Sari la conținut

Afrodita

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Afrodita
Zeița frumuseții
Statuie de marmură a zeiței dragostei, Afrodita/Venus, din Baiae, sudul Italiei, Secolul al II-lea D.Hr. Zeița este reprezentată pe jumătate goală, ca o nimfă la baie, cu himationul său înfășurat în jurul șoldurilor și cu mâna dreaptă în fața pieptului. Gâtul, capul și mâna dreaptă au fost restaurate de celebrul sculptor neoclasic Antonio Canova. (Atena, Grecia)
Civilizațiareligia în Grecia Antică[*]
mitologia greacă  Modificați la Wikidata
Simbolurisceptrul, porumbelul
Căsătorit cuHefaistos
UrmașiEros, Harmonia, Anteros, Aeneas, Eryx, Hermafrodit etc.
TatăUranus, sau, conform legendei, născută din spuma mării.
BunicCronos  Modificați la Wikidata
Uranus[1]  Modificați la Wikidata
BunicăRhea[2][3]  Modificați la Wikidata
Geea[1]  Modificați la Wikidata

Afrodita (în greacă veche Ἀφροδίτη) este în mitologia greacă zeița frumuseții și a iubirii. În mitologia romană îi corespunde zeița Venus.

Simbolurile majore ale Afroditei includ mirtul, trandafirul, porumbelul, vrabia și lebăda. Cultul Afroditei provine din religia canaanită antică , dedicat zeiței feniciene Astarte, înrudită cu zeița asiro-babiloniană Ishtar, al cărui cult s-a bazat pe cultul sumerian dedicat zeiței Inanna. Principalele centre de cult ale Afroditei erau Cythera, Cipru, Corint și Atena. Festivalul ei principal a fost Afrodisia, care era sărbătorit anual în mijlocul verii. În Laconia, Afrodita a fost venerată ca o zeiță războinică. Ea a fost, de asemenea, zeița protectoare a prostituției în Grecia antică, o asociație care i-a determinat pe erudiții timpurii să propună conceptul de „prostituție sacră” în cultura greco-romană.

În Teogonia lui Hesiod, Afrodita se naște în largul coastei Cythera din spuma mării produsă de testiculele lui Uranus, pe care fiul său Cronos le-a tăiat și aruncat în mare. Cu toate acestea, în Iliada lui Homer, ea este fiica lui Zeus și a lui Dione. Platon, în simpozionul său, afirmă că aceste două origini aparțin de fapt unor entități separate: Afrodita Urania și Afrodita Pandemos . Afrodita avea multe alte epitete, fiecare subliniind un aspect diferit al aceleiași zeițe, folosit de un cult local diferit. Astfel, era cunoscută și sub numele de „Cytherea” („Doamna Cythera”) și „Cypris” („Doamna Ciprului”), deoarece ambele locații pretindeau a fi locul ei naștere.

În mitologia greacă , Afrodita era căsătorită cu Hefaistos, zeul focului, al fierarilor și al prelucrării metalelor. Afrodita îi era deseori necredincioasǎ și avea mulți iubiți; în Odiseea, ea este prinsă în actul adulterului cu Ares, zeul războiului. În Primul imn homeric către Afrodita, ea îl seduce pe păstorul muritor Anchise. Afrodita a fost, de asemenea, mama surogat și iubita păstorului muritor Adonis, care a fost ucis de un mistreț. Alături de Atena și Hera, Afrodita a fost una dintre cele trei zeițe a căror rivalitate a dus la începutul Războiului troian și ea joacă un rol major pe tot parcursul Iliadei. Afrodita a fost prezentată în Arta occidentală ca simbol al frumuseții feminine și a apărut în numeroase lucrări din literatura occidentală. Ea este o zeitate majoră în Religiile neopăgâne, inclusiv în Biserica Afroditei, Wicca și Elenismos.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Vas de ceramică din secolul al IV-lea î.Hr. cu Afrodita încapsulată într-o scoică.
(Fanagoria, Peninsula Taman)

Hesiod derivă Afrodita de la ἀφρός (afrós, „spumă de mare”), interpretând numele ca fiind „înălțat din spumă”[4], dar cercetătorii moderni consideră acest lucru ca o etimologie populară falsă. Cercetătorii moderni ai mitologiei clasice au încercat să susțină că numele Afroditei era de origine greacă sau indo-europeană, dar aceste eforturi au fost acum în cea mai mare parte abandonate. Numele Afroditei este în general acceptat a fi de origine non-greacă, probabil semită, dar derivarea exactă a acesteia nu poate fi determinată.[5]

Savanții de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, acceptând etimologia „spumei” lui Hesiod ca fiind autentică, au analizat a doua parte a numelui Afroditei, traducând-o ca „ - odítē „ rătăcitoarea ”[6] sau * - dítē „strălucitoare”.[7][8]

Mai recent, Michael Janda, acceptând etimologia lui Hesiod, a susținut autenticitatea numelui Afroditei după povestea nașterii din spumă.[9][10] În mod similar, Krzysztof Tomasz Witczak propune un compus indo-european pentru "Afrodi" : * abʰor- "foarte" și * dʰei- "strălucească", referindu-se și la Eos,[11] iar Daniel Kölligan i-a interpretat numele ca „strălucind din ceață / spumă”.[12] Alți cercetători au susținut că aceste ipoteze sunt improbabile, deoarece atributele Afroditei sunt complet diferite de cele ale lui Eos.[13][14]

De asemenea, au fost sugerate o serie de etimologii improbabile non-grecești. O etimologie semitică o compară pe Afrodita cu „barīrītu” din mitologia asiriană, numele unui demon feminin care apare în textele babiloniene mijlocii și târzii.[15]

Caracterizare[modificare | modificare sursă]

Afrodita Urania, îmbrăcată și cu piciorul odihnit pe o țestoasă
(Muzeul Luvru)

Epitete[modificare | modificare sursă]

 • Cypria, Cypris, Cyprigeneia, pentru că Afrodita s-a ridicat din spuma mării la malul insulei Cipru;
 • Pandemos - „cea a tuturor”;
 • Philommeidḗs (φιλομμειδής) - „iubitoarea râsului”;

Atribute[modificare | modificare sursă]

Dintre zburătoare, cel mai proeminent simbol al Afroditei este porumbelul, pasăre conectată și cu simbolistica zeiței mesopotamiene Iștar/Inanna. Pe vasele din Grecia Antică, Afrodita este des reprezentată înconjurată de porumbei, iar sculpturi din marmură cu aceștia au fost descoperite și în Templul Afroditei din Dafni. Un alt simbol important al zeiței sunt vrăbiile, carul fiicei lui Uranus fiind tras de un stol de ciripitoare în poemul lui Sappho, „Oda către Afrodita”.

Printre vietățile caracteristice se mai numără rața, gâsca, lebăda, melcii de mare cu cochilie și scoicile. Dintre flori, cele mai sacre Afroditei erau mirtul și trandafirul. Obiectul vestimentar simbol al zeiței este vălul, purtat peste cap (vezi Cei Doisprezece Olimpieni).

Legenda[modificare | modificare sursă]

Potrivit legendei, s-a născut în Cipru. „Stâncile Afroditei” se găsesc pe țărmul sudic al insulei, pe locul unde - potrivit mitologiei grecești - a căzut în apa mării înspumate organul genital al zeului Uranus, amputat de fiul său, Cronos. Aici s-ar fi născut, din valurile mării învolburate, zeița dragostei Afrodita / Venus. Legenda constituie tema mai multor tablouri pictate de artiști renumiți.

Deși zeiță a frumuseții, Afrodita este căsătorită cu zeul șchiop, hidosul Hefaistos, care era și fierarul zeilor. În privința nașterii ei există două variante: prima ar fi că este fiica lui Zeus și a Dionei, cealaltă spune că s-a născut din spuma mării. Cu toate că este căsătorită cu Hefaistos, a fost iubită de zeii Ares, zeul războiului, Dionysos, Hermes și Poseidon, precum și de muritorii Anchises și Adonis.

A avut mai mulți copii: cu zeul Hermes pe Eros, cu Ares pe Anteros și pe Harmonia, cu muritorul Anchises pe Aeneas (personajul principal din epopeea virgiliană Eneida) etc.

În legătură cu farmecul și puterea Afroditei circulau numeroase legende: un episod cunoscut este infidelitatea ei față de Hefaistos care, descoperind prin surprindere legătura ei cu Ares, a chemat toți zeii Olimpului drept martori.

Un alt episod celebru este judecata lui Paris: Zeus a poruncit ca mărul de aur aruncat de Eris, zeița vrajbei, și revendicat în egală măsură de Hera, Atena și Afrodita, să fie acordat de un muritor, Paris, celei pe care o va socoti el mai frumoasă. Cele trei zeițe s-au înfățișat înaintea lui Paris pe muntele Ida și au început să-și laude farmecele, promițându-i fiecare câte un dar. Cucerit de frumusețea Afroditei și de darul făgăduit de ea - acela de a o lua de soție pe cea mai frumoasă muritoare, pe Elena, fiica regelui Spartei și soția lui Menelau - Paris i-a dat ei mărul.

Alegerea Afroditei și răpirea Elenei au constituit originea războiului troian. În cursul acestui război, în care rivalele ei, Hera și Atena, au sprijinit tabăra adversă, Afrodita i-a ajutat în mod constant pe troieni, în special pe Paris și pe Aeneas. Ea a fost rănită în luptă de către grecul Diomede. Dacă nu a putut împiedica moartea lui Paris și distrugerea Troiei, în schimb, salvarea lui Aeneas se datorează Afroditei, care l-a ajutat să ajungă pe țărmurile Italiei. Tot datorită acestui fapt, zeița era socotită, sub numele de Venus, drept divinitate protectoare a Romei.

Consorți și copii[modificare | modificare sursă]

Afrodita și Adonis pictați pe un vas de ceramică de tip Lekythos, care datează din anul 410 î.Hr., Muzeul Luvru.
Sculptură cu Afrodita și fiul său, Eros, acompaniați de Pan.
Muzeul Național de Arheologie din Atena
Familia Afroditei
Consort Copil Consort Copil
Anchises Aeneas Hefaistos[16][17][18]
Lyrus/Lyrnus[19] Hermes Hermaphroditus[20]
Ares[16][18] Phobos[18] Priapus[21]
Deimos[18] Poseidon Rhodos[22]
Harmonia[23][18] Adonis[24][25] Beroe
Erotes[18]
 1. Eros[a][26]
 2. Anteros[b]
 3. Himeros[26]
 4. Pothos
Golgos[27]
Priapus[21]
Butes[28][29] Eryx[30]
Meligounis
Dionis Hymenaios
Iacchus Phaethon[31][32] Astynous[33]
Priapus[21] Peitho
Grațiile
 1. Aglaea
 2. Euphrosyne
 3. Thalia

Cultul Afroditei[modificare | modificare sursă]

Stâncile Afroditei (Cipru)

Principalul festival al Afroditei, Afrodisia, era sărbătorit în toată Grecia, dar mai ales în Atena și Corint. În Atena, Afrodisia era sărbătorită în a patra zi a lunii Hekatombaion, în onoarea rolului Afroditei în unificarea Atticii.[34][35] În timpul acestui festival, preoții Afroditei purificau templul Afroditei Pandemos de pe versantul sud-vestic al Acropolei cu sângele unui porumbel sacrificat.[36] Apoi, altarele erau unse, iar statuile de cult ale Afroditei Pandemos și Peitho erau escortate într-o procesiune maiestuoasă până la un loc unde erau îmbăiate ritualic. Afrodita era onorată și în Atena în cadrul festivalului Arrhephoria. A patra zi a fiecărei luni era sacră Afroditei.[37]

Afrodita avea sanctuare celebre la Paphos, Cnidos, Delos, Sicyon, etc.. Cultul ei era celebrat în întreaga lume helenică, cu precădere în insulele Cipru și Cythera. În general, cultele zeilor mitologiei grecești sunt vechi și adevărata lor întindere și popularitate este greu de determinat la acest moment. Ce rămâne se bazează pe mărturiile celor care trăiră atunci, printre care geografi și călători precum Strabon și Pausanias, și descoperiri arheologice.

În cultură[modificare | modificare sursă]

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

Creștinii timpurii au adaptat frecvent iconografia păgână pentru a se potrivi scopurilor creștine.[38][39][40] În Evul Mediu timpuriu, creștinii au adaptat elemente din iconografia Afroditei/Venus și le-au aplicat Evei și prostituatelor,[39] dar și sfintelor, și chiar Fecioarei Maria.

Creștinii din Orient au reinterpretat povestea nașterii Afroditei ca metaforă pentru botez.[41] Pe parcursul Evului Mediu, satele și comunitățile din Europa au păstrat legende și tradiții populare despre Afrodita/Venus, iar călătorii au raportat o mare varietate de povești.[42] Numeroase mozaicuri romane cu Venus au supraviețuit în Marea Britanie, păstrând memoria trecutului păgân.

În Africa de Nord, la sfârșitul secolului al V-lea d.Hr., Fulgentius de Ruspe a întâlnit mozaicuri cu Afrodita și a reinterpretat-o ca simbol al păcatului poftei sexuale, argumentând că era prezentată goală pentru că „păcatul poftei nu este niciodată acoperit” și că era adesea prezentată „înotând” pentru că „toată pofta suferă scufundarea aventurilor sale”.[43]

Literatură[modificare | modificare sursă]

Afrodita apare în colecția de povestiri a lui Richard Garnett, The Twilight of the Gods and Other Tales (1888), în care templele zeilor au fost distruse de creștini.[44] Poveștile care gravitează în jurul sculpturilor Afroditei erau frecvente la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Exemple de astfel de opere literare includ romanul The Tinted Venus: A Farcical Romance (1885) de Thomas Anstey Guthrie și nuvela The Venus of Ille (1887) de Prosper Mérimée, ambele despre statui ale Afroditei care prind viață. Un alt exemplu demn de menționat este Aphrodite in Aulis a scriitorului anglo-irlandez George Moore, care se învârte în jurul unei familii din Grecia Antică care se mută în Aulis. Scriitorul francez Pierre Louÿs și-a intitulat romanul său istoric erotic Aphrodite: mœurs antiques (1896) după numele zeiței grecești.[45] Romanul s-a bucurat de un succes comercial pe scară largă, dar a scandalizat publicul francez datorită senzualității sale și a portretizării decadente a societății grecești.[45]

La începutul secolului al XX-lea, poveștile despre Afrodita au fost folosite de poete feministe, precum Amy Lowell și Alicia Ostriker. Multe dintre aceste poezii se refereau la nașterea legendară a Afroditei din spuma mării. Alte scriitoare feministe, printre care Claude Cahun, Thit Jensen și Anaïs Nin au folosit, de asemenea, mitul Afroditei în scrierile lor.[46] Încă de la publicarea cărții Afrodita a lui Isabel Allende, în 1998, numele zeiței a fost folosit ca titlu pentru zeci de cărți care tratează toate subiectele legate, chiar și superficial, de domeniul ei. Frecvent, aceste cărți nici măcar nu o menționează pe Afrodita, sau o menționează doar pe scurt, dar folosesc numele ei ca o tactică de vânzare.[47]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b 1.1.3, Biblioteca[*] 
 2. ^ RSKD / Ζεύς[*][[RSKD / Ζεύς (dictionary entry)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 3. ^ RSKD / Rhea[*][[RSKD / Rhea (dictionary entry)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 4. ^ Hesiod, Theogony, 190-197.
 5. ^ West 2000, pp. 134–138.
 6. ^ Paul Kretschmer,„ Zum pamphylischen Dialekt ", Zeitschrift für vergleichende Sprachforschung auf dem Gebiet der Indogermanischen Sprachen 33 (1895): 267.
 7. ^ Ernst Maaß, "Aphrodite und die hl. Pelagia", Neue Jahrbücher für das klassische Altertum 27 (1911): 457–68.
 8. ^ Vittore Pisani, "Akmon e Dieus", Archivio glottologico italiano 24 (1930): 65–73.
 9. ^ Janda 2005, pp. 349–60.
 10. ^ Janda 2010, p. 65.
 11. ^ Witczak 1993, pp. 115– 23.
 12. ^ Kölligan, Daniel (). [https: //www.academia.edu/8880560 „Aphrodite of the Dawn: Indo- European Heritage in Greek Divine Epithets and Theonyms”] Verificați valoarea |url= (ajutor). Letras Clássicas. 11 (11): 105–34. doi:10.11606 / issn.2358- 3150.v0i11p105-134Accesibil gratuit Verificați valoarea |doi= (ajutor). 
 13. ^ Penglase 1994, p. 164.
 14. ^ Boedeker 1974, pp. 15–16.
 15. ^ „Chicago Assyrian Dictionary”, vol. 2, p. 111.
 16. ^ a b Cyrino 2010, p. 72.
 17. ^ Stuttard 2016, p. 86.
 18. ^ a b c d e f Kerényi 1951, p. 71.
 19. ^ Smith, William (). Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Walton and Maberly. p. 168. 
 20. ^ Diodorus Siculus, Library of History 4. 6. 5 "... Hermaphroditus, as he has been called, who was born of Hermes and Aphrodite and received a name which is a combination of those of both his parents."
 21. ^ a b c Kerényi 1951, p. 176.
 22. ^ Pindar, Olympian 7.14 makes her the daughter of Aphrodite, but does not mention any father. Herodorus, fr. 62 Fowler (Fowler 2001, p. 253), apud schol. Pindar Olympian 7.24–5; Fowler 2013, p. 591 make her the daughter of Aphrodite and Poseidon.
 23. ^ Cyrino 2010, p. 73.
 24. ^ Kerényi 1951, p. 76.
 25. ^ Cyrino 2010, p. 96.
 26. ^ a b Cyrino 2010, pp. 44–45.
 27. ^ Graves, Robert (). The Greek MythsNecesită înregistrare gratuită. London: Penguin Books. pp. 70. ISBN 9780140171990. 
 28. ^ Bibliotheca 1. 9. 25
 29. ^ Servius on Aeneid, 1. 574, 5. 24
 30. ^ Diodorus Siculus, Library of History, 4. 23. 2
 31. ^ Hesiod, Theogony, 986–90
 32. ^ Pausanias, Description of Greece, 1. 3. 1 (using the name "Hemera" for Eos)
 33. ^ Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca, Book 3. 14. 3
 34. ^ Rosenzweig 2004, pp. 15–16.
 35. ^ Simon 1983, pp. 49–50.
 36. ^ Simon 1983, p. 48.
 37. ^ Simon 1983, p. 49.
 38. ^ Taylor 1993, pp. 96–97.
 39. ^ a b Tinkle 1996, p. 80.
 40. ^ Link 1995, pp. 43–45.
 41. ^ Taylor 1993, p. 97.
 42. ^ Tinkle 1996, pp. 80–81.
 43. ^ Tinkle 1996, p. 81.
 44. ^ Clark 2015, p. 355.
 45. ^ a b Brooks & Alden 1980, pp. 836–44.
 46. ^ Clark 2015, pp. 372–74.
 47. ^ Cyrino 2010, p. 135.
 1. ^ Eros was originally a primordial being; only later became Aphrodite's son.
 2. ^ Anteros was originally born from the sea alongside Aphrodite; only later became her son.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Victor Kernbach, Dicționar de mitologie generală, București, Albatros, 1995
 • Anca Balaci, Mic dicționar de mitologie greacă și romană, Editura Mondero, București, 1992, ISBN 973-9004-09-2
 • George Lăzărescu, Dicționar de mitologie, Casa Editorială Odeon, București, 1992, ISBN 973-9008-28-3
 • N.A. Kun, Legendele și miturile Greciei Antice, Editura Lider, București, 2003, ISBN 973-629-035-2

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Afrodita la Wikimedia Commons

Afrodita în artă

Genealogia zeilor în mitologia greacă
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Uranus
 
Geea
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
v
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OceanusHyperionCoeusCriusIapetusMnemosyne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cronos
 
RheaTethysTheiaPhoebeThemis
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zeus
 
HeraHestiaDemetraHadesPoseidon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
AresHefaistosHebeEileithyiaEnioEris
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Metis
 
 
 
Maia
 
 
 
 
Leto
 
 
 
 
Semele
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Afrodita
 
Atena
 
 
Hermes
 
Apollo
 
Artemis
 
Dionis