Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony

Dezvoltator(i)Rockstar North[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRockstar Advanced Game Engine[*]  Modificați la Wikidata
PlatformăXbox 360
PlayStation 3
Microsoft Windows
PlayStation Portable  Modificați la Wikidata
Dată lansare  Modificați la Wikidata
GenuriJoc de acțiune-aventură
Open-world  Modificați la Wikidata
ModuriMultiplayer
Singleplayer  Modificați la Wikidata
Mediadisc optic[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
Internet Movie Database
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*][1]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony este un joc video non-linear de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games. Jocul a fost lansat inițial exclusiv pentru Xbox 360 pe 29 octombrie 2009, dar mai târziu a fost lansat și pentru PlayStation 3 și PC pe 13 aprilie 2010. Este al paisprezecelea titlu din seria Grand Theft Auto.

Jocul este a doua expansiune a lui Grand Theft Auto IV, prima fiind GTA: The Lost and Damned. Ambele expansiuni au fost lansate mai târziu ca un singur joc intitulat Grand Theft Auto: Episodes of Liberty City, care nu necesită jocul inițial pentru a putea fi jucat.

Acțiunea se desfășoară în același oraș din GTA IV și The Lost and Damned, Liberty City, cu puține modificări, însă protagonistul jocului este de această dată Luis Fernando Lopez, un fost membru al dealerilor de droguri Dominicani și garda de corp personală și asociat în afaceri al lui Tony "Gay Tony" Prince, amândoi apărând în câteva misiuni din GTA IV și The Lost and Damned. Povestea jocului se axează pe eforturile lui Luis de-al ajuta pe Tony, care este proprietarul a două dintre cele mai mari cluburi de noapte din Liberty City și are un statut social ridicat, de a rezolva câteva probleme personale, printre care droguri, datorii, familii mafiote și dușmani care încearcă să-i omoare pe amândoi. Ca și în cazul lui GTA: The Lost and Damned, jocul prezintă și bine cunoscuta poveste a diamantelor din GTA IV, însă nu din perspectiva lui Johnny sau a lui Niko, ci a lui Luis.

Rockstar Games au spus presei că acest episod "injectează Liberty City cu supradoze de arme, droguri și crime" și că jucătorul "se va zbate cu loialitățile concurente ale familiei și prietenilor și cu incertitudinea cu privire la cine este real și cine se preface într-o lume în care toată lumea are un preț".

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony aste un joc de acțiune-aventură ce are loc într-un open world și este jucat dintr-o perspectivă third person. Gameplay-ul este aproape identic și are loc în același oraș ca și Grand Theft Auto IV și conține aproximativ la fel de multe misiuni ca și The Lost and Damned. Cu toate acestea, jocul se diferențiază de cele două, cu adăugări și caracteristici noi și cu unele modificări destul de evidente.

O caracteristică nouă evidentă, care a fost introdusă anterior în Grand Theft Auto: Chinatown Wars, este un sistem de punctare a misiunilor, care arată cât de bine a reușit jucătorul să realizeze anumite obiective într-o misiune, variind de la cât de mult a fost rănit, terminarea misiunii într-un timp cât mai puțin timp și realizare unor anumite acțiuni unice pentru fiecare misiune în parte. Sistemul de punctare include de asemenea capacitatea de a relua misiunile trecute odată ce povestea a fost terminată pentru a îmbunătăți scorurile obținute. În plus, jucătorul are acces la noi activități și misiuni secundare, vehicule cu totul noi (precum un tanc NOOSE și un elicopter de atac mic numit "Buzzard") și arme noi. Luis poate, ca și Johnny în The Lost and Damned, să-i cheme pe prietenii săi, Armando și Henrique, pentru a le folosi abilitățile speciale încă de la începutul jocului - Armando are o dubiță plină cu arme la preț redus, în timp ce Henrique îi poate oferi un vehicul la alegere, vehicule noi deblocându-se pe măsură ce jucătorul avansează în poveste - sau pentru a face activități de timp liber împreună, dar nu îi poate suna să-l ajute în timpul unei lupte sau misiuni.

Noile misiuni secundare includ Războaiele cu Droguri, Curse de tip Triathlon, Managementul Clubului, participarea la un turneu de luptă subterană și sărituri cu parașuta (lucru datorat faptului că acest joc reintroduce parașutele în seria Grand Theft Auto). Războaiele cu Droguri sunt asemănătoare Războaielor între Bande din The Lost and Damned, singura diferență fiind că jucătorul trebuie să fure un stash de droguri pentru prietenii lui Luis și să-l lase într-un loc anume de unde va fi ridicat; Completarea fiecărui Război cu Droguri îl recompensează pe jucător cu bani și, ca și în cazul Războaielor între Bande, o armă nouă în apartamentul lui Luis la fiecare 10 războaie terminate cu succes. Există mai multe tipuri de Războaie cu Droguri - fie să furi un vehicul care transportă droguri, staționar sau în mișcare; să ambuschezi un schimb de droguri; sau să ataci un depozit mare de droguri - iar jucătorul va fi urmărit de bande rivale după ce vor lua stash-ul și până ce vor ajunge la locul unde trebuie să-l lase. Cursele de tip Triathlon ca și Cursele Stradale din GTA IV, dar constau în trei etape: jucătorul trebuie mai întâi să se parașuteze dintr-un elicopter în apă, apoi să înoate până la o barcă pe care s-o conducă până la mal, iar de acolo să ia o mașină de curse pe care s-o conducă până la linia de finiș. Mașinile conduse în ultima etapă a curselor sunt mereu echipate cu Nitro care poate fi folosit pentru a atinge viteze foarte mari și care se reîncarcă când nu este folosit.

În Managementul Clubului, Luis este bouncer la unul dintre cele două cluburi deținute de Tony și trebuie să păzească foarte atent diferitele zone ale clubului (precum barul sau balconul VIP), și, dacă cineva este foarte beat, cauzează probleme, sau vinde droguri, atunci Luis va trebui să-l dea afară din club. În unele ocazii, Luis poate fi chemat în biroul managerului clubului, Joni, pentru a avea sex cu aceasta sau să fie trimis să asiste un VIP care are nevoie de ajutor cu o problemă. Luis poate petrece timp în club și fără să fie bouncer, putând să facă mai multe activități precum să se îmbete la bar, să participe la o competiție de băut șampanie sau să danseze pe ringul de dans, încercând să impresioneze o fată cu mișcările sale (dacă Luis reușește să impresioneze o fată, atunci cei doi vor avea parte de puțin sex la toaletă iar fata îi va da apoi numărul ei, putând fi sunată oricând pentru a veni la apartamentul ei pentru mai mult sex). În turneul de luptă subterană, jucătorul poate fi un simplu spectator și să facă pariuri, ori să participe el însuși în turneu și să înfrunte o varietate de adversari diferiți. Dacă Luis concurează, atunci el trebuie să câștige o rundă în care trebuie să bată trei adversari diferiți unul după altul. Jucătorul poate să lupte fie cu pumnii, fie cu arme de corp aflate la îndemână, pe care le poate dobândi prin dezarmarea adversarilor care le aduc în arenă, și poate obține asistență din partea publicului pentru a-și învinge adversarul, împingându-l spre peretele arenei unde spectatorii îl vor ține temporar imobilizat. Jucătorul câștigă bani din fiecare rundă în care iese câștigător, dar poate la fel de bine să și piardă bani dacă este învins, atunci când nivelul lui de viață ajunge sub jumătate; câștigând o rundă var rezulta și în recuperarea unei mici părți din nivelul de parte din nivelul de viață. La săriturile cu parașuta, Luis va sări de pe o clădire înaltă - fie pe jos sau pe o motocicletă - fie dintr-un elicopter și fie ateriza într-un loc anume, pe un vehicul în mișcare, sau va trece prin mai multe puncte diferite înainte de a ajunge la locul de aterizare.

Noile arme introduse în joc includ SMG Avansat (nu poate fi folosit pentru a trage dintr-un vehicul), SMG Aurit, MG Advansat, Pistolul .44, Sniper-ul avansat și Bombele Lipicoase (care se vor fixa în orice loc for fi aruncate). Lansatorul de grenade și Pușcă avansată din The Lost and Damned se întorc, aceasta din urmă putând să tragă cu gloanțe obișnuite sau explozive. Toate aceste arme noi nu pot fi achiziționate de la magazinele de arme din oraș, ci doar de la Armando sau prin coduri. Noile activități de timp liber prezente în joc includ golful în clubul de golf din oraș, și băutul, întrecerile de băut șampanie și dansatul la cele două cluburi. Hockey-ul aerian introdus în The Lost and Damned se întoarce, putând fi găsit la pistele de bowling din oraș.

Modificările aduse jocului includ posibilitatea ca Luis să călătorească oriunde în oraș chiar de la începutul jocului, dar nu poate intra în magazinele de îmbrăcăminte sau vizita clubul de comedie din oraș, Split Sides. Spre deosebire de Johnny, Luis își poate schimba îmbrăcămintea în apartamentul său, dar nu la fel de detaliat ca și Niko, îmbrăcămintea variind doar între câteva veste. La fel ca și în The Lost and Dmaned, display-ul și hud-ul sunt diferite față de cele din Grand Theft Auto IV, în timp ce mini-harta include acum un altimetru ori de câte ori jucătorul se află într-un elicopter sau face parașutism. Modurile de joc din Multiplayer, inclusiv free mode-ul, deathmatch-ul, deathmatch-ul în echipă, cursele și modurile de curse GTA, au fost actualizate și îmbunătățite și un nou mod, "Săritul cu parașuta", a fost adăugat, care o variantă a free mode-ului.

Povestea[modificare | modificare sursă]

În timpul unui jaf armat la Banca Liberty realizat de către Niko Bellic, Patrick McReary, Derrick McReary și Michael Keane, Luis Fernando Lopez este ținut ostatic. El vorbește puțin cu un alt ostatic, Eugene Reaper, care scoate apoi un pistol și îl împușcă pe Keane, înainte de a fi ucis de Patrick și Derrick. După jaf, Luis este teafăr și se îndreptă spre mansarda șefului său, Tony Prince, proprietarul cluburilor de noapte Mansionette 9 și Hercules din Liberty City. Tony se află până peste cap în datorii, astfel că îl pune pe Luis să lucreze pentru gangsterul Rocco Pelossi din familia mafiotă Ancelotti, față de care are cele mai multe datorii. Luis și Tony se duc în Cartierul Chinezesc să negocieze cu un șef de Triade în numele lui Rocco. Totuși, negocierile nu merg așa de bine și Triadele îi atacă, astfel că Luis este nevoit să-l protejeze pe Tony și să-l aducă înapoi acasă în siguranță.

Ceva timp mai târziu, Luis își vizitează mama, care are probleme financiare, precum și pe prietenii lui din copilărie, Henrique Bardas și Armando Torres. Mama lui Luis nu aprobă stilul său de viață și ar dori ca Luis să meargă la facultate, în timp ce Henrique și Armando sunt foarte implicați în comerțul și distribuția de stupefiante, cerându-i ajutorul lui Luis cu câteva afaceri importante. În același timp, Luis îl cunoaște și pe Yusuf Amir, un dezvoltator imobiliar arab din Liberty City. Yusuf îl angajează pe Luis să fure mai multe vehicule pentru el, de la un elicopter experimental militar numit "Buzzard", la un APC folosit de NOOSE și chiar un vagon de metrou, iar cei doi devin rapid prieteni apropiați.

Între timp, Tony se îndreaptă într-o spirală descendentă din cauza abuzului de substanțe, furnizate de iubitul său Evan Moss, și îi cere lui Luis să-l acompaniaze pe el și pe Evan la docuri, pentru a cumpăra diamante în valoare de 2 milioane de dolari de la un bucătar de pe o navă numită Platypus. În timpul schimbului, membrii bandei de motocicliști The Lost, conduși de Johnny Klebitz, îi atacă și îl ucid pe Evan, furând diamantele. După aceasta, Tony îi promite lui Luis că va renunța la abuzul de substanțe și îi face cunoștință cu Mori Kibbutz, față de care are, de asemenea, multe datorii. Mori este extrem de egoist și se ia în mod constant de fratele său mai mic, Brucie, ceea ce-l enervează pe Luis, care îi ia apărarea constant lui Brucie. După ce participă într-o cursă de tip Trithalion și fură niște mașini sport, ceea ce rezultă într-o urmărire periculoasă din partea poliției, Luis plătește datoriile lui Tony față de Mori, care în sfârșit primește ceea ce merită atunci când Brucie îl lovește în față.

Mai târziu, Tony și Luis îi întâlnesc pe puternicul și bogatul gangster rus Ray Bulgarin și pe asistentul său, Timur, la Maisonette 9, care îi oferă lui Luis de lucru în schimbul ajutorului financial pentru Tony. Luis lucrează pentru Bulgarin, ajutându-l să elimine niște agenți federali corupți și să achiziționeze echipa de hochei Liberty City Rapmage. Între timp, Gracie Ancelotti, fiica șefului familiei mafiote Ancelotti, îl convinge pe Tony să se reapuce de droguri, dar este mai târziu răpită de niște bărbați necunoscuți. Familia Ancelotti îi acuză pe Tony și Luis pentru răpirea lui Gracie, deoarece răpitorii plănuiesc să o răscumpere pe diamantele pe care cei doi au încercat să le cumpere. Tony află în cele din urmă că diamantele urmează să fie date la schimb la un muzeu și îl trimite pe Luis să le recupereze. Luis ambuschează schimbul dintre Niko Bellic, Johnny Klebitz și dealerul de diamante evreu numit Isaac Roth, și fură cu succes diamantele, reușind apoi să scape de poliție la bordul Buzzard-ului lui Yusuf, pe care l-a împrumutat pentru aceasta ocazie și care a fost între timp placat cu aur.

Bulgarin îl sună mai târziu pe Luis, spunându-i să meargă pe acoperișul unei clădiri din centrul Algonquin-ului. Acolo Luis găsește capul tăiat al bucătarului de pe nava Platypus iar Bulgarin îi dezvăluie că diamantele aparțin defapt lui și i-au fost furate de către bucătar, amenințând astfel să-i omoare pe Luis și pe Tony pentru implicarea lor. Bulgarin l-a ademenit pe Luis într-o ambuscadă, dar acesta reușește să-i omoare pe atacatori și să scape în viață. Tatăl lui Gracie, Giovanni Ancelotti, îi obligă în cele din urmă pe Luis și pe Tony să dea diamantele răpitorilor la schimb pe Gracie și s-o aducă înapoi în siguranță cu orice preț. La schimb, răpitorii sunt dezvăluiți a fi Niko Bellic și Patrick McReary iar, după ce aceștia iau diamantele și sunt pe punctul s-o elibereze pe Gracie, Bulgarin apare de asemenea și își pune oamenii să-i atace pe Niko și Patrick și să ia diamantele. Bulgarin fuge, în timp ce Niko și Patrick rămân să se lupte cu oamenii acestuia și Luis, Tony și Gracie scapă la bordul unei bărci de viteză. În tot acest haos rezultat, diamantele se pierd pe vecie într-un camion de gunoi.

Din cauza evenimentelor recente, Tony refuză să-și plătească datoriile și astfel toate cluburile din oraș se închid. Luis se întâlnește cu Rocco și cu partenerul său Vince, care îi explică că trebuie să-l ucidă pe Tony, altfel familia Ancelotti și Bulgarin îl vor ucide pe el, Tony și toți cei dragi lor. Luis sosește la Maisonette 9 în timpul întâlnirii dintre Rocco, Vince și Tony, dar ezită să-l omoare pe Tony și îl împușcă în schimb pe Vince. Tony îl avertizează pe Luis să nu îl împuște și pe Rocco, din cauză că este un "om făcut" și moartea lui doar i-ar înfuria și mai tare pe Ancelotti. Rocco scapă la scurt timp înainte ca oamenii lui Bulgarin să apară, dar Luis reușește să-i omoare, după o luptă atât în interiorul, cât și exteriorul clubului. Tony îl învinuiește pe Luis că s-a gândit să-l omoare și fuge în mansarda lui pentru a începe să împacheteze, pregătindu-se să fugă din Liberty City, dar Luis îl convinge că nu s-a gândit nicio clipă să-l omoare, deoarece sunt ei doi împreună împotriva întregii lumi, și îi spune că trebuie să-și rezolve problemele în loc să fugă constant de ele.

Luis se duce pe Firefly Island pentru a ambusca un schimb de heroină a Rușilor, spunându-i lui Tony să se ascundă și să-l aștepte în Parcul Meadows din Dukes. La parcul de distracții din Firefly Island, Luis distruge toată heroina lui Bulgarin și îl ucide pe Timur, dar nu înainte ca acesta să-i spună că Bulgarin va fugi din Liberty City cu avionul în două ore. După ce vorbește cu Yusuf la telefon, acesta apare în Buzzard și elimină Rușii din calea lui Luis pentru ca acesta să poată ajunge la timp la aeroport, unde reușește să se îmbarce în avionul lui Bulgarin și îi ucide pe toți cei de la bord. Bulgarin iese furios din cabina pilotului ținând o grenadă, amenințându-l pe Luis că dacă îl omoară avionul va exploda și va muri și el. Luis își asumă riscul și îl împușcă pe Bulgarin, care scapă grenada, ce explodează și distruge întregul avion, dar Luis reușește să scape și se parașutează în siguranță spre Parcul Meadows, unde îl așteaptă Tony. Odată ajuns, apare și Yusuf, care se oferă să cumpere cluburile lui Tony, dar acesta și Luis refuză, preferând să le păstreze o "afacere de familie".

În final, diamantele sunt găsite într-un sac de gunoi de către Jerry Kapowitz, un om fără casă. Acesta le vinde pentru foarte mulți bani, cu care dă o petrecere în Algonquin și rezervă un zbor către Vice City.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Personaje majore[modificare | modificare sursă]

 • Luis Fernando Lopez - este protagonistul jocului. Luis este un fost membru al dealerilor de droguri Dominicani și garda de corp personală și asociat în afaceri a lui Tony Prince. Luis apare în câteva misiuni din GTA IV și GTA The Lost and Damned, dar acest joc prezintă evenimente din cele două din perspectiva lui Luis, precum și problemele lui personale, prietenii, familia și dușmanii pe care și-i face. Luis este foarte apropiat de Tony, cei doi având o relație mai presus de șef și angajat, cei doi sunt prieteni apropiați, sunt "familie". Luis lucrează pentru tot felul de gangsteri și mafioți pentru a-i plăti datoriile lui Tony și recuperează diamantele pe care Tony a încercat să le cumpere mai devreme. Totuși, acest lucru duce la amenințarea lui Ray Bulgarin, unul dintre gangsterii pentru care a lucrat, să-i omoare pe Luis, Tony și toți cei dragi lor deoarece diamantele au aparținut inițial lui. Cum Luis și Tony sunt nevoiți să dea la schimb diamantele pentru Gracie Ancelotti care a fost răpită, Luis este nevoit să-l omoare pe Tony pentru a se salva pe sine și toți ceilalți dragi lui. Totuși, Luis nu face acest lucru, deoarece sunt ei doi împreună împotriva întregii lumi, și îl omoară în schimb pe Bulgarin, scăpând astfel de toate problemele lor și continuând să se ocupe de cluburi împreună ca "o afacere de familie".
 • Anthony "Gay Tony" Prince - este un antreprenor a mai multor cluburi de noapte din Liberty City, deținând cluburile Mansionette 9 și Hercules, și șeful și un prieten apropiat al lui Luis. El se află prins în datorii, astfel că îl pune pe Luis să lucreze pentru diverși gangsteri și alte persoane pentru a-i plăti datoriile. Tony încearcă mai târziu să cumpere niște diamante de la un bucătar de pe nava Platypus, dar motocicliștii de la The Lost MC le fură. Luis reușește să recupereze diamantele în timpul unui schimb la muzeu, dar Giovanii Ancelotti îl obligă pe Tony să le dea la schimb pe fiica lui, Gracie, care a fost răpită. Întregul schimb devine haos atunci când apare și Ray Bulgarin, unul dintre gangsterii pentru care a lucrat Luis și care a amenințat să-i omoare pe amândoi deoarece diamantele au aparținut inițial lui, și diamantele se pierd pe vecie într-un camion de gunoi. Luis este forțat să-l omoare pe Tony, altfel oamenii lui Bulgarin și Ancelotti i-ar omorî pe amândoi. Totuși, Luis nu face acest lucru, din cauza relației lui cu Tony, și îl omoară pe Bulgarin, scăpând astfel de problemele lor. La final, Luis și Tony continuă să se ocupe de cluburi împreună ca "o afacere de familie". După terminarea poveștii, Tony nu mai este văzut niciodată și dacă Luis încearcă să-l sune, Tony nu va răspunde. Cel mai probabil Tony și-a vândut în cele din urmă cluburile lui Yusuf Amir și s-a mutat din Liberty City, după cum a tot spus că plănuiește să facă în timpul unor misiuni.
 • Yusuf Amir - este un dezvoltator imobiliar care a emigrat în Liberty City din Emiratele Unite Arabe. El are câteva probleme legate de afacerea sa, fiind în continuu estorcat de o sectă de mafioso necunoscută. Șantierul lui se află în Castle Gardens și are probleme din cauză că refuză să fie șantajat, dar Playboy X îl angajează pe Niko Bellic să omoare gangsterii care au preluat controlul șantierului, ca o favoare pentru Yusuf, cu care vrea să devină partener de afaceri. Totuși, după aceasta Yusuf se face bineînțeles că nu mai vrea să aibă de-a face cu Playboy. Yusuf îl cunoaște pe Luis la Mansionette 9 și îi oferă de lucru în schimbul sprijinului financiar pentru Tony. Yusuf îl pune pe Luis să fure tot felul de vehicule neobișnuite, precum un Buzzard, un tanc NOOSE și chiar și un vagon de metrou, dar se împrietenește rapid cu el. Astfel, Yusuf îl ajută pe Luis să-l omoare pe Ray Bulgarin și, după terminarea poveștii, îi oferă mașina lui placată cu aur și un SMG Aurit.
 • Armadno Torres - este unul dintre prietenii din copilărie ai lui Luis și Henrique. El este foarte implicat în traficul de droguri, cerându-i ajutorul lui Luis cu câteva afaceri. Luis poate să-l sune oricând pe Armando să facă activități de timp liber împreună, să participe la Războaiele cu Droguri sau să vină la el cu dubița lui plină de arme la preț redus, dacă are nevoie de una.
 • Henrique Bardas - este unul dintre prietenii din copilărie ai lui Luis și Armando. El este foarte implicat în traficul de droguri, cerându-i ajutorul lui Luis cu câteva afaceri. Luis poate să-l sune oricând pe Henrique să facă activități de timp liber împreună, să participe la Războaiele cu Droguri sau să-i aducă o mașină, dacă are nevoie de una.

Personaje secundare[modificare | modificare sursă]

 • Mori Kibbutz - este un fan al fitnessului și fratele mai mare al lui Brucie Kibbutz. Tony are multe datorii față de el, astfel că Luis lucrează pentru Mori pentru a plăti datoriile lui Tony față de el, participând la o cursă de tip Trithalion și ajutându-l să fure niște mașini, ceea ce rezultă într-o urmărire intensă din partea LCPD-ului. Mori are un caracter foarte egoist și plin de sine, astfel că nimeni nu îl place, nici măcar Brucie, de care se ia mai mereu. După ce Brucie se răzbună pe Mori și îl lovește, Mori îl sună pe Luis pentru ultima dată după terminarea poveștii pentru a-și cere scuze pentru atitudinea sa și îi spune că și-a început o afacere și s-a alăturat unui Kibuț, dar în continuare nu își împarte banii celorlalți. După acest apel, Mori nu mai este văzut sau auzit niciodată.
 • Brucie Kibbutz - este fratele mai mic al lui Mori. El lucrează alături de acesta și de Luis, împrietenindu-se rapid cu acesta din urmă. Brucie este luat mereu peste picior de către Mori, astfel că își ia revanșa și îl lovește în ultima misiune a lui Luis pentru acesta. După aceasta, Brucie îl întâlnește din nou pe Luis ceva timp mai târziu la Maisonette 9 și îi mulțumește. Brucie îi face niște complimente bizare și încearcă să-l convingă pe Luis să-l lase să i-o tragă, acesta refuzând în mod clar. Brucie încearcă să-l convingă pe Luis că doar îl testa pentru a vedea dacă este gay și mai este văzut dansând de încă câteva ori în Mansionette 9 în timpul unor misiuni. Brucie joacă un rol mult mai important în Grand Theft Auto IV.
 • Adriana Yanara Lopez - este mama lui Luis. Ea nu este de acord cu stilul de viață al lui Luis și încearcă să-l convingă să meargă la facultate. Ea și-a pierdut slujba și ceilalți doi fii, fiind prinsă în datorii și străduindu-se din greu să-și păstreze casa. Luis o vizitează ocazional pentru a o ajuta cu situația ei financiară.
 • Evan Moss - este iubitul lui Tony. El nu îl place pe Luis și este motivul pentru dependența de droguri a lui Tony. Evan îi acompaniază pe Tony și Luis când se duc la docuri pentru a cumpăra diamantele și este omorât de către Johnny Klebitz și motocicliștii din The Lost MC.
 • Gracie Ancelotti - este fiica răsfățată a lui Giovanni Ancelotti, șeful familiei mafiote Ancelotti. Ea este o prietenă apropiată a lui Tony și îl convinge să-și reia dependența de droguri. Ea este răpită de către Niko Bellic și Patrick McReary iar tatăl ei îl obligă pe Tony să-și dea diamantele la schimb răpitorilor pentru a o salva. Tony și Luis le dau diamantele lui Niko și Patrick și o salvează pe Gracie, dar întregul schimb devine haotic atunci când apare și Ray Bulgarin, proprietarul de drept al diamantelor. Tony, Luis și Gracie reușesc să scape la bordul unei bărci de viteză, în timp ce Niko și Patrick se luptă cu oamenii lui Bulgarin și diamantele se pierd într-un camion de gunoi.

Antagoniști[modificare | modificare sursă]

 • Ray Bulgarin - este antagonistul principal al jocului. Bulgarin este un gangster rus extrem de puternic și bogat care a operat dincolo de Marea adriatică și este de asemenea și fostul șef al lui Niko Bellic, Bulgarin considerând că acesta are datorii neplătite față de el. Bulgarin vine în Liberty City în căutarea lui Niko și îl cunoaște pe Luis la Mansionette 9, oferindu-i de lucru în schimbul sprijinului financiar pentru Tony. În cele din urmă Bulgarin află despre diamantele pe care Luis și Tony au încercat să le cumpere și dezvăluie că diamantele sunt defapt ale lui, fiindu-i furate și importate aici. Bulgarin amenință să-i omoare pe Luis, Tony și toți cei dragi lor, acuzându-i că au încercat să-i fure diamantele. Bulgarin apare la schimbul diamantelor pe Gracie Ancelotii între Luis și Tony și Niko și Patrick McReary și își pune oamenii să-i omoare pe cei doi din urmă, dar toată lumea supraviețuiește și diamantele se pierd într-un camion de gunoi. Bulgarin se întâlnește mai târziu cu Giovanni Ancelotti, șeful familiei mafiote Ancelotii și tatăl lui Gracie, și sunt de acord că Tony trebuie să moară. Luis este pus să-l omoare pe Tony, dar refuză și supraviețuiește unei ambuscade din partea oamenilor lui Bulgarin. După aceasta, Bulgarin încearcă să fugă din Liberty City, dar Luis îi distruge toată rezerva de heroină și îl ucide la bordul avionului lui privat.
 • Rocco Pelosi - este un gangster de rang înalt din familia mafiotă Ancelotti. El îl vizitează adesea pe Tony pentru a-i colecta datoriile față de Giovanni Ancelotti, împreună cu asociatul său Vince. Luis lucrează pentru el pentru a plăti datoriile lui Tony, ducându-se împreună cu Tony la o afacere cu niște Triade care nu merge așa de bine, ajutându-l să interogheze un oficial Union al familiei mafiote Messina, omorând toți oficialii LTA (Liberty City Transport Authority) care lucrează defapt pentru familia Messina și pe Victor Manzano. În cele din urmă, după salvarea lui Gracie Ancelotti și pierderea diamantelor, Giovanni îl trimite pe Rocco să-i spună lui Luis că singura cale de a se salva pe sine este să-l omoare pe Tony, altfel amândoi și toți cei dragi lor vor fi omorâți de oamenii lui Ray Bulgarin și Ancelotti. Totuși, Luis refuză să facă acest lucru și îl omoară în schimb pe partenerul lui Rocco, Vince. Tony îi spune lui Luis să nu-l omoare și pe Rocco, deoarece acest lucru l-ar înfuria și mai tare pe Giovanni, iar Rocco scapă. După terminarea poveștii, Rocco părăsește Liberty City și nu mai este văzut niciodată în joc. Rocco se întoarce în Grand Theft Auto V în calitate de un agent de talente corupt care cumpără diverse studiouri de film. După ce încearcă acest lucru pe directorul de film Solomon Richards, acesta îl trimite pe Michael de Santa să-l intimideze pe Rocco și să-i convingă pe directorul și regizorul lui să lucreze pentru el. Rocco încearcă să se răzbune pe Richards și îl atacă în fața studioului său, dar Michael îl urmărește și îl ucide.
 • Timur - este mâna dreaptă a lui Ray Bulgarin. El îl ajută pe Luis în misiunile lui pentru Bulgarin, până ce acesta află de diamante și amenință să-i omoare pe Luis și pe Tony. În ultima misiune, Luis se îndreaptă spre parcul de distracții de pe Insula Firefly pentru a distruge toată rezerva de heroină a lui Bulgarin. Luis îi omoară pe toți oamenii lui Bulgarin și distruge heroina, chiar înainte ca Timur să apară și să-i spună că Bulgarin plănuiește să fugă din Liberty City cu avionul în două ore. Luis îl omoară pe Timur și ajunge la aeroport la timp, omorându-l și pe Bulgarin.

Personaje aleatorii[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje care pot fi întâlnite aleatoriu pe străzile din Liberty City.

 • Arnaud - este un bărbat francez care s-a mutat în Liberty City cu puțin timp înainte de 2008. În prima lui întâlnire cu Luis, cei doi se înțeleg bine și Arnaud îl roagă să facă o rezervare pentru el la un spa, Luis acceptând bucuros. În a doua întâlnire, Arnaud îi spune că a fost lăsat beat la un colț de stradă și cu portofelul furat. Luis îl găsește pe hoț, îl omoară și îi aduce portofelul înapoi lui Arnaud, pe care îl lasă într-o zonă a orașului mai sigură. După aceasta, Arnaud nu mai este văzut niciodată în joc.
 • Daisie Cash-Cooze - este o fată din Londra, destul de faimoasă și dependentă de cocaină, cu care Luis a dormit odată. Luis o întâlnește din nou în Mansionette 9 și ea îi spune că i-a tras-o starului de acțiune Chris Hunt, care a filmat acest lucru și plănuiește să-l posteze, pentru a arăta că nu este gay. Luis o ajută pe Daisie să-l găsească pe Chris în Star Junction, unde are loc premiera celui mai nou film al său, care este defapt filmarea. Cei doi ajung prea târziu și filmarea a fost deja văzută de toată lumea, ceea ce o înfurie pe Daisie. După aceasta, Daisie îi va trimite lui Luis un e-mail de mulțumire pentru ajutorul său și nu mai este văzută niciodată în joc.
 • Margot - este una dintre fostele iubite ale lui Luis, care a devenit obsedată de el și a început să-l urmărească după ce a părăsit-o. Luis o întâlnește din nou în fața clubului Hercules și ea îi spune că a luat mai multe pastile care o vor omorî în curând. Deși furios, Luis o duce la timp la spital unde este salvată. Luis o întâlnește pentru o a doua oară la Pier 45, unde se pregătește să sară, spunând că dacă Luis încă o mai iubește o va salva. Margot îi dă un bilet lui Luis și sare, murind. Un grup de oameni îi găsesc corpul și îl învinuiesc pe Luis că a împins-o, dar acesta reușește să fugă.

Personaje minore[modificare | modificare sursă]

 • Vince "Unchiul Vince" Pelosi - este unchiul și partenerul lui Rocco. El îl vizitează adesea pe Tony împreună cu acesta pentru a-i colecta datoriile față de Giovanni Ancelotti. În cele din urmă, Giovanni îi trimite pe Rocco și pe Vince să-i spună lui Luis că singura cale de a se salva pe sine este să-l omoare pe Tony. Totuși, Luis refuză să facă acest lucru și îl împușcă în schimb pe Vince în cap, omorându-l, în timp ce Rocco scapă datorită rangului său de "om făcut".
 • Niko Bellic - este protagonistul Grand Theft Auto IV. În joc, el apare în doar trei misiuni: prima dată jefuind Banca Liberty împreună cu Patrick McReary, Derrick McReary și Michael Keane, a doua dată la schimbul de diamante de la muzeu pe care Luis îl ambuschează și a treia dată ca unul dintre cei doi răpitori ai lui Gracie Ancelotti. În timp ce Luis, Tony și Gracie scapă la bordul unei bărci de viteză, Niko și Patrick McReary rămân să se lupte cu oamenii lui Ray Bulgarin.
 • Roman Bellic - este vărul lui Niko și proprietarul unei mici firme de taxi. El este văzut dansând împreună cu Brucie Kibbutz în Mansionette 9 în timpul unor misiuni. Roman joacă un rol mult mai important în Grand Theft Auto IV.
 • Patrick McReary - este cel mai tânăr frate din familia McReary și un gangster care lucrează alături de mafia Irlandeză, condusă de fratele său mai mare, Gerry. Patrick este un prieten apropiat al lui Niko Bellic și, în joc, apare în doar două misiuni: prima dată jefuind Banca Liberty împreună cu Niko, fratele său Derrick și Michael Keane și a doua dată ca unul dintre cei doi răpitori ai lui Gracia Ancelotti. În timp ce Luis, Tony și Gracie scapă la bordul unei bărci de viteză, Niko și Patrick rămân să se lupte cu oamenii lui Ray Bulgarin. Patrick joacă un rol mult mai important în Grand Theft Auto IV.
 • Derrick McReary - este cel mai mare frate din familia McReary și un criminal retras, recent întors din Irlanda. În joc el apare doar într-o singură misiune, jefuind Banca Liberty împreună cu Niko, fratele său mai mic Patrick și Michael Keane. Derrick joacă un rol mai important în Grand Theft Auto IV.
 • Michael Keane - este un gangster din mafia Irlandeză care lucrează alături de Patrick McReary. El îl ajută pe acesta, Niko și Derrick să jefuiască Banca Liberty, dar este omorât de către Eugene Reaper.
 • Eugene Reaper - este un fost tehnician de calculator care se afla la Banca Liberty în momentul jafului lui Patrick, Niko, Derrick și Michael Kane. El este luat ostatic și vorbește puțin cu Luis, înainte de a scoate un pistol și a-l omorî pe Michael. El este omorât imediat după aceasta de către Patrick și Derrick
 • Johnny Klebitz - este vicepreședintele, mai târziu președintele bandei de motocicliști The Lost MC. În joc el apare în doar două misiuni: prima dată atacându-i pe Luis, Tony și Evan în timpul cumpărării diamantelor de la docuri, reușind să-l omoare pe Evan și să fure diamantele împreună cu motocicliștii săi, și a doua dată la schimbul de diamante de la muzeu pe care îl ambuschează Luis, unde fuge cu banii. Johnny este protagonistul GTA: The Lost and Damned.
 • Șeful Triadelor - este un lider anonim al unui grup de Triade din Liberty City. Luis și Tony încearcă să facă o afacere cu el în numele lui Rocco, dar din cauza unei neînțelegeri se trece rapid la foc de armă și Luis trebuie să-l ducă pe Tony înapoi acasă în siguranță. Șeful Triadelor nu participă la luptă și astfel nu este omorât, fiind doar lovit în cap cu pistolul de către Luis și lăsat inconștient.
 • Billy Grey - este președintele bandei de motocicliști The Lost MC. În joc el apare doar într-o misiune, plănuind împreună cu Șeful Triadelor moartea lui Johnny Klebitz și Jim Fitzgerald înainte ca Luis și Tony să apară. Billy are un rol mult mai important în GTA: The Lost and Damned, unde este antagonistul principal.
 • Oficialul Union - este un oficial Union anonim al familiei mafiote Messina. El este capturat de către Rocco, care îl interoghează cu ajutorul lui Luis. După ce Luis, Rocco și Tony reușesc să scape de gangsterii Messina care îi urmăresc, oficialul este luat de Rocco pentru mai multe interogări sau poate fi omorât de către Luis, dar acest lucru îl va înfuria pe Rocco.
 • Isaac Roth - este un dealer de diamante și membru al mafiei Evreiești. Niko și Johhny încearcă să-i vândă diamantele la muzeu atunci când apare Luis și îi ambuschează, furând diamantele.
 • Mori Green - este un dealer de diamante care lucrează pentru Isaac Roth. El este omorât de către Luis în timpul schimbului de la muzeu.
 • Dessie - este paznicul de la ușă de la Mansionette 9. El este prieten cu Luis și vorbește adesea cu el în timpul Management-ului Clubului.
 • Troy - este paznicul de la ușă de la Hercules. El îi roagă ocazional pe Tony și Luis să-l mute la Mansionette 9 deoarece Hercules este un club pentru homosexuali și mulți cred că el este gay.
 • Joni - este managerul securității de la Mansionette 9. Ea lucrează alături de Luis în timpul Management-ului Clubului, spunându-i unde să se ducă și chemându-l uneori în biroul ei pentru a avea sex.
 • Cindy - este chelnerița de la Mansionette 9.
 • Galina Bulgarin - este sora lui Ray Bulgarin. Ea se plânge adesea, ceea ce îl înfurie pe Bulgarin care împușcă înspre camera ei de fiecare dată când Luis îl vizitează în timpul muncii pentru el. Cel mai probabil Bulgarin a nimerit-o și a omorât-o în cele din urmă, dar nu se știe sigur.
 • Domnul Santo - este un cămătar față de care mama lui Luis are multe datorii. Aceasta îl crede un om de treabă, dar în realitate el este foarte agresiv și amenință să-i ardă casa dacă nu îl plătește. Luis participă într-un turneu de lupte subterane pentru a-i face rost de bani, și poate pierde în ultima runda, Santo câștigând astfel foarte mulți bani deoarece a pariat împotriva lui, sau câștiga și face pe Santo să piardă mulți bani. Dacă Luis pierde, atunci Santo are toți banii de care are nevoie și o lasă pe mama lui Luis în pace, nemaifiind văzut în joc niciodată. Dacă Luis câștigă, atunci Santo îl atacă furios, dar Luis îl ucide în autoapărare.
 • Dealerul din Chase Point - este un asociat anonim al lui Mori Kibbutz care a încetat să lucreze cu acesta. Luis și Mori îl vizitează pentru a lua banii pe care-i datorează, dar el refuză să plătească și astfel el și toate gărzile lui de corp sunt omorâți de către Luis.
 • Victor Manzano - este proprietarul clubului Bahama Mamas. El are multe datorii față de Rocco Pelosi, care îl trimite pe Luis s-o seducă pe iubita acestuia, Monique. Victor îi găsește pe cei doi și, furios, o bate pe Monique și scoate pistolul pentru a-l omorî pe Luis, care realizează că totul a fost o înscenare din partea lui Rocco pentru ca unul dintre ei, Luis sau Victor, să moară. Luis își scoate și el arma și îl omoară pe Victor.
 • Monique - este iubita lui Victor Manzano. Rocco îl trimite pe Luis s-o seducă, ca parte din datoriile lui Victor față de el. Luis o impresionează pe ringul de dans din Bahama Mamas, dar Victor îi găsește și, furios, îi atacă, înainte de a fi omorât de către Luis. Monique poate fi omorâtă de către Luis, dar acest lucru va rezulta în pierderea scorului de 100% al misiunii.
 • Abdul Amir - este tatăl lui Yusuf. El a venit în Liberty City pentru afaceri și a-și vizita fiul, nefiind de acord cu stilul acestuia de viață.
 • Tahir Saaed - este un arab care lucrează pentru Yusuf. El și partenerul lui, Ahmed, plănuiesc o ambuscadă din partea NOOSE pentru a prelua controlul asupra afacerii lui Yusuf, dar amândoi sunt omorâți de către Luis.
 • Ahmed Khaleel - este un arab care lucrează pentru Yusuf. El și partenerul lui, Tahir, plănuiesc o ambuscadă din partea NOOSE pentru a prelua controlul asupra afacerii lui Yusuf, dar amândoi sunt omorâți de către Luis.
 • Celebinatorul - este un blogger faimos care scrie știri rele despre cluburile de noapte ale lui Tony. Acesta și Luis îl răpesc și îl aruncă dintr-un elicopter aflat de la înălțime, înainte ca Luis să-l salveze, pentru a-l învăța astfel o lecție. După această experiență aproape de moarte, Celebinatorul își cere scuze lui Tony și începe să scrie știri mai bune despre el.
 • Marki Ashvilli - este un om de afaceri rus care deține echipa de hochei Liberty City Rampage. El este omorât de către Luis la ordinele lui Ray Bulgarin, care dorește să cumpere echipa.
 • Bucătarul - a fost bucătarul pe nava Platypus. În secret, el a furat diamante de la Ray Bulgarin pe care le-a importat în Liberty City, unde a încercat să le vândă lui Tony. Totuși, întregul schimb a fost întrerupt de către Johhny și cei de la The Lost care au furat diamantele. Ceva timp mai târziu, Bulgarin află despre acest lucru și îl găsește și omoară pe Bucătar, amenințându-i și pe Luis și Tony că vor avea aceeași soartă deoarece crede că toți trei au încercat să-i fure diamantele.
 • Giovanni Ancelotti - este șeful familiei mafiote Ancelotti și tatăl lui Gracie. Tony are foarte multe datorii față de el, astfel că el îi trimite ocazional pe Rocco și Vince să i le colecteze pentru el. După capturarea lui Gracie, el îl obligă pe Tony să-și dea diamantele la schimb pentru a o salva. După salvarea lui Gracie și pierderea diamantelor, Giovanni se întâlnește cu Ray Bulgarin și cad de acord că Tony trebuie să moară. Giovanni îi trimite pe Rocco și Vince să-i spună lui Luis că singura cale de a se salva pe sine este să-l omoare pe Tony, dar acesta refuză s-o facă și îl omoară în schimb pe Vince. Luis și Tony apără apoi clubul de un asalt din partea oamenilor lui Bulgarin și Luis îl ucide pe Bulgarin. După terminarea poveștii, Tony își taie orice conexiune cu Giovanni, care nu mai este văzut niciodată (Giovanni Ancelotti nu este defapt văzut sau auzit niciodată în niciun joc Grand Theft Auto).
 • Jerry Kapowitz - este un om fără casă și veteran al Războiului din Vietnam. La finalul jocului, el găsește diamantele într-un sac de gunoi din Parcul Meadows și le vinde pentru foarte mulți bani, cu care dă o petrecere în Algonquin și rezervă un zbor către Vice City.

Recepție[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony a primit recenzii "în general favorabile" de la critici, conform analizatorului Metacritic. La premiile Spike Video din 2009, GTA: The Ballad of Gay Tony a primit premiul de "Cel mai bun DLC".

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Xbox.com | Official Xbox 360 UK | Grand Theft Auto IV (în engleză)