Grand Theft Auto Advance

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto Advance
Grand Theft Auto Advance Cartridge.jpg
Casetă Grand Theft Auto: Advance
Dezvoltator(i)Backbone Entertainment[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Designer(i)Dan Houser
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
PlatformăGame Boy Advance  Modificați la Wikidata
Dată lansare25 octombrie 2004
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
MediaROM cartridge[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 16[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 12[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto Advance este un joc video de acțiune-aventură pentru consola handheld realizat de Digital Eclipse și publicat de Rockstar Games. A fost lansat exclusiv pentru Game Boy Advance pe data de 24 octombrie 2004, exact cu o zi înainte de lansarea Grand Theft Auto: San Andreas. Este primul și singurul titlu din serie care nu a fost realizat de un studio al Rockstar Games. Jocul este cunoscut ca Grand Theft Auto Advance, dar pe copertă și în toate materialele promoționale titlul este simplu Grand Theft Auto.

Camera este deasupra jucătorului, similar cu primele două jocuri ale seriei (Grand Theft Auto și Grand Theft Auto 2), precum și cu GTA: Chinatown Wars mai târziu. Totuși, misiunile secundare bazate pe vehicule (precum "Vigilante" sau "Paramedic"), HUD-ul și o mare varietate de arme (lucruri care au fost introduse pentru prima oară în jocurile 3D ale seriei) au fost incluse de asemenea în joc. În plus, spre deosebire de primele două jocuri, vehiculele se pot întoarce vertical. Este primul joc din serie care a fost evaluat cu 16+ de către PEGI și M de către OFLC.

Plasare[modificare | modificare sursă]

Acțiunea are loc în Liberty City, același oraș fictiv în care se petrec și Grand Theft Auto III și Grand Theft Auto: Liberty City Stories. La început jocul a fost anunțat ca o portare a GTA III, dar idea a fost în cele din urmă respinsă din pricina limitărilor tehnice și timpul necesar pentru a reconstrui acele misiuni într-o lume 2D.

Jocul este un prequel pentru GTA III, având loc cu un an înainte de acesta, în 2000. Fiind plasat în același oraș, repere importante și aranjamentul străzilor este relativ același. Cu toate acestea, locațiile colectibelelor secrete precum Rampage-urile, pachetele ascunse (hidden packages) și locurile pentru trucurile cu mașini au fost toate schimbate, astfel că cei familiari cu colțurile și aleile din GTA III vor fi nevoiți să le reexploreze în GTA Advance. Cele trei insule ale orașului au fost schimbate vizibil pentru a putea fi văzute într-o lume 2D. Trenurile și tunelurile au fost de asemenea eliminate.

Poveste[modificare | modificare sursă]

În 2000, Mike, un criminal mic care lucrează alături de partenerul său, Vinnie, reconsideră să părăsească Liberty City alături de acesta și să se retragă din viața lor de crimă în altă parte, cum ar fi San Fierro sau Vice City. Ei au toți banii de care au nevoie pentru a pleca din oraș, dar Vinnie îl convinge pe Mike că vor mai avea nevoie de bani pentru a se putea stabili apoi undeva, și astfel cei doi mai caută de lucru de la angajatorii lor, Mafia (deși nu este dezvăluit despre care familie mafiotă este vorba, dar cel mai probabil este familia Leone). După câteva misiuni împreună, Mike și Vinnie strâng toți banii de care au nevoie, dar chiar înainte de plecarea lor din Liberty City, mașina lor este armată cu o bombă iar Vinnie este aparent ucis în explozie, împreună cu toți banii lor. Astfel, neputând să părăsească orașul, Mike jură răzbunare și începe să-l caute pe cel responsabil pentru moartea lui Vinnie și pierderea banilor, ceea ce îl aduce rapid într-un conflict cu Mafia.

În investigația sa, Mike se întâlnește cu un vechi asociat de-al lui Vinnie, un expert în explozive numit 8-Ball, pe care l-a cunoscut mai devreme în timpul unei misiuni pentru Vinnie. 8-Ball este de acord să-l ajute pe Mike cu investigația sa și îi dă de muncă pentru a-l ajuta să facă rost de bani. În timp ce Mike lucrează pentru el, 8-Ball analizează rămășițele mașinii lui Vinnie și, negăsind nimic, îi sugerează mai târziu lui Mike să ducă câteva din prostituatele lui unor clienți importanți, care ar putea să știe mai multe despre ceea ce caută. În cele din urmă, una dintre prostituate se întoarce cu informații despre Jonnie, un barman care are legături în toată lumea criminală din oraș.

Întâlnidu-l pe Jonnie, Mike îl convinge să-l ajute cu investigația sa, deoarece și Jonnie este un vechi prieten de-al lui Vinnie, și începe să lucreze pentru el, dar ajunge să fie enervat de paranoia constantă a lui Jonnie că această investigație le-ar putea aduce probleme amândurora. Totuși, după ce se întoarce la barul lui Jonnie în urma unei misiuni pentru el, Mike este șocat să-l găsească pe acesta ucis, însemnând că fricile lui Jonnie s-au adeverit și că el a fost ucis deoarece s-a apropiat prea mult de adevăr. Căutându-l pe ucigaș, Mike vede niște Yardies fugind din barul lui Jonnie și, bănuindu-i pe ei drept cei responsabili de moartea acestuia, îi urmărește până la ascunzătoarea lor de pe Insula Staunton, unde îl întâlnește pe liderul Yardies, Regele Courtney.

Mike îl confruntă pe Courtney cu privire la moartea lui Jonnie, amenințându-l cu arma, dar acesta neagă acuzațiile și spune că și el este în căutarea ucigașului, deoarece Jonnie îi datora bani. Crezându-l pe Courtney, Mike formează o alianță cu el pentru a-l găsi pe adevăratul ucigaș, dar, lucrând pentru Yardies, el începe să se depărteze din ce în ce mai mult de adevăr. După câteva misiuni pentru Regele Courtney, acesta îi spune în cele din urmă lui Mike că cel responsabil pentru toate problemele sale este liderul Cartelului Columbian, Cisco, astfel că Mike îl confruntă și aproape îl omoară, numai pentru a descoperi că Cisco este nevinovat. Drept urmare, Mike își dă seama că Regele Courtney l-a mințit și doar s-a folosit de el, astfel că își taie orice conexiune cu el și cu Yardies.

Încă în căutarea adevărului, Mike formează o nouă alianță cu Cisco și începe să lucreze pentru Cartel, în speranța că acesta îl va ajuta să pună în sfârșit capăt investigației sale. După câteva misiuni pentru Cisco, Mike devine mai apropiat de el și este pus s-o răpească pe Yuka, nepoata lui Asuka Kasen, un lider important al Yakuzei. Acest lucru atrage atenția lui Asuka, care, neștiind de alianța lui Mike cu Cartelul, îl angajează s-o salveze pe Yuka, iar apoi continuă să-i mai dea misiuni, promițându-i, de asemenea, că îl va ajuta să găsească ceea ce caută. Drept urmare, Mike începe să lucreze pentru două bande aflate în război, ajutând-o pe rând pe una în favoarea celeilalte, în speranța că una dintre ele îl va aduce mai aproape de adevăr.

După mai multe misiuni pentru Cartel, respectiv Yakuza, Mike se apropie tot mai mult de finalul investigației și se întoarce în biroul lui Cisco, numai pentru a descoperi că și acesta, la fel ca și Jonnie, a fost ucis, din cauză că s-a apropiat prea mult de adevăr. Totuși, de această dată, Mike îl vede pe ucigaș și îl urmărește, sperând că va afla în sfârșit adevărul. După ce îl prinde, Mike este șocat să descopere că ucigașul nu este nimeni altul decât Vinnie, care și-a înscenat propria moarte, deoarece dorea să plece din Liberty City cu toți banii lor, și care l-a urmărit pe Mike în tot acest timp, pentru a se asigura că nu află niciodată adevărul, astfel că a fost nevoit să omoare pe oricine se apropia prea mult de acesta. Înfuriat de trădarea lui Vinnie și de moartea noilor săi prieteni, Jonnie și Cisco, Mike se luptă cu Vinnie și cu gărzile sale și reușește să-i omoare. Grav rănit, Vinnie încearcă să-l convingă pe Mike să-l cruțe și îl avertizează că, dacă îi va lua banii, va deveni o țintă a întregii lumi criminale din oraș din cauza bogăției sale, dar Mike nu îl ascultă și îl ucide oricum.

Cu investigația sa terminată și putând în sfârșit să plece din oraș, Mike se întâlnește pentru ultima dată cu 8-Ball, numai pentru a fi ambuscați de Cartel, care îl rănește grav pe 8-Ball. Acesta supraviețuiește, dar este arestat de poliție (ceea ce va rezulta în evadarea lui de la începutul lui Grand Theft Auto III), în timp ce Mike se luptă cu Cartelul și află că a devenit ținta lor principală din cauză că noul lor lider îl consideră pe Mike responsabil pentru moartea lui Cisco. Mike se luptă cu liderul Cartelului și, după ce îi explică adevărul, poate alege să-l omoare sau să-l lase să fugă, acesta promițând că va pleca definitiv din Liberty City și îl va lăsa pe Mike în pace. Indiferent de decizie, Mike pune capăt conflictului său cu Cartelul, numai pentru a descoperi mai târziu că și Regele Courtney este acum după el, din cauza bogăției sale. Mike se întâlnește pentru ultima dată cu Asuka și cei doi plănuiesc împreună un atac asupra ascunzătorii Regelui Courtney, dar, chiar înainte de atac, echipa Yakuza a lui Asuka fuge, astfel că Mike este nevoit să se lupte de unul singur cu Yardies. După ce îi omoară pe toți, Mike îl confruntă și aproape îl ucide pe Courtney, dar este întrerupt de sosirea poliției, ceea ce îi permite lui Courtney să scape.

În ultima misiune, Mike reușește să scape de poliție și sosește la aeroport, unde găsește avionul privat al lui Cisco, cu care părăsește apoi Liberty City în pace, îndreptandu-se spre Columbia pentru a începe o viață nouă cu bogăția sa, departe de crimă.