Grand Theft Auto IV

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto IV
GTAIV coperta.jpg
Coperta jocului Grand Theft Auto IV
Dezvoltator(i) Rockstar North[*]
Rockstar Toronto[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i) Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i) Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i) Leslie Benzies[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i) Dan Houser
Serie Grand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor grafic Rockstar Advanced Game Engine[*]
Euphoria[*]
Bullet[*]  Modificați la Wikidata
Rezoluție 640p (PS3)[1]
720p (Xbox 360)
Ultima versiune 1.02 (PS3), 1.01 (Xbox 360)
Platformă Xbox 360
Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox One[2]  Modificați la Wikidata
Dată lansare PlayStation 3, Xbox 360
29 Aprilie 2008
Microsoft Windows
2 Decembrie 2008
Genuri Joc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
Moduri Multiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
Media disc optic[*]
teledescărcare[*]
Steam
backward compatibility[*]  Modificați la Wikidata
Control Tastatură
Mouse
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGI PEGI 18[*][10]  Modificați la Wikidata
USK USK 18[*]  Modificați la Wikidata
CERO Z (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRB Mature 17+[*][11]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto IV (uneori prescurtat GTA IV sau GTA 4) este un joc video non-linear de acțiune-aventură dezvoltat de către Rockstar North. Este al nouălea titlu din seria Grand Theft Auto și primul din a patra generație a acesteia. Grand Theft Auto IV a fost lansat in toată lumea (cu excepția Japoniei) pe data de 29 aprilie 2008 atât pentru PlayStation 3 cât și pentru Xbox 360. Pe PC jocul s-a lansat pe data de 2 decembrie 2008 în America, iar pe 3 decembrie 2008 în Europa și în restul lumii.

Acțiunea are loc în Liberty City, un oraș inspirat din New York, și urmărește povestea lui Niko Bellic, un veteran supraviețuitor al Războiului Bosniei sosit în Statele Unite ale Americii în căutarea "visului american" numai pentru a-și găsi vărul, care l-a mințit în legătură cu bogățiile care aveau să îl aștepte. În timp, Niko ajunge să lucreze pentru cei mai mari gangsteri și mafioți din Liberty City, și să ia alegeri care îi pot schimba viața pentru totdeauna. Modul Multiplayer a Grand Theft Auto IV conține cincisprezece stiluri diferite de joc.

Guinness World Records a confirmat că jocul Grand Theft Auto IV a devenit cel mai bine vândut produs din lume, depășind vânzările celui mai bine vândut film, joc sau carte care deținea recordul până atunci. Asta după ce doar în prima zi după lansarea GTA IV în 29 aprilie 2008 s-au vândut peste 3,6 milioane de exemplare în întreaga lume care au generat încasări de 310 milioane de dolari. În prima săptamănă de la lansarea lui GTA IV încasările au depășit 500 de milioane de dolari.

Prin comparație, cel mai bine vândut joc video până la GTA IV a fost Halo 3, produs de Microsoft, care a generat 170 de milioane de dolari în prima zi de la lansare. GTA IV a devansat totodată și cel mai bine vândut film, Spiderman 3 care în prima zi de rulare în cinematografe a avut încasări de 60 de milioane de dolari și cea mai rapid vândută carte: Harry Potter & the Deathly Hallows care a avut încasări de 220 de milioane de dolari în primele 24 de ore de la lansare.

Jocul are și două DLC-uri, intitulate "The Lost and Damned" și "The Ballad of Gay Tony", care au loc concomitent cu jocul principal.

Poveste[modificare | modificare sursă]

În 2008, Niko Bellic, un emigrant din Europa și veteran de război, ajunge în Liberty City la bordul unei nave numite Platypus, care transportă numeroși alți emigranți (precum și niște diamante, care vor deveni importante mai tarziu în poveste). Niko se reîntalnește cu vărul său, Roman, care l-a inspirat să vină aici și să trăiască "visul american". De asemenea, Niko se află în căutarea unui trădător din fosta sa unitate militară, care i-a omorat toți prietenii.

Niko descoperă că Roman l-a mințit și că, defapt, duce un trai foarte sărăcăcios. Roman deține un apartament murdar în Broker și o mică firmă de taxi, dar are probleme cu cămătarii care îl amenință frecvent, astfel că Niko începe să-l ajute cu problemele lui. Trăind și muncind în Broker, Niko își face și noi prieteni, precum Mallorie (iubita lui Roman), Little Jacob (un traficant de droguri jamaican), Brucie Kibbutz și Michelle (o prietenă de-a lui Mallorie), cu care Niko începe rapid o relație.

Niko este obligat să lucreze pentru Vladimir "Vlad" Glebov, cămătarul lui Roman. Dar, după ce află că Vlad a dormit cu Mallorie, Niko îl urmărește și omoară. Astfel, el atrage atenția superiorului lui Vlad, Mikhail Faustin, un membru al Bratava (mafia rusă) din Liberty City. Acesta nu este deranjat de moartea lui Vlad și îl angajează pe Niko, punandu-l să lucreze alături de asociatul său, Dimitri Rascalov. Niko descoperă rapid că Faustin este nebun, după ce îl pune să-l asasineze pe fiul lui Kenny Petrovic, cel mai puternic om din Bratava. Dimitri îl convinge pe Niko să-l asasineze pe Faustin, pentru a opri un război între bande. Totuși, în loc de recompensă, Dimitri îl trădează pe Niko și îl aduce Ray Bulgarin, fostul șef al lui Niko, care crede că acesta îi datorează bani. Niko reușește să scape, dar oamenii lui Dimitri ard firma de taxi a lui Roman și apartamentul celor doi.

Astfel, Niko și Roman se mută temporar în Bohan, în apartamentul lui Mallorie. Niko începe să lucreze pentru Elizabetha Toores, cea mai mare traficantă din Bohan, care îi face cunoștință cu noi personaje precum Manny Escuela, Playboy X și familia McReary. Niko începe să lucreze alături de fiecare dintre ei, dar lucrurile nu merg chiar așa de bine: Manny este omorat de Elizabetha, care ajunge la închisoare; Playboy X îi face cunoștință lui Niko cu mentorul său, Dwayne Forge, tocmai ieșit din închisoare, dar, curand îl pune să-l asasineze (totuși Niko poate alege să-l omoare fie pe Dwayne, primind 25.000 $; sau pe Playboy, primind apartamentul acestuia, precum și prietenia și respectul lui Dwayne); oamenii lui Dimitri îl capturează pe Roman și îl duc la un depozit abandonat, pentru a-l ademeni pe Niko; și Michelle se dovedește a fi un agent guvernamental, care îl face pe Niko să lucreze pentru organizația United Liberty Paper. Niko devine un asasin, omorand diverse ținte și suspecți pentru U.L.P., iar apoi, la sfatul acesteia, lucrează și pentru Jon Gravelli, liderul familiei Gravelli, cea mai puternică dintre cele 5 familii mafiote din Liberty City.

Lucrand alături de familia McReary, Niko îi cunoaște pe fiecare dintre frați: Pakie (care îi devine un prieten apropiat), Derrick (care este un fost criminal, tocmai întors din Irlanda), Francis (care este un polițist corupt), Gerry (care este capul tuturor operațiunilor) și Kate (care devine prietena lui Niko). Niko lucrează separat cu fiecare: pe Packie îl ajută să jefuiască Banca din Liberty City; pe Derrick îl ajută să scape de diverse probleme din trecut; pe Francis îl ajută să scape de cei care ar putea să-l dea în vileag; și pe Gerry îl ajută să se ocupe de cațiva Albanezi, o bandă angajată de Familia Ancelotti (alta dintre familiile mafiote importante din oraș). Curand, Francis îl obligă pe Niko să-l asasineze pe Derrick, dar, din nou, acesta poate alege: să-l omoare pe Derrick sau pe Francis.

Niko începe să lucreze pentru Ray Boccino, un mafiot italian și Capo în familia mafiotă Pegorino, care îi dă o mare sumă de bani, cu care Roman cumpără un apartament luxos în Algonquin și își reface firma de taxi. Ray îl pune pe Niko să lucreze alături de Johnny Klebbitz, vice-președintele clubului de motocicliști The Lost MC, pentru a face un schimb de diamante (aceleași diamante de la începutul jocului) cu Isaac Roth. Totuși, tot schimbul este întrerupt de Luis Lopez care ia diamantele, în timp ce Johnny fuge cu banii. Furios, Ray îl pune pe Niko să-l omoare pe prietenul lui Johnny, Jim Fitzgerald, și apoi și pe Isaac. De asemenea, datorită ajutorului său, Ray îl ajută pe Niko să-l găsească pe Florian Carvic, unul dintre cei doi supraviețuitori ai fostei unități a lui Niko. El descoperă că Florian este un om complet schimbat, numindu-se acum Bernie Crane, și că nu el este trădătorul. Bernie îl roagă pe Niko să-l ajute cu cateva probleme și, în schimb, îi dă mașina sa sport.

Ray îi face cunoștință lui Niko cu prietenul și partenerul său, Phil Bell, care îl recomandă șefului amandurora, Jimmy Pegorino, capul familiei Pegorino. Acesta își dorește să devină și el una dintre familiile majore de mafioți și îl angajează pe Niko. Totuși, Jimmy ajunge să suspecteze că Ray este un trădător, astfel că îl pune pe Niko să-l asasineze.

Gerry, acum în închisoare, află despre diamante, care se află în posesia lui Tony Prince, șeful lui Luis. Astfel, el îi convinge pe Niko și Packie să o captureze pe Gracie Ancelloti, fiica șefului Familiei Ancelotti, pe care să o răscumpere în schimbul diamantelor. Dar schimbul este întrerupt de Ray Bulgarin (fostul șef al lui Niko, care a apărut și mai devreme), care spune că diamantele sunt ale lui. Luis și Tony fug cu Gracie, în timp ce Niko și Packie se luptă cu oamenii lui Bulgarin. La final, diamantele se pierd pe vecie într-un camion de gunoi.

Niko este contactat pentru ultima dată de către U.L.P., care, în schimbul serviciilor lui, l-a adus pe Darko Belvic, trădătorul căutat, în țară. Niko, asistat de Roman, îl găsește la aeroport, unde are alegerea să-l omoare sau să-l lasă să traiască, cu suferința faptelor proprii. Niko simte că are nevoie să-și revină, dar este imediat sunat de Pegorino, care îi cere ajutorul pentru o ultimă misiune, care să-l aducă în sfarșit în top: să facă o afacere cu heroină cu Dimitri. Niko are de ales între a face afacerea, sau a se răzbuna pe Dimitri.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă Niko alege să facă afacerea, el și Phill Bell descoperă că Dimitri i-a trădat și a luat deja heroina, vanzand-o altcuiva. Astfel, cei doi trebuie să scape de foștii cumpărători, furioși. Niko își ia rămas bun de la Phil și este invitat la nunta lui Roman. Niko o invită și pe Kate, dar aceasta refuză să vină, supărată că Niko a ales banii înaintea principiilor. La nuntă, Dimitri dorește să scape definitiv de Niko și trimite un asasin. Niko îl omoară, dar acesta îl nimerește din greșeală pe Roman, omorandu-l. A doua zi, Little Jacob îl ajută pe Niko să găsească ascunzătoarea lui Dimitri și Pegorino. Acolo, Dimitri îl trădează și omoară pe Pegorino, dorind să păstreze banii de pe urma afacerii doar pentru el. Niko și Jacob îl urmăresc pe Dimitri într-un elicopter, pană pe Liberty Island. Aici, Niko îl urmărește și omoară pe Dimitri, pentru toate suferințele cauzate.

Mai tarziu, Niko este sunat de toți prietenii lui care îi oferă condoleanțe, și de Mallorie care îi spune că este însărcinată și astfel, Roman nu va putea să-și mai vadă fiul. Niko îi spune că acest copil "nu va mai avea motive de îngrijorare".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă Niko alege să se răzbune pe Dimitri, el se duce pe nava Platypus (aceeași navă cu care a venit în Liberty City), unde se află acesta. Niko îi omoară toți oamenii, și apoi și pe el, pentru nenumăratele trădări și încercări de-al omorî. Niko îl sună pe Phil, care îi înțelege alegerea, și este invitat la nunta lui Roman. Niko o invită și pe Kate, care este de acord să vină. La nuntă, apare și Pegorino, furios că Niko a refuzat afacerea. Pegorino încearcă să tragă în el, dar o nimerește pe Kate, omorand-o. A doua zi, Little Jacob și Roman îl ajută pe Niko să găsească ascunzătoarea lui Pegorino. Cei trei îl urmăresc într-un elicopter, pană pe Liberty Island. Aici, Niko îl urmărește și omoară pe Pegorino, pentru suferința cauzată.

Mai tarziu, Niko este sunat de Packie care îi spune că Kate nu merita să moară, și de Roman, care îi spune că va avea un copil. Dacă va fi fată, atunci o vor boteza Kate, în memoria acesteia.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „GTA IV on Sony PS3: Resolution, Online Issues Hamper Experience”. PC World. . Accesat în . 
 2. ^ https://news.xbox.com/en-us/2017/02/09/grand-theft-auto-iv-backward-compatibility/  Lipsește sau este vid: |title= (help)
 3. ^ Tanaka, John (). „GTAIV Heads to Japan”. IGN. Accesat în . 
 4. ^ Boyer, Brandon (). „Product: Grand Theft Auto IV Using NaturalMotion's Euphoria”. Gamasutra. CMP Game Group. Accesat în . 
 5. ^ „GRAND THEFT AUTO IV”. BBFC. . Accesat în . 
 6. ^ „BBFC removes GTA IV info from site”. Eurogamer. . Accesat în . 
 7. ^ „GRAND THEFT AUTO IV Game (Multi Platform)”. . Accesat în . 
 8. ^ „Decisions Database Summary - Grand Theft Auto IV”. OFLC (NZ). . Accesat în . 
 9. ^ Xbox.com | Official Xbox 360 UK | Grand Theft Auto IV
 10. ^ Xbox.com | Official Xbox 360 UK | Grand Theft Auto IV (în engleză) 
 11. ^ Gra Grand Theft Auto IV w systemie klasyfikacji gier ESRB (în engleză) 

Legături externe[modificare | modificare sursă]