Diomede

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Diomede
Glyptothek Munich Diomedes 17 10 2016.jpg
Date personale
Părinți Tydeus[*][[Tydeus (figure in Greek mythology)|​]]
Deipyle[*][[Deipyle (character in Greek mythology)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și surori Comaetho[*][[Comaetho (mythical daughter of Tydeus and wife of Aegialeus)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Aegiale[*][[Aegiale (in Greek mythology, daughter of Adrastus married to Diomedes)|​]]
Euippe[*][[Euippe (mythical character, daughter of Daunus)|​]] Modificați la Wikidata
Copii Q60032550[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Bătălii / RăzboaieRăzboiul troian  Modificați la Wikidata
Atena dându-i sfaturi lui Diomede, înainte de intrarea acestuia în luptă.
Diomede și Odiseu răpind Palladiumul
Acest articol se referă la Diomede din Etolia, erou mitic din ciclul teban și troian. Pentru alte persoane cu același nume vezi Diomede (dezambiguizare).

Diomede (greacă: Διομήδης), sau Diomedes, a fost un erou etolian, rege al cetății Argos, care a participat la războiul împotriva Troiei. Era fiul lui Tydeus și al lui Deiphyle, una dintre fiicele lui Adrastus. A participat la expediția epigonilor împotriva cetății Teba. În ciclul troian el este prietenul și tovarășul nedespărțit al lui Odiseu, pe care îl însoțește în toate misiunile mai grele (intervenția făcută de Odiseu pe lângă Agamemnon ca să o sacrifice pe Ifigenia, plecarea lui Odiseu la Lemnos ca să-l caute pe Philoctetes⁠(en) rănit, răpirea statuii-talisman Palladium chiar din templul troian al Atenei etc.). Homer îl descrie pe Diomede ca un luptător curajos, care seamănă moartea în rândul troienilor. O rănește în luptă și pe Afrodita, faptă care-i atrage mânia zeiței. După terminarea războiului, Diomedes se întoarce acasă dar, fiindcă acolo află de infidelitatea soției lui, Aegiale, părăsește meleagurile natale și pornește din nou prin lume. Poposește pe țărmurile Italiei și se stabilește la curtea regelui Daunus. După o versiune s-ar fi căsătorit chiar cu fiica regelui și ar fi trăit acolo până la adânci bătrâneți.

În literatură[modificare | modificare sursă]

În Infernul, Dante îl vede pe Diomede în al optulea „cerc al infernului”, acolo unde „sfătuitorii înșelătoriei” sunt închiși pentru eternitate în flacările iadului. Era pedepsit astfel pentru furtul Palladiumului⁠(en) și pentru stratagema cu Calul troian. La aceeași osândă era supus și prietenul său Odiseu, care, în plus, era pedepsit și pentru că l-a convins pe Ahile să lupte în războiul troian, fără să-i dezvăluiască faptul că participarea la acest război va duce în mod inevitabil la moartea sa.

Diomede joacă un rol important și în legenda medievală despre Troilus și Cresida, în care el devine noul iubit al Cresidei, atunci când aceasta este trimisă în tabăra aheilor care asediau Troia, acolo unde se afla și tatăl ei, Calchas, în schimbul eliberării lui Antenor. În piesa omonimă a lui Shakespeare, Diomede se luptă de mai multe ori cu Troilus pentru Cresida.

Diomede este și eroul principal al romanului Le paludi di Hesperia (tradus în limba română cu titlul „Talismanul Troiei”) de Valerio Massimo Manfredi (1994).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Victor Kernbach, Dicționar de mitologie generală, Editura Științifică și Enciclopedică, 1989
  • Anca Balaci, Mic dicționar de mitologie greacă si romană, Editura Mondero, București, 1992, ISBN 973-9004-09-2
  • George Lăzărescu, Dicționar de mitologie, Casa Editorială Odeon, București, 1992, ISBN 973-9008-28-3
  • N. A. Kun, Legendele și miturile Greciei Antice, Editura Lider, București, 2003, ISBN 973-629-035-2

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Diomede