Alfonso al XIII-lea al Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alfonso al XIII-lea al Spaniei
Rey Alfonso XIII de España, by Kaulak.jpg
Date personale
Nume la naștereAlfonso León Fernando María Jaime Isidro Pascual Antonio de Borbón y Austria-Lorena și Alfonso XIII León Fernando María Santiago Isidro Pascual Antón de Borbón y Habsbourg Lorraine Modificați la Wikidata
Născut17 mai 1886
Madrid, Spania
Decedat28 februarie 1941(1941-02-28)
(&&&&&&&&&&&&&&54.&&&&&054 ani, &&&&&&&&&&&&&287.&&&&&0287 zile)
Roma, Regatul Italiei
ÎnmormântatEl Escorial
Cauza decesuluicauze naturale[1] (Angină pectorală[1]) Modificați la Wikidata
PărințiAlfonso al XII-lea al Spaniei
Maria Cristina de Austria
Frați și suroriMercedes, Prințesă de Asturia[2]
Infanta Maria Teresa a Spaniei[2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuVictoria Eugenia de Battenberg
CopiiInfantele Alfonso, Prinț de Asturia
Infantele Jaime, Duce de Segovia
Infanta Beatrice, Prințesă de Civitella-Cesi
Infata Maria Cristina, Contesă de Marone
Infantele Juan, Conte de Barcelona
Infantele Gonzalo de Borbón și Battenberg
CetățenieFlag of Spain (1938–1945).svg Spania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri King of Spain[*][[King of Spain (since 1714 noble title of the head of state of the Kingdom of Spain)|​]]
Rey de Aragón[*][[Rey de Aragón (title of nobility held by the head of state of Aragon, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Castilla[*][[Rey de Castilla (noble title of the reigning monarch of the kingdom of Castile and transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Navarra[*][[Rey de Navarra (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Navarre, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Rey de Galicia[*][[Rey de Galicia (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Galicia, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
rege al Granadei[*]
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Rege al Spaniei
Domnie17 mai 1886 - 14 aprilie 1931
(&&&&&&&&&&&&&&44.&&&&&044 ani, &&&&&&&&&&&&&332.&&&&&0332 zile)
PredecesorAlfonso XII
SuccesorNiceto Alcalá-Zamora (ca președinte al Spaniei)
Juan Carlos I (ca rege al Spaniei)
Semnătură
FirmaAlfonsoXIII (v).svg
Prezență online

Alfonso al XIII-lea al Spaniei (Alfonso León Fernando Maria Jaime Isidro Pascual Antonio de Borbon y Hapsburg) (n. 17 mai 1886 – d. 28 februarie 1941), a fost fiul postum al regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei, și declarat rege al Spaniei la naștere. A domnit între 1886 și 1931. Mama sa, Maria Cristina de Austria, a fost numită regentă cât timp Alfonso a fost minor. În 1902, împlinind 16 ani, regele Alfonso a preluat controlul în stat.

Domnie[modificare | modificare sursă]

În timpul domniei sale Spania și-a pierdut ultimele colonii din America (Cuba și Puerto Rico) și Filipine, și a pierdut mai multe războaie în nordul Africii; a fost martorul începutului Generației lui 1927, și a acceptat dictatura lui Miguel Primo de Rivera, ceea ce avea să-l coste până la urmă tronul.

În timpul primului război mondial, deși (sau tocmai pentru că) regele avea legături familiale cu ambele tabere, și opinia publică spaniolă era împărțită, Spania a rămas neutră. Regele a organizat un birou pentru captivi în Palacio de Oriente, care a determinat rețeaua diplomatică și militară a Spaniei din afara granițelor să intermedieze pentru mii de prizonieri de război, primind și trimițând scrisori în toată Europa.

A promovat turismul în Spania. Problemele de cazare a invitaților pentru nunta sa au grăbit construcția hotelului de lux Hotel Palace în Madrid. A sprijinit de asemenea crearea unei rețele de apartamente administrate de stat în clădiri istorice ale Spaniei. Dragostea lui pentru fotbal l-a determinat să patroneze diferite cluburi de fotbal „regale” precum Real Sociedad, Real Madrid, Real Betis sau Real Unión.

Alfonso al XIII-lea, sculptură de José Navas-Parejo

În jurul anului 1926, regele a comandat trei filme unice, cu titluri care s-ar putea traduce : „Ministrul”, „Confesorul”, „Doctorul femeilor”. Aceste filme pot fi văzute în cadrul Muzeului de Erotism din Barcelona.

Când s-a proclamat A doua republică spaniolă pe 14 aprilie 1931, a părăsit Spania, dar fără să abdice. S-a stabilit până la urmă la Roma, unde a trăit la Grand Hotel.

Odată ce a izbucnit războiul civil spaniol, Alfonso a declarat ferm că favoriza revolta militară împotriva guvernului Frontului Popular, dar generalul Francisco Franco a declarat în septembrie 1936 că naționaliștii nu îl vor accepta niciodată pe Alfonso ca rege (erau mulți susținători ai rivalului regelui, pretendentul carlist, în armata lui Franco). Inițial Alfonso a mers în exil în Franța. Cu toate acestea, l-a trimis pe fiul său Juan, conte de Barcelona, în Spania în 1936, pentru a participa la revoltă. Însă, lângă frontiera franceză, generalul Emilio Mola a ordonat arestarea și expulzarea acestuia din țară.

Pe 15 ianuarie 1941, Alfonso al XIII-lea a renunțat la drepturile sale asupra coroanei spaniole, în favoarea celui de-al patrulea fiu al său, al doilea dintre supraviețuitori: infantul Juan, conte de Barcelona, tatăl viitorului rege Juan Carlos I al Spaniei.

Alfonso a murit la Roma, în 1941. Guvernul spaniol a ordonat trei zile de doliu național.[3] Înmormântarea sa a avut loc la Roma, la Biserica Santa Maria di Monserrato, biserica națională a Spaniei la Roma, chiar sub mormintele papei Calixt al III-lea și papei Alexandru al VI-lea.[4] În ianuarie 1980, rămășitele sale pământești sale au fost transferate la El Escorial, în Spania.[5]

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Pe 31 mai 1906 Alfonso s-a căsătorit cu prințesa de origine scoțiană Victoria Eugenia de Battenberg (1887-1969), o nepoată a regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit, și strănepoată a reginei Victoria. „Alteță Serenă” la naștere, „Ena”, cum era cunoscută, a fost ridicată la rangul de „Alteță Regală” cu o lună înainte de nuntă, pentru ca uniunea să nu fie văzută ca inegală. Pe când Alfonso și Ena se întorceau de la nunta lor, au scăpat de puțin de o încercare de asasinat a anarhistului Mateu Morral; explozia bombei a omorât sau rănit mulți privitori și membri ai procesiunii regale.

Familia regală a avut șapte copii:

Regele a avut și șase copii nelegitimi :

Cu aristocrata franceză Mélanie de Gaufridy de Dortan (1876–1937):

Cu actrița spaniolă María del Carmen Ruíz y Moragas (1898–1936):

  • Ana María Teresa Ruíz Moragas (n. 1926, d. 1965). S-a căsătorit și a avut moștenitori.
  • Leandro Alfonso Ruíz Moragas (n. 1929), recunoscut oficial de justiția spaniolă pe 21 mai 2003, ca Leandro Alfonso de Borbón Ruíz. S-a căsătorit de două ori și are moștenitori.

Cu Pauline of Saint Glen:

  • Charles Maxime Victor de Saint Glen (3 iulie 1914 – 20 mai 1934)

Cu Béatrice Noon:

  • Juana Alfonsa Milán y Quiñones de León (19 aprilie 1916 – 16 mai 2005)

Cu Marie Sousa:

  • Alonso de Borbon Sousa (28 decembrie 1930 – 30 aprilie 1934)

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://www.abc.es/espana/casa-real/abci-no-quiero-derrame-gota-sangre-201602281105_noticia.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Portal de Archivos Españoles, accesat în  
  3. ^ "Mourning in Spain", The Times (3 martie 1941): 3.
  4. ^ "Italians to Mourn Death of Alfonso", The New York Times (2 martie 1941): 36.
  5. ^ "21 Guns for Dead King's Homecoming", The Times (21 ianuarie 1980): 4.


Predecesor:
Alfonso XII
Rege al Spaniei
17 mai 188614 aprilie 1931
Succesor:
A doua republică spaniolă