Grand Theft Auto: Vice City

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Vice City
Vice-city-cover.jpg
Dezvoltator(i)Rockstar North[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Leslie Benzies[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăAndroid
Xbox
PlayStation 2
Microsoft Windows
macOS
Computer personal
iOS
PlayStation 3
PlayStation 4  Modificați la Wikidata
Dată lansarePlayStation 2
 • AN 27 octombrie 2002
 • EUR 18 noiembrie 2002
 • AUS 8 noiembrie 2002

Windows

 • AN 1 mai 2003
 • EUR 5 mai 2003
 • AUS 6 ianuarie 2006

Xbox

 • AN 31 octombrie 2003
 • EUR 2 ianuarie 2004
 • AUS 2 ianuarie 2004

Mac OS X

 • AN 22 noiembrie 2010
 • EUR 12 noiembrie 2010
 • AN 22 noiembrie 2010
 • EUR 12 decembrie 2012
”'AndroidOS"'
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
MediaDisc compact
Steam
Humble Store[*]  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem
ControlTastatură
Mouse
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]
USK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][1]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Vice City (abreviat adesea GTA: Vice City sau GTA: VC) este un joc video de acțiune-aventură și open world dezvoltat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games. Este al doilea al doilea joc 3D din seria Grand Theft Auto și al șaselea din serie per total, precum și al doilea joc din era 3 a acesteia, fiind precedat de Grand Theft Auto III și succedat de Grand Theft Auto: San Andreas. Jocul a fost inițial lansat în America de Nord pentru PlayStation 2 pe 2 octombrie 2002, dar fost mai târziu lansat și în restul lumii și portat pentru alte platforme, precum PC și pentru Xbox în 2003, Mac OS în 2010, și Android și iOS în 2012, cu ocazia celei de-a 10-a aniversări de la lansare originală.

Atmosfera din Vice City este în mare parte inspirată din cultura americană a anilor 1980. Acțiunea jocului se petrece în anul 1986 în Vice City, un oraș fictiv inspirat de Miami, și urmărește povestea lui Tommy Vercetti, un criminal experimentat care, după ce este eliberat din închisoare în urma unei sentințe de 15 ani, este trimis în Vice City de fostul său șef pentru a participa la un schimb de droguri important. Totuși, schimbul este ambuscat și Tommy reușește să scape la limită, dar pierde banii și drogurile. Astfel începe o aventură în care Tommy ajunge să lucreze pentru diverși criminali și oameni corupți din oraș pentru a-l găsi și a se răzbuna pe cel responsabil pentru ambuscadă, totodată ajung să-și clădească propriul imperiu al crimei și să ajungă el însuși un baron al drogurilor important în oraș.

Jocul folosește o versiune ușor modificată a motorului grafic din Grand Theft Auto III. La fel ca și predecesorul său, jocul are un oraș de dimensiuni mari, complet cu clădiri, mașini și oameni. Precum toate jocurile seriei combină elemente din jocurile cu mașini și din shootere third-person și include un open world, oferind multă libertate jucătorului.

După lansare, GTA Vice City a avut parte de succes comercial și a devenit cel mai bine vândut joc din 2002, precum și al 4-lea cel mai bine vândut joc pentru PlayStation 2 din toate timpurile.[necesită citare] După acest succes Vice City a fost lansat în Europa, Australia și Japonia, iar mai apoi și pentru PC. Rockstar Vienna a făcut posibil pachetul Grand Theft Auto: Double Pack pentru Xbox care conține atât GTA Vice City cât și GTA III. Același oraș Vice City mai apare și în Grand Theft Auto: Vice City Stories, unde acțiunea se petrece cu doi ani înainte de GTA Vice City.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 1986, Tommy Vercetti, un fost membru loial al familiei mafiote Forelli din Liberty City, este eliberat din închisoare după ce a executat o sentință de 15 ani. Fostul său șef, Sonny Forelli, îl promovează pe Tommy la rangul de Capo și îl trimite în Vice City pentru a acționa drept cumpărător al familiei Forelli într-un schimb de cocaină, dar și pentru a face și alte lucrări de teren pentru el, Sonny plănuind să extindă influența familiei Forelli și în Vice City. La sosirea lor în Vice City, Tommy și gărzile sale îl întâlnesc pe Ken Rosenberg, avocatul corupt al familiei Forelli, care îi duce cu mașina la docuri, unde va avea loc schimbul cu vânzătorii lor, Lance și Victor Vance, doi frați implicați în afacerile cu droguri. Totuși, schimbul este ambuscat de niște bărbați mascați, care îl ucid pe Victor și pe gărzile lui Tommy și fură banii și cocaina, deși Tommy reușește să scape împreună cu Ken. După ce Ken se întoarce la birou, Tommy se întoarce la hotelul unde s-a cazat și îl informează pe Sonny de cele întamplate. Sonny îl amenință furios pe Tommy, dar acesta îl convinge să-i mai dea o șansă și să-l lase să recupereze drogurile și banii și să-l ucidă pe cel responsabil de ambuscadă.

Căutând informații despre cei implicați în schimb, Tommy se întâlnește cu Ken, care îl sfătuiește să-l vadă pe colonelul Juan Garcia Cortez, care a ajutat la stabilirea schimbului. Tommy sosește la una dintre petrecerile de pe barca lui Cortez, unde întâlnește diverse persoane din lumea criminală din Vice City și vorbește cu Cortez, care, exprimându-și regretul față de cele întâmplate, promite să-l ajute pe Tommy să afle cine a aranjat ambuscada. Încă în căutare de informații, Ken îl trimite pe Tommy la Kent Paul, un producător muzical care are multe legături în lumea criminală din oraș, ce îl ajută pe Tommy să-l găsească pe unul dintre mercenarii care a ambuscat schimbul. După ce îl omoară, Tommy este apropiat de Lance Vance, care a supraviețuit și el ambuscadei și vrea să-și răzbune fratele, Victor. Tommy și Lance formează o alianță pentru a-l găsi și ucide pe cel responsabil pentru ambuscadă.

În căutarea sa de informații, Tommy începe să lucreze pentru Cortez, în speranța că acesta îl va ajuta să-l găsească pe cel responsabil de ambuscadă. Prin intermediul lui Ken, Tommy îl cunoaște curând și pe Avery Carrington, un dezvoltator imobiliar care îi dă, de asemenea, de lucru lui Tommy în schimbul ajutorului cu problema sa. În ultima misiune pentru Carrington, Tommy este pus să izbucnească un război între două bande locale, Cubanezii și Haitienii, pentru a scădea prețul imobilelor din zonă. Tommy omoară un lider Haitian, învinuind Cubanezii pentru atac, și izbucnește astfel un război între cele două bande, dar toată munca sa pentru Carrington nu l-a adus cu nimic mai aproape de a găsi ceea ce caută.

Mai târziu, Tommy și Lance sunt angajați de un lord de droguri numit Ricardo Diaz, pe care Tommy l-a întâlnit la una dintre petrecerile lui Cortez, să fie gărzile lui de corp în timpul unui schimb cu Cubanezii. Schimbul este ambuscat de niște Haitieni, care fură drogurile, dar Tommy îi urmărește și îi ucide, recuperând drogurile. Impresionat de abilitățile lui Tommy, Diaz îi angajează pe acesta și pe Lance drept protecție permanentă. Totuși, Cortez își exprimă curând suspiciunea că Diaz ar fi cel din spatele ambuscadei și, pe măsură ce el și Tommy lucrează pentru Diaz, Lance descoperă că acesta este într-adevăr cel care a aranjat ambuscada. Mai târziu, Tommy îl ajută pe Cortez să fugă din Vice City, pentru a scăpa de Poliția Franceză, iar apoi îl sfătuiește pe Lance să continue să lucreze pentru Diaz, pentru a afla cât mai multe despre afacerea lui înainte de-al ucide. Totuși, Lance refuză să-l asculte, dorind să-și răzbune fratele cât mai repede, și încearcă să-l omoare singur pe Diaz, numai pentru a fi capturat. După ce află de acest lucru de la Kent Paul, Tommy îl salvează pe Lance și, cu acoperirea lor acum distrusă, cei doi îl atacă împreună pe Diaz în conacul lui. După ce se luptă cu oamenii săi prin tot conacul, Tommy și Lance îl confruntă și îl ucid în cele din urmă pe Diaz, preluându-i apoi afacerea. Drept urmare, Tommy devine un lord de droguri puternic în Vice City și își creează propria organizație, Familia Criminală Vercetti, independentă de familia Forelli.

Dorind să-și sporească puterea în Vice City, Tommy începe să lucreze cu liderul Cubanezilor, Umberto Robina, într-un efort de-ai câștiga încrederea și respectul, și îi ajută pe Cubanezi în războiul lor contra Haitienilor. Atacurile lui Tommy asupra Haitienilor atrag curând atenția liderului acestora, Auntie Poulet, care îl drogează pe Tommy pentru a ataca câteva operațiuni ale Cubanezilor și a egala astfel scorul cu aceștia, iar apoi îl lasă pe Tommy în pace, tăind orice conexiune cu el. Cu toate acestea, Tommy îi ajută mai târziu pe Cubanezi pentru ultima dată, distrugând fabrica de droguri a Haitienilor, ceea ce îi slăbește semnificativ, iar Tommy câștiga astfel respectul și prietenia lui Umberto și Cubanezilor, care îi devin aliați importanți în Vice City.

Mai târziu, la sfatul lui Kent Paul, Tommy începe să lucreze pentru trupa rock Love Fist, care au nevoie de securitate în timpul concertului lor în Vice City. După ce ajută trupa să scape de mai multe încercări de omor ale unui fan nebun, Tommy îl întâlnește pe Mitch Baker, liderul unei bande de motocicliști, și lucrează pentru el, câștigându-i respectul și prietenia, astfel încât Mitch și banda sa îi devin la rândul lor aliați importanți lui Tommy și sunt de acord să ofere protecție lui Love Fist.

În același timp, Tommy dorește să-și extindă imperiul și astfel achiziționează diverse companii aproape falimentare, precum un șantier naval, o fabrică de înghețată (care vinde de fapt droguri), un club de striptis, o companie de taxi, un atelier de vânzări auto, un studiou de film, o fabrică de tipărit și clubul Malibu. După câteva misiuni pentru fiecare dintre acestea (inclusiv un jaf al unei bănci, în cazul clubului Malibu, după care Tommy lucrează puțin și cu unul dintre complicii jafului, Phil Cassidy, un trăgaci expert și proprietarul unui magazin de arme), Tommy reușește în cele din urmă să le repună pe picioare și le transformă în fronturi pentru afacerile sale ilegale, devenind astfel cel mai bogat și puternic lord al crimei din Vice City.

Sonny află în cele din urmă de succesul lui Tommy în Vice City și cere partea cuvenită familiei Forelli, dar Tommy refuză. Furios, Sonny își trimite oamenii în Vice City să atace afacerile deținute de Tommy, dar acesta reușește să le apere și apoi taie orice conexiune cu familia Forelli. Cu toate acestea, Sonny decide să vină în persoană la conacul lui Tommy cu o mică armată de mafioți, pentru a-și cere banii prin forță. Tommy încearcă să-i dea bani contrafăcuți, dar Sonny dezvăluie că el este cel responsabil pentru închiderea lui Tommy cu 15 ani în urmă, iar apoi și Lance îi dezvăluie că s-a aliat în secret cu Sonny și l-a informat pe acesta de toate activitățile lui Tommy în Vice City, deoarece se simțea neglijat de Tommy. Înfuriat de această trădare, Tommy îl urmărește pe Lance până pe acoperișul conacului și îl ucide, iar apoi începe să se lupte cu oamenii lui Sonny prin conac, oprindu-i din a-i fura banii. După ce Sonny apare să-l ucidă personal pe Tommy, acesta se luptă cu el și reușește să-l omoare odată pentru totdeauna.

Mai târziu, când Ken sosește, el este șocat și îngrijorat la vederea dezastrului din conac rămas în urma luptei, dar Tommy îl asigură că totul este bine. Tommy îl numește apoi pe Ken noua lui mână dreaptă și declară acest moment "începutul unei frumoase relații de afaceri", deoarece Tommy a scăpat în sfârșit de toate problemele sale și a devenit lordul nedisputat al crimei în Vice City.

Apariții ale personajelor în alte jocuri[modificare | modificare sursă]

Fiind un prequel pentru GTA III, jocul include câteva apariții ale unor personaje din jocul respectiv, precum Donald Love (deși cu un rol mult mai mic) și Phil Cassidy (care joacă un rol mult mai important aici decât în GTA III).

De asemenea, câteva personaje din GTA Vice City se întorc în Grand Theft Auto: San Andreas, ci anume Ken Rosenberg și Kent Paul, precum și în Grand Theft Auto:Vice City Stories, la rândul său un prequel care are loc tot în Vice City, dar cu doi ani înainte, în 1984; printre acestea se numără Lance Vance, Ricardo Diaz, Umberto Robina, Phil Cassidy, Gonzalez și, nu în ultimul rând, Victor Vance, care, deși joacă un rol minor aici, fiind omorât chiar la începutul jocului, el este protagonistul jocului respectiv. În plus, multe dintre bandele introduse aici se întorc în GTA Vice City Stories, iar familia mafiotă Forelli, introdusă ca o bandă minoră în GTA III, mai face la rândul ei apariții importante în GTA San Andreas și Grand Theft Auto: Liberty City Stories, precum și o apariție minoră în GTA Vice City Stories.

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră din GTA Vice City include o colecție de melodii din 1986 și mai vechi. Melodiile pot fi ascultate în joc prin intermediul posturilor de radio din mașini sau în meniul jocului. Fiecare post de radio este specific unui anumit gen de muzică, precum rap (postul Wildstyle), rock (postul V-Rock) și predominant pop (posturile Wave 103 și Flash FM).

Melodiile sunt în general de la artiști adevărați precum Megadeth, Electric Light Orchestra, Judas Priest, Quiet Riot, Toto, Blondie, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, David Lee Roth, INXS, Michael Jackson, Talk Talk, Teena Marie, Rick James, Kate Bush, Bryan Adams, Go West, Luther Vandross, Kool & the Gang, A Flock of Seagulls, Frankie Goes to Hollywood, Spandau Ballet, Grandmaster Flash & the Furious Five, Hashim, Corey Hart, Laura Branigan, REO Speedwagon și Eumir Deodato. De asemenea există două posturi de radio (K-Chat și VCPR) unde doar se vorbește sau se dezbat diferite subiecte. Există și o trupă de heavy metal fictivă intitulată Love Fist (română: Pumnul Iubirii).

Coloana sonoră (conținând mai multe CD-uri) a devenit instant best-seller.[necesită citare]

Vânzările și impactul cu publicul[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Vice City a fost aclamat la lansare atât de critici cât și de fani. Jocul a primit nota de 9.7/10 de la IGN,[2] 9.6/10 de la GameSpot,[3] 5/5 de la GamePro,[4] și 10/10 de la Official U.S. PlayStation Magazine. Jocul are scorul de 95 din 100 pe site-ul ce unește recenziile Metacritic, Vice City fiind al șaselea cel mai bine notat joc de PlayStation 2 de pe site.[5] În general a fost aplaudat pentru acțiunea fără restricții și modul în care a fost recreeată atmosfera anilor 1980.

Cititorii Official UK PlayStation Magazine l-au votat al 4-lea cel mai bun joc de PlayStation din toate timpurile.[6]

La 26 septembrie 2007, Grand Theft Auto: Vice City vânduse 15 milioane de unități conform Take-Two Interactive.[7] La 26 martie 2008, Grand Theft Auto: Vice City a vândut peste 17,5 milioane de unități conform Take-Two Interactive,[8] fiind al patrulea cel mai vândut joc pentru PlayStation 2.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Gra Grand Theft Auto: Vice City w systemie klasyfikacji gier ESRB (în engleză) 
 2. ^ Grand Theft Auto; Vice City (PS2) Review”. IGN. Accesat în . 
 3. ^ Grand Theft Auto; Vice City (PS2) Review”. GameSpot. Accesat în . 
 4. ^ „Review: Grand Theft Auto: Vice City (PS2)”. Official GamePro website. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „PlayStation 2 games by score”. Metacritic. Accesat în . 
 6. ^ Official UK PlayStation Magazine numărul 50, Future Publishing, octombrie 2010
 7. ^ „Take-Two Interactive Software at Piper Jaffray Second Annual London Consumer Conference” (Webcast: Windows Media Player, Real Player). Thomson Financial. . Accesat în . Grand Theft Auto III a fost lansat în 2001 și s-a vândut în peste 12 milioane de unități. Apoi am lansat încă în succesor în 2002 care a vândut este 15 milioane de unități, Grand Theft Auto: Vice City. Apoi în 2004 am lansat Grand Theft Auto: San Andreas, care a vândut remarcabil peste 20 de milioane de unități... 
 8. ^ „Recommendation of the Board of Directors to Reject Electronic Arts Inc.'s Tender Offer” (PDF). Take-Two Interactive Software, Inc. . p. 12. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .