Grand Theft Auto IV

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto IV
GTAIV coperta.jpg
Coperta jocului Grand Theft Auto IV
Dezvoltator(i)Rockstar North[*]
Rockstar Toronto[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Leslie Benzies[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i)Dan Houser
Compozitor(i)Michael Hunter[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRockstar Advanced Game Engine[*]  Modificați la Wikidata
Rezoluție640p (PS3)[1]
720p (Xbox 360)
Ultima versiune1.02 (PS3), 1.01 (Xbox 360)
PlatformăXbox 360
Microsoft Windows
PlayStation 3
Xbox One[2]  Modificați la Wikidata
Dată lansarePlayStation 3, Xbox 360
29 Aprilie 2008
Microsoft Windows
2 Decembrie 2008
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer
Multiplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]
teledescărcare[*]
Steam
backward compatibility[*]
Humble Store[*]  Modificați la Wikidata
ControlTastatură
Mouse
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*][10]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][11]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto IV (uneori prescurtat GTA IV sau GTA 4) este un joc video non-linear de acțiune-aventură dezvoltat de către Rockstar North și publicat de Rockstar Games. Este al unsprezecelea titlu din seria Grand Theft Auto și primul din a patra generație a acesteia. Grand Theft Auto IV a fost lansat în toată lumea (cu excepția Japoniei) pe 29 aprilie 2008 pentru PlayStation 3 și Xbox 360, și mai târziu și pentru PC pe 2 decembrie 2008 în America de Nord, și pe 3 decembrie 2008 în Europa și în restul lumii.

Acțiunea are loc în Liberty City, un oraș fictiv bazat pe New York City, și urmărește povestea lui Niko Bellic, un veteran supraviețuitor al Războiului Bosniei sosit în Statele Unite în căutarea "visului american", numai pentru a descoperi că vărul său Roman l-a mințit în legătură cu toate bogățiile care aveau să îl aștepte. În timp, Niko ajunge să lucreze pentru diverse persoane din lumea criminală din Liberty City și să descopere cum deciziile sale îl pot afecta permanent atât pe el, cât și pe cei apropiați lui.

Jocul este primul din seria Grand Theft Auto care să prezinte un mod Multiplayer Online. Acesta conține 15 moduri diferite de joc.

Guinness World Records a confirmat că Grand Theft Auto IV a fost cel mai bine vândut produs din lume, depășind vânzările celui mai bine vândut film, joc sau carte care deținea recordul până atunci, după ce, în doar prima zi de la lansarea, GTA IV a vândut peste 3,6 milioane de exemplare în întreaga lume care au generat în total încasări de 310 milioane de dolari. În doar prima săptamănă de la lansarea, încasările au depășit 500 de milioane de dolari. Prin comparație, cel mai bine vândut joc video până la atunci a fost Halo 3, produs de Microsoft, care a generat 170 de milioane de dolari în prima zi de la lansare. GTA IV a întrecut totodată și cel mai bine vândut film, Spider-Man 3, care în prima zi de rulare în cinematografe a avut încasări de 60 de milioane de dolari, și cea mai rapid vândută carte, Harry Potter & the Deathly Hallows, care a avut încasări de 220 de milioane de dolari în primele 24 de ore de la lansare.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto IV este un joc de acțiune-aventură jucat dintr-o perspectivă third person. Jucătorii completează mai multe misiuni - scenarii liniare cu obiective stabilite - pentru a progresa în poveste. Este posibil să existe mai multe misiuni active în același timp, deoarece unele misiuni solicită jucătorilor să aștepte pentru instrucțiuni sau evenimente suplimentare. În afara misiunilor, jucătorii pot explora fără nicio restricție open-wordul jocului și există și câteva misiuni secundare opționale. Localizat în orașul fictiv Liberty City, open-wordul Grand Theft Auto IV este mai mare decât cel a majorității jocurilor anterioare din serie. La începutul jocului, jucătorii pot explora doar prima insulă - compusă din Dukes și Broker - cu toate celelalte insule devenind accesibile pe măsură ce povestea progresează.

Jucătorii folosesc atacuri corp la corp, arme de foc și explozibili pentru a lupta împotriva inamicilor și pot alerga, sări, înota sau utiliza o mare varietate de vehicule pentru a explora lumea jocului. Există o opțiune de perspectivă first person când se conduc vehicule. În luptă pot fi folosite un sistem de auto-țintire și de adăpostire ca ajutor împotriva dușmanilor. În cazul în care jucătorii sunt răniți, nivelul lor de viață scade dar poate fi complet regenerat utilizând mai multe metode, cum ar fi consumul de alimente, utilizarea de truse medicale sau apelul la paramedici. Dacă jucătorii comit crime în timpul jocului, agențiile de aplicare a legii ale jocului pot răspunde după cum indică un contor "wanted" aflat în heads-up display (HUD). Pe acest contor, stelele afișate indică nivelul de "wanted" (de exemplu, la nivelul maxim de șase stele, eforturile polițiștilor de-al aresta pe jucător sunt la maxim iar ei vor deveni foarte agresivi). Ofițerii de poliție vor căuta jucătorii chiar și dacă părăsesc zona lor de căutare. Contorul de "wanted" intră într-un mod de răcire dacă jucătorul iese din zona de căutare și în cele din urmă dispare atunci când jucători nu se mai află în câmpul vizual al polițiștilor.

Sistemul de adăpostire al jocului permite jucătorilor să se mute de la un loc de acoperire la altul, să tragă orbește, să țintească liber și să țintească un inamic specific. Părți individuale ale corpului pot fi de asemenea țintite. Atacurile corp la corp includ mișcări suplimentare, cum ar fi eschivarea, blocarea, dezarmarea adversarului și contra-atac. Armura pentru corp poate fi utilizată pentru a absorbi focurile de armă și daunele cauzate de explozibili, dar în cele din urmă va dispărea după prea multe daune. Când nivelul de viață este în întregime epuizată, jocul se oprește iar jucătorii se vor respawna la cel mai apropiat spital.

Modul single-player al jocului îi dă jucătorului controlul asupra lui Niko Bellic, un veteran de război din Europa de Est. În timpul poveștii, Niko întâlnește diverse personaje noi, făcându-și atât prieteni noi, cât și dușmani. Aceste personaje cu care se împrietenește pot să facă favoruri pentru Niko ori de câte ori le cere; de exemplu, varul său Roman, care deține un serviciu de taxi, poate să-i trimită un taxi lui Niko care să-l ducă în orice destinație din oraș. Taxiurile sunt întotdeauna disponibile în timpul jocului, permițând jucătorilor să călătorească rapid la orice destinație. De-a lungul jocului, jucătorii trebuie să facă alegeri morale (de regulă dacă să omoare sau nu pe cineva) care pot modifica povestea în funcție de alegerea făcută. În timp ce explorează lumea jocului, jucătorii pot face diverse activități pentru timp liber, precum bowling sau darts. Alte activități disponibile includ un mini-joc de justițiar (unde jucătorul trebuie să omoare diverși criminali căutați) și programe de televiziune. Niko are un smartphone cu care poate lua legătura cu prietenii și să-i invite să facă activități de timp liber împreună. Smartphone-ul este de asemenea utilizat pentru a accesa modul multiplayer online al jocului și pentru a introduce coduri. Pentru a accesa internetul din joc, care îi permite lui Niko să trimită și să primească e-mailuri și să stabilească întâlniri cu potențiale iubite, Niko poate folosi cafenele cu internet situate în diferite locuri din oraș. Jocul are de asemenea un sistem de metrou, permițând jucătorilor să călătorească rapid dintr-un loc în altul.

Modul online multiplayer al Grand Theft Auto IV permite unui număr de până la 32 de jucători să se plimbe liberi prin open-wordul din single-player. Jucătorii decid ce mod de joc doresc să joace, printre care deathmatch-uri și curse de stradă. Sunt disponibile atât moduri de joc cooperative, cât și competitive. Aceste moduri de joc sunt împărțite în mai multe meciuri, atât pentru jucători de același rank cât și cu rankuri diferite. Pentru ca jucătorii să crească în rank, trebuie să câștige bani în joc. Jocul are de asemenea un Free Mode în care jucătorii pot explora open-wordul fără misiuni sau obiective de finalizat. Gazdele de joc pot controla mai multe variabile, cum ar fi prezența poliției, traficul și armele. Suportul LAN este disponibil în versiunea Windows a jocului.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Plasarea[modificare | modificare sursă]

Acțiunea din GTA IV se petrece în 2008, într-o versiune nouă și îmbunătățită a lui Liberty City, alcătuit din patru cartiere principale: Broker (inspirat de Brooklyn), Dukes (Queens), Bohan (Bronx) și Algonquin (Manhattan). Adiacent cu acestea se află și statul independent Alderney (inspirat de Nordul New Jersey-ului). Liberty City cuprinde și trei insule mai mici, ci anume Charge Island (Randall's Island), Colony Island (Roosevelt Island) și Happiness Island (Liberty Island). La începutul jocului, podurile care leagă Broker și Dukes de restul orașului sunt închise (dialogul din joc sugerează că ar fi din cauza unor atacuri teroriste), dar se deschid pe măsură ce povestea progresează. GTA IV se petrece într-un univers diferit de toate jocurile anterioare din serie. Totuși, în acest nou univers se petrec și toate GTA-urile lansate după GTA IV, ci anume expansiunile The Lost and Damned și The Ballad of Gay Tony, Chinatown Wars și, nu în ultimul rând, GTA V.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Introducerea[modificare | modificare sursă]

În 2008, Niko Bellic, un emigrant din Europa de Est și veteran de război, își părăsește țara natală la bordul unei nave numite Platypus și sosește în Liberty City, după ce a auzit multe povești despre lux și bogății de la vărul său, Roman, care i-a sugerat să vină și să trăiască "visul american". Imediat la sosire, Niko este întâmpinat de Roman, numai pentru a descoperi că acesta l-a mințit cu privire la bogățiile ce aveau să-l aștepte și că de fapt el duce un trai foarte modest, deținând doar un apartament murdar în Broker și o mică firmă de taxi.

În Broker și Dukes[modificare | modificare sursă]

În timp ce începe să se acomodeze cu orașul, Niko îl ajută pe Roman cu firma sa de taxi, începând să lucreze pentru acesta prin a prelua câteva comenzi, și se împrietenește curând cu Mallorie, iubita lui Roman, și cu prietena acesteia, Michelle. Niko descoperă rapid că Roman este prins în datorii și are adesea probleme cu cămătarii, în special cu Dardan Petrela, șeful Mafiei Albaneze din Broker, și astfel, pe lângă a lucra pentru firma lui Roman, Niko este nevoit să-l ajute pe acesta și cu cămătarii. În cele din urmă, Dardan și oamenii lui decid să-l atace pe Roman când este singur, dar Niko sosește la timp și îl salvează. Dardan încearcă apoi să fugă, dar Niko îl urmărește și îl omoară, din greșeală, după ce îl bate și Dardan cade în râu. După moartea lui Dardan, Albanezii îl lasă pe Roman în pace definitiv, iar Niko merge, la sfatul lui Mallorie, la o întâlnire cu Michelle, cu care începe rapid o relație.

După ce mai lucrează pentru Roman, Niko îi cunoaște pe Little Jacob, un traficant jamaican și prieten apropiat al lui Roman, precum și pe Vladimir "Vlad" Gleblov, cămătarul rus al lui Roman, amândoi angajându-l pe Niko să lucreze pentru ei. Little Jacob este un co-lider al Yardies și se împrietenește rapid cu Niko, cerându-i ajutorul în a elimina niște bande și dealeri rivali, în timp ce Vlad, care îl tratează cu dispreț pe Niko, îl pune pe acesta să-i aducă bani de la câțiva datornici, în schimbul datoriilor lui Roman; pe ultimul dintre aceștia, Ivan Bytchkov, mâna dreaptă a lui Vlad, Niko este trimis să-l omoare, dar Niko are pentru prima dată alegerea să-l cruțe în schimb. Mai târziu, Niko află că Vlad a dormit cu Mallorie și, în ciuda insistențelor lui Roman, îl confruntă furios la barul său. Vlad încearcă să fugă, dar Niko îl urmărește și, în ciuda avertismentelor lui Vlad că superiorii lui vor veni după el, îl execută cu un pistol. După moartea lui Vlad, Niko îi dezvăluie lui Roman că unul dintre motivele pentru care a venit în Liberty City este să găsească un trădător din fosta sa unitate militară care i-a omorât toți prietenii.

Niko și Roman sunt mai târziu capturați de către Mikhail Faustin și Dimitri Rascalov, liderii Mafiei Ruse din Broker și superiorii lui Vlad. Spre mirarea celor doi, Faustin nu este prea deranjat de moartea lui Vlad și, după ce îl angajează pe Niko pentru o misiune pentru a-și răscumpăra greșeala, Faustin este impresionant de abilitățile sale, astfel că îi oferă lui Niko un loc de muncă permanent. Lucrând pentru Faustin, Niko descoperă rapid că acesta este destul de nebun și se înfurie foarte ușor, majoritatea misiunilor în care Faustin îl trimite fiind destul de periculoase și nesăbuite. În timpul muncii pentru Faustin, Roman îi face lui Niko cunoștință cu un alt prieten de-al său, Brucie Kibbutz, care are propria sa afacere și se bucură de lux și bogății. Brucie îl angajează, de asemenea, pe Niko și îl introduce internetului și curselor de mașini din oraș, dar acesta încetează curând să mai lucreze alături de Brucie, deși cei doi rămân prieteni apropiați.

În ultima misiune a lui Faustin, Niko este pus să-l asasineze pe fiul lui Kenny Petrovic, cel mai puternic gangster rus din Liberty City, dar acest lucru îl înfurie pe Petrovic, care amenință să-i omoare pe Niko, Faustin și Dimitri. Acesta din urmă îl convinge pe Niko să-l omoare pe Faustin pentru a preveni un război cu Petrovic, care promite să-i cruțe pe el și pe Dimitri dacă Faustin moare. Niko îl asasinează pe Faustin, dar în loc să-l recompenseze, Dimitri îl trădează pe Niko și îl ademenește într-o capcană, unde îi dezvăluie că s-a asociat cu fostul său șef, Ray Bulgarin, care consideră că Niko îi datorează bani și reprezintă un alt motiv pentru care acesta a venit în Liberty City, să scape de Bulgarin. Niko reușește să scape din capcana lui Dimitri și Bulgarin cu ajutorul lui Little Jacob, dar oamenii acestora ard mai târziu apartamentul din Broker și firma de taxi a lui Roman.

În Bohan și Algonquin[modificare | modificare sursă]

Niko și Roman sunt nevoiți să se mute temporar în Bohan. Aici, la sfatul lui Mallorie, Niko începe să lucreze pentru noi figuri din lumea criminală din Liberty City, precum Manny Escuela, un justițiar plin de sine care încearcă să curețe străzile din Sudul Bohan-ului, și Elizabeta "Liz" Torres, o cunoscută traficantă de droguri. Lucrând pentru Manny, Niko este rapid enervant de caracterul egocentric al acestuia, dar prin intermediul lui Liz își face și mai multe contracte printre criminalii din Liberty City, precum Patrick McReary, un gangster irlandez, membru al Familiei Criminală McReary (mafia Irlandeză), și cel mai tânăr frate din familia McReary însăși, dar și Johnny Klebitz, vice-președintele bandei de motocicliști The Lost MC, și Playboy X, șeful traficului de cocaină din Nordul Algonquin-ului, după ce participă alături de aceștia doi la un schimb de droguri, care se dovedește a fi, însă, o ambuscadă a poliției.

Mai târziu, Playboy îl angajează și el pe Niko, punându-l să asasineze diverse ținte, precum niște oficiali Union, care lucrează de fapt pentru Mafie și au preluat controlul asupra unui șantier deținut de un prieten de-al său, Yusuf Amir, și un dealer de droguri rival. Lucrând pentru Playboy, Niko îl întâlnește curând pe mentorul acestuia, Dwayne Forge, un criminal de "modă veche", recent eliberat din închisoare, pentru care începe, de asemenea, să lucreze, la sfatul lui Playboy. Niko și Dwayne devin rapid apropiați, datorită faptului că amândoi împărtășesc un trecut tragic, și Niko îl ajută pe Dwayne să-și reconstruiască viața, prin a-i recupera banii de la noul iubit al fostei sale prietene, pe care îl și omoară, deoarece a fost responsabil pentru arestarea lui Dwayne, și a-l ajuta să-și recapete clubul de striptis din Bohan, omorându-i pe noii proprietari. Totuși, cu timpul tensiunile dintre Playboy și Dwayne continuă să crească, astfel încât amândoi îi cer în cele din urmă lui Niko să-l omoare pe celălalt dintre ei, ceea ce îl lasă pe Niko cu două alegeri: să-l ucidă pe Dwayne sau pe Playboy. Dacă Niko îl omoară pe Dwayne, atunci Playboy îi oferă 25.000$ pentru serviciile sale și apoi tăie orice conexiune cu el, ajungând să-și regrete decizia de a-și fi omorât mentorul; dacă Niko îl ucide pe Playboy, atunci Dwaye, neavând cu ce să-l plătească pe Niko, îl lasă să păstreze apartamentul luxos al lui Playboy și, în plus, ajunge să-l respecte foarte mult, astfel încât Niko și Dwayne devin curând prieteni buni.

După ce mai face încă o misiune pentru Manny, Niko este sunat de Liz, care este furioasă după ce Little Jacob a vândut o cantitate mare de cocaină de-a ei bandei de motocicliști Îngerii Morții, care i-au trădat pe amândoi și au furat drogurile pentru ei, astfel că îl angajează pe Niko să le recupereze pentru ea. După ce se luptă cu numeroși Îngeri în ascunzătoarea lor, Niko recuperează cocaina și stabilește apoi să se întâlnească cu Jacob în Bohan pentru a-i înmâna drogurile. Totuși, când sosește acolo, Niko o găsește în schimb pe Michelle, care confiscă cocaina și îi dezvăluie că este de fapt un agent guvernamental sub acoperire numit Karen Daniels. Karen îl șantajează apoi pe Niko să lucreze pentru organizația United Liberty Paper (U.L.Paper), un front pentru Afacerile Interne, care îl angajează pe Niko drept asasin pentru a elimina diverse ținte și, în schimbul serviciilor sale, promite să-l aducă pe trădătorul din fosta lui unitate militară în țară.

Mai târziu, Niko este sunat pentru ultima dată de Liz, care îi cere să o vadă în apartamentul ei. Aici, Liz îi dezvăluie că a început să fie investigată de poliție și admite că se teme de arestarea ei inevitabilă, chiar când Manny și cameramanul său, Jay, apar și filmează totul, într-o încercare de a o opri pe Liz din traficul de droguri în Bohan. Totuși, lucrurile nu merg așa de bine și Liz, paranoică din cauza investigației asupra ei și furioasă după ce Manny tocmai i-a dezvăluit locația, își iese din fire și îi împușcă pe Manny și Jay, omorându-i pe amândoi. Liz îl angajează apoi pe Niko pentru o ultimă favoare și îi cere să scape de corpurile celor doi, punându-l să le livreze unui doctor care să le vândă pe piața neagră. După ce Niko scapă de corpurile lui Manny și Jay, el își taie orice conexiune cu Liz, care ajunge în cele din urmă să fie arestată și condamnată la 300 de ani de închisoare pentru mai multe motive. Drept urmare, cu Manny mort și Liz în închisoare, Niko începe să-și caute un nou loc de muncă în lumea criminală din Liberty City.

După ce Roman dispare de ceva timp, Niko află de la Mallorie că acesta a fost răpit de oamenii lui Dimitri, care l-au dus la un depozit abandonat, pentru a-l ademeni pe Niko. Sosind la depozit, el se luptă de unul singur cu oamenii lui Dimitri și reușește să-l salveze pe Roman, dar acest lucru nu face decât să accentueze conflictul lui Dimitri cu Niko. Ceva timp mai târziu, Roman începe să câștige la jocurile de noroc și folosește banii pentru a-și reînnoi firma de taxi și a-i cumpăra lui și lui Niko un apartament luxos în Algonquin.

Niko găsește mai târziu de lucru pentru familia McReary, în special pentru Francis, un ofițer LCPD corupt care știe de faptele lui Niko de când a sosit în Liberty City și astfel îl angajează să elimine diverse persoane care dețin dovezi împotriva lui, și pentru Patrick, care plănuiește diverse jafuri pentru Familia Criminală McReary. Mai târziu, cu ajutorul fratelui săi mai mare, Gerry, Patrick își plănuiește propriul jaf la Banca Liberty și îi recrutează pe Niko, pe fratele său Derrick și pe gangsterul Michael Keane să-l ajute cu acesta. Totuși, lucrurile nu merg conform planului, deoarece Michael este omorât în timpul jafului, grupul nu reușește să ia mai mult de 1.000.000$, iar evadarea lor devine rapid o luptă cu întreg LCPD-ul, deși Niko, Patrick și Derrick reușesc să scape cu toți banii furați, dintre care un sfert îi revin lui Niko. După jaf, Niko continuă să lucreze și pentru restul fraților McReary, ci anume pentru Derrick, acum un criminal retras, recent întors din Irlanda, care îl angajează să-l scape de niște dușmani din trecut, precum și pentru Gerry, care este liderul Familiei Criminale McReary și a încheiat o pace cu familia mafiotă Pegorino, astfel că îl angajează pe Niko să atace câteva operațiuni ale Albanezilor pentru a slăbi familia rivală Ancelotti, cu care aceștia sunt asociați. De asemenea, în timpul muncii pentru familia McReary, Niko se împrietenește cu Patrick și o cunoaște și începe curând o relație cu Kate, sora lui Patrick, Francis, Derrick și Gerry.

Mai târziu, Francis află de întoarcerea lui Derrick din Irlanda și, temându-se că acesta s-ar putea să-l dea în vileag, îl angajează pe Niko să-l omoare în timpul unei întâlniri între cei doi. Totuși, chiar înainte de întâlnire, Derrick îl sună, de asemenea, pe Niko și, bănuind că Francis încearcă să-l omoare, îl roagă pe Niko să-l protejeze. Drept urmare, Niko poate să-l omoare, la alegere, pe Francis sau pe Derrick și, în funcție de această decizie, fie este plătit 20.000$ de către Francis, pe care poate apoi să-l șantajeze să-l ajute să scape de poliție oricând dorește, fie nu este răsplătit cu nimic, deoarece Derrick este foarte sărac, și ajunge să-și taie orice conexiune cu acesta. Indiferent de cine este omorât, Niko participă mai târziu la înmormântare alături de restul familiei McReary, numai pentru a fi atacați de Albanezi, care doresc să se răzbune pentru atacurile asupra lor de mai devreme. Niko îl ajută pe Patrick să se lupte cu Albanezi și apoi să ducă sicriul lui Francis sau Derrick în siguranță la cimitir, totodată devenind mai apropiat de Kate, care îi este recunoscătoare că i-a fost alături în acest moment dificil pentru familia ei.

Prin intermediul familiei McReary, Niko îl cunoaște mai târziu pe mafiotul italian Ray Boccino, care îl angajează să-l ajute într-un schimb major de diamante, în care sunt implicate mai multe persoane. După ce Niko și niște asociați de-ai lui Boccino, conduși de Luca Silvestri, recuperează diamantele din niște saci de gunoi, unde au fost ascunse de către motocicliștii din banda The Lost, Luca și prietenii săi îl trădează pe Boccino și fură diamantele, astfel că Niko este trimis să le recupereze, omorându-i pe trădători. Mai târziu, Niko se întâlnește din nou cu Johnny Klebitz, care a devenit între timp președintele The Lost, și lucrează alături de el pentru a vinde diamantele unui dealer evreu numit Isaac Roth în Muzeul Libertonian, dar sunt ambuscați de către Luis Lopez, care ia diamantele. În haosul rezultat, Johnny îl trădează pe Boccino și fuge cu banii, în timp ce Niko este nevoit să se lupte cu oamenii lui Isaac pentru a scăpa din muzeu. Întorcându-se la Boccino, Niko îl informează de eșecul schimbului și trădarea lui Johnny, ceea ce îl înfurie, astfel că îl angajează pe Niko să-l omoare pe prietenul cel mai bun al lui Johnny, Jim Fitzgerald, drept răzbunare pentru trădarea lui, iar apoi și pe Isaac și oamenii săi, care l-au învinuit pe Boccino de ambuscadă. În schimbul ajutorului său, Boccino îl ajută mai târziu pe Niko să-l găsească pe Florian Carvic, unul dintre singurii doi supraviețuitori ai fostei sale unități militare. Niko îl găsește pe Florian un om complet schimbat de cum și-l amintea, gay și numindu-se acum Bernie Crane, și descoperă că nu el este trădătorul, prin urmare acesta trebuie să fie celălalt supraviețuitor: Darko Brevic.

În Alderney[modificare | modificare sursă]

Niko mai găsește de muncă atât pentru Bernie, cât și pentru Jon Gravelli, liderul familiei mafiote Gambetti, care se află în spital sub supravegherea U.L.Paper. Pe de o parte, Bernie îi cere ajutorul lui Niko în legătură cu câteva persoane care se iau de el din cauza relației sale homosexuale cu viceprimarul Bryce Dawkins, printre care și oamenii lui Dimitri, care îl șantajează pe Bryce. Niko îl ajută pe Bernie să scape de aceștia și în schimb el îi dă mașina lui sport, primită de la viceprimar. Pe de cealaltă parte, Gravelli este un asociat vechi asociat al U.L.Paper și astfel, în schimbul serviciilor lui Niko, acesta promite să facă tot ce îi stă în măsură pentru a ajuta organizația să-l găsească pe Darko. Niko face câteva misiuni pentru Gravelli, printre care și să distrugă o rezervă mare de cocaină a Rușilor, conduși de Dimitri. Drept urmare, Niko reintră în conflict cu Dimitri, dar, lucrând pentru familia Gambetti, el ajunge cu un pas mai aproape de a-l găsi în sfârșit pe Darko, deși încetează curând să mai lucreze pentru aceasta, după ce Gravelli moare de bătrânețe.

Ceva timp mai târziu, Niko este din nou contactat de Ray Boccino, care îi oferă un apartament în Alderney, unde operează familia Pegorino, în cadrul căreia Boccino este un Capo. Boccino îi face apoi lui Niko cunoștință cu un prieten și asociat de-al său, Phil Bell, care îl angajează pe Niko, astfel încât acesta începe să lucreze și pentru familia Pegorino, în speranța că aceasta l-ar putea ajuta să-l găsească pe Darko. După câteva misiuni pentru Bell, printre care furtul restului de cocaină de la Ruși (aparținând de fapt familiei Ancelotti, pentru care Dimitri a devenit între timp furnizorul principal de droguri) și a unei rezerve mari de heroină de la Triade, Niko îl întâlnește pe liderul familiei, Jimmy Pegorino, care îl angajează, de asemenea, pe Niko, la recomandările lui Bell. Pegorino este îngrijorat de declinul familiei sale și își dorește să ajungă și el parte din Comisie, alcătuită din cele cinci familii mafiote principale din Libery City (Gambetti, Ancelotti, Pavano, Messina și Lupisella), astfel că îl angajează pe Niko să-l ajute să-și crească influența în Alderney prin a ataca câteva operațiuni ale familiilor Ancelotti și Pavano. Totuși, cu timpul Pegorino devine tot mai paranoic și ajunge să creadă că este înconjurat de trădători, astfel că îl pune pe Niko să-l omoare pe Ray Boccino, suspectând că acesta ar fi un trădător.

Niko mai găsește de muncă și pentru Gerry McReary, ce a fost între timp arestat și este acum în închisoare, care a aflat și el de diamante și îi angajează pe Niko și pe Patrick să o captureze pe Gracie Ancelotti, fiica liderului familiei Ancelotti, pe care să o răscumpere apoi pe diamante. Niko o răpește pe Gracie în timp ce Patrick stabilește un schimb cu familia Ancelotti și cei doi se întâlnesc mai târziu cu Tony Prince și Luis Lopez, asociați ai familiei Ancelotti și cei care au furat mai devreme diamantele în timpul schimbului de la muzeu, fiind însărcinați de familia Ancelotti cu salvarea lui Gracie. Lucrurile merg bine la început, dar schimbul este apoi ambuscat de Ray Bulgarin, care susține că diamantele sunt de fapt ale lui și își pune oamenii să le ia și să-l atace pe Niko. În haosul rezultat, Bulgarin fuge, în timp ce Tony și Luis scapă cu Gracie iar Niko și Patrick rămân să se lupte cu oamenii lui Bulgarin. Ei reușesc să-i ucidă, dar unul dintre oamenii lui Bulgarin ia diamantele și le aruncă într-un camion de gunoi, pierzându-le pe vecie. După ce Niko îl lasă pe Patrick acasă, acesta se pregătește să-l anunțe pe Gerry de eșecul planului său și încetează să mai lucreze alături de Niko, dar cei doi rămân prieteni apropiați.

Finalul[modificare | modificare sursă]

Ceva timp mai târziu, Niko este contactat pentru ultima dată de către U.L.Paper, care, în schimbul serviciilor sale, l-a adus pe Darko Brevic în țară. Niko, asistat de Roman, îl găsește la aeroport, unde poate să-l omoare sau să-l lase să traiască, cu suferința propriilor fapte. După o asemenea decizie emoțională, Niko simte că are nevoie să fie puțin timp singur, dar este curând sunat de Pegorino, care îi dezvăluie că Dimitri s-a oferit să-i vândă cuiva heroina furată mai devreme de la Triade, o afacere care să-l aducă în sfârșit pe Pegorino în vârf, și îi cere apoi lui Niko o ultimă favoare, să participe la această afacere, fiind dispus să-i ofere până la 250.000$ dacă acceptă. Totuși, Niko nu este sigur dacă poate avea încredere în Dimitri, astfel că vorbește pe rând cu Roman, care îl roagă să facă afacerea pentru a se îmbogăți în sfârșit, respectiv cu Kate, care îl sfătuiește să nu îl creadă pe Dimitri și să se răzbune pe el. Astfel, Niko are două alegeri: să participe la afacere sau să se ducă după Dimitri.

Finalul 1[modificare | modificare sursă]

Dacă Niko alege să facă afacerea, el lucrează alături de Phill Bell pentru a lua banii de la oamenii cărora Dimitri le-a vândut heroina lui Pegorino, numai pentru a descoperi că Dimitri i-a trădat și i-a omorât pe cumpărători, pentru a păstra heroina. Astfel, Niko și Bell sunt nevoiți să se lupte cu cumpărătorii rămași, înfuriați de această trădare, și să le ia banii cu forța, înainte de a-i duce lui Dimitri și Pegorino, afacerea fiind astfel un dublu câștig, deoarece au păstrat drogurile și s-au ales și cu banii. Totuși, Niko, după ce tocmai a avut parte de încă o încercare din partea lui Dimitri de a-l omorî, decide să se retragă definitiv din viața de crimă și taie astfel orice conexiune cu Dimitri sau familia Pegorino, dar nu înainte de a-și lua un rămas bun prietenos de la Bell și partea cuvenită din bani. Ajungând în sfârșit la bogăția visată, Niko crede că a scăpat de toate problemele sale și este invitat la scurt timp la nunta lui Roman și Mallorie; Niko o invită și pe Kate, dar aceasta refuză să vină, supărată că Niko a ales banii înaintea principiilor. Totuși, Dimitri nu a terminat încă cu provocarea suferințelor în viața lui Niko și astfel trimite un asasin la nuntă. Deși Niko îl omoară, asasinul îl nimerește din greșeală pe Roman, omorându-l. A doua zi, Little Jacob îl ajută pe Niko să se răzbune prin a găsi ascunzătoarea lui Dimitri și Pegorino, acum cei mai puternici lideri mafioți din oraș. Totuși, Dimitri îl trădează și îl omoară pe Pegorino, dorind să păstreze banii de pe urma afacerii doar pentru el, și încearcă apoi să fugă, dar Niko și Jacob îl urmăresc într-un elicopter. Cu toții se prăbușesc pe Happiness Island, unde Niko îl urmărește și îl omoară pe Dimitri odată pentru totdeauna, pentru toate suferințele cauzate.

Mai târziu, după genericul de final, Niko este sunat de toți prietenii lui, care îi oferă condoleanțe, și de Mallorie, care îi spune că este însărcinată și astfel Roman nu-și va vedea vreodată fiul. Niko îi spune că acest copil "nu va mai avea motive de îngrijorare".

Finalul 2[modificare | modificare sursă]

Dacă Niko alege să se răzbune pe Dimitri, el sosește pe nava Platypus - aceeași navă cu care a venit în Liberty City - unde oamenii acestuia încarcă heroina. După ce se luptă și îi omoară pe toți, Niko pune în sfârșit capăt conflictului său cu Dimitri și îl execută pe acesta, pentru nenumăratele trădări și încercări de-al omorî. Cu Dimitri mort, Niko crede că în sfârșit a scăpat de toate problemele sale și astfel se retrage definitiv din viața de crimă, tăind orice conexiune cu familia Pegorino, dar nu înainte de a-l suna pe Phil Bell pentru a-și lua un rămas bun prietenos; Bell îi înțelege alegerea făcută, deoarece nici el nu avea încredere în Dimitri, și dezvăluie că, fără afacere, Pegorino a ajuns la faliment. La scurt timp, Niko este invitat la nunta lui Roman și Mallorie, iar el o invită și pe Kate, care acceptă să vină, bucuroasă că Niko și-a urmat principiile și nu a făcut afacerea. Totuși, la nuntă apare și Pegorino, care este furios după ce Niko l-a trădat prin a refuza să facă afacerea și încearcă astfel să îl omoare, dar o nimerește în schimb pe Kate, omorând-o. A doua zi, Little Jacob și Roman îl ajută pe Niko să se răzbune prin a găsi ascunzătoarea lui Pegorino, care a ajuns să fie dorit mort de toate familiile mafiote din oraș. Cei trei îl urmăresc într-un elicopter până pe Happiness Island, unde Niko îl urmărește și ucide pe Pegorino odată pentru totdeauna, pentru suferința cauzată.

Mai târziu, după genericul de final, Niko este sunat de Patrick, care îi spune că Kate nu merita să moară, și apoi și de Roman, care îi spune că va avea un copil. Dacă va fi fată, atunci o va boteza Kate, în memoria acesteia.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Protagonistul[modificare | modificare sursă]

 • Niko Bellic - este protagonistul jocului. Niko este de origine sârbă și a luptat în războiul Yugoslaviei. După ce cineva din unitatea sa militară i-a trădat și i-a omorât aproape pe toți, Niko a început să caute răzbunare. El sosește în Liberty City la bordul unei nave numite Platypus, atât pentru a căuta trădătorul și a fugi de fostul său angajator, Ray Bulgarin, cât și pentru a trăi "visul american" la sfaturile vărului său Roman. Totuși, imediat la sosire, el descoperă că Roman l-a mințit cu privire la luxul și bogățiile care aveau să-l aștepte. Niko începe să lucreze pentru diverși gangsteri și criminali din Liberty City, ajungând în cele din urmă în vârf și la luxul care i s-a promis de la bun început. Niko își face atât prieteni noi, cât și dușmani care o să-l facă în cele din urmă să piardă pe cineva drag: fie pe Roman, fie pe iubita sa, Kate McReary. Niko este o persoană calmă, serioasă, bine antrenată și este conștient de cum faptele sale îl pot afecta atât pe sine, cât și pe cei apropiați lui.

Prieteni[modificare | modificare sursă]

Prietenii sunt personaje care, după un anumit număr de misiuni pentru ei, pot fi sunați în orice moment pentru a ieși și a petrece timp împreună. După ce un prieten ajunge să îl placă suficient de mult pe Niko, acesta le poate folosi abilitatea specială, diferită de la un prieten la altul. Singurii prieteni cu care Niko trebuie să-și petreacă timpul pentru a obține progres 100% sunt Little Jacob, Brucie și Packie.

 • Roman Bellic - este vărul lui Niko. El locuiește în Liberty City de 10 ani și susține că trăiește "visul american" și are parte de lux și bogății, dar în realitate deține doar un apartament murdar în Broker și o mică firmă de taxi. Roman este prins în datorii și la începutul jocului are nevoie de Niko să-l ajute cu problemele sale. El se ceartă adesea cu Niko deoarece mereu se află în necaz și este nevoie de Niko să-l salveze, dar mare parte din aceste probleme sunt din cauza lui Niko și a dușmanilor pe care și-a făcut. La finalul jocului Roman se căsătorește și, în funcție de decizia lui Niko de a face sau nu afacerea pentru Pegorino, este omorât din greșeală de un asasin sau îl ajută pe Niko să-l găsească și să se răzbune pe cel vinovat pentru moartea iubitei sale, Kate. Niko ține mult la Roman și îi va fi mereu alături, la nevoie sau doar în calitate de prieten.
 • Jacob "Little Jacob" Hughes - este un dealer de arme și droguri jamaican și un prieten apropiat al lui Roman și mai apoi și al lui Niko. Jacob este unul dintre liderii Yardies și, după ce îl cunoaște pe Niko, îl angajează să îl ajute în conflictul cu niște bande și dealeri rivali. Niko și Jacob devin rapid prieteni apropiați și Jacob îl ajută pe Niko în diverse misiuni și ocazii, precum să se răzbune pe cel responsabil pentru moartea lui Roman sau Kate. Jacob vorbește cu un accent jamaican și are un caracter foarte calm. După ce Jacob ajunge să îl placă suficient pe Niko, acesta îl poate suna pentru a primi arme la preț redus.
 • Patrick "Packie" McReary - este cel mai tânăr frate din familia McReary și un gangster care lucrează alături de Familia Criminală McReary, condusă de fratele său mai mare, Gerry. El locuiește împreună cu mama și sora sa, Kate, în zona Parcului Meadows din Dukes. El lucrează uneori pentru Elizabeta Torres, dar de cele mai multe ori operează singur. El îl cunoaște pe Niko în timpul uneia dintre misiunile pentru Elizabeta iar mai târziu îl recrutează în echipa pentru jaful de la Banca Liberty. După jaf, Niko și Packie devin prieteni apropiați și mai lucrează împreună în câteva ocazii. După ce Patrick ajunge să îl placă suficient pe Niko, acesta îl poate suna pentru a primi o bombă de mașină.
 • Brucie Kibbutz - este un prieten al lui Roman și mai apoi al lui Niko, pasionat de fitness și sport. El are un caracter destul de lăudăros și egocentric și este foarte musculos și atletic, dar acest lucru se datorează faptului că abuzează de steroizi. Roman l-a cunoscut pe Brucie pe internet și îi face mai târziu cunoștință cu Niko, pe care Brucie îl angajează să-l ajute cu diverse probleme mici precum să omoare niște datornici sau să fure niște mașini pentru el, dar Niko renunță după scurt timp. Totuși, Brucie și Niko devin prieteni apropiați și, dacă Brucie ajunge să îl placă suficient pe Niko, acesta îl poate suna pentru o plimbare cu elicopterul. Brucie deține propria lui afacere legată de mașini, bucurându-se de lux și bogății, și adesea îl pune pe Niko la curent cu toate cursele de mașini din oraș sau îi trimite e-mailuri despre mașini pe care vrea să le fure pentru afacerea sa.
 • Dwayne Forge - este un gangster de "modă veche", recent eliberat din închisoare. Viața lui s-a schimbat complet în închisoare, având acum gânduri de sinucidere. El a fost mentorul lui Playboy X și îl cunoaște pe Niko prin intermediul acestuia, angajându-l pentru a-l ajuta cu niște probleme din trecut. Playboy îi cere în cele din urmă lui Niko să îl ucidă pe Dwayne, dar el poate alege să-l omoare pe Playboy în schimb. Dacă Playboy este cel omorât, atunci Dwayne și Niko vor deveni prieteni apropiați și, dacă Dwayne ajunge să îl placă suficient pe Niko, acesta îl poate suna pentru ca Dwayne să-i trimită doi gangsteri pe post de gărzi de corp.

Iubite[modificare | modificare sursă]

Iubitele sunt ca și prietenii: personaje pe care Niko le poate suna oricând pentru a ieși împreună. Singura diferență este că sunt două feluri diferite de iubite: cele care sunt întâlnite în timpul poveștii (Michelle și Kate) și cele opționale, care pot fi întâlnite pe internet (Carmen, Kiki și Alex). Doar prietenele opționale au abilități speciale.

 • Michelle / Karen Daniels - este o prietenă de-a lui Mallorie cu care Niko începe rapid o relație, la sfatul acesteia. În cele din urmă, Michelle îl trădează pe Niko și îi dezvăluie că este un agent guvernamental sub acoperire pe nume Karen Daniels, ducându-l pe Niko la biroul organizației United Liberty Paper pentru care este șantajat să lucreze. După aceasta, Karen nu mai este văzută niciodată în joc.
 • Kate McReary - este singura soră a lui Patrick, Francis, Derrick și Gerry, precum și singura dintre copiii McReary care nu a făcut niciodată ceva rău. Ea încearcă adesea să își influențeze pozitiv frații, dar nu reușește. La început, ea este prea timidă să vorbească cu Niko, dar acesta începe în cele din urmă o relație cu ea, la îndemnul lui Patrick. La finalul jocului, Kate fie îl părăsește pe Niko, supărată că a ales banii înaintea principiilor, fie este omorâtă din greșeală la nunta lui Roman.
 • Carmen Ortiz - este o asistentă medicală pe care Niko o poate întâlni pe Love-Meet.net. Dacă ajunge să îl placă suficient pe Niko, atunci îl poate ajuta să își recapete din nivelul de viață.
 • Kiki Jenkins - este un avocat pe care Niko o poate întâlni pe Love-Meet.net. Dacă ajunge să îl placă suficient pe Niko, atunci îl poate ajuta să scape de poliție.
 • Alex Chilton - este o fată bogată și luxoasă pe care Niko o poate întâlni pe Craplist.net. Dacă ajunge să îl placă suficient pe Niko, atunci îi poate oferi reduceri de 50% la orice magazin de haine din oraș.

Antagoniști[modificare | modificare sursă]

 • Dimitri Rascalov - este antagonistul principal al jocului. La început el este prietenul și asociatul lui Mikhail Faustin, liderul mafiei Ruse din Broker. Dimtri lucrează alături de Niko în câteva ocazii, dar după ce Faustin îl pune pe Niko să-l asasineze pe fiul lui Kenny Petrovic, cel mai puternic gangster Rus din Liberty City, Dimitri îl convinge pe Niko să-l omoare pe Faustin pentru a preveni un război între bande. Totuși, în loc să-l recompenseze, Dimitri îl trădează pe Niko și îl aduce pe fostul său șef, Ray Bulgarin, de care Niko a încercat să fugă. Niko reușește să scape, dar oamenii lui Dimitri și Bulgarin distrug apartamentul din Broker și firma de taxi a lui Roman. Dimitri devine apoi un lider important al mafiei Ruse și își începe propria operațiune de importare de cocaină. El încearcă de încă câteva ori să-l omoare pe Niko, dar fără succes. Dimtri devine în cele din urmă furnizorul de cocaină al familiei Ancelotti, dar Niko fură aproape toată rezerva de cocaină în timpul muncii pentru Jimmy Pegorino și apoi distruge restul în timpul muncii pentru Jon Gravelli. La finalul jocului, Dimitri se oferă să vândă heroina lui Pegorino pentru un profit uriaș, iar acesta îi cere lui Niko să participe la afacere; totuși, Niko poate alege să se răzbune în schimb pe Dimitri. Dacă Niko alege să se răzbune, atunci el sosește pe nava Platypus, unde oamenii lui Dimitri încarcă heroina, și îi omoară pe toți, înainte de-al executa pe Dimitri, pentru nenumăratele suferințe cauzate; totuși, acest lucru atrage furia lui Pegorino, care fără afacere ajunge la faliment și încearcă să se răzbune pe Niko, omorându-i din greșeală iubita, Kate McReary, ceea ce rezultă în răzbunarea lui Niko, care a doua zi îl găsește și îl ucide pe Pegorino. Dacă Niko alege să facă afacerea, atunci el lucrează alături de Phill Bell pentru a face schimbul, numai pentru a descoperi că Dimitri i-a trădat, din nou, și a omorât cumpărătorii pentru a păstra heroina, astfel că Niko și Bell sunt nevoiți să se lupte cu cumpărătorii rămași, înfuriați de această trădare, și să le ia banii cu forța. Deși Niko reușește să ia banii și îi folosește pentru a se retrage definitiv din viața de crimă, nu se termină aici, deoarece Dimitri încearcă pentru ultima dată să scape de el și trimite un asasin la nunta lui Roman și Mallorie, care îl omoară din greșeală pe Roman. A doua zi, dorind să-și răzbune vărul, Niko le găsește ascunzătoarea lui Dimitri și Pegorino, acum cei mai puternici lideri mafioți din oraș, dar Dimitri dorește banii de pe urma afacerii doar pentru el și astfel îl trădează și ucide pe Pegorino, la fel ca și pe oricine cu care a lucrat vreodată. Dimitri încearcă apoi să scape, dar Niko îl urmărește într-un elicopter și îl omoară în cele din urmă pe Happiness Island.
 • Jimmy Pegorino - este liderul familiei mafiote Pegorino. El este îngrijorat de declinul familiei sale și încearcă să ajungă și el parte din Comisie, alcătuită din cele cinci familii mafiote principale din Libery City. După ce primește recomandări de la unul dintre asociații săi, Phil Bell, el îl angajează pe Niko. La finalul jocului, Pegorino îi cere lui Niko să facă o afacere cu heroină cu Dimitri Rascalov, care l-ar aduce în sfârșit în vârf. Dacă Niko alege să facă afacerea, atunci Pegorino și Dimitri devin cei mai puternici lideri mafioți din oraș. Totuși, Dimitri îl trădează și ucide pe Pegorino, dorind să păstreze banii doar pentru el. Dacă Niko îl trădează pe Pegorino și alege să-l omoare pe Dimitri, Pegorino ajunge la faliment și încearcă să se răzbune pe Niko, dar îi omoară din greșeală iubita, pe Kate; a doua zi, dorind s-o răzbune, Niko îi găsește ascunzătoarea lui Pegorino și îl urmărește până pe Happiness Island, unde îl ucide, făcând totodată o favoare întregului oraș, deoarece toate familiile mafiote îl doreau pe Pegorino mort.
 • Darko Brevic - a fost un membru din unitatea militară a lui Niko în timpul războiului din Yugoslavia, până ce i-a trădat și i-a omorât aproape pe toți pentru 1.000 $, singurii supraviețuitori fiind Niko și Florian Carvic. El s-a ascuns apoi în București, în timp ce Niko s-a dus în Liberty City pentru a-l găsi pe Florian, nefiind încă sigur cine era trădătorul. În Liberty City, Niko lucrează pentru organizația United Liberty Paper care, în schimbul serviciilor sale, îl aduce pe Darko în țară. Niko și Roman îl găsesc pe Darko la Aeroportul Internațional Francis unde Niko are două alegeri: să-l omoare pe Darko sau să-l lasă să traiască, cu suferința propriilor fapte. Dacă Niko nu îl omoară pe Darko, atunci acesta fuge și nu mai este văzut niciodată.

Personaje secundare[modificare | modificare sursă]

 • Vladimir "Vlad" Glebov - este un cămătar și gangster rus. El este cămătarul lui Roman care are multe datorii față de el, astfel că Vlad îl angajează pe Niko să îi aducă bani de la datornici în schimbul datoriilor lui Roman. Vlad conduce cartierul Hove Beach din Broker și lucrează pentru puternicul mafiot rus Mikhail Faustin. El este adesea furios și îl insultă pe Niko, numindu-l "șerb" sau "țăran". După ce află că Vlad a dormit cu prietena lui Roman, Mallorie, Niko îl urmărește și îl execută cu un pistol.
 • Mikhail Faustin - este liderul Sindicatului Rus din Liberty City. El este dependent de droguri, ceea ce îl face să-și piardă cumpătul ușor. Mikhail are o soție pe nume Ilyeana și o fiică pe nume Anna și este prietenul cel mai bun al lui Dimitri Rascalov. După moartea lui Vlad Glebov, oamenii lui îi răpesc pe Niko și Roman. Totuși, Mikhail nu este deranjat de moartea lui Vlad și îl angajează pe Niko. El îi dă misiuni destul de periculoase și nesăbuite lui Niko, cea mai importantă fiind să-l omoare pe fiul lui Kenny Petrovic, cel mai puternic gangster rus din oraș. Astfel, după ce atât el, cât și Dimitri și Niko sunt amenințați de Petrovic, Dimitri îl trădează pe Mikhail și îl convinge pe Niko să-l omoare.
 • Manny Escuela - este șeful comunității din Sudul Bohanului și un prieten vechi al lui Mallorie. El este plin de sine și filmează un documentar despre cum curăță străzile de criminali, dar în realitate doar își asumă meritele pentru munca celorlalți. Manny îl angajează pe Niko la sfatul lui Mallorie, dar acesta începe să-l displacă. Manny și cameramanul său, Jay, sunt omorâți de Elizabeta Torres, care îl pune pe Niko să scape de cadavre.
 • Elizabeta "Liz" Torres - este cunoscută traficantă de droguri din Puerto Rico, care operează în principal în Bohan, și o prietenă apropiată a lui Mallorie. Ea îl angajează pe Niko la sfatul acesteia și este dependentă de droguri, astfel că uneori își iese din fire. În ultimele ei misiuni, Liz devine tot mai paranoică, știind că poliția o investighează, și în cele din urmă chiar este arestată și condamnată la 300 de ani de închisoare pentru mai multe motive.
 • Trey "Playboy X" Stewart - este șeful traficului de cocaină în Nordul Algonquin-ului și un asociat al lui Elizabeta Torres. El este de asemenea un vechi prieten al lui Dwayne Forge, care i-a fost ca un mentor. Playboy îl cunoaște pe Niko în timpul uneia dintre misiunile pentru Elizabeta și apoi îl angajează, făcându-i cunoștință cu Dwayne. În cele din urmă, Playboy îi cere lui Niko să-l omoare pe Dwayne, dar acesta îi cere la rândul lui să-l omoare pe Playboy. Dacă Niko îl omoară pe Dwayne, atunci Playboy îi va da 25.000 $ și apoi va tăia orice conexiune cu el; dacă Niko îl omoară pe Playboy, atunci va primi apartamentul acestuia și va deveni prieten bun cu Dwayne.
 • Agentul U.L.Paper - este un agent anonim care lucrează pentru organizația United Liberty Paper, care este de fapt un front pentru Afacerile Interne, și îl șantajează pe Niko să lucreze pentru el, asasinând diverse ținte. El îi spune lui Niko că nu este un "băiat bun", ci doar lucrează pentru "băieții buni". În schimbul serviciilor acestuia, U.L.Paper îl aduce pe Darko Brevic în țară la Aeroportul Internațional Francis, unde Niko poate alege ce să facă cu el.
 • Francis McReary - este un ofițer de poliție corupt și unul dintre frații McReary. Francis este văzut drept un erou de către LCPD, dar niciunul dintre frații săi nu îl plac. El știe de faptele lui Niko de când a ajuns în Liberty City și îl angajează să scape de toți cei care dețin dovezii incriminatorii despre el. Francis află că fratele său Derrick s-a întors din Irlanda și îl pune pe Niko să-l omoare, dar acesta poate alege să-l omoare pe el în schimb. Dacă Francis este cel omorât, atunci el va fi înmormântat la cimitirul din Colony Island. Dacă Derrick este cel omorât, atunci Niko va înceta să lucreze pentru Francis, dar îl va șantaja să-l ajute să scape de poliție ori de câte ori va fi nevoie.
 • Derrick McReary - este un criminal retras și cel mai mare dintre frații McReary. El se întoarce din Irlanda, unde a fugit pentru a se ascunde de Mafie, și îl ajută pe fratele său Patrick să jefuiască Banca Liberty, cunoscându-l totodată pe Niko. Derrick este expert în arme și explozive și se plânge adesea de trecutul său tragic. El îl angajează pe Niko să-i rezolve niște probleme din trecut, înainte ca fratele său Francis să afle de întoarcerea sa și să-l angajeze pe Niko să-l omoare. Totuși, Niko poate alege pe cine să omoare: dacă Derrick este cel omorât, atunci el va fi înmormântat la cimitirul din Dukes; dacă Francis este cel omorât, atunci Derrick nu va avea cu ce să-l recompenseze pe Niko și este ultima dată văzut la înmormântarea fratelui său.
 • Gerald "Gerry" McReary - este liderul Familiei Criminale McReary din Dukes și cel mai puțin idealistic dintre frații McReary. Gerry este un geniu periculos și face adesea planuri, sau își ajută frații cu planurile lor. El a încheiat o pace cu familia mafiotă Pegorino și îi ajută să slăbească familia rivală Ancelotti prin a-l angaja pe Niko, pe care l-a întâlnit chiar înainte de jaful Băncii Liberty al lui Patrick, să atace câteva operațiuni ale Albanienilor, asociați cu Ancelotti. Mai târziu, Gerry este arestat, dar, în închisoare, el află de diamante și îi angajează pe Niko și fratele său Patrick s-o captureze pe fiica șefului familiei Ancelotti și s-o răscumpere pe diamante. Totuși, lucrurile nu merg conform planului și diamantele ajung să se piardă într-un camion de gunoi, astfel că Niko încetează să mai lucreze pentru Gerry, dar cei doi își iau un rămas bun prietenos și Gerry îl roagă pe Niko să aibă grijă de familia lui.
 • Ray Boccino - este un gangster italian și Capo în familia mafiotă Pegorino. Ray are un caracter foarte impulsiv și multă lume nu prea îl place. El îl cunoaște pe Niko prin intermediul familiei McReary și îl angajează să-l ajute cu un schimb de diamante, în care sunt implicate multe alte persoane, printre care liderul bandei de motocicliști The Lost, Johnny Klebitz, și dealerul de diamante Isaac Roth. Întregul schimb iese un fiasco, diamantele pierzându-se și banii fiind furați de Johnny. Ray îl pune pe Niko să-l omoare pe prietenul cel mai bun al lui Johnny, Jim Fitzgerald, drept răzbunare, iar apoi și pe Isaac și oamenii lui. Mai târziu, Ray îl ajută pe Niko să-l găsească pe Florian Carvic în schimbul serviciilor sale, iar apoi îi oferă și un apartament în Alderney și îi face cunoștință cu prietenul și asociatul său, Phil Bell, care îl angajează. Niko începe să lucreze mai târziu și pentru șeful lui Ray și Bell, Jimmy Pegorino. Totuși, acesta ajunge să suspecteze că Ray este un trădător și îl pune pe Niko să-l omoare.
 • Phil Bell - este un gangster jumătate irlandez și jumătate italian care lucrează pentru familia mafiotă Pegorino. El este un prieten și asociat al lui Ray Boccino, deși cei doi au o rivalitate mare și se ceartă adesea. Bell îl cunoaște pe Niko prin intermediul lui Ray și îi dă de lucru Niko, mai târziu recomandându-l șefului său, Jimmy Pegorino, care îl angajează, de asemenea, pe Niko. Mai târziu, Pegorino ajunge să suspecteze că fie Bell, fie Ray este un trădător, și în cele din urmă se decide asupra lui Ray, trimițându-l astfel pe Niko să-l omoare. La finalul jocului, Phil se lasă de viața de crimă și decide să ducă o viață simplă într-un oraș mic. El îl sună pe Niko pentru ultima dată, urându-i noroc și tăind orice conexiune cu el, dar rămânând prieteni.
 • Florian Carvic / Bernie Crane - este unul dintre cei doi supraviețuitori din fosta unitate militară a lui Niko și un prieten vechi al acestuia și al lui Roman. El s-a mutat în Liberty City în jur de 2001 iar Niko a venit să-l caute, nefiind încă sigur dacă trădătorul era el sau Darko Brevic. Cu ajutorul lui Ray Boccino, Niko îl găsește pe Florian, care își spune acum Bernie Crane, și descoperă cu nu el este trădătorul. Bernie are acum o personalitate complet diferită și se află într-o relație homosexuală secretă cu viceprimarul Bryce Dawkins. El îi cere ajutorul lui Niko în legătură cu diverse persoane care se iau de el din cauza homosexualității sale, dându-i în schimb mașina lui sport, primită de la viceprimar. Bernie este văzut ultima dată la nunta lui Roman și Mallorie.
 • Jon Gravelli - este liderul familiei mafiote Gambetti, una dintre cele cinci familii mafiote principale din Liberty City. Toată viața lui a căpătat faimă și putere și se află în spital, sub grija organizației U.L.Paper. El este un vechi asociat al U.L.Paper, astfel că Niko îl cunoaște prin intermediul acesteia. Niko lucrează puțin pentru Gravelli, ajutându-l să distrugă câteva operațiuni ale unor bande rivale, înainte ca acesta să moară pașnic de bătrânețe. În schimbul efortului său, U.L.Paper îl ajută pe Niko să-l găsească pe trădătorul căutat.
 • Mallorie Bardas-Bellic - este iubita, mai târziu soția lui Roman. Ea lucrează la firma acestuia de taxi.

Personaje aleatorii[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje care pot fi întâlnite aleatoriu pe străzile din Liberty City.

 • Brian Meech - este un posibil bancher și dependent de droguri care, în ciuda educației sale, a ajuns la cel mai jos nivel de dependență, oferind sex oral pe stradă. În prima întâlnire cu Niko, Brian, aflat sub influența cocainei, râde puțin de accentul lui Niko și îi dă 100 $, înainte de a pleca. În a doua întâlnire, Niko îl duce pe Brian la o afacere în apropiere de Parcul Outlook. În a treia întâlnire, Niko îl duce la o afacere în Rotterdam Hill. Totuși, afacerea merge prost și dealerii îl atacă pe Brian, astfel că Niko este nevoit să îl salveze, înainte de-al lăsa acasă.
 • Cherise Glover - este fosta prietenă a lui Dwayne care poate fi omorâtă odată cu noul ei prieten în una din misiunile pentru Dwayne. Dacă Niko nu o omoară, atunci o întâlnește din nou în Northwood, unde îi cere ajutorul să-l învețe minte pe noul ei iubit. Dacă Niko îl omoară în loc de-al doar bate, Cherise va fi furioasă și îi va cere să stea departe de ea. Indiferent de situație, Cherise nu va mai apărea în joc după aceasta.
 • Clarence Little - este un gangster din Algonquin pe care Francis McReary l-a pus pe Niko să-l omoare din cauza dovezilor incriminatorii pe care le deține. Dacă Niko alege să nu-l omoare, atunci îl întâlnește din nou pe stradă unde scoate un pistol și încearcă din nou să-l omoare pe Niko. Astfel, Niko își scoate și el arma și îl împușcă pe Clarence, omorându-l.
 • Eddie Low - este un ucigaș în serie inadaptabil social și instabil mental. Deși pare amabil și prietenos la exterior, în realitate este un adevărat psihopat. În prima sa întâlnire cu Niko, acesta îl ajută să lase "un prieten" (care este defapt un cadavru într-o geantă) iar apoi îl duce în cartierul Westminster, în apropiere de o cafenea. În a doua întâlnire, Eddie încearcă să-l omoare pe Niko cu un cuțit, dar acesta îl ucide în autoapărare.
 • Gracie Ancelotti - este fiica răsfățată a lui Giovanni Ancelotti, șeful familiei mafiote Ancelotti. Ea este capturată de Niko și Patrick pentru a fi apoi răscumpărată pe diamante, conform planului lui Gerry McReary. Totuși, întregul schimb iese un fiasco din cauza intervenției lui Ray Bulgarin, astfel că Gracie este salvată de Luis Lopez și Tony Prince iar diamantele sunt pierdute pe vecie. Câteva zile mai târziu, Niko dă din nou peste Gracie în fața casei ei. Ea îl recunoaște și își pune cele cinci gărzi de corp să-l omoare. Niko îi omoară gărzile în timp ce Gracie fuge și nu mai este văzută apoi niciodată.
 • Hossan Ramzy - este un emigrant din Egipt care a sosit în Liberty City odată cu Niko, pe nava Platypus. Niko se întâlnește din nou cu el pe Strada Garnet și îl ajută să găsească și omoare un om care a refuzat să-l plătească din cauza statutului său de emigrant ilegal.
 • Ilyeana Faustin - este soția lui Mikhail Faustin. Niko o cunoaște în timpul muncii sale pentru Mikhail și ea îi spune despre viața lor înainte de a se muta în Liberty City. După moartea lui Mikhail, Niko o întâlnește din nou în apropiere de carnavalul de pe Bulevardul Wappinger unde îl roagă să-l convingă pe noul iubit al fiicei sale, Anna, să stea departe de ea. Niko îl găsește și are trei opțiuni: dacă îl bate, atunci el va fi de acord s-o părăsească pe Anna și Ilyeana îl va suna pe Niko să-i mulțumească; dacă îl omoară, atunci Ilyeana îl va suna pe Niko furioasă, învinovățindu-l de o altă moarte violentă; dacă îl lasă să fugă, atunci Ilyeana îl va suna pe Niko tristă că Anna se mută și astfel nu mai are pe nimeni alături de ea. Indiferent de situație, Ilyeana nu va mai apărea în joc după aceasta.
 • Ivan Bytchkov - este un gangster din mafia Rusă și mâna dreaptă a lui Vlad Gleblov. După ce îl înfurie pe Mikhail Faustin, Vlad îl pune pe Niko să-l omoare pe Ivan, dar Niko poate alege să-l cruțe în schimb. Dacă Niko nu-l omoară, atunci Ivan părăsește Hove Beach și se mută în Alderney, unde începe o afacere proprie de împrumutat de bani. Niko îl întâlnește din nou în cartierul Acter din Alderney, unde îl roagă să-l ajute cu o mică afacere pe Strada Mueri. Niko îl duce acolo și, după ce gangsterii refuză să-și plătească datoria și îl atacă pe Ivan, îl ajută pe Ivan să-i omoare. Ivan îi este din nou recunoscător lui Niko, dându-i o mică parte din bani înainte de a pleca.
 • Jeff Harlingford - este un om de afaceri extrem de paranoic că soția sa îl înșeală. În prima lui întâlnire cu Niko îl roagă să-i urmărească soția pentru a afla dacă îl înșeală cu adevărat. Niko o urmărește până la o cafenea unde îi face o poză petrecându-și timpul cu un prieten, pe care i-o trimite lui Jeff. Niko poate alege să-i omoare soția și pe prietenul ei, dar acest lucru va rezulta în tăierea oricărei conexiuni cu Jeff, care se va învinovăți pentru acest lucru. Dacă Niko nu o omoară, atunci Jeff îl sună după 10 zile pentru a-i spune că și-a omorât soția și îl roagă pe Niko să scape de cadavru. În a treia întâlnire, Jeff îi spune lui Niko că are o soție nouă și îl roagă să o spioneze de asemenea, dar Niko refuză. Astfel, Jeff decide să o facă el însuși, dar este imediat lovit de o mașină și moare.
 • Mel - este un gangster rus care lucrează pentru Vlad Gleblov. După moartea acestuia, Niko se întâlnește cu Mel pe stradă în Hove Beach iar acesta îl roagă să îl ducă la niște oameni cărora le este dator. Totuși, oamenii sunt supărați pe Mel și îl atacă, astfel că Niko este nevoit să-i omoare. Mel îi mulțumește lui Niko și îi dă 500 $, înainte de a pleca. Mel nu mai este văzut niciodată în joc după aceasta.
 • Marnie Allen - este o tânără fără casă dependentă de heroină. Niko o întâlnește prima dată pe o bancă în apropiere de primărie iar aceasta îi cere bani pentru droguri. Lui Niko i se face milă de ea și o duce la un dealer pe Bulevardul Boyden care s-o ajute, dându-i și 500 $. În a doua întâlnire, Marnie îl roagă pe Niko s-o ajute să plece din oraș. Acestuia i se face din nou milă și o lasă la Terminalul Grand Easton, dându-i din nou și 500$ și urându-i succes. Marnie nu mai apare în joc după aceasta, dar îi trimite un e-mail lui Niko spunându-i că s-a întors acasă la părinții ei și a început colegiul.
 • Pathos - este un raper aspirant care încearcă să-și vândă albumul în Star Junction. În prima întâlnire cu Niko, Pathos este insultat de niște gangsteri pe care îi urmărește până într-o alee, unde îi omoară cu ajutorul lui Niko. În a doua întâlnire, Pathos încă încearcă să devină un cântăreț de succes și este din nou atacat de niște gangsteri, care îl împușcă. Niko îi omoară și îl duce pe Pathos la spital, unde acesta promite să-i mulțumească în următorul său album. Pathos nu mai este văzut niciodată în joc după aceasta.
 • Sara - este o femeie îngrijorată de cum arată și de scăderea frumuseții sale. În prima întâlnire cu Niko, ea îl roagă să o ducă acasă. Acolo, Sara îl găsește pe fostul ei soț pe care îl face gelos spunându-i că a dormit cu Niko. El îl atacă pe Niko iar acesta poate să-l bată, să-l omoare sau doar să fugă. În a doua întâlnire, Sara nu și-l amintește pe Niko l-a început și îl roagă să-i aducă un pachet de la magazinul Perseus. Acolo Niko trebuie să plătească 500 $ pentru pachet, sau poate să-l omoare pe vânzător și fură pachetul. Indiferent de situație, Niko duce îi pachetul Sarei care îi dă 1000 $ pentru deranj, înainte de a pleca. Sara nu mai este văzută niciodată în joc după aceasta.
 • Teafore "Real Badman" Maxwell-Davies - este un gangster și dealer de droguri jamaican, liderul mafiei Jamaicane și prietenul și superiorul lui Little Jacob. Badman este îngrijorat de problemele în traficul de droguri, cauzate de alți dealeri rivali. Totuși, Jacob îl cunoaște și se împrietenește cu Niko și, cu ajutorul său, rezolvă aceste probleme și chiar fac câteva livrări în plus. Badman îl cunoaște pe Niko în ultima misiune pentru Jacob iar apoi îl întâlnește din nou în East Island City. Badman îi spune lui Niko că acum are niște probleme noi: mafia Rusă a început să-i invadeze teritoriul, furând din banii bandei sale și forțându-l să-i plătească. Niko este de acord să-l ajute și cei doi se duc pe o alee unde niște gangsteri Ruși fac o afacere. Împreună, Niko și Badman îi omoară iar Badman îi mulțumește, spunând că le-a arătat de ce este în stare și dându-i lui Niko 500 $ pentru ajutorul său. Badman este văzut ultima dată la nunta lui Roman și Mallorie.

Personaje minore[modificare | modificare sursă]

 • Ray Bulgarin - este un gangster rus extrem de bogat și puternic care a a operat dincolo de Marea Adriatică. El este fostul șef al lui Niko, care, după un accident, a fugit din țară și s-a mutat din Liberty City pentru a scăpa de el. Bulgarin consideră că Niko îi este datornic, astfel că l-a urmărit până în Liberty City, unde s-a asociat cu Dimitri Rascalov. Dimitri îl trădează pe Niko și îl aduce în fața lui Bulgarin, dar Niko reușește să scape din capcana plănuită de oamenii lui Dimitri și Bulgarin. El apare mai târziu în timpul răscumpărării lui Gracie Ancelotti pe diamante și dezvăluie că diamantele sunt defapt ale lui, fiindu-i furate și importate aici. Bulgarin fuge, lăsându-și oamenii să-i omoare pe Niko și Packie McReary, dar din nou Niko reușește să scape. Bulgarin nu mai apare în joc după aceasta, dar apare în schimb în GTA: The Ballad of Gay Tony, în calitate de antagonistul principal. Întreaga lui încărcătură de heroină este distrusă iar apoi el însuși este omorât de către Luis Lopez, în ultima misiune a jocului respectiv.
 • Stevie - este un traficant de mașini pe piața neagră și asociat lui Brucie Kibbutz. El nu este văzut niciodată și îl angajează pe Niko să fure diverse mașini pentru el.
 • Wade "The Fixer" Johnson - este un asociat al lui Phil Bell care îl angajează pe Niko să asasineze diverse ținte pentru el. El nu este văzut niciodată și comunică cu Niko doar prin telefoane publice.
 • Dardan Petrela - este liderul Albanezilor din Broker și un cămătar care îl amenință adesea pe Roman, din cauza datoriilor care le are față de ei. El este în cele din urmă omorât de Niko. Deși este un personaj minor, Dardan este primul antagonist din joc.
 • Bledar Morina - este un gangster Albanez și asociat al lui Dardan. La fel ca și acesta, el îl amenință adesea pe Roman din cauza datoriilor. El este omorât de către Niko odată cu partenerul său, Kalem.
 • Kalem - este un gangster Albanez și partenerul lui Bledar. El este omorât de Niko odată cu acesta.
 • Kenny Petrovic - este liderul Mafiei Petrovic, cea mai puternică organizație din mafia Rusă din Liberty City.
 • Lenny Petrovic - este fiul lui Kenny Petrovic. El este omorât de către Niko la ordinele lui Mikhail Faustin.
 • Jay Hamilton - este cameramanul lui Manny. El este omorât de Elizabeta Torres odată cu Manny, iar apoi cadavrele sunt ascunse de către Niko.
 • Johhny Klebbitz - este vicepreședintele, mai târziu președintele clubului de motocicliști The Lost. El lucrează cu Niko în două ocazii, odată pentru Elizabeta Torres, iar a doua în schimbul de diamante pentru Ray Boccino, unde îl trădează pe Ray și scapă cu banii. Johnny este protagonistul jocului GTA: The Lost and Damned.
 • Jim Fitzgerald - este un membru al clubului de motocicliști The Lost și prietenul cel mai bun al lui Johnny Klebbitz. El este omorât de Niko la ordinele lui Ray Boccino, drept răzbunare pentru trădarea lui Johnny. El joacă un rol mult mai important în GTA: The Lost and Damned.
 • Jason Michaels - este un membru al clubului de motocicliști The Lost care se întâlnește cu Anna Faustin, fiica puternicului gangster rus Mikhail Faustin. El este omorât de Niko la odinele lui Faustin, care nu era de acord cu relația Annei cu el.
 • Isaac Roth - este un dealer de diamante și membru al mafiei Evreiești. El este cel căruia Ray Boccino a vrut să-i vândă diamantele, dar tot schimbul a ieșit un fiasco. Isaac îl învinuiește pe Ray pentru ambuscadă, astfel că acesta, furios, îl trimite pe Niko să-l omoare pe Isaac și pe oamenii săi.
 • Mori Green - este un dealer de diamante care lucrează pentru Isaac Roth. El este omorât de Luis Lopez în timpul schimbului de la muzeu.
 • Kim Young-Guk - este un traficant coreean care a încercat să importe dolari contrafăcuți din Coreea de Nord în Liberty City. El reușește acest lucru cu ajutorul lui Niko și Derrick McReary, dar este mai târziu omorât de către Niko la ordinele lui Jon Gravelli.
 • Gordon Sargent - este un gangster din Familia Criminală McReary care lucrează adesea alături de Patrick McReary. El îi ajută pe Patrick și pe Niko să jefuiască un depozit al familiei Ancelotti, iar apoi și să o captureze pe Gracie Ancelotti.
 • Michael Kane - este un gangster din Familia Criminală McReary care lucrează adesea alături de Patrick McReary. El îi ajută pe Patrick, Niko și Derrick să jefuiască Banca Liberty, dar este omorât în timpul jafului.
 • Maureen McReary - este mama în vârstă a lui Patrick, Francis, Derrick, Gerry și Kate McReary.
 • Luis Fernando Lopez - este garda de corp și asociat în afaceri a lui Tony Prince. El este cel care ambuschează schimbul de diamante de la muzeu și le fură, diamantele aparținând inițial lui Tony. Luis îl însoțește mai târziu pe Tony pentru a o salva pe Gracie Ancelotti în schimbul diamantelor, reușind să scape împreună cu cei doi după ce oamenii lui Ray Bulgarin apar. Luis este protagonistul jocului GTA: The Ballad of Gay Tony.
 • Tony "Gay Tony" Prince - este un antreprenor a mai multor cluburi de noapte din Liberty City, deținând cluburile Mansionette 9 și Hercules. El pare doar într-o misiune, unde reușește să o salveze pe Gracie Ancelotti acompaniat de Luis Lopez, dar joacă un rol mult mai important în GTA: The Ballad of Gay Tony.
 • Anthony Corrado - este garda de corp a lui Jimmy Pegorino. După ce acesta află că Anthony este defapt un spion pentru FIB, îl pune pe Niko să-l omoare.
 • Angie Pegorino - este soția lui Jimmy Pegorino.
 • Marco Bonnaro și Peter Marchetti - au fost gărzile de corp ale lui Jimmy Pegorino în timpul unei întâlniri cu niște membri ai familiei mafiote Pavano. Totuși, întâlnirea s-a dovedit a fi o ambuscadă și doar Niko și Pegorino au reușit să scape.
 • Eugene Reaper - este un fost tehnician de calculator care se afla la Banca Liberty în momentul jafului lui Patrick, Niko, Derrick și Michael Kane. El este luat ostatic, dar scoate un pistol și îl omoară pe Michael, înainte de a fi omorât de Patrick și Derrick.
 • Mohammed - este un șofer care lucrează la firma de taxi a lui Roman.
 • Aiden O'Malley - este un criminal jumătate irlandez, jumătate american și un vechi asociat al lui Derrick McReary. El este eliberat dintr-o dubiță de poliție de către Niko și Patrick, doar pentru a fi apoi executat cu un pistol de către Niko, la ordinele lui Derrick.
 • Bucky Sligo - este un gangster jumătate irlandez, jumătate american și un vechi asociat al lui Derrick McReary și Aiden O'Malley. Derrick îl angajează pe Niko să-l omoare pe el și pe complicii săi.
 • Alejandra - este o angajată la TW@Internet Cafe. Ea îl cunoaște bine pe Roman și flirtează ocazional cu Niko când intră sau iese din cafenea.
 • Teddy Benavidez - este un dealer de droguri din Algonquin care îi datorează lui Ray Boccino bani. Ray îl trimite pe Niko să-l omoare, după ce a refuzat să-și plătească datoriile.
 • Alonzo - este un gangster care lucrează pentru Teddy Bendavidez. El poate fi omorât de către Niko înainte de a se duce după Teddy.
 • Andrei - este un gangster rus care lucrează pentru Mikhail Faustin. El îi răpește pe Niko și pe Roman iar apoi este omorât de Faustin într-un acces de furie.
 • Asasinul de la nuntă - este garda de corp fără nume a lui Mikhail Faustin. Dacă Niko alege să facă afacerea pentru Pegorino, atunci Dimitri îl trimite pe asasin la nunta lui Roman și Mallorie să-l omoare pe Niko. Acesta reușește să-l omoare, dar asasinul îl împușcă din greșeală pe Roman care moare.
 • Anna Faustin - este fiica lui Mikhail și Ilyeana Faustin.
 • Bobby Jefferson - este Secretarul Serviciului de Securitate din Libery City. Jon Gravelli îl angajează pe Niko să protejeze convoiul lui Bobby deoarece mafia Rusă încearcă să-l omoare. Niko îl protejează cu succes și îl aduce în siguranță la primărie pentru a-și ține discursul.
 • Joseph Kaplan - este proprietarul unui magazin de sex din Hove Beach și un asociat al lui Mikhail Faustin și a mafiei Ruse. El este vizitat de Dimitri și Niko pentru a-l forța să le dea partea din profitul pentru filmele făcute pe care le-o datorează și poate fi omorât de Niko.
 • Brett - este un actor de pornografie care lucrează pentru Joseph Kaplan. După ce Dimitri și Niko îi vizitează, Niko poate să-l omoare la fel ca și pe Joseph.
 • Charlie - este un polițist LCPD sub acoperire. El se oferă să cumpere heroina motocicliștilor din The Lost, dar totul este o ambuscadă din partea LCPD-ului. Charlie este omorât în timpul luptei dintre polițiști și Johnny Klebbitz, Niko și Playboy X (trimiși acolo de Elizabeta Torres).
 • Charles "Chubby Charlie" Matteo - este mână dreaptă a șefului familiei mafiote Ancelotti. El este omorât de Niko la ordinele lui Phil Bell.
 • Eduard Borodin - este un om de afaceri rus. El este omorât de către Niko și Little Jacob într-o urmărire cu elicopterul, la ordinele U.L.Paper.
 • Oleg Minkov - este un rus care locuiește în Hove Beach. El este omorât de către Niko la ordinele U.L.Paper.
 • Frank Garone - este un Capo în familia mafiotă Ancelotti. El este omorât de Niko la ordinele lui Gerry McReary.
 • Frankie Gallo - este un gangster din familia mafiotă Pegorino și nepotul lui Phil Bell. El îi ajută pe Niko și Bell să scape cu heroina de către LCPD, dar poate fi omorât de către polițiști sau de Niko în timpul urmăririi.
 • Jayvon Simson - este un dealer de droguri din Algonquin și informator al LCPD, precum și noul iubit al lui Cherise Glover, fosta iubită a lui Dwayne Forge. El este omorât de către Niko la ordinele lui Dwayne.
 • Jermaine Andrews - este un client și prieten al lui Roman. Acesta îl trimite pe Niko să-l ducă la garajul său în Broker, dar descoperă că LCPD-ul este deja acolo. Niko și Jermaine reușesc să scape de polițiști ducându-se la Pay 'n' Spray.
 • Jimmy - este unul dintre datornicii lui Vlad Gleblov. Acesta îl trimite pe Niko să-i fure mașina pentru a-i plăti datoria. Niko poate să-l și omoare pe Jimmy, dar acest lucru îl va înfuria puțin pe Vlad.
 • Muscovski - este unul dintre datornicii lui Vlad Gleblov și lucrează la o spălătorie. Vlad îl trimite pe Niko să-l convingă să-i dea banii pe care i datorează.
 • Luca Silvestri - este un gangster care lucrează pentru familia Pegorino, în special pentru Ray Boccino. El, prietenii lui și Niko sunt angajați să recupereze diamantele din niște saci de gunoi, dar Luca și prietenii lui îl trădează pe Ray și fură diamantele, astfel că Niko este trimis să-i omoare și să le recupereze.
 • Joseph DiLeo - este un asociat și prieten al lui Luca Silvestri. Împreună cu acesta și cu Niko, el este angajat să recupereze diamantele din niște saci de gunoi pentru Ray Boccino, dar Luca și prietenii lui îl trădează pe Ray și fură diamantele, astfel că Niko este trimis să-i omoare și să le recupereze.
 • Johnny Barbosa - este un asociat și prieten al lui Luca Silvestri. Împreună cu acesta și cu Niko, el este angajat să recupereze diamantele din niște saci de gunoi pentru Ray Boccino, dar Luca și prietenii lui îl trădează pe Ray și fură diamantele, astfel că Niko este trimis să-i omoare și să le recupereze.
 • Tom Goldberg - este un avocat cunoscut care lucrează la Goldberg, Ligner și Shyster. El deține dovezii incriminatorii față de Francis McReary, astfel că acesta îl angajează pe Niko să-l omoare pe Goldberg și să recupereze dovezile.
 • Karen - este recepționera de la Goldberg, Ligner și Shyster. Ea poate fi omorâtă de Niko după ce acesta l-a omorât pe Goldberg și a recuperat dovezile incriminatorii ale lui Francis.
 • Șantajatorul - este o persoană anonimă care deține poze incriminatorii ale lui Francis McReary. Acesta îl angajează pe Niko să-l omoare și să recupereze pozele.
 • Katerina și Vera - sunt două femei care îi țin companie lui Mikhail Faustin la clubul Perestroika.
 • Lyle Rivas - este un traficant de droguri și mecanic auto. El este un vechi prieten al lui Brucie Kibbutz, care îl angajează pe Niko să-l omoare.
 • Tom Rivas - este vărul gay al lui Lyle Rivas. El este omorât de către Niko la ordinele lui Brucie Kibbutz.
 • Marlon Bridges - este un dealer de droguri din Nordul Algonquin-ului. El este omorât de către Niko la ordinele lui Playboy X.
 • Mickey - este barmanul din barul deținut de Vlad Glebov. El poate fi omorât de către Niko înainte de a se duce după Vlad.
 • Talbot Daniels - este un cunoscut al lui Ray Boccino care îi ajută pe Niko și Roman să-l găsească pe Florian Carvic. El joacă adesea cărți cu Roman. Talbot poate fi omorât de către Niko, dar acest lucru îl va înfuria pe Ray deoarece Talbot îi datora niște bani.
 • Răpitorul lui Roman - este un gangster Rus anonim care l-a ținut pe Roman ostatic, până la sosirea lui Niko care i-a omorât pe toți pentru a-l salva, inclusiv pe el.
 • Doctorul - este un doctor anonim care vinde organe pe piața neagră. El este o cunoștință a lui Elizabeta Torres care îl angajează pe Niko să-i ducă lui cadavrele lui Manny Escuela și Jay.
 • Haterul - este o persoană anonimă care se ia de Bernie Crane din cauza homosexualității sale. El este omorât de către Niko.
 • Anthony "Tony Black" Spoleto - este un Capo în familia mafiotă Ancelotti. El este omorât de către Niko la ordinele lui Gerry McReary.
 • Javier, Jesus și Jose Trunchez - sunt trei frați care dețin un strip club în Bohan. Ei sunt omorâți de către Niko la ordinele lui Dwayne, pentru ca acesta să poată deține din nou clubul.
 • Anthony, Mark, Tony, Benny și Sal - sunt gărzile de corp ale lui Gracie Ancelotti. Ei sunt omorâți de Niko când acesta o întâlnește din nou pe Gracie în fața casei ei.
 • Bryce Dawkins - este viceprimarul din Liberty City. În secret, el are o relație homosexuală cu Bernie Crane.

Producție[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Lucrul la Grand Theft Auto IV a început în noiembrie 2004, aproape imediat după lansarea Grand Theft Auto: San Andreas. Aproximativ 150 de dezvoltatori de jocuri au lucrat la Grand Theft Auto IV conduse de membrii de bază ai echipei care a lucrat anterior la Grand Theft Auto III. Pentru joc, Rockstar a folosit propriul Rockstar Advanced Game Engine (RAGE), care a fost folosit anterior în Rockstar Games Presents Tennis Table (2006), în combinație cu motorul de animație Euphoria. În loc de animații pre-scrise, Euphoria folosește animație procedurală pentru a controla modul în care se mișcă jucătorul, permițând mișcările de caractere să fie mai realiste. Motorul Euphoria îi permite, de asemenea, NPC-urile să reacționeze într-un mod realist la acțiunile jucătorului. Într-o previzualizare, un jucător a bătut un NPC dintr-o fereastră și personajul sa apucat pe o margine pentru a se opri de la cădere. Jocul folosește, de asemenea, middleware din Image Metrics pentru a facilita expresiile faciale complicate și pentru a ușura procesul de încorporare a sincronizării buzelor. Foliage în joc este produs prin SpeedTree.

Grand Theft Auto IV vede o schimbare în serie într-un stil și un ton mai realist și mai detaliat, parțial rezultatul trecerii la console care oferă grafică de înaltă definiție și capabilitățile noi și îmbunătățite ale unor astfel de console. Co-fondatorul Rockstar, Dan Houser, a spus că "ceea ce luăm ca cuvânt de cuvânt pe [Grand Theft Auto IV] este ideea a ceea ce în realitate înseamnă înaltă definiție. Nu doar din punct de vedere grafic, pe care îl realizăm în mod evident, ci în termeni de toate aspectele designului [...] Știi, încercând să facă ceva mai realist, mai ținut împreună, dar păstrând totuși coerența generală pe care au avut-o celelalte jocuri . Directorul de artă Aaron Garbut a spus unul dintre motivele ei au decis să stabilească jocul în New York pentru că "știm cu toții ce este un oraș cinematografic uimitor, divers și vibrant", și din moment ce speră să împingă "detaliul, varietatea și viața" la un nivel înalt, că "bazarea jocului într-un oraș atât de sinonim cu aceste lucruri a fost o potrivire excelentă." Dan Houser a adăugat "pentru că lucrăm la înalta definiție și am știut că avem nevoie de o grămadă de cercetare, vrem să fim undeva unde am avut un punct de sprijin. " Dezvoltatorii au evitat constient crearea unui bloc pentru recreere bloc de noi York City; Dan Houser a spus că "ceea ce am încercat întotdeauna să facem este să facem un lucru care să arate real și să aibă calitățile unui mediu real, dar este, de asemenea, distractiv din perspectiva designului jocului". Interpretarea Grand Theft Auto IV a Liberty City este mult mai detaliat și mai mare decât Grand Theft Auto III și alte orașe văzute la intrările anterioare din serie. Deși mai mic decât San Andreas, setarea principală pentru Grand Theft Auto: San Andreas, Liberty City, Grand Theft Auto IV, este comparabilă cu cea din punctul de vedere al domeniului, când "nivelul de verticalitate al orașului, numărul de clădiri în care poți intra , precum și nivelul de detaliere al acestor clădiri ". Scopul pentru Liberty City era să nu aibă locuri moarte sau spații irelevante, cum ar fi deserturile mari deschise în San Andreas. Pentru a atinge un mediu realist, echipa Rockstar North, cu sediul în Edinburgh, Scoția, a făcut două călătorii la New York pentru cercetare, una la începutul proiectului (care a fost făcută cu fiecare joc Grand Theft Auto anterior) și încă una mai mică în dezvoltare. O echipă de cercetare cu normă întreagă, cu sediul la New York, a tratat cereri suplimentare de informații, de la minoritatea etnică a unui cartier până la videoclipurile cu modele de trafic

Povestea lui Grand Theft Auto IV a fost scrisă de Dan Houser și Rupert Humphries. Spre deosebire de jocurile anterioare Grand Theft Auto, care au o puternică influență culturală sau cinematică, "[Grand Theft Auto IV nu] are într-adevăr influențe cinematice", după cum explică Houser. "Încercam conștient să mergem, bine, dacă jocurile video se vor dezvolta în următoarea etapă, atunci nu trebuie să încerci să faci un omagiu iubitor sau să faci referință la alte lucruri, ci să te referi la locul în sine". Houser a mai spus: "În ceea ce privește personajul, am vrut ceva care să fie mai proaspăt și mai nou și nu ceva care a fost în mod evident derivat dintr-un film [...] Poate [noi] am putea să facem ceva care să trăiască alături de chestii“.

Conducătorul de muzică, Ivan Pavlovich, a spus: "[am avut] să alegem melodiile care fac New York astăzi ce este, dar asigurați-vă că nu se vor simți datate până când jocul va ieși". Dezvoltatorii au contactat peste 2.000 de persoane pentru a obține drepturi de înregistrare și publicare. Ei chiar au angajat un anchetator privat pentru a localiza pe rudele lui Sean Delaney, membru al familiei Skatt Bros., pentru a acorda licență piesei "Walk the Night". Citand surse apropiate de tranzactii, Billboard a raportat ca Rockstar a platit pana la 5.000 de dolari pe compozitie si alte 5.000 de dolari pentru fiecare inregistrare pe track. Dezvoltatorii inițial considerau că permiteau jucătorilor să achiziționeze muzică vizitând un magazin de înregistrări în jocuri și că Niko avea un player MP3, dar ambele idei au fost tăiate. DJ Green Lantern a produs melodii exclusiv pentru postul de radio hip-hop al jocului The Beat 102.7. Recordul de proprietar al etichetei și producătorul de înregistrări, Bobby Konders, care găzduiește postul de radio Massive B Soundsystem 96.9, a făcut efortul suplimentar de a zbura în Jamaica pentru a obține artiști de dans pentru a reînregistra piese pentru a face referiri la cartierele din Liberty City.

Vicepreședintele diviziei diviziei interactiv de divertisment Microsoft, Peter Moore, a anunțat la E3 2006 că jocul va apărea pe Xbox 360, prin rularea manecii pentru a dezvălui un tatuaj temporar Grand Theft Auto IV. Rockstar Games părea inițial să se angajeze la data de lansare originală din 16 octombrie 2007; cu toate acestea, analistul Wedbush Morgan, Michael Pachter, a sugerat că Take-Two poate alege să amâne lansarea jocului pentru a-și spori rezultatele financiare pentru anul 2008 și pentru a evita concurența cu lansarea altor titluri extrem de anticipate, cum ar fi Halo 3. Rockstar a răspuns că Grand Theft Auto IV era încă pe drumul său spre lansare în "sfârșitul lunii octombrie". La 2 august 2007, Take-Two a anunțat că Grand Theft Auto IV va pierde data de lansare inițială din 16 octombrie 2007, contrar declarațiilor anterioare, și va fi amânată până la al doilea trimestru fiscal (februarie-aprilie) din 2008. Într-un apel de conferință ulterior cu investitorii, Strauss Zelnick de la Take-Two a atribuit întârzierea "problemelor aproape strict tehnologice ... nu problemelor, ci provocărilor". Mai târziu, sa arătat că dificultățile tehnice cu versiunea PlayStation 3 a jocului a contribuit la această întârziere, împreună cu problemele de stocare de pe Xbox 360. La 24 ianuarie 2008, Take-Two a anunțat că Grand Theft Auto IV va fi lansat la 29 aprilie 2008. Pe măsură ce data lansării sa apropiat, Rockstar Games și Take-Two au comercializat puternic jocul prin diferite forme, printre care anunțuri de televiziune, video pe internet, panouri publicitare, marketing viral și un site web reproiectat. O ediție specială a jocului a fost lansată și pentru PlayStation 3 și pentru Xbox 360. La o întâlnire a acționarilor Take-Two din 18 aprilie 2008, CEO-ul Take-Two, Ben Feder, a anunțat că Grand Theft Auto IV a "făcut deja aur" și a fost "în producție și în camioane pe drum spre comercianții cu amănuntul" Jocul a fost lansat în cele din urmă pentru consolele de jocuri video PlayStation 3 și Xbox 360 din Europa, America de Nord și Oceania, pe 29 aprilie 2008, iar în Japonia, la 30 octombrie 2008. Pe ansamblu, Grand Theft Auto IV a preluat peste 1000 de oameni și mai mult de trei ani și jumătate pentru a finaliza, cu un cost total estimat la aproximativ 100 milioane de dolari, ceea ce a făcut-o, la vremea respectivă, cel mai scump joc video dezvoltat vreodată.

Pe 6 august 2008, Rockstar a anunțat că o versiune Microsoft Grand Theft Auto IV a fost dezvoltată de Rockstar North și Rockstar Toronto. Jocul a fost inițial anunțat pentru lansare în America de Nord la 18 noiembrie 2008 și în Europa pe 21 noiembrie 2008, dar mai târziu a fost împins înapoi la 2 și 3 decembrie 2008. Acesta conține funcții extinse, inclusiv controlul densității traficului, configurații de distanțe de tragere și un editor de replay. Editorul de replici permite jucătorilor să înregistreze și să editeze clipuri video, iar videoclipurile pot fi încărcate pe site-ul Rockstar's Social Club. Acesta a folosit Jocuri pentru Windows - Live pentru joc online și susține 32 de jucători pentru multiplayer. Protecția SecuROM este utilizată și este necesară o singură activare online pentru a putea juca acest joc. Jocul a fost pus la dispoziție pe Steam la 4 ianuarie 2009. Pe 9 februarie 2017, versiunea Xbox 360 a lui Grand Theft Auto IV a fost pusă la dispoziție pentru compatibilitatea cu Xbox One.

Coloană sonoră[modificare | modificare sursă]

La fel ca jocurile anterioare în seria Grand Theft Auto, Grand Theft Auto IV dispune de o coloană sonoră care poate fi auzită prin intermediul posturilor de radio în timp ce jucătorul se află într-un vehicul. Liberty City este deservită de 19 posturi de radio, dintre care trei sunt posturi de radio vorbite. Celelalte posturi conțin muzică dintr-o gamă largă de genuri, inclusiv piese de la Genesis, David Bowie, Bob Marley, The Who, Queen, Kanye West și Elton John.

Grand Theft Auto IV folosește un sistem muzical similar cu cel al Grand Theft Auto: San Andreas. În alte jocuri din serie, fiecare post de radio era în esență un singur fișier sonor, care juca aceleași cântece, anunțuri și reclame în aceeași ordine de fiecare dată. Cu posturile de radio din Grand Theft Auto IV, fiecare fișier de sunet este ținut separat și secvențiat în mod aleatoriu, permițând piesele să fie redate în ordine diferită, anunțurile către cântece să fie diferite de fiecare dată și evenimentele de complot care vor fi menționate pe posturi. Anumite melodii sunt, de asemenea, editate pentru a încorpora referințe la ficțiunea Liberty City.

O varietate de celebrități reale oferă voci pentru DJ-ii de radio din joc, inclusiv designerul de modă Karl Lagerfeld, muzicienii Iggy Pop, Femi Kuti, Jimmy Gestapo [91] și Ruslana [92] vorbitor de gazdă arată Lazlow Jones. Sâmbătă Actorii live Bill Hader și Jason Sudeikis apar în talk-show-ul liberal și conservator, respectiv, cu Fred Armisen jucând mai mulți invitați la "Integrity 2.0" a lui Lazlow. Numeroși comedianți, inclusiv Jim Norton, Patrice O'Neal, Rick Shapiro și Robert Kelly, precum și gazdele de radio Opie și Anthony au apărut la radio și / sau ca personaje în joc.

Muzica Grand Theft Auto IV este o coloană sonoră din 2008 ambalată cu ediția specială Grand Theft Auto IV. Discul conține mai multe selecții de coloane sonore. [95] Coloana sonoră are mai multe genuri, de la hip hop la rock și reggae. Mai mulți artiști și-au reînregistrat melodiile pentru a face trimiteri la locațiile din joc. Două cântece, "Liberty City: Invazia" și "No Sex for Ben", au fost compuse special pentru joc și pentru coloana sonoră. Cântecul tematic al lui Grand Theft Auto IV, "Conexiunea sovietică", a fost compusă de Michael Hunter, care a compus anterior tema Grand Theft Auto: San Andreas.

Aproape de aniversarea a 10 ani de la lansarea jocului în aprilie 2018, Rockstar a lansat patch-uri pentru toate versiunile jocului pentru a elimina o parte din piesele licențiate din jocul pentru care nu mai au drepturi de licențiere. Rockstar a spus că aceasta a fost în primul rând de la postul de radio rusesc "Vladivostok FM" și că vor înlocui aceste melodii cu muzică nouă în patch-uri.

DLC-uri[modificare | modificare sursă]

Două episoade pentru Grand Theft Auto IV au fost lansate. Aceste două episoade au fost lansate separat, exclusiv pe Xbox Live, ca și DLC-uri, care necesită prezența jocului original pentru a putea fi jucate. Episoadele au fost lansate din nou mai târziu împreună ca un singur joc intitulat Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City, care nu necesită jocul original pentru a putea fi jucat. Dan Houser a declarat că aceste episoade explorează "o parte diferită a Liberty City".

Prima expansiune, intitulată Grand Theft Auto: The Lost and Damned, a fost lansată inițial pe 17 februarie 2009. Protagonistul este Johnny Klebitz, un membru a unei bandei de motocicliști din Liberty City numită The Lost. A doua expansiune, intitulată Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony, a fost lansată pe 29 octombrie 2009. Protagonistul este Luis Fernando Lopez, garda de corp și asociat în afaceri al proprietarului mai multor cluburi de noapte Tony "Gay Tony" Prince, și prezintă povestea acestuia cum rezolvă conflictele cu prietenii, familia și șeful său.

Jeronimo Barrera, vicepreședintele dezvoltării produselor pentru Rockstar Games, a declarat că episoadele au fost niște experimente, deoarece echipa nu era sigură că există suficienți utilizatori cu acces la conținutul online de pe Xbox 360. CEO-ul Take-Two Interactive, Lainie Goldstein, a arătat că Microsoft plătește un total de 50 de milioane de dolari pentru primele două episoade. În ianuarie 2010, Rockstar a anunțat că cele două DLC-uri separate și Episodes From Liberty City vor fi disponibile pentru PlayStation 3 și Microsoft Windows pe 13 aprilie 2010 în America de Nord și pe 16 aprilie 2010 în Europa.

Ambele episoade au fost lansate pentru PlayStation 3 și Microsoft Windows pe 13 aprilie 2010 în America de Nord și pe 16 aprilie 2010 în Europa. Grand Theft Auto IV: The Complete Colection, care conține ambele episoade și jocul original, a fost lansat pe PlayStation 3, Xbox 360 și Windows pe 26 octombrie 2010 în America de Nord și pe 29 octombrie în Europa. Versiunile Xbox 360 ale ambelor episoade au devenit compatibile cu Xbox One pe 9 februarie 2017.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto IV a fost lansat la aprecierea critică. Metacritic, care atribuie un rating normalizat în intervalul 0-100, a calculat un scor mediu de 98, indicând "aplauzele universale". Acesta este cel de-al doilea joc cu cel mai mare rating de pe site, doar în spatele legendei lui Zelda: Ocarina de Time Reviewers a lăudat mult jocul narativ, design deschis și sistemul de luptă. Hilary Goldstein de la IGN a considerat că jocul "stabilește un nou punct de referință pentru jocurile din lumea deschisă", iar Andrew Reiner de la Game Informer a scris că jocul "schimbă complet peisajul jocurilor".

Referentii au apreciat designul mondial deschis, alții complimentând libertatea pe care o permite jucătorului. Seth Schiesel de la New York Times a numit orașul "adevărata stea" a jocului. Oficialul revistei Xbox Magazine Hicks a fost impresionat de oraș, atribuind acest lucru gamei AI. Robinson de jocuri pe calculator și video a considerat mediul credibil și a considerat că lumea a fost "absolut fără egal". Goldstein de la IGN a simțit că, deși Liberty City este inspirat de New York, nu este înțeles. El a scris că orașul "există în propriul său univers și drept". Crispin Boyer de la 1UP.com a laudat regizorul orașului cu privire la "priveliști uluitoare, peisaje incredibil de variate și aspectul trăit". În schimb, Jesse Costantino de la Game Revolution a considerat că jocul nu avea caracteristici importante în alte jocuri din lumea deschisă.

Reporterii au apreciat narațiunea jocului. IGN Goldstein a acceptat că tonurile mai întunecate ale povestii, o pauză de la tradiția seriei. Jon Hicks de la revista oficială Xbox a fost surprins de cantitatea de profunzime a povestirii. Reiner de Game Informer a scris că nivelul libertății în joc a contribuit la bucuria lui de a face povestea. [105] Opțiunile de moralitate cu care s-au confruntat jucătorii din întreaga narațiune au fost de asemenea binevenite. Boyer 1UP.com a simțit că au dat jocului un element de "replayability". Tom Bramwell de la Eurogamer a considerat că alegerile moralității reprezintă un înlocuitor echitabil față de "șefii cu baruri mari de sănătate".

Versiunea pentru Windows[modificare | modificare sursă]

Când Grand Theft Auto IV a fost lansat la Microsoft Windows în decembrie 2008, acesta a primit în general recenzii pozitive. Metacritic a calculat un scor mediu de 90 din 100, indicând "recunoașterea universală", pe baza a 40 de recenzii. Recenzenții au plăcut viziunile îmbunătățite și caracteristicile suplimentare, dar au criticat portul pentru inferioritatea sa față de versiunile consolei.

Caracteristicile din joc adăugate în port au fost bine primite. Adăugarea editorului video a fost întâmpinată cu reacții pozitive; GameSpot lui Calvert a numit-o "o modalitate foarte bună de a deveni creativă" , în timp ce Kieron Gillen de la Eurogamer a criticat imprevizibilitatea în timp. Criticii au felicitat de asemenea adăugarea postului de radio personalizabil, care permite jucătorilor să asculte propria lor alegere de muzică; Tom Chick de la 1UP.com a numit-o cea mai bună caracteristică a portului, iar Steven Hopper de la GameZone a numit-o o "atingere excelentă". Modernizarea portului la 32 de jucători concurenți în modul multiplayer online, spre deosebire de 16 jucători ai versiunii console, a fost de asemenea întâmpinată cu feedback pozitiv; Eurogamerul Gillen a spus că "posibilitatea de a face haos ... crește", în timp ce Will Tuttle de la GameSpy a simțit că jucătorul crește "modifică semnificativ acțiunea".

Vizuale îmbunătățite ale portului au fost lăudate de mulți recenzenți. Gamepone's Hopper a considerat vizuale o îmbunătățire față de versiunile originale. Andy Robinson de la Jocuri de computere și video a numit imaginile "impresionante", în timp ce Tom Orry de la VideoGamer.com le-a numit "superb". Dimpotrivă, cerințele de sistem ale portului, considerate dificil de a funcționa cu setări avansate, au primit critici. Eurogamerul Gillen a spus că, deși versiunea Windows este "cea mai atractivă versiune", este "deranjant să ajungem acolo". GameSpy's Tuttle a reușit să ignore cerințele exigente ale sistemului în schimbul celorlalte caracteristici ale jocului.

Premii[modificare | modificare sursă]

În urma recunoașterii critice pe care a primit-o la lansarea sa, Grand Theft Auto IV a primit diverse premii de la diferite critici și publicații. Acesta a primit mai multe premii Game of the Year, de la magazine de jocuri de noroc precum Spike TV, Kotaku, Game Trailers, precum și publicații de prestigiu, cum ar fi The New York Times, Los Angeles Times, și revista Time. Grand Theft Auto IV a primit, de asemenea, șapte nominalizări la cea de-a 5-a ediție a Premiilor pentru jocuri video ale Academiei Britanice (BAFTA Games Awards), și trei nominalizări la cele 9 premii anuale ale dezvoltatorilor de jocuri, dar nu a câștigat nici unul

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „GTA IV on Sony PS3: Resolution, Online Issues Hamper Experience”. PC World. . Accesat în . 
 2. ^ https://news.xbox.com/en-us/2017/02/09/grand-theft-auto-iv-backward-compatibility/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ Tanaka, John (). „GTAIV Heads to Japan”. IGN. Accesat în . 
 4. ^ Boyer, Brandon (). „Product: Grand Theft Auto IV Using NaturalMotion's Euphoria”. Gamasutra. CMP Game Group. Accesat în . 
 5. ^ „GRAND THEFT AUTO IV”. BBFC. . Accesat în . 
 6. ^ „BBFC removes GTA IV info from site”. Eurogamer. . Accesat în . 
 7. ^ „GRAND THEFT AUTO IV Game (Multi Platform)”. . Accesat în . 
 8. ^ „Decisions Database Summary - Grand Theft Auto IV”. OFLC (NZ). . Accesat în . 
 9. ^ Xbox.com | Official Xbox 360 UK | Grand Theft Auto IV
 10. ^ Xbox.com | Official Xbox 360 UK | Grand Theft Auto IV (în engleză) 
 11. ^ Grand Theft Auto IV (în engleză) 

Legături externe[modificare | modificare sursă]