Grand Theft Auto: Vice City

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto: Vice City
Vice-city-cover.jpg
Dezvoltator(i)Rockstar North[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Leslie Benzies[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRenderWare[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăAndroid
Xbox
PlayStation 2
Microsoft Windows
macOS
Computer personal
iOS
PlayStation 3
PlayStation 4  Modificați la Wikidata
Dată lansarePlayStation 2
 • AN 27 octombrie 2002
 • EUR 18 noiembrie 2002
 • AUS 8 noiembrie 2002

Windows

 • AN 1 mai 2003
 • EUR 5 mai 2003
 • AUS 6 ianuarie 2006

Xbox

 • AN 31 octombrie 2003
 • EUR 2 ianuarie 2004
 • AUS 2 ianuarie 2004

Mac OS X

 • AN 22 noiembrie 2010
 • EUR 12 noiembrie 2010
 • AN 22 noiembrie 2010
 • EUR 12 decembrie 2012
”'AndroidOS"'
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer  Modificați la Wikidata
MediaDisc compact
Steam  Modificați la Wikidata
Cerințe sistem
ControlTastatură
Mouse
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 16[*]
USK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][1]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: Vice City (abreviat GTA Vice City sau GTA VC) este un joc video de tipul open world action-adventure realizat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games. Este al doilea joc 3D din serie (și din era a treia) și al șaselea din serie per total. A debutat în america de nord pe PlayStation 2 la data de 2 octombrie 2002 (a fost portat atât pentru PC cât și pentru Xbox în 2003, iar pentru Max OS X în 2010). Jocul a fost precedat de Grand Theft Auto III și urmat de Grand Theft Auto: San Andreas.

Atmosfera din Vice City este în mare parte inspirată din cultura americană a anilor 1980. Acțiunea jocului se petrece în anul 1986 în orașul fictiv Vice City (parodie a orașului Miami). Povestea se învârte în jurul protagonistului, Tommy Vercetti. După o afacere cu droguri care a eșuat Tommy își începe aventura căutând să-i pedepsească pe cei responsabili cucerind imperiul criminal al orașului. Jocul folosește o versiune ușor modificată a motorului grafic din Grand Theft Auto III. La fel ca predecesorul său are un oraș de dimensiuni mari complet cu clădiri, mașini și oameni. Precum toate jocurile seriei combină elemente din jocurile cu mașini și din shootere third-person, fiind de asemenea un joc open world neimpunând multe restricții jucătorului.

După lansare, GTA Vice City a devenit cel mai bine vândut joc din 2002.[necesită citare] După acest succes Vice City a fost lansat în Europa, Australia și Japonia, iar mai apoi și pentru PC. Rockstar Vienna a făcut posibil pachetul Grand Theft Auto: Double Pack pentru Xbox care conține atât GTA Vice City cât și GTA III. Același oraș Vice City mai apare și în Grand Theft Auto: Vice City Stories, unde acțiunea se desfășoară înaintea celei din GTA Vice City.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În 1986, Tommy Vercetti, fost membru loial al familiei Forelli, este eliberat din închisoare după ce a executat o sentință de cincisprezece ani. Fostul său șef, Sonny Forelli, îl promovează pe Tommy la rangul de caporegim și îl trimite în Vice City pentru a acționa drept cumpărător al familiei Forelli într-o afacere de cocaină, dar și pentru a face și alte lucrări de teren pentru Forelli. Când Tommy și gărzile de corp ajung în Vice City, avocatul corupt Ken Rosenberg îi duce cu mașina la docuri, locul afacerii. Dar schimbul este întrerupt, deoarece sunt atacați de mai mulți bărbați mascați, care îi ucid bodyguarzii, precum și pe unul din vanzători, Victor Vance. Tommy scapă cu Ken, dar pierd banii lui Forelli și cocaina în proces. După ce Ken se întoarce la birou, Tommy se întoarce la hotelul unde s-a cazat și îl informează pe Sonny de cele întamplate, promițând că va recupera drogurile și banii și îl va ucide pe cel responsabil de ambuscadă.

Căutând informații, Ken îl trimite pe Tommy către Juan-ul Garcia Cortez, care a ajutat la stabilirea schimbului. Exprimându-și regretul pentru această problemă, Cortez promite să-l ajute pe Tommy să afle cine a aranjat ambuscada. În timp ce caută dovezi, Tommy îl întâlnește pe Kent Paul, care îl conduce pe Tommy la unul dintre participanții la ambuscadă, Lance Vance, fratele lui Victor, care dorește să se răzbune pentru moartea acestuia. Tommy apoi începe să lucreze pentru Ricardo Diaz, care îl angajează ca protector.

Cortez își exprimă curând suspiciunea că Diaz ar fi cel care a organizat ambuscada. Cu ajutorul lui Lance Vance, Tommy îl ucide pe Diaz. Ca rezultat, Tommy si Lance devin lorzi de droguri în Vice City, permițandu-i lui Tommy sa-și creeze propria organizație și astfel să nu mai aibă nevoie de familia Forelli.

Tommy începe să lucreze cu liderul grupului cubanez Umberto Robina în lupta împotriva haitienilor. După distrugerea fabricii de droguri din Haiti, Umberto devine partenerul lui Tommy în comerțul cu droguri. Tommy câștigă, de asemenea, respectul și prietenia lui Mitch Baker, lider al unei bande de motociclisti, ai cărui motocicliști lucrează alături de cubanezi pentru a deveni protectori ai familiei Vercetti. Tommy își extinde imperiul prin achiziționarea de active în companiile aproape falimentare și transformarea lor în afaceri competitive.

În cele din urmă, Sonny află că Tommy a devenit stăpanul drogurilor în Vice City, dar nu a invitat și familia Forelli. Astfel, furios, Sonny își trimite oamenii să fure banii din achiziționările lui Tommy. Acesta decide atunci să înceteze legăturile cu familia Forelli. Sonny ajunge la conacul lui Tommy cu o mică armată de mafioți și își cere tributul prin forță. Tommy încearcă să-i dea tributul în bani contrafăcuți, dar Sonny dezvăluie că el este cel responsabil pentru închiderea lui Tommy cu cincisprezece ani în urmă. Lance dezvăluie faptul că este partenerul lui Sonny și l-a informat pe acesta despre activitățile lui Tommy în Vice City.

Înfuriat de această trădare, Tommy îl urmărește și ucide pe Lance pentru fapta lui. Apoi începe să se lupte cu oamenii lui Sonny peste tot prin conac, ajungand în cele din urmă și la acesta, omorandu-l. Când Ken sosește, el este șocat și îngrijorat de evenimente, dar Tommy îl asigură că totul este bine, mai ales că în sfarșit a devenit lordul nedisputat al crimei în Vice City.

Coloana sonoră[modificare | modificare sursă]

Coloana sonoră din GTA Vice City include o colecție de melodii din 1986 și mai vechi. Melodiile pot fi ascultate în joc prin intermediul posturilor de radio din mașini sau în meniul jocului. Fiecare post de radio este specific unui anumit gen de muzică, precum rap (postul Wildstyle), rock (postul V-Rock) și predominant pop (posturile Wave 103 și Flash FM).

Melodiile sunt în general de la artiști adevărați precum Megadeth, Electric Light Orchestra, Judas Priest, Quiet Riot, Toto, Blondie, Iron Maiden, Ozzy Osbourne, David Lee Roth, INXS, Michael Jackson, Talk Talk, Teena Marie, Rick James, Kate Bush, Bryan Adams, Go West, Luther Vandross, Kool & the Gang, A Flock of Seagulls, Frankie Goes to Hollywood, Spandau Ballet, Grandmaster Flash & the Furious Five, Hashim, Corey Hart, Laura Branigan, REO Speedwagon și Eumir Deodato. De asemenea există două posturi de radio (K-Chat și VCPR) unde doar se vorbește sau se dezbat diferite subiecte. Există și o trupă de heavy metal fictivă intitulată Love Fist (română: Pumnul Iubirii).

Coloana sonoră (conținând mai multe CD-uri) a devenit instant best-seller.[necesită citare]

Vânzările și impactul cu publicul[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: Vice City a fost aclamat la lansare atât de critici cât și de fani. Jocul a primit nota de 9.7/10 de la IGN,[2] 9.6/10 de la GameSpot,[3] 5/5 de la GamePro,[4] și 10/10 de la Official U.S. PlayStation Magazine. Jocul are scorul de 95 din 100 pe site-ul ce unește recenziile Metacritic, Vice City fiind al șaselea cel mai bine notat joc de PlayStation 2 de pe site.[5] În general a fost aplaudat pnetru acțiunea fără restricții și modul în care a fost recreeată atmosfera anilor 1980.

Cititorii Official UK PlayStation Magazine l-au votat al 4-lea cel mai bun joc de PlayStation din toate timpurile.[6]

La 26 septembrie 2007, Grand Theft Auto: Vice City vânduse 15 milioane de unități conform Take-Two Interactive.[7] La 26 martie 2008, Grand Theft Auto: Vice City a vândut peste 17,5 milioane de unități conform Take-Two Interactive,[8] fiind al patrulea cel mai vândut joc pentru PlayStation 2.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Gra Grand Theft Auto: Vice City w systemie klasyfikacji gier ESRB (în engleză) 
 2. ^ Grand Theft Auto; Vice City (PS2) Review”. IGN. Accesat în . 
 3. ^ Grand Theft Auto; Vice City (PS2) Review”. GameSpot. Accesat în . 
 4. ^ „Review: Grand Theft Auto: Vice City (PS2)”. Official GamePro website. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ „PlayStation 2 games by score”. Metacritic. Accesat în . 
 6. ^ Official UK PlayStation Magazine numărul 50, Future Publishing, octombrie 2010
 7. ^ „Take-Two Interactive Software at Piper Jaffray Second Annual London Consumer Conference” (Webcast: Windows Media Player, Real Player). Thomson Financial. . Accesat în . Grand Theft Auto III a fost lansat în 2001 și s-a vândut în peste 12 milioane de unități. Apoi am lansat încă în succesor în 2002 care a vândut este 15 milioane de unități, Grand Theft Auto: Vice City. Apoi în 2004 am lansat Grand Theft Auto: San Andreas, care a vândut remarcabil peste 20 de milioane de unități... 
 8. ^ „Recommendation of the Board of Directors to Reject Electronic Arts Inc.'s Tender Offer” (PDF). Take-Two Interactive Software, Inc. . p. 12. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .