FC Brașov Steagul Renaște

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la clubul de fotbal care este proprietarul legal mărcii FC Brașov. Pentru clubul original de fotbal, vedeți FC Brașov. Pentru clubul deținut de fani, vedeți SR Brașov.
FC Brașov
Informații generale
Nume completAsociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște[1]
Poreclă
  • Stegarii
  • Galben-negrii
  • Copiii Orașului
  • Echipa de sub Tâmpa
Data fondării2010; acum 14 ani (2010) (ca CSM Corona Brașov)
Culori 
StadionSilviu Ploeșteanu, Brașov
(8.800 de locuri)
CampionatLiga a III-a  Modificați la Wikidata
FinanțatorPrimăria Brașov
PreședinteIoan Mărginean
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
canal YouTube
Echipament
Acasă
Deplasare
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga a III-a 2023-2024

Fotbal Club Brașov, cunoscut sub numele de FC Brașov sau pur și simplu Brașov, este un club de fotbal din Brașov, România, ce evoluează în prezent în Liga a III-a.

Echipa a fost formată în vara anului 2021, în urma fuziunii dintre Corona Brașov și Direcția de Termoficare Brașov.[2] Federația Română de Fotbal a anunțat înainte de startul Ligii a II-a 2021-2022 că aprobă folosirea mărcii FC Brașov de către FC Brașov Steagul Renaște.[3]

Echipa își dispută meciurile de acasă pe Stadionul Silviu Ploeșteanu, care are o capacitate de 8.800 locuri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fondarea și primii ani (2021-prezent)[modificare | modificare sursă]

Originalul FC Brașov a fost înființat în 1936 sub numele de Uzinele Astra Brașov și a debutat în sistemul de ligi românești în sezonul 1939–1940, când a concurat în Campionatul Divizional Brașov. Clubul a obținut promovarea în Divizia B sezonul viitor câștigând finala Campionatului Divizional, dar competiția a fost amânată din cauza celui de-al doilea război mondial. FC Brașov a dat faliment în 2017, după ani de datorii și o perioadă petrecută în insolvență.[4]

În iunie 2021, Corona Brașov, club deținut de Primăria Brașov și nou-promovată în Liga a II-a, a fuzionat cu ACS Scotch Club, entitate care a preluat marca „FC Brașov” cu ajutorul municipalității. Corona și-a cedat locul noii entități numite FC Brașov-Steagul Renaște și apoi a dispărut de pe harta fotbalului românesc.[5][6]

Mișcarea a fost puternic contestată de suporterii FC Brașov, cunoscuți sub numele de Stegarii, suporteri care în 2017, imediat după falimentul FC Brașov au făcut un club numit SR Brașov, club care luptă și pentru promovarea în Liga a II-a și care a fost considerat de comunitate succesorul vechiului FC Brașov. Liga Suporterilor a organizat și proteste în fața Primăriei Brașovului și a decis să nu sprijine noul FC Brașov, în ciuda mărcii originale pe care o poartă.[7] Au decis să-și continue proiectul, SR Brașov, nume în care, ironic, SR înseamnă și Steagu Renaște, un alt motiv de ceartă între susținători și municipalitate, din cauza drepturilor asupra numelui. Federația Română de Fotbal a anunțat înainte de începerea Liga a II-a 2021-2022 , că primăria Brașov, proprietarul logo-ul, istoria și toate înregistrările de fotbal FC Brașov , aprobă utilizarea acestora de către FC Brașov (2021). Deci din punct de vedere juridic, de acum înainte, această echipă va fi considerată succesorul oficial și legal al vechii echipe FC Brașov .

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul Silviu Ploeșteanu.

FC Brașov își dispută meciurile de acasă pe Stadionul Silviu Ploeșteanu din Brașov, cu o capacitate de 8.800 de locuri.

Suporteri[modificare | modificare sursă]

Liga Suporterilor Steagari (suporterii FC Brașov) au decis să nu sprijine noua echipă, o echipă care a fost considerată de ei ca fiind doar o „manevră politică”. În loc de FC Brașov, ei vor continua să sprijine SR Brașov, un club fondat de ei în 2017, după desființarea FC Brașov.

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La .
Nr. Poziție Jucător
România M Radu Leonte⁠(d)
România M Tudor Oltean⁠(d)
Belgia A Yannis Mbombo⁠(d)
România P Daniel Mutu
Republica Moldova M Gheorghe Anton
Germania F Igor Jovanović
Croația F Ivan Fuštar⁠(d)
Regatul Țărilor de Jos A Zakaria El Azzouzi⁠(d)
România M Marius Burlacu⁠(d)
România F Florin Dumbravă⁠(d)
Nr. Poziție Jucător
Croația M Tomislav Šorša⁠(d)
Slovenia F Adis Hodžić⁠(d)
România F Robert Gherghe⁠(d)
România M Rareș Lazăr⁠(d)
România P Cezar Lungu
România F Vlad Motroc⁠(d)
România M Vasile Constantin
România M Răzvan Andronic⁠(d)
Portugalia M Diogo Izata⁠(d)


Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „FRF a anunțat echipele care au primit licența pentru Liga 2: încă un club de tradiție a dispărut + ce se întâmplă cu Dinamo”. gsp.ro. . 
  2. ^ „Noul FC Brașov va avea la temelie ACS Scotch Club, o asociația la care membru este și primarul Allen Coliban, și Corona, clubul detestat de suporterii stegari. Propunerea a fost votată de Consiliul Local Brașov”. liga2.prosport.ro. . 
  3. ^ „Hotărârea Comitetului de Urgență din 27 iulie”. FRF. . 
  4. ^ „FC Brașov nu se înscrie în campionat”. monitorulexpres.ro. . Accesat în . 
  5. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite scotch club
  6. ^ „Deciziile Comitetului Executiv din 19 iulie 2021”. frf.ro. . Accesat în . 
  7. ^ „Un nou protest în fața primăriei Brașov, de această dată al suporterilor stegari! Noul "FC Brașov", susținut de edilul Allen Coliban, nu va avea susținerea fanilor: "Va fi blamat în toată țara". liga2.prosport.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]