzute într-o lume 2D. Trenurile și tunelele au fost și ele eliminate.

Poveste[modificare | modificare sursă]

Mike este un mic infractor care lucrează pentru Vinnie, cel cu mai multe conexiuni. El a fost salvat de Vinnie pe când era un boschetar, dar nu există prea multe informații despre asta. Eu au decis să părăsească Liberty City împreună și să se retragă din viața criminală într-un alt loc. Vinnie însă crede că ar trebui să mai găsească de lucru la angajatorii lor, mafia (nu se spune despre care mafie este vorba; plasarea în timp sugerează că ar fi mafia Forellis sau mafie Leones), pentru a dobândi mai mulți bani și mai multă notorietate. Vinnie este omorât într-una dintre misiuni într-o mașină-capcană. Mike jură că-l va răzbuna omorându-l pe cel care a pus la cale asasinatul.

Răzbunarea duce la excluderea din mafie și el ajunge să lucreze pentru diferite găști de infractori, în special Yardies, Columbian Cartel și Yakuza. Fiecare gașcă sau angajator individual, cum ar fi 8-Ball, un prieten apropiat al lui Vinnie, îl va duce pe Mike către misterul morții lui Vinnie.

Mai târziu în joc, Mike află că defapt Vinnie și-a înscenat asasinatul și jură că se va răzbuna pe fostul său partener, omorându-l în cele din urma. În următoarea misiune 8-Ball este arestat (urmând evadarea lui din GTA III), dar Mike reușește să evadeze cu avionul lui Cisco (șeful Columbian) după ce pare să-l omoare pe adevăratul șef al lui Vinnie, King Courtney. Există o controversă în jurul acestei povești deoarece jucătorul din GTA III ar fi primit misiuni sub formă de apeluri telefonice. Judecând după dialogul de după lupta King Courtney ar fi supraviețuit.