Grand Theft Auto: Vice City Stories

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Victor Vance)
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Vice City Stories
GTA Vice City Stories PSP boxart.jpg
Dezvoltator(i)Rockstar Leeds  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Designer(i)Sbdkdhxo
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.4.8.8  Modificați la Wikidata
PlatformăPlayStation 2[1]
PlayStation Portable
PlayStation 3  Modificați la Wikidata
Dată lansarePlayStation Portable
 • AN 31 octombrie 2006
 • EUR 3 noiembrie 2006
 • AUS 10 noiembrie 2006
 • JAP 6 decembrie 2007
PlayStation 2
 • AN 6 martie 2007
 • EUR 9 martie 2007
 • AUS 9 martie 2007
 • JAP 6 decembrie 2007
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
MediaUniversal Media Disc  Modificați la Wikidata
Cerințe sistemPlayStation Portable: Memory Stick PRO Duo
PlayStation 2: Card de memorie
ControlGamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Vice City Stories (prescurtat GTA: Vice City Stories sau GTA: VCS) este un joc video de acțiune-aventură creat de Rockstar North și Rockstar Leeds și publicat de Rockstar Games. Jocul a fost inițial exclusiv pentru PlayStation Portable, dar mai târziu a fost lansat și pentru PlayStation 2. Este al zecelea joc din seria Grand Theft Auto și al șaselea și ultimul din era a treia a acesteia, fiind precedat de Grand Theft Auto: Liberty City Stories și succedat de Grand Theft Auto IV, acesta din urmă reprezentând începutul erei a patra a seriei.

Jocul este un prequel pentru Grand Theft Auto: Vice City, astfel că acțiunea se desfășoară în același oraș fictiv, Vice City, dar cu doi ani în urmă, în 1984. Protagonistul este de această dată Victor Vance, un fost militar care, după ce este alungat din armată, își începe propriul imperiu de droguri alături de fratele său, Lance, amândoi apărând și în câteva misiuni din GTA Vice City. Povestea jocului pune accent pe relațiile lui Victor cu toți cei apropiați lui, în special cu Lance, și cum el descoperă dezavantajele afacerilor cu droguri întrucât nu poți ști niciodată cine îți va fi alături până la capăt și cine te va trăda și îți va provoca suferință atât ție, cât și celor dragi.

Gamplay-ul este similar cu cel din Grand Theft Auto: San Andreas, având câteva opțiuni de costumizare a personajului, războaie între bande, achiziționare de proprietăți și capacitatea de a înota (spre deosebire de GTA Vice City).

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Vice City Stories este un joc de acțiune-aventură, plasat într-un open-world și jucat dintr-o perspectiva third person, la fel ca și alte jocuir din seria Grand Theft Auto. Elementul de bază al gameplay-ului este format din elemente ale shooter-elor third person și un jocurilor de condus, oferind jucătorului un mediu mare în care să se deplaseze. Pe jos, caracterul jucătorului este capabil să meargă, să alerge, să înoate, să sară, precum și să folosească arme, atât de tras, cât și de luptă corp la corp. Jucătorul poate conduce o varietate de vehicule, inclusiv automobile, bărci, avioane, elicoptere, jetski-uri și motociclete.

Open-world-ul jocului, neliniar, permite jucătorului să exploreze și să aleagă cum doresc să joace jocul. Deși misiunile din poveste sunt necesare pentru a progresa prin joc și pentru a debloca anumite zone și conținut, acestea nu sunt necesare, deoarece jucătorul le poate completa în timpul lor liber. Când completează misiuni din poveste, jucătorul poate explora în mod liber lumea jocului. Jucătorul poate participa, de asemenea, într-o varietate de misiuni secundare opționale. Misiunile tradiționale secundare ale jocurilor din trecut sunt incluse, dar au fost îmbunătățite comparativ cu titlurile precedente. O nouă misiune secundară exclusivă în Vice City Stories este "Beach Patrol", în care Victor (personajul jucătorului) trebuie să se ocupe de motocicliștii de pe plajă cu buggy-uri de plajă, să salveze oameni de la înec, sau să aducă un paramedic pentru oameni răniți de pe plajă.

Unul dintre elementele cheie de joc în Vice City Stories este "construirea imperiului". Nou în seria Grand Theft Auto, acesta împrumută câteva idei din "proprietățile" din Vice City și din "războaiele între bande" din San Andreas. Pentru a face bani, jucătorul trebuie să deschidă și să opereze diverse afaceri pe proprietățile preluate de la bande inamice - acestea pot varia de la rachete de protecție la contrabandă sau trafic de droguri; tipul și amploarea unei afaceri depind în totalitate de jucătorului. Pentru Vice City Stories, sistemul de luptă a fost revizuit. Mecanismul de țintire a fost optimizat pentru a "direcționa în mod inteligent"; dușmanii care amenință sau atacă jucătorul vor fi vizați de pietoni. Cele mai mari schimbări se referă la sistemul de luptă "corp la corp", deoarece jucătorul poate efectua acum mișcări speciale de luptă pe inamici, precum să-i apuce și să-i arunce, chiar și când sunt căzuți pe jos. Jucătorul poate mitui polițiștii sau personalul spitalului atunci când este "wasted" (ucis) sau "busted" (arestat) pentru a-i scădea din nivelul de "wanted" sau a păstra arme care ar fi fost în mod normal pierdute.

Sistemul standard de pachete ascunse se întoarce sub forma a 99 de baloane roșii împrăștiate în jurul orașului. Aceasta este o referință la hitul lui Nena din 1984 "99 Luftballons", care a fost prezent în Grand Theft Auto: Vice City. Îmbunătățirea graficii de la lansarea lui Grand Theft Auto: Liberty City Stories include noi animații, timpi de încărcare mai rapizi, o distanță mai mare de vedere la depărtare, reduceri ale aglomerării pietonilor și vehiculelor, explozii mai complexe și creșteri ale densității obiectelor, și NPC-urilor.

La fel ca și Liberty City Stories, versiunea PSP a Vice City Stories inlcude un mod multiplayer, care permite a până la șase jucători să joace împreună prin intermediul Wi-Fi, fără fir (doar dacă se află în aceeași zonă). Modul multiplayer al jocului are 10 moduri diferite de joc, care includ utilizarea automobilelor, a aeronavelor și a vehiculelor acvatice. Diferite personaje și pietoni single player sunt disponibile ca avatare pentru jucător. Aceste moduri multiplayer nu sunt incluse în versiunea de PS2 a jocului.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Victor "Vic" Vance a avut parte de o educație precară, alături de cei doi frați ai săi: Pete, care suferă de astm, și Lance, care este extrem de leneș. Pentru a face rost de bani pentru familia sa disfuncțională, Vic se angajează Caporal în armata americană.

În 1984, Vic este staționat în Fort Baxter, Vice City. El îl întâlnește pe sergentul său superior, Jerry Martinez, un soldat corupt care este în secret foarte implicat în afacerile cu droguri. Deși Vic nu este de acord cu drogurile, Martinez îl convinge să se implice în afacerea lui și îl trimite să participe la un schimb important în numele lui. Totuși, lucrurile nu merg așa de bine și schimbul este ambuscat de niște bărbați necunoscuți, care explodează iahtul cumpărătorului, doar Vic supraviețuind. Când Vic se întoarce la bază, Martinez este supărat să afle de eșecul schimbului și îl învinuiește pe Vic. Cu toate acestea, el continuă să îi mai dea de muncă lui Vic și îi face curând cunoștință cu un asociat de-al său, Phil Cassidy, un veteran de război excentric care deține o varietate de arme la docuri; Cassidy îi dă lui Vic un pistol pentru a-i testa abilitățile și, impresionat de talentul său, păstrează legătura cu el. Mai târziu, Vic primește o nouă misiune de la Martinez, care îi cere să ia o fată numită Mary de la o petrecere din apropiere. Totuși, când Vic se întoarce cu fata la bază, el este oprit de un Sergent Maestru, care îl confruntă cu privire la un pachet de droguri pus în secret de Martinez sub patul lui, precum și la fată, care este de fapt o prostituată. Drept urmare, Vic este acuzat de trădare din cauza unor fapte pe care nu le-a comis și este alungat din armată.

Acum pe străzi, Vic primește un apel de la Phil, care îi dă vechiul lui apartament în care să locuiască și un nou loc de muncă. Lucrând pentru Phil, Vic se înfruntă adesea cu o bandă de stradă numită Cholos iar el și Phil devin curând prieteni apropiați, astfel că Phil îi face lui Vic legătura cu Marty Jay Williams, cumnatul său, care este liderul unei bande locale numită Trailer Park Mafia, cunoscută pentru raketeering, cămătărat și prostituție. În timpul muncii pentru Marty, Vic îi protejează adesea afacerile acestuia și o întâlnește pe soția lui, Louise, care are și un copil mic, dar este mai mereu abuzată de Marty. Louise devine tot mai apropiată de Vic și începe curând o relație cu el, ceea ce îl înfurie pe Marty, care o bate și o răpește, dar Vic îi urmărește și îl omoară pe Marty, salvând-o pe Louise. Cu Marty mort, Vic preia Trailer Park Mafia, redenumind-o Familia Criminală Vance, și își începe astfel propriul imperiu al crimei.

La scurt timp, fratele lui Vic, Lance, sosește în Vice City, după ce a auzit de succesul fratelui său. Acesta îl ia pe Lance cu mașina de la aeroport și, în ciuda atacului unui grup de Cholos, cei doi sosesc teferi la hotelul unde s-a cazat Lance. În timp ce Vic își extinde imperiul cumpărând diverse proprietăți și preluând afaceri de la bande locale precum Cholos, Motocicliștii și Rechinii, Lance face legătura cu tot felul de contacte din lumea criminală din Vice City, precum Cubanezii, conduși de Umberto Robina, care îl angajează pe Vic să-i ajute într-un mic război cu Cholos; folosind o pinata explozivă care seamănă cu Umberto, Vic distruge afacerea Cholos-ilor, eliminându-i definitiv din Vice City, și câștigă astfel respectul și prietenia lui Umberto și a Cubanezilor. Între timp, Lance s-a asociat și cu un dealer local de droguri numit Bryan Forbes, care la rândul lui îi angajează pe frații Vance să îl ajute cu câteva afaceri. Totuși, după câteva misiuni pentru el, cei doi află că Forbes este de fapt un agent DEA sub acoperire, care încearcă să fugă cu banii lor, dar ei îl prind și îl leagă într-o clădire abandonată, unde îl forțează să expună diverse afaceri de droguri din oraș. După ce sunt intenționat ademeniți în câteva capcane, Vic și Lance se întorc la Forbes, numai pentru a-l găsi încercând din nou să scape, astfel că Vic este nevoit să îl urmărească și să-l omoare.

Ceva timp mai târziu, Vic și Lance află de o rezervă mare de droguri despre care cred că îi aparține lui Martinez. Dorind să se răzbune pe Martinez, cei doi fură drogurile și astfel se îmbogățesc, mutându-se într-un apartament mai luxos în cealaltă parte a orașului. Totuși, frații Vance nu apucă să se bucure prea mult timp de liniște și pace, deoarece Martinez le dezvăluie că drogurile aparțineau de fapt fraților Mendez, Armando și Diego, cei mai puternici lorzi de droguri din Vice City, el fiind doar angajat să le transporte pentru ei. Astfel, cei doi sunt curând răpiți de frații Mendez și interogați cu privire la droguri, dar Lance îi minte și le spune că Martinez a furat drogurile și că este de fapt un agent DEA sub acoperire, făcând rost de "dovezi" cu privire la acest lucru, după ce Vic îi face lui Martinez niște poze cu un agent DEA și combină fișierele de agent ale lui Forbes cu cele ale lui Martinez. Acum că le-au câștigat încrederea, Armando și Diego îi angajează pe frații Vance să-i ajute cu câteva tranzacții, astfel încât organizațiile lor devin partenere.

După câteva misiuni pentru ei, frații Mendez îi fac lui Vic legătura cu Reni Wassulmaier, un regizor de film transsexual, care, la rândul său, îl introduce pe Vic câtorva prieteni de-ai săi, precum Gonzalez, un traficant de droguri care lucrează pentru colonelul Juan Garcia Cortez, Barry Mickelthwaite, managerul lui Phil Collins, și Ricardo Diaz, un baron al drogurilor rival cu frații Mendez, cu toții ajungând să-l angajeze pe Vic. Gonzalez îl cunoaște pe Vic după ce acesta, drept o favoare pentru Reni, apără un transport de droguri pentru el, și mai târziu, impresionat de abilitățile lui Vic, îl contactează personal de încă câteva ori, pentru a-l ajuta cu niște tranzacții pentru care are nevoie de cineva în care are încredere; totuși, după ce un schimb cu care Gonzalez l-a însărcinat este ambuscat și Vic pierde aproape toate drogurile, Gonzalez își pierde încrederea în el iar cei doi încetează să mai lucreze împreună. Barry este amenințat de niște mercenari din familia mafiotă Forelli din Liberty City cărora le datorează bani și are nevoie de cineva să-l protejeze pe Phil în timpul concertului său în Vice City; după ce îi întâlnește pe Barry și Phil, Vic se oferă drept protecție și îi oprește pe mercenari din a sabota concertul, salvându-l pe Phil de la câteva încercări de asasinare. Iar Ricardo Diaz îi angajează pe frații Vance să-l ajute să-și extindă imperiul, trimițându-l pe Vic să fure niște droguri de la oamenii lui Gonzalez și să supravegheze un schimb de arme cu un agent DEA; tot prin intermediul lui Diaz, Vic se reîntâlnește cu Gonzalez, care l-a trădat pe Cortez și a fost șantajat de Diaz să formeze o alianță cu el pentru a fura drogurile lui Cortez și a-l informa pe Diaz de toate viitoarele tranzacții ale acestuia (ceea ce va rezulta în ambuscada schimbul de la începutul lui GTA: Vice City). În ultima misiune pentru Diaz, Vic este pus să-l escorteze pe Gonzalez până la aeroport, de unde acesta pleacă din Vice City pentru a se întoarce la Cortez.

Armando și Diego află în cele din urmă cum frații Vance au lucrat pentru Diaz, rivalul lor, și, nemulțumiți, îi trădează, răpindu-i din nou și dezvăluindu-le că Martinez i-a dat în vileag. Pentru a-i lăsa să trăiască, ei le cer toate afacerile lor, dar Lance și Vic refuză, astfel că sunt loviți în cap și leșină, trezindu-se apoi legați la centrala electrică. Cei doi reușesc să se elibereze, dar unul dintre oamenii fraților Mendez cauzează din greșeală ca întregul loc să explodeze, deși Vic și Lance reușesc să scape la limită. După trădarea fraților Mendez, Vic este nevoit să-și apere afacerile de oamenii acestora, reușind să-i alunge cu ajutorul noilor săi aliați, Phil Cassady și Cubanezii, iar apoi se întâlnește pentru ultima dată cu Reni, care este, de asemenea, amenințată de frații Mendez, deoarece ea i-a făcut lui Vic legătura cu Diaz. Vic o ajută pe Reni să ajungă la spital, unde își face o nouă operație de schimbare de sex, iar apoi o lasă la aeroport, de unde pleacă din Vice City, în timp ce Vic se pregătește de concertul lui Phil Collins. Vic îl apără pe Phil în timpul concertului, alungându-i definitiv pe mercenarii trimiși după el, iar cei doi, deși încetează să mai lucreze împreună, păstrează legătura.

Între timp, Lance împrumută o sumă masivă de bani de la Diaz pentru a a-și extinde afacerea, iar în schimb el și Vic lucrează alături de Diaz pentru a le distruge afacerea lui Armando și Diego. Răzbunându-se pe frații Mendez pentru trădarea lor de mai devreme, Vic reușește să se infiltreze în conacul lor și ajunge la seif, unde le distruge obligațiunile la purtător, aducându-i astfel la faliment. Totuși, drept răzbunare, frații Mendez o răpesc pe Louise pentru a-l ademeni pe Vic, iar apoi și pe Lance, când acesta vine să-i înfrunte de unul singur după ce i-au distrus mașina. Fără nicio altă opțiune, Vic sosește la conacul fraților Mendez și, după ce se luptă de unul singur cu oamenii lor, îl înfruntă pe Armando, care este înarmat un aruncător de flăcări. Vic reușește să-l omoare pe Armando, iar apoi îi salvează pe Lance și pe Louise, dar aceasta este rănită grav și, după ce Vic îi spune că au avut ceva special, moare în brațele lui. Furios, Vic jură să se răzbune pe Martinez, dar și pe Diego, care a reușit să scape.

Mai târziu, Vic se întâlnește pentru ultima dată cu Diaz, care îl ajută să-l găsească pe Diego, iar apoi îl convinge să fure un elicopter militar din Fort Baxter. Cu ajutorul lui Phil Cassady, care creează o diversiune, Vic fură elicopterul, folosindu-l apoi pentru a ataca fortăreața lui Diego. Vic explodează câteva etaje, dar elicopterul este împușcat și el este nevoit să aterizeze pe clădire. După ce se luptă cu oamenii lui Diego prin mai multe etaje de birouri, Vic află în cele din urmă că acesta și Martinez sunt pe acoperiș și, după o luptă finală, reușește să-i omoare pe amândoi odată pentru totdeauna. La scurt timp, Lance sosește și el în elicopterul său, gata să-și ajute fratele, dar îi găsește pe Martinez și Diego deja morți. Lance și Vic sunt apoi de acord să nu mai intervină niciodată în afacerile cu droguri și se pregătesc să plece din Vice City pentru a-i da lui Pete, fratele lor, banii necesari pentru medicamente.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Ca în jocurile Grand Theft Auto anterioare, vocile personajelor din Vice City Stories sunt ale unor celibrități. Gary Busey, Luis Guzmán, Philip Michael Thomas, și Danny Trejo își reiau rolurile ca Phil Cassady, Ricardo Diaz, Lance Vance și Umberto Robina respectiv, care au apărut anterior și în GTA Vice City. Phil Collins face un cameo ca el însuși făcându-l primul muzician faimos din viața reală care să apară fizic într-un joc Grand Theft Auto; cântecul său, "In the Air Tonight", apare, de asemenea, în joc, atât la radio, cât și într-un concert live. Phil Collins este jucat de Joseph Martignette în timpul concertului. Alte cântece de-ale sale, precum "Easy Lover" cu Philip Bailey și "Turn It On Again" cu Genesis, apar, de asemenea, la radio. În plus, Opie și Anthony, precum și câțiva membri tehnici ai The Opie and Anthony Show, au fost înregistrați și sunt folosiți drept voci ale unor personaje minore.

Pe lângă bandele prezente anterior în GTA Vice City, noi bande își face debutul în acest joc: Trailer Park Mafia, Cholos, Stallion și Cartelul Mendez. De asemenea, jocul explorează Familia Criminală Vance, care a fost introdusă inițial în GTA Vice City, mai în detaliu.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Take-Two Interactive a anunțat inițial că Vice City Stories urma să fie lansat în America de Nord la 17 octombrie 2006 și în Europa pe 20 octombrie 2006, dar un anunț la începutul lunii septembrie a declarat că lansarea jocului în America de Nord a fost amânată până pe 31 octombrie. De asemenea, a fost anunțat că jocul va fi lansat pe 10 noiembrie 2006 în Australia. În plus, în Europa (cu excepția Marii Britanii și Irlandei) jocul a suferit o altă întârziere, de la 3 noiembrie 2006 până la 10 noiembrie 2006, la fel ca și Australia.

Versiune de PS2[modificare | modificare sursă]

Pe 7 februarie 2007, Rockstar Games a anunțat planurile pentru un port PlayStation 2 a jocului, care a fost lansat pe 6 martie. A fost confirmat de Rockstar Games că versiunea de PlayStation 2 a jocului va fi aproape identică cu cea pentru PSP. Portul are îmbunătățiri în cazul graficii (inclusiv adăugarea de efecte de bloom, activate prin opțiunea "trails"), distanța pentru vedere la depărtare și performanța, cum era de așteptat, dar include și câteva noi activități secundare care nu sunt prezente în versiune de PSP, ci anume cinci noi misiuni secundare, șase noi salturi unice, cinci noi rampage-uri și un nou easter egg.

În timp ce alte porturi Grand Theft Auto au adăugat caracteristici suplimentare (cum ar fi replici sau coloane sonore personalizate), acesta este primul port al oricărui joc Grand Theft Auto care să includă conținut suplimentar în joc.

Versiunea PS2 a lui Vice City Stories a fost anunțată ca o versiune digitală pentru PlayStation 3 în 2012, ca titlu PlayStation 2 Classics și a fost lansată în aprilie 2013 prin intermediul PlayStation Network.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Vice City Stories a primit recenzii "în general favorabile", conform analizatorului critic Metacritic.

Versiunea de PS2 a jocului a fost criticată pentru faptul că are același cod ca cea de PSP, fixează foarte puține probleme și elimină anumite elemente, dar a fost în schimb apreciată pentru lighting-ul îmbunătățit. Începând cu 26 martie 2008, Vice City Stories a vândut 4.5 milioane de copii, conform celor spuse de Take-Two Interactive. Eliot Fish de la Hyper' a lăudat jocul pentru faptul că folosește "atmosfera unică a anilor 1980 și povestea este bine integrată în misiuni".

Versiunea de PSP a jocului a primit medalia de "Platină" de la Entertainment and Leisure Software Publishers Association (ELSPA), indicând cel puțin 300,000 de copii vândute în Regatul Unit.

Premii[modificare | modificare sursă]

 • "Cea mai bună muzică licențiată pentru PSP" în 2006, de la IGN.
 • "Cel mai bun joc portabil" la Golden Joystick Awards 2007.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


 1. ^ Redump.org