Indicele cântecelor de Phoenix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Phoenix - Index de piese)
Jump to navigation Jump to search

Potrivit declarațiilor liderului Nicolae Covaci, formația Phoenix a compus de-a lungul carierei circa 300 de piese. Acest articol le conține pe cele care au fost editate pe albume oficiale.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

A[modificare | modificare sursă]

Afganistan[modificare | modificare sursă]

Compusă de Nicolae Covaci în anii '80, apărută în Germania în 1988, pe discul single „Tuareg/Mr. G's Promises”, sub numele de „Tuareg”, și în același an pe discul maxi-single „Tuareg”, alături de o versiune „Tuareg-extended version”. Înregistrările s-au făcut în Germania, în componența N. Covaci – chitară solo, Josef Kappl – chitară bas, keyboards, programming & samples. A fost reînregistrată, sub numele original, în 2000, pe albumul „În umbra marelui U.R.S.S.” (greșit tipărit „În umbra marelui urs”; reeditat cu numele corect în 2003), în componența N. Covaci – chitară solo, voce, Volker Vaessen (sau V. Hildermann ?) – chitară bas, C. Brylankowski – claviaturi, și probabil Erlend Krauser, S. Dankelmann sau F. Tienemann la chitară electrică.

Andrii Popa[modificare | modificare sursă]

Compusă prin 1973 de Mircea Baniciu, pe versurile lui Vasile Alecsandri. A apărut în 1974 pe albumul „Mugur de fluier” (reeditat în 1999 pe CD). Înregistrare formula N. Covaci – double-six, voce, M. Baniciu – solist vocal, chitară acustică, J. Kappl – chitara bas, voce, Costin Petrescu – baterie, Valeriu Sepi – percuție. A beneficiat și de un videoclip, filmat în anii '70 de TVR, în studiourile „Buftea”, unde mai apare în plus și Günther Reininger și sunetistul Corneliu (Schwartz) Calboreanu. A mai fost înregistrată și în 1990, vara, în formula N. Covaci – double-six, voce, M. Baniciu – solist vocal, chitară acustică, J. Kappl – chitară bas, Ovidiu Lipan – baterie, în această versiune apărând pe discul „Aniversare 35”, în 1997. De asemenea, există și o variantă „hard” a piesei, care poate fi ascultată și vizionată pe videodiscul „Phoenix Tour 2006 - Baba Novak” și pe DVD-ul „Live at Sala Palatului”.

Anotimpul 5[modificare | modificare sursă]

Compusă în jurul anului 1990 de Nicolae Covaci. A apărut în 1992 pe albumul „SymPhoenix/Timișoara”, fiind înregistrată în formula N. Covaci – double-six, V. Vaessen – chitară bas și O. Lipan – percuție, împreună cu Orchestra Filarmonicii Radio din București. Titlul dat piesei se datorează în parte faptului că piesa este scrisă în măsura mai puțin obișnuită de 5/4. (Un exemplu anterior de a se nota în titlu structura metrică – tot în cinci timpi – este binecunoscutul Take Five, piesă de jazz compusă de David Brubeck și interpretată cu cvartetul său.)

Anule, hanule[modificare | modificare sursă]

Compusa în 1974 de Nicolae Covaci, pe versurile poeților Șerban Foarță și Andrei Ujică și apărută pe albumul „Mugur de fluier” (1974, reeditat în 1999 pe CD). Înregistrările au avut loc în formula N. Covaci – solist vocal, double-six, M. Baniciu – solist vocal, ghitară acompaniament, J. Kappl – solist vocal, chitară bas, clopote, C. Petrescu – percuție, V. Sepi – percuție, G. Reininger – percutie, clopote. O nouă versiune a fost înregistrată în 1992 pentru albumul „SymPhoenix/Timișoara”, în formula N. Covaci – chitară solo, double-six, M. Baniciu – solist vocal, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, Ulli Brand – chitară acustică, corul „Song” și „Grupul de popi”, Orchestra Filarmonicii Radio din București.

A oilor[modificare | modificare sursă]

Prelucrare folclorică din 1971 a lui Nicolae Covaci; apărută în 1972 în debutul albumului „Cei ce ne-au dat nume” (reeditat în 1999 pe CD). A fost interpretată la chitară solo de N. Covaci. Aparută și pe discul-compilație „Evergreens”, din 1993. Varianta ce i-a inspirat, cântată din bucium, a fost introdusă la începutul spectacolelor Cantafabule (extended), din 1998.

Apocalipsă[modificare | modificare sursă]

Compusă de Nicolae Covaci și având versuri scrise de Dinu Olărașu, a apărut pe albumul „Baba Novak” (2005), inițial „City of Angels” din anii '80, când făcea parte din proiectul de operă-rock „Empire of Vampires”. Varianta în engleză a fost înregistrată în 1999, în formula Nicolae Covaci – chitară solo, Malcolm J. Lewis – solist vocal, iar în limba română în 2005, în formula N. Covaci - chitară solo, voce, J. Kappl - chitară bas, voce, M. Baniciu - chitară acompaniament, solist vocal, Ovidiu Lipan - percuție, C.Gram - chitară electrică , I.Contraș - percuție , voce.

Ar vrea un eschimos[modificare | modificare sursă]

Compusă prin 1968 de Nicolae Covaci și Florin (Moni) Bordeianu; text Victor Cârcu. Apărută pe discul „Floarea Stîncilor” din 1969. Înregistrarea a avut loc în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, Dorel Vintilă – baterie, Kamocsa Bela – chitară bas, G. Reininger – pian. Cu aceasta formulă există și un videoclip filmat de TVR în anii '60. Apărută și pe discurile „Remember” (1991) și „Vremuri, anii 60...” (1998).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

B[modificare | modificare sursă]

Baba Novak[modificare | modificare sursă]

Compusa de Nicolae Covaci în 1976 cu un text inițial în limba engleză de John Lodge. Textul din limba română îi aparține lui Călin Angelescu. Varianta engleză se află pe înregistrarea video (TVR) a concertului de la Sala Radio, din decembrie 1996, iar varianta română a fost înregistrată mai întâi în 1999 cu Tavi Colen și Alin Oprea, împreună cu cele trei piese de pe maxi-single-ul „Ora-Hora”, iar mai apoi în 2005, pe albumul „Baba Novak”,in componența : Nicu Covaci - chitară, voce, Josef Kappl - bas, voce, Ovidiu Lipan - baterie, Mircea Baniciu - solist vocal, Mani Neumann - vioară, Ionut Contraș - percuție si Cristi Gram - chitară, unde a apărut pentru prima dată oficial.

Balada[modificare | modificare sursă]

Compusă de Ciprian Porumbescu în 1880 („Baladă pentru vioară și orchestră”), în aranjamentul lui Nicolae Covaci. Inițial apăruse sub numele „Ballade for You”, în 1987, pe discul single „Ballade For You/The Lark”. Reînregistrată în 2000 pentru albumul „În umbra marelui URSS” (reeditat în 2003), în formula N. Covaci – chitară solo, C. Brylankowski – claviaturi și Mani Neumann – vioară.

Ballade For You[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apare pe discul „Ballade For You/The Lark” (1987) piesa „Balada”. Vezi Balada.

Balada „Negru Vodă”[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apare pe discurile „Remember” (1991) și „Evergreens” (1993) piesa „Negru Vodă”. Vezi Negru Vodă.

Balaurul[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apare pe discul „Aniversare 35” din 1997 piesa „Uciderea balaurului”, într-o nouă înregistrare, datând din 1990. Vezi Uciderea balaurului.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

C[modificare | modificare sursă]

Canarul[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1966-67 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu, pe textul lui Victor Șuvagău; apărută pe discul „Vremuri” din 1968, în formula N. Covaci – chitară, F. Bordeianu – solist vocal, Claudiu Rotaru – chitară, B. Kamocsa – chitară bas, Florin Dumitru – baterie. Videoclipul este filmat în 1968-69 de TVR. Aparută și pe discurile „Remember” (1991), „Evergreens” (1993) și „Vremuri, anii 60...” (1998). De asemenea, este tema centrală a coloanei sonore a filmului Canarul și viscolul (1969, regia Manole Marcus)

Cânticlu a cucuveauăliei[modificare | modificare sursă]

Compusă în iarna 1974-75 de Nicolae Covaci, pe versuri populare macedoromâne; aparută pe albumul „Cantafabule” din 1975 (greșit tipărit „Cantofabule”; reeditat cu numele corect în 1996); înregistrata în componența N. Covaci - solist vocal, chitară solo, double-six, J. Kappl – solist vocal, chitară bas, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – percuție, G. Reininger – clopote, pian, sintetizator.

Ceata[modificare | modificare sursă]

Compusă de Nicolae Covaci (muzică și text) în 1996; înregistrata în 1996 în componența N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce; Ovidiu Lipan – baterie; aparută oficial numai pe cea de-a doua ediție a albumului „În umbra marelui URSS” (2003), sub numele „Ceata I”. Există și o altă înregistrare (în formula N. Covaci – solist vocal, double-six; se mai aude și o a doua voce și percuția), care s-a folosit parțial la „Ceata II” de pe același album (ambele ediții, 2000 și 2003), având adăugate niște versuri mai noi ale lui Covaci (recitate peste melodie, care rămâne în fundal).

Ciocârlia[modificare | modificare sursă]

Melodie populară; aranjament N. Covaci; înegistrată prima oară de N. Covaci – chitară solo, sub numele „The Lark” și aparută în 1987 pe discul single „Ballade For You/The Lark”. Există și o altă înregistrare din același an, sub numele “Die Lerche”, apărută pe discul colectiv „NDR - HörFest 87” (Germania). Înregistrarea „The Lark” a apărut sub numele românesc pe discul single „Ciocîrlia/Perestroika” în 1990, și, într-o nouă înregistrare (din 1990, în formula N. Covaci – chitară solo, J. Kappl – chitară bas, M. Neumann – vioară, O. Lipan – baterie), pe discul „Aniversare 35” (1997).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

Culegatorul de melci[modificare | modificare sursă]

Un duo vocal la superlativ, alaturi de instrumentala.

D[modificare | modificare sursă]

Dansul codrilor[modificare | modificare sursă]

Compusă de Josef Kappl în 1973-74 pe versurile lui Victor Cârcu; înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, vioară, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție; apărută pe albumul „Mugur de fluier” din 1974, reeditat în 1999 pe CD. A fost, de asemenea, preluată pe discul „From the East” al formației Madhouse sub numele de „King Lear” (versuri Erlend Krauser).

De-a lungul...[modificare | modificare sursă]

Melodie populară, prelucrată instrumental de Nicolae Covaci; înregistrată în 1990 de N. Covaci – chitară solo, O. Lipan (ori C. Petrescu sau Herb Quick) – percuție; apărută pe discul „Aniversare 35” în 1997.

Delfinul, dulce dulful nostru[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1974-1975; muzica Nicolae Covaci; versuri Șerban Foarță - Andrei Ujică. A apărut pe albumul „Cantafabule” în 1975 (reeditat în 1996); înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, G. Reininger – orga electronică, sintetizator.

Die Lerche[modificare | modificare sursă]

Denumire sub care apare piesa „Ciocârlia” pe discul „NDR - HörFest 87” (Germania). Vezi Ciocârlia.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

E[modificare | modificare sursă]

Empire of Vampires[modificare | modificare sursă]

Compusă în anii '80 de Nicolae Covaci; text Tom Buggie (în limba engleză); apărută prima oară în 1987 pe discul colectiv „NDR - HörFest 87”. Făcea parte din opera rock omonimă, rămasă doar la stadiul de proiect. A fost reeditată pe albumul „Aniversare 35” din 1997, cu o înregistrare făcută în 1990 în componența N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – voce, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

F[modificare | modificare sursă]

Fata verde[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apare piesa „Ochii negri, ochi de țigan” pe albumul „SymPhoenix/Timișoara” din 1992. Vezi Ochii negri, ochi de țigan

Feel the sound[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă de Nicolae Covaci în 1980-81; text (în limba engleză) de Tom Buggie. A fost înregistrată în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, M. Neumann – vioară, voce, T. Buggie – chitară bas, O. Lipan – baterie, Sabin Dumbrăveanu – violoncel, Ivan Kopilović – voce; apărută pe discul din 1981 editat în Germania („Transsylvania”).

Filip și cerbul[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1974-1975 de Josef Kappl; versuri: Șerban Foarță și Andrei Ujică; înregistrată pentru albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996) în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, G. Reininger – sintetizator, orgă electronică.

Floarea stâncilor[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1968 de Florin Bordeianu și Nicolae Covaci; text Victor Cârcu. A apărut pe discul „Floarea Stîncilor” din 1969; înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, G. Reininger – pian, voce, Dorel Vintilă - baterie. Videoclipul este filmat de TVR în anii '60. Aparută și pe discurile „Remember” (1991) și „Vremuri, anii 60...” (1998).

Fluier în cer[modificare | modificare sursă]

Compusă în 2004-2005 de Nicolae Covaci, cu text de Dinu Olărașu. Apărută pe albumul „Baba Novak” (2005), într-o înregistrare în formula N. Covaci - chitară acustică, solist vocal, J. Kappl - chitară bas, backing vocals, M. Baniciu - chitară acompaniament, solist vocal, O. Lipan - baterie, Mani Neumann - vioară, Ionuț Contraș - percuție, Cristi Gram - chitară.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

G[modificare | modificare sursă]

Gypsy Romance[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apare pe compilația neoficială „Go West” (2005) varianta în limba engleză a piesei „Mica țiganiadă”, fără introducere. Vezi Mica țiganiadă.

Gypsy Storie[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apare pe discul din 1981 varianta în limba engleză a piesei „Mica țiganiadă”. Vezi Mica țiganiadă.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

H[modificare | modificare sursă]

Hăituit[modificare | modificare sursă]

Compusă de Nicolae Covaci în anii '80, sub titlul „Bounty Man”. Textul în limba română îi aparține lui Dinu Olărașu. Înregistrată în formula N. Covaci - chitară solo, solist vocal, J. Kappl - chitară bas, voce, O. Lipan - baterie, M. Baniciu - chitară acompaniament, voce, M. Neumann- vioară, I. Contraș - percuție, voce, C. Gram - chitară electrică, a apărut pe albumul „Baba Novak” (2005)

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

I[modificare | modificare sursă]

Iarna[modificare | modificare sursă]

Prelucrare folclorică de Nicolae Covaci și Josef Kappl (făcuta în 1971), pe versuri de Victor Cârcu; apărută ca o „Introducere” la „Iarna” din Ciclul Anotimpurilor, pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” din 1972 (reeditat în 1999); înregistrată în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție. Există și filmări de studio (TVR, 1973), într-o formulă fără V. Sepi. A apărut și pe discul „Evergreens” (1993). Reînregistrată în 1978, cu text în limba engleză (scris de Moni Bordeianu), în formula N. Covaci – chitară electrică, voce, F. Bordeianu – solist vocal, J. Kappl – chitară bas, voce, O. Lipan – percuție, E. Krauser – chitară electrică, voce, sub titlul de „Winter” sau „Snow Dancing” – versiune neapărută pe vreun disc.

Introducere[modificare | modificare sursă]

Nume sub care apar pe discul „Cei ce ne-au dat nume” din 1972 două dintre piese. Vezi Primăvara și Iarna.

Invocație[modificare | modificare sursă]

Piesă complexă, compusă de Nicolae Covaci, Josef Kappl și Mircea Baniciu în iarna 1974-1975 pe muntele Semenic; versurile aparțin lui Șerban Foarță și lui Andrei Ujică. Înregistrată în 1975 în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, double-six, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, chitară acustică, O. Lipan – baterie, timpane, gong, clopote, G. Reininger – sintetizator, orgă electronică, Florian Pittiș – recitator. A apărut pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996).

Iovano, Iovanke[modificare | modificare sursă]

Cântec popular macedonean; aranjament Nicolae Covaci (1999), după o idee mai veche, din anii '80. A apărut pe discul maxi-single „Ora-hora” (1999, editat în Germania). Înregistrat în România (1999) în componența N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, Alin Oprea – chitară acustică, voce, Tavi Colen – voce. Apărut și pe albumul „În umbra marelui U.R.S.S.” (2000; reeditat în 2003).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

Î[modificare | modificare sursă]

În umbra marelui U.R.S.S.[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1999 de Nicolae Covaci (muzică și text) a apărut pe albumul omonim în 2000, cu numele scris greșit „În umbra marelui urs”. Abia la reeditarea din 2003 a fost trecută cu numele corect. A fost înregistrată în Germania și România, în formula N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, E. Krauser – chitară, V. Vaessen (sau V. Hildermann?) – chitară bas, L. Cioargă – percuție , T. Colen – voce, A. Oprea – voce.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

J[modificare | modificare sursă]

Jocul[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1990? de Nicolae Covaci (muzica și textul) a apărut pe albumul „SymPhoenix/Timișoara” din 1992. Înregistrată în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, M. Neumann – vioară, M. Baniciu – voce, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, percuție, corul „Song” și „Grupul de popi”.

Jocul caprelor[modificare | modificare sursă]

Prelucrare folclorică de Nicolae Covaci. Apărută pe discul „Cei ce ne-au dat nume” (1972, reeditat în 1999); înregistrată în componența N. Covaci – chitară solo, J. Kappl – chitară bas, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție; apărută și pe discul „Evergreens” (1993).

Jocul timpului[modificare | modificare sursă]

Piesă instrumentală compusă de Nicolae Covaci în 1971. Apărută pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999), și înregistrată în componența: N. Covaci – chitară solo, double-six, fluier, J. Kappl – chitară bas, C. Petrescu – baterie. Apărută și pe discul „Evergreens” (1993). În concertele necenzurate din anii '70, melodia era însoțită de un recitativ:

Rămasă-n lumea ei, durerea a zămislit găuri adânci
În care bufniți, lilieci și greieri se hărțuiesc cu spiriduși și iele.
Și-n râsul spaimei toți torceau în somnul nopții,
Din caierul de vise neomenești,
Poveștile nebune de vechi patimi barbare
Și de măcel de sate și de băut de sânge.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

L[modificare | modificare sursă]

Lasă, lasă[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1973-1974 de Nicolae Covaci, pe versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică. A apărut pe albumul „Mugur de fluier” (1974; reeditat în 1999), împărțită în 5 strofe cu funcție de interludii între celelalte melodii, înregistrate în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, percuție, J. Kappl – solist vocal, chitară bas, percuție, M. Baniciu – solist vocal, percuție, C. Petrescu – percuție, V. Sepi – percuție, G. Reininger – percuție. Vocile au fost suprapuse de trei ori. Tot cu aceasta formulă, există și un videoclip filmat de TVR în 1974. Primele două părți au apărut și pe discul „Evergreens” (1993). Din aceste „strigături” cenzura a tăiat, astfel încât unele din ele n-au apărut pe disc, în schimb la editarea discului „Evergreens” au trecut toate textele pe copertă.

Liber[modificare | modificare sursă]

Muzica și textul Nicolae Covaci. Piesă compusă în 1999 și apărută pe albumul „În umbra marelui URSS” (2000; reeditat în 2003). A fost înregistrată în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, motocicleta Honda, E. Krauser – ghitară solo, S. Dankelmann – chitară, F. Tienemann – chitară, L. Cioargă – baterie (sau tobe sintetizate de C. Brylankowski), V. Vaessen - chitară bas, T. Colen – voce.

Lumina zorilor[modificare | modificare sursă]

Compusă în anii '60 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu. Înregistrată în 1970 în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, G. Reininger – pian electric (sau orgă), K. Bela – chitară bas, C. Rotaru – chitară, Dorel Vintilă – baterie, în subsolul sediului parohial din Piața Unirii din Timișoara. Difuzată prima dată în 1990, Piesa a apărut pentru prima oară abia pe discul „Vremuri, anii 60...” (1998).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

M[modificare | modificare sursă]

Mamă, mamă[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în anii '60 de Florin Bordeianu și Nicolae Covaci cu un text de Victor Cârcu. A fost înregistrată prima oară în aceiași ani, în formula N. Covaci – chitară solo, voce, C. Rotaru – chitară acompaniament, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, I. Ștefanovici – percuție. Totuși, a apărut prima dată mult mai târziu, în 1998, pe discul „Vremuri, anii 60...”. O altă înregistrare a piesei, cu versurile puțin schimbate datorită cenzurii, datează din 1971-73 și a apărut pe EP-ul din 1973. Formația de atunci era compusă din: N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, chitară acustică, C. Petrescu – baterie, percuție, V. Sepi – percuție. A apărut ulterior și pe discul „Remember Phoenix” (1991).

Meșterul Manole[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1973 de Nicolae Covaci, pe versurile baladei populare „Monastirea Argeșului”. Au fost folosite părți din opera rock – musical „Meșterul Manole”, care a fost interzisă de cenzură; Având subtitlul „uvertură”, a apărut pe discul din 1973, formula de la înregistrări fiind: N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, oboi, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție. Se discută despre posibila invitare a lui Liviu Butoi pentru a interpreta partitura oboiului. O a doua înregistrare a piesei (de aceasta dată mai scurtă, fără ultima strofă din fragmentul apărut pe disc în 1973) a fost făcută în 2000, pentru albumul apărut în același an, „În umbra marelui U.R.S.S.” (reeditat în 2003), în formula: N. Covaci – chitară, voce, E. Krauser – chitară solo, S. Dankelman – chitară, F. Tienemann – chitară, C. Brylankowski – claviaturi, V. Vaessen (sau V. Hildermann) – chitară bas, M. Neumann – vioară, L. Cioargă – baterie, T. Colen – solist vocal, A. Oprea – chitară, voce.

Mica țiganiadă[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1973 de Nicolae Covaci cu versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică și apărută în 1974 pe albumul „Mugur de fluier” (reeditat în 1999). A fost înregistrată în componența N. Covaci – double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, vioară, voce, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, țambal, V. Sepi – percuție. Melodia a apărut și pe discul „Evergreens” (1993). O versiune în limba engleză (text: Rolf Möntmann – Tom Buggie), intitulată „Gypsy Storie”, a apărut pe discul editat în Germania în 1981. Formula care a înregistrat-o era N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, chitară solo, M. Neumann – vioară, voce, T. Buggie – chitară bas, O. Lipan – baterie, I. Kopilović – voce, S. Dumbrăveanu – violoncel. O altă înregistrare s-a făcut în formula N. Covaci – chitară acustică, voce, M. Neumann – vioară, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, percuție, M. Baniciu – solist vocal, U. Brand – chitară acustică, corul „Song” și „Grupul de popi”, și a apărut pe discul „SymPhoenix/Timișoara” (1992). În 1990 s-a înregistrat din nou, în componența N. Covaci – double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce, C. Petrescu - percuție, probabil și Herb Quick – percuție, un fragment din piesă intrând într-un colaj împreună cu alte trei piese pe discul „Aniversare 35” (1997).

Miezul nopții[modificare | modificare sursă]

Compusă în anii '60 de Nicolae Covaci – Florin Bordeianu. Textul aparține lui Victor Cârcu. A fost înregistrată în 1968 în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, G. Reininger – pian, D. Vintilă – baterie. La înregistrări, producătorul Cornel Chiriac a folosit și efecte speciale de sunet. Piesa are și un videoclip din același an, fiind primul românesc, considerat de avangardă, și scris, produs și regizat de același Cornel Chiriac pentru TVR. Piesa a apărut prima oară pe disc în 1998, o dată cu realizarea albumului de restituiri „Vremuri, anii 60...”.

Mila 2 de lângă 3[modificare | modificare sursă]

Compusă în 2005 de Nicolae Covaci și apărută pe „Baba Novak” (2005) cu textul lui Nicolae Covaci și Dinu Olărașu. A fost înregistrată în formula N. Covaci - chitară electrică și acustică, voce, J. Kappl - chitară bas, voce, M. Baniciu - chitară acompaniament, solist vocal, O. Lipan - baterie, M. Neumann - vioară, I. Contraș -percuție, voce , C. Gram - chitară solo.

Mr. G's Promises[modificare | modificare sursă]

Nume sub care a apărut pe discul single din 1988 și mai apoi pe maxi-single-ul din același an, melodia intitulată inițial „Perestroika”. Vezi Perestroika.

Mugur de fluier[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1973-74 de Nicolae Covaci, pe versuri de Victor Cârcu. A aparut pe albumul omonim (1974; reeditat în 1999), fiind înregistrată în componența N. Covaci – solist vocal, double-six, J. Kappl – chitară bas, voce, blockflote, M. Baniciu – voce, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție, G. Reininger – clopote. Această înregistrare a fost reluată și pe compilația „Evergreens” (1993). În 1991 sau 1992 a fost din nou înregistrată, în formula N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, O. Lipan – baterie, percuție (bongos), V. Vaessen – chitară bas, M. Neumann – fluier, vioară, U. Brand – chitară acustică, corul „Song” și „Grupul de popi”. Aceasta a apărut pe discul „SymPhoenix/Timișoara” (1992). Are două videoclipuri: unul făcut pe Semenic în 1975 și unul mai nou (montaj făcut de TVR cu imagini mai vechi și mai noi).

Muzică și muzichiie[modificare | modificare sursă]

Melodie compusă în 1973 de Josef Kappl cu versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică, apărută pe discul „Mugur de fluier” (1974; reeditat în 1999). A fost înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, chitară acompaniament, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție, G. Reininger – percuție. A fost inclusă și pe compilația „Evergreens” (1993).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

N[modificare | modificare sursă]

Nebunul cu ochii închiși[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1968 de Florin Bordeianu și Nicolae Covaci având un text F. Bordeianu. A fost inspirată de „The fool on the hill” a formației Beatles. Înregistrată prima oară de Cornel Chiriac în radio, folosind efecte speciale de sunet, a fost difuzată intens în acei ani. Formula înregistrărilor era N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, D. Vintilă (sau I. Ștefanovici) – baterie, G. Reininger – pian, Orchestra de cameră de la Școala de Muzică din Timișoara. Această înregistrare nu a apărut niciodată pe disc. O alta s-a făcut în 1969 pentru discul EP din acel an, în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, I. Ștefanovici – baterie, și o orchestră simfonică. Piesa a apărut și pe discurile „Remember Phoenix” (1991) și „Vremuri, anii 60” (1998).

Negru Vodă[modificare | modificare sursă]

Piesă de rezistență compusă în 1971 de Nicolae Covaci; versurile sunt ale baladei populare „Nergu-Vodă”. A apărut pe discul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999), înregistrarea pentru disc făcându-se în formula N. Covaci – chitară solo, J. Kappl – chitară bas, vioară, voce, C. Petrescu – baterie, M. Baniciu – solist vocal, și are o durată de aproximativ 15 min; a apărut (sub numele „Balada Negru-Vodă”) și pe discurile „Remember Phoenix” (1991) și „Evergreens” (1993). O alta înregistrare s-a făcut în 1990 și a apărut pe discul „Aniversare 35” din 1997 , în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce.

Nesfârșita luptă[modificare | modificare sursă]

Compusă în anii 90 de Nicolae Covaci - muzică și text în limba engleză, având inițial numele „Neverending fight”; înregistrată de N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas și alții pentru un videoclip produs de Antena 1 în 1994 - fiind singura producție solo a lui Nicolae Covaci. Reînregistrată în 2000 sub actualul nume (cu text în limba română de N. Covaci), în formula N. Covaci – solist vocal, chitara acustică, chitară solo, E. Krauser, S. Dankelmann, F. Tienemann – chitări, V. Vaessen (sau V. Hildermann) – chitară bas, C. Brylankowski – percuție pe clape sau L. Cioargă – baterie, T. Colen – voce, A. Oprea – voce, și aparută pe albumul „În umbra marelui U.R.S.S.” (2000; reeditat în 2003).

Norocul inorogului[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1974-75 de Nicolae Covaci, pe versurile poeților Philippe de Thaon, Șerban Foarță și Andrei Ujică. A apărut pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996), fiind înregistrată în formula N. Covaci – blockflöte, voce, M. Baniciu – solist vocal, J. Kappl – blockflöte, voce, G. Reininger – pian electric (sau celesta), sintetizator.

Numai una[modificare | modificare sursă]

Romanță compusă de Guilelm Șorban în 1897, pe versurile poeziei omonime a lui George Coșbuc; aranjament și orchestrație Nicolae Covaci (1999); înregistrată inițial cu Josef Kappl; apoi înregistrată în 1999 în formula N. Covaci – chitară acustică, double-six, chitară bas, voce, T. Colen – solist vocal, A. Oprea – chitară acustică, voce, L. Cioargă – baterie. Apărută sub numele „Pe umeri pletele-i curg râu...” pe discul maxi-single „Ora-Hora” (1999, editat în Germania – unde este greșit trecută ca melodie populară). A apărut cu numele actual pe reeditarea maxi single-ului „Ora-Hora” (2000) și pe albumul „În umbra marelui U.R.S.S.” (2000 și 2003 – unde este greșit trecută ca fiind compusă de Nicolae Covaci).

Nunta[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1971 de Nicolae Covaci; text Victor Cârcu. A apărut pe discul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999) fiind înregistrată în componența: N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție. A beneficiat de o filmare de studio a TVR-ului, datând din 1973, într-o formulă fără Sepi. A apărut și pe discurile „Remember Phoenix” (1991) și „Evergreens” (1995). O altă versiune, cu text in limba engleză de Tom Buggie, a apărut sub numele „Wedding” pe albumul editat în Germania în 1981 sub titulatura Transsylvania-Phoenix; a fost înregistrata în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, M. Neumann – vioară, voce, T. Buggie – chitară bas, O. Lipan – baterie, I. Kopilović – voce, S. Dumbrăveanu – violoncel. Altă versiune (în română) a apărut pe discul „SymPhoenix/Timișoara” (1992), înregistrarea fiind făcută în formula N. Covaci – chitară solo, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, V. Vaessen – chitară bas, „Grupul de popi”. Există și o a 4-a înregistrare, din 1990, în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce, C. Petrescu – percuție, un segment din ea aparând într-un colaj împreună cu alte trei piese pe discul „Aniversare 35” (1997).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

O[modificare | modificare sursă]

Ochii negri, ochi de țigan[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1973-74 de Nicolae Covaci, pe versuri de Victor Cârcu. A apărut pe albumul „Mugur de fluier” (1974; reeditat în 1999); formula era N. Covaci – double-six, chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, vioară, voce, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție, G. Reininger – celesta, clopote. A apărut și pe discul „Evergreens” (1995). O alta înregistrare se află pe discul „Symphoenix/Timișoara” (1992), cu titlul „Fata verde”, înregistrată în formula N. Covaci – chitară acustică, voce, M. Neumann – vioară, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, V. Vaessen – chitară bas, U. Brand – chitară acustică, Adrian Petrescu – oboi, împreună cu Orchestra Filarmonicii Radio din București, corul „Song” și „Grupul de popi”.

Omule, cine ești tu?[modificare | modificare sursă]

Compoziție a lui Edmond Deda pe versuri de Sașa Georgescu (prima parte) și probabil a lui Günther Reininger (a doua), reprezintă o piesă din filmul „Agentul straniu” (regia: Savel Stiopul, 1974) interpretată de Nicolae Covaci – chitară, Mircea Baniciu – voce, Iosif Kappl – chitară bas, Günter Reininger - sintetizator și pian electric, Costin Petrescu – baterie, Valeriu Sepi – percuție. Ideea pasajului muzical susținut de moog-ul lui Reininger avea să fie folosită mai târziu în elaborarea piesei „Zoomahia” de pe „Cantafabule”. A apărut pe discul „Formații de muzică pop 1”, în 1975.

Ora-hora[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1999 de Nicolae Covaci pe versuri de Dinu Olărașu și apărută, prima oară, pe maxi-single-ul omonim, editat în Germania în 1999, apoi pe albumul „În umbra marelui U.R.S.S.” (2000; reeditat în 2003). A fost înregistrată în 1999 de N. Covaci – solist vocal, chitară solo, chitară bas, L. Cioargă – baterie, T. Colen – voce, A. Oprea – voce, chitară solo.

Orașul scufundat[modificare | modificare sursă]

Orient Express[modificare | modificare sursă]

Orujo[modificare | modificare sursă]

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

P[modificare | modificare sursă]

Pasărea Calandrinon[modificare | modificare sursă]

Piesa compusa în 1974? de Josef Kappl. Versurile aparțin lui Șerban Foarță și Andrei Ujică. A apărut în 1975 pe albumul „Cantafabule” (reeditat în 1996), înregistrată în componența N. Covaci – chitări solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, vioară, O. Lipan – baterie, G. Reininger – pian, orgă electronică, sintetizator, M. Baniciu – solist vocal, chitară acustică. O altă înregistrare s-a făcut în 1990 de N. Covaci – chitară solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce, și a apărut pe discul „Aniversare 35” (1997).

Pasărea de foc[modificare | modificare sursă]

Pasărea roc...k and roll[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1974? de Josef Kappl pe versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică. A apărut pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996), în formula N. Covaci – chitări solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, G. Reininger – sintetizator, O. Lipan – baterie. O altă versiune a fost înregistrată în 1990 în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, Sorin Tudoran – chitară solo, și a apărut pe discul „Aniversare 35” (1997). În 1978, în Germania s-a încercat o versiune în limba engleză, versiune care n-a ajuns pe nici un disc.

Pavel Chinezu, leat 1479[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1973-74 de Nicolae Covaci. Versurile aparțin tandemului Șerban Foarță - Andrei Ujică. A fost înregistrată pentru albumul „Mugur de fluier” (1974; reeditat în 1999) de N. Covaci – chitară solo (suprapusă de 2 ori), voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi - percuție.

Păpărugă[modificare | modificare sursă]

Prelucrare folclorică de Nicolae Covaci, apărută pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” (făcea parte din „Ciclul anotimpurilor”) în 1972 (reeditat în 1999); text popular; înregistrată de N. Covaci – solist vocal, double-six, J. Kappl – solist vocal, chitară bas, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție; apărută și pe discul „Evergreens” (1995).

Perestroika[modificare | modificare sursă]

Melodie compusă în anii 80 de Nicolae Covaci, și apărută prima oară sub numele „Mr. G’s Promises” pe discurile single și maxi-single editate în Germania în 1988 sub titulatura Transsylvania-Phoenix. A fost înregistrată de Nicolae Covaci – chitară solo, J. Kappl – chitară bas, drum programming. Apărută (aceeași înregistrare) sub numele inițial, pe discul single din 1990.

Pe umeri pletele-i curg râu...[modificare | modificare sursă]

Titlul inițial al melodiei „Numai una”, sub care a apărut pe maxi-single-ul „Ora-hora” (1999). Vezi Numai una.

Phoenix[modificare | modificare sursă]

Melodie compusă în 1974 de Nicolae Covaci, pe versurile poeților Șerban Foarță și Andrei Ujică și apărută în finalul albumului „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996). A fost înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, O. Lipan – baterie, percuție, M. Baniciu – solist vocal, G. Reininger – sintetizator, orgă electronică, celesta; refrenul apare și la finalul suitei „Invocație” din debutul aceluiași album. Diferența între versiunea din 1975 și cea reeditată din 1996 este finalul. În timp ce pe albumul inițial piesa se termină printr-un solo tăios de pian electric, în varianta reeditată este reluat refrenul de la sfârșitul piesei „Invocație”.

Primăvara[modificare | modificare sursă]

Prelucrare folclorică instrumentală de Josef Kappl (1971) apărută pe discul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999). A fost înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, double-six, J. Kappl – chitară bas, C. Petrescu – baterie. A apărut și pe discul „Evergreens” (1995).

Pseudo-Morgana[modificare | modificare sursă]

Piesa instrumentală compusă în 1971-72 de Nicolae Covaci și apărută pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999). A fost înregistrată de: N. Covaci – chitară solo, double-six, J. Kappl – chitară bas, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție. A apărut și pe discul „Evergreens” (1995). O altă înregistrare, mai târzie (în care apare și G. Reininger la sintetizator) a fost făcută pentru coloana sonoră a filmului „Nemuritorii” (regia Sergiu Nicolaescu – 1976).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

R[modificare | modificare sursă]

Running[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă de Nicolae Covaci la sfârșitul anilor 80 având un text scris de Paul Jellis (în limba engleză). Aparținea operei rock „Empire of vampires” – proiect din anii ’80. A apărut pe discul „Timișoara” (1992), înregistrată în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, V. Vaessen – chitară bas, M. Neumann – vioară, O. Lipan – baterie, corul „Song” și „Grupul de popi”. O altă versiune a fost înregistrată în 1990 în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce, un fragment din piesă aparând într-un colaj împreună cu alte trei piese pe discul „Aniversare 35” (1997).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

S[modificare | modificare sursă]

Sârba-n căruță[modificare | modificare sursă]

Piesă instrumentală, prelucrare folclorică a lui Nicolae Covaci din anii 80 (?), apărută pe discul „Aniversare 35” (1997), într-un colaj împreună cu piesele „De-a lungul...” și „Ciocârlia”. A fost înregistrată în 1990 în formula N. Covaci – chitară solo, J. Kappl – chitară bas, M. Neumann – vioară, O. Lipan – baterie.

Scara scarabeului[modificare | modificare sursă]

Melodie compusă în 1974-75 de Nicolae Covaci pe versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică; a fost înregistrată în 1975 pentru albumul „Cantafabule” (apărut în același an și reeditat în 1996) de către: N. Covaci – chitară solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, percuție.

Singur[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă de Nicolae Covaci în anii '80 - '90; varianta inițială era în limba engleză și se intitula „I Need a Friend”; piesa a fost înregistrată în 1994, apoi în 2000 și în sfârșit, cu textul în limba română, în anul 2005 când a apărut pe albumul „Baba Novak”. Formula ultimei înregistrări a fost: N. Covaci - chitară electrică, voce, J. Kappl - chitară bas, voce, M. Baniciu - solist vocal, O. Lipan - baterie, I. Contraș - percuție, C. Gram - chitară electrică.

Sirena[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1973-74 de Josef Kappl pe versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică. A apărut pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996), înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, G. Reininger – sintetizator, orgă electronică, O. Lipan – baterie, percuție. O altă înregistrare a piesei a fost făcută în 1990 de N. Covaci – chitară solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, C. Petrescu – percuție și a apărut pe discul „Aniversare 35” (1997).

Stars dance[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în decembrie 1976, la Amsterdam, de Nicolae Covaci. Textul (în limba engleză) aparține lui Florin Bordeianu și probabil Rolf Montmann (pe discul din 1981 este menționat numai Bordeianu, pe discul „Symphoenix/Timișoara” scrie Covaci și Bordeianu, iar pe „Aniversare 35” scrie Bordeianu și Rolf Montmann). A apărut prima oară sub numele „Star Dance” (probabil greșeală de tipar), pe discul editat în Germania în 1981 sub titulatura Transsylvania-Phoenix; formula care o înregistrase era N. Covaci – solist vocal, chitară acustice, M. Neumann – vioară, voce, S. Dumbrăveanu – violoncel, I. Kopilović – voce. O altă înregistrare, din aceeași perioadă, se află pe discul „Folk, Lied, Song – Nachwuchs Festival '80”, disc colectiv apărut în 1981 în Germania; O a treia înregistrare a fost făcută pentru albumul „Timișoara” (1992) în formula N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, Orchestra Filarmonicii Radio din București, corul „Song” și „Grupul de popi”, A. Petrescu – oboi , M. Neumann – vioară. A patra înregistrare există însă din 1990 și a fost făcută de N. Covaci – solist vocal, double-six, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – voce, M. Neumann – vioară, voce, Herb Quick – percuție, și a apărut pe discul „Aniversare 35” (1997).

Strunga[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1973-1974 de Nicolae Covaci pe versurile lui Vasile Alecsandri. A apărut pe albumul „Mugur de fluier” (1974; reeditat în 1999) înregistrat în formula N. Covaci – solist vocal, double-six, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, blockflöte, M. Baniciu – voce, chitară acustică sau electrică, C. Petrescu – baterie, percuție, V. Sepi – percuție; variantă apărută și pe discul „Evergreens” (1995). A fost înregistrată și pentru discul „Symphoenix/Timișoara” (1992), în componența: N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, M. Neumann – vioară, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, M. Baniciu – voce , U. Brand – chitară acustică, Orchestra Filarmonicii Radio din București, corul „Song” și „Grupul de popi”. O altă înregistrare datează din 1990 și a fost facută de N. Covaci – solist vocal, double-six, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – voce, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce, C. Petrescu – percuție; un fragment din piesă a apărut într-un colaj, împreună cu alte trei, pe discul „Aniversare 35” (1997).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

S[modificare | modificare sursă]

Stima casei[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1974 de Nicolae Covaci, pe versurile poeților Șerban Foarță și Andrei Ujică; apărută pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996); înregistrată de N. Covaci – double-six, voce, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, blockflöte, M. Baniciu – solist vocal, chitară acustică, O. Lipan – percuție (bongos).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

T[modificare | modificare sursă]

Tamara[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă la sfârșitul anilor 70 de către Nicolae Covaci. Textul (în limba engleză) aparține lui Rolf Möntmann. A apărut prima oară pe discul „Transsylvania” editat în Germania în 1981, în formula N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, chitară solo, T. Buggie – chitară bas, M. Neumann – vioară, voce, O. Lipan – baterie, percuție, S. Dumbrăveanu – violoncel, I. Kopilović – voce. A fost înregistrată și pentru albumul „SymPhoenix/Timișoara” (1992) în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, M. Neumann – vioară, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, corul „Song” și „Grupul de popi”, U. Brand – chitară acustică. Anterior, în 1990, a fost reînregistrată de N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – voce, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioară, voce, H. Quick – percuție. Această înregistrare a apărut într-un colaj, împreună cu piesa „Would you follow me...?”, pe discul „Aniversare 35” (1997).

Te întreb pe tine, soare[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă la începutul anilor 70 de Nicolae Covaci. Textul aparține lui Victor Cârcu. A apărut prima oară pe discul EP din 1973, înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, percuție, C. Petrescu – baterie, percuție, V. Sepi – percuție. În această formulă exista și o filmare realizată de TVR în aceeași perioadă. Această variantă a apărut și pe discurile „Remember” (1991) și „Evergreens” (1993). A fost înregistrată și pentru discul „Timișoara” (1992), în formula N. Covaci – chitară acustică, voce, V. Vaessen – chitară bas, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, percuție (bongos), M. Neumann – vioară, U. Brand – chitară acustică, corul „Song” și „Grupul de popi”.

The Lark[modificare | modificare sursă]

Nume sub care a apărut piesa „Ciocârlia” pe discul single editat în Germania în 1987 și pe maxi-single-ul „Tuareg”. Vezi Ciocârlia.

The Measure of a Man[modificare | modificare sursă]

Piesa compusă de Nicolae Covaci în anii 80. Textul în limba engleză aparține lui Paul Jellis. A fost înregistrată pentru albumul „În umbra marelui U.R.S.S.” (2000; reeditat în 2003) de N. Covaci – solist vocal, chitară acustică, E. Krauser/S. Dankelmann/F. Tienemann – chitară acustică, M. Neumann – vioară, T. Colen – voce, A. Oprea – voce.

Timișoara[modificare | modificare sursă]

Piesa compusă în 1990 de Nicolae Covaci, pe versuri de Mircea Florian și Nicolae Covaci și apărută în fruntea albumului omonim, în 1992. A fost înregistrată de N. Covaci – solist vocal, chitară solo, chitară acustică, M. Baniciu – solist vocal, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, M. Neumann – vioara, U. Brand – chitară acustică, A. Petrescu – oboi, Orchestra Filarmonicii Radio din București, corul „Song” și „Grupul de popi”.

To my brothers...[modificare | modificare sursă]

Intitulată inițial „Suddenly”, piesa și textul au fost compuse de Nicolae Covaci, în anii 80. A apărut pe albumul „Baba Novak” (2005), fiind înregistrată în formula N. Covaci - chitară solo, chitară acustică, solist vocal; J. Kappl - chitară bas, voce; M. Baniciu - voce; O. Lipan - baterie; C. Gram - chitară electrică; Ionuț Contraș - voce.

Toamna[modificare | modificare sursă]

Compusă de Nicolae Covaci în 1971 pe versuri de George Topârceanu și Victor Cârcu. A apărut în cadrul Ciclului Anotimpurilor de pe discul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999), fiind înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, M. Baniciu – solist vocal, J. Kappl – chitară bas, voce, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție. A apărut și pe discul „Evergreens” (1993).

Totuși sunt ca voi[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1967-1968 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu, cu text scris de Victor Șuvăgău. A apărut pe discul EP din 1969. Înregistrarea a fost făcută în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, I. Ștefanovici – baterie, G. Reininger – pian. A apărut și pe discurile „Remember” (1991) și „Vremuri, anii 60...” (1998). Are două filmări în arhiva TVR, făcute în anii '60, cu această formulă.

Tuareg[modificare | modificare sursă]

Nume sub care a apărut pe discurile single și maxi-single (alături de Tuareg extended) din 1988 piesa numită inițial „Afganistan”. Vezi Afganistan.


     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

U[modificare | modificare sursă]

Uciderea balaurului[modificare | modificare sursă]

Piesa compusă în 1974-1975 de Josef Kappl; versuri: Șerban Foarță – Andrei Ujică; apărută pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996); înregistrată de N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – solist vocal, chitară bas, M. Baniciu – solist vocal, G. Reininger – orgă electronică, pian electric, O. Lipan – baterie. O altă versiune a fost înregistrată în 1990 de N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, S. Tudoran – chitară solo, și a apărut pe discul „Aniversare 35” (1997) sub numele „Balaurul”.

Ulciorul[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în anii 60 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu, cu text scris de Victor Cârcu; Înregistrată în 1970 (ianuarie-februarie) în subsolul sediului parohial din Piața Unirii din Timișoara, în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, G. Reininger – orgă electrică, D. Vintilă – baterie. Difuzată prima dată în 1990, piesa a apărut pentru prima oară abia pe discul „Vremuri, anii 60...” (1998).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

V[modificare | modificare sursă]

Vara[modificare | modificare sursă]

Compusa în 1971 de Nicolae Covaci, cu textul scris de Victor Cârcu, a apărut în cadrul Ciclului Anotimpurilor de pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” (1972; reeditat în 1999). A fost înregistrată în formula: N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, C. Petrescu – baterie, V. Sepi – percuție. De asemenea, a mai apărut și pe discul „Evergreens” (1993). O altă înregistrare a fost făcută pentru albumul „SymPhoenix/Timișoara” (1992), în componența N. Covaci – chitară solo, chitară acustică, M. Baniciu – solist vocal, V. Vaessen – chitară bas, M. Neumann – vioară, O. Lipan – baterie, percuție (bongos), U. Brand – chitară acustică, A. Petrescu – oboi, corul „Song” și „Grupul de popi”, Orchestra Filarmonicii Radio din București.

Vasiliscul și Aspida[modificare | modificare sursă]

Compoziție a lui Josef Kappl (1974-75) pe versuri de Șerban Foarță și Andrei Ujică. A apărut pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996), fiind înregistrată de N. Covaci – chitară solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, blockflöte, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, percuție, G. Reininger – orgă electronică, sintetizator. Înregistrată și în 1990 în componența N. Covaci – chitară solo, double-six, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, M. Baniciu – solist vocal, O. Lipan – baterie, versiune apărută pe discul „Aniversare 35” (1997).

Vânt hain nr. 1[modificare | modificare sursă]

Compusă în anii '60 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu, cu text scris de Florin Bordeianu. Înregistrată în 1969 (?) în componența N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, G. Reininger – orgă electrică, C. Rotaru – ghitară acompaniament, voce, K. Bela – chitară bas, voce, I. Ștefanovici – baterie. A apărut prima oară pe disc în 1998 (pe „Vremuri, anii 60...”).

Vânt hain nr. 2[modificare | modificare sursă]

Compusă în anii 60 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu. Textul aparține lui Victor Șuvăgău. A fost înregistrata în 1969 (?) în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, G. Reininger – orgă electrică, C. Rotaru – ghitară acompaniament, voce, K. Bela – chitară bas, voce, I. Ștefanovici – baterie. A apărut pentru prima oară pe discul „Vremuri, anii 60...” (1998).

Vino să ne-ascundem sus în nori[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în anii 60 de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu. Autorul textului nu este menționat pe coperta din 1998. A fost înregistrată în iarna anului 1970, în subsolul casei parohiale din Piața Unirii din Timișoara, de N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, C. Rotaru – chitară acompaniament, voce, K. Bela – chitară bas, voce, D. Vintilă – baterie, G. Reininger – orgă electrică. Apărută prima oară pe discul „Vremuri, anii 60...” (1998).

Vișina[modificare | modificare sursă]

Compusă în 1971, „Vișina” era o baladă folclorică ce aparținea albumului „Cei ce ne-au dat nume”, interzisă de cenzură la apariția discului, în 1972. Un fragment din înregistrarea live a baladei (în 1971) a apărut în noiembrie 2007 pe compilația „Muzică de colecție vol. 26 - Cântece interzise/Cenzurat”, editată de Jurnalul Național. Componența formației era: Nicolae Covaci - chitară solo, Josef Kappl - chitară bas, vioară, Mircea Baniciu - solist vocal, tamburină, Cornel Liuba - baterie.

Vremuri[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1967 (?) de Nicolae Covaci și Florin Bordeianu, textul aparținând tot lor. A apărut pe discul EP din 1968, înregistrată în formula N. Covaci – chitară solo, voce, F. Bordeianu – solist vocal, K. Bela – chitară bas, voce, C. Rotaru – chitară acompaniament, voce, Florin Dumitru – baterie; În același an a fost realizată și o filmare pentru piesă, în Timișoara, de către TVR. Există și pe discurile „Remember Phoenix” (1991), „Evergreens” (1993) și „Vremuri, anii 60” (1998).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

W[modificare | modificare sursă]

Wanting to be free[modificare | modificare sursă]

Compusă în 198? de Nicolae Covaci; text (în limba engleza) Tom Buggie; apărută prima oară cu titlul „Wanting” pe discul LP editat în Germania în 1981. Formula de la înregistrări era N. Covaci – solist vocal, chitară solo, M. Neumann – vioară, voce, T. Buggie – chitară bas, O. Lipan – baterie, percuție, I. Kopilović – voce. O altă versiune a fost înregistrată în 1990 și a apărut pe discul „Aniversare 35” (1997); formula era: N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, O. Lipan – baterie, M. Baniciu – voce, M. Neumann – vioară, voce.

Wedding[modificare | modificare sursă]

Nume sub care a apărut varianta în limba engleză a piesei „Nunta” pe discul LP editat în Germania în 1981. Vezi Nunta.

Would you follow me[modificare | modificare sursă]

Piesa compusă în 1977 la Amsterdam de Nicolae Covaci, având text în limba engleză de John Kirkbride și Rolf Möntmann; apărută prima oară pe albumul editat în Germania în 1981, fiind înregistrată de N. Covaci – solist vocal, chitări solo, M. Neumann – vioară, voce, T. Buggie – chitară bas, O. Lipan – baterie, percuție, S. Dumbrăveanu – violoncel, I. Kopilović – voce. Înregistrată și pentru albumul „Timișoara” (1992), în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, M. Neumann – vioară, V. Vaessen – chitară bas, O. Lipan – baterie, M. Baniciu – voce, U. Brand – chitară acustică, corul „Song” și „Grupul de popi”. O altă versiune datează din 1990, în formula N. Covaci – solist vocal, chitară solo, J. Kappl – chitară bas, voce, O. Lipan – baterie, M. Baniciu – voce, M. Neumann – vioară, voce, și a apărut sub numele „Would you follow me some day...?” intr-un colaj împreună cu piesa „Tamara”, pe discul „Aniversare 35” (1997).

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

Z[modificare | modificare sursă]

Zoomahia[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă în 1975 de Nicolae Covaci, Günther Reininger și Josef Kappl. Textul aparține lui Șerban Foarță. A apărut pe albumul „Cantafabule” (1975; reeditat în 1996), înregistrată de către N. Covaci – chitară solo, voce, J. Kappl – chitară bas, voce, G. Reininger – sintetizator, orgă electronică, O. Lipan – baterie.

Zori de zi[modificare | modificare sursă]

Piesă compusă de Nicolae Covaci în anii '80, inițial cu text englezesc, sub titlul „Morning Light”. Varianta românească, având versuri scrise de Dinu Olărașu, a apărut pe albumul „Baba Novak” (2005), într-o înregistrare în formula N. Covaci - chitară acustică, voce, J. Kappl - chitară bas, voce, M. Baniciu - chitară acompaniament, solist vocal, O. Lipan - baterie, M. Neumann - vioară, C. Gram - chitară solo, Ionuț Contraș - backing vocals.

     0–9  A  Ă    B  C  D  E  F  G  H  I  Π J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  Ț  U  V  W  X  Y  Z 

*[modificare | modificare sursă]

La piesele de mai sus se adaugă alte două, apărute pe EP-ul Vremuri (1968), dar care nu au fost compoziții ale formației Phoenix. Este vorba de „Lady Madonna” (John Lennon - Paul McCartney) a formației Beatles și „Friday on my Mind” (Harry Vanda, Stevie Wright - George Young) a formației Easybeats. Înregistrările au avut loc în formula N. Covaci - chitară solo și electrică, voce, M. Bordeianu - solist vocal, B. Kamocsa - chitară bas, voce, C. Rotaru - chitară solo și de acompaniament, voce, F. Dumitru - baterie, G. Reininger - pian, voce. În 1969, piesa „Lady Madonna” a beneficiat de o filmare lângă Timișoara, în imagini apărând: Nicu Covaci, Moni Bordeianu, Bela Kamocsa, Pilu Ștefanovici, Claudiu Rotaru și Günther Reininger.