Efialtes din Trachis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ephialtes)
Jump to navigation Jump to search
Efialtes
Date personale
Decedat Modificați la Wikidata
Tesalia, Grecia Modificați la Wikidata
Ocupație agricultor[*] Modificați la Wikidata

Efialtes (în greacă Ἐφιάλτης, transliterat Efialtis; după Herodot Ἐπιάλτης, Epialtes) a fost fiul lui Eurydemus din Malis. Acesta a arătat armatei persane conduse de Xerxes cel Mare (cunoscut și ca Xerxes I), o cărare peste munți la sud de Termopile care ducea în spatele taberei forțelor grecești, conduse de regele Leonidas, ajutându-i să câștige bătălia de la Termopile din anul 480 î.Hr.

Herodot menționează că și alți doi oameni au fost acuzați de aceeași trădare: Onetas din Carystus, fiu al lui Phanagoras, și Corydallus din Anticyra. Tot Herodot argumentează mai apoi că cel care a dezvăluit cărarea a fost doar Efialtes pentru că grecii (care erau cei mai în măsură să afle adevărul) nu au pus recompensă pentru cei doi, ci doar pentru „Efialtes din Trachis”.

Efialtes s-a așteptat la o recompensă din partea perșilor, dar aceasta nu s-a mai materializat după înfrângerea lor de la Salamis. Tot după spusele lui Herodot, Efialtes a fost omorât din motive care nu aveau legătură cu trădarea de către Athenades din Trachis⁠(en), în jurul anului 470 î.Hr.