Campionatul Mondial de Fotbal 1994

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pix.gif FIFA World Cup
USA '94
Football pictogram.svg
Campionatul Mondial1994poster.jpg
Sport fotbal
Țară Statele Unite ale Americii
Echipe 24 (din 5 confederații)
Stadioane 9 (în 9 orașe gazdă)
Data începerii 17 iunie 1994
Data sfârșitului 17 iulie 1994
Câștigătorul trofeului Brazilia Brazilia
Locul doi Italia Italia
Locul trei Suedia Suedia
Meciuri 52
Goluri 141 (2,71 pe meci)
Golgheter Bulgaria Hristo Stoicikov

Rusia Oleg Salenko (6 goluri)

Asistență totală 3.587.538 (68.991 pe meci)
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția actuală, vedeți :
Campionatul Mondial de Fotbal 1994
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția următoare, vedeți :
Campionatul Mondial de Fotbal 1998
Crystal Clear app kworldclock.png
Pentru ediția precedentă, vedeți :
Campionatul Mondial de Fotbal 1990

Campionatul Mondial de Fotbal 1994, ediția cu numărul 15 a turneului, s-a ținut în Statele Unite ale Americii, din 17 iunie până în 17 iulie 1994. FIFA le-a ales pe Statele Unite ale Americii ca gazde în iulie 1988. Brazilia a devenit atunci prima țară care a câștigat patru trofee de Campionat Mondial, după ce a depășit Italia în finală cu 3-2, după executarea loviturilor de departajare. După prelungiri scorul era 0-0, așa că a fost prima finală de C.M. din istorie decisă la penaltyuri.

Media de spectatori pentru întregul turneu a fost de 69.000, în timp ce numărul total de spectatori a fost 3,6 milioane. CM 1994 deține recordul de număr de spectatori din istoria competiției. Deține de asemenea recordul de număr de spectatori în istoria Statelor Unite ale Americii între evenimentele sportive dedicate unui singur sport.

La CM 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță a ei de până acum, atingerea sferturilor de finală.

Echipele calificate[modificare | modificare sursă]

Echipele calificate

Grecia, Nigeria și Arabia Saudită s-au calificat atunci în premieră la un turneu final. S-a calificat de asemenea Rusia, care a participat la CM pentru prima dată după destrămarea Uniunii Sovietice. Campioana en-titre, Germania de Vest, se unise cu Germania de Est, reprezentând culorile Germaniei unite pentru prima dată după CM 1938. Mulțumită evoluțiilor bune ale echipelor africane la CM 1990, Africa a primit trei locuri pentru prima dată în istoria competiției, Nigeriei alăturându-i-se Camerun și Maroc. Pe de altă parte, pentru prima, și până acum singura dată, nici o echipă din Regatul Unit nu a participat la competiție, de când și-au început participările în 1950. România s-a calificat atunci pentru a doua oară consecutiv la un Campionat Mondial, a șasea participare în total.

Sumar[modificare | modificare sursă]

Mascota SUA '94

Decizia FIFA de a organiza evenimentul în Statele Unite ale Americii, în detrimentul Marocului și Braziliei, i-a surprins pe cei care considerau că fotbalul european nu se bucura de mulți suporteri în State. FIFA a sperat că prin această decizie va mări numărul de fani ai „soccer”-ului in S.U.A. (o condiție pusă de FIFA a fost organizarea unei competiții profesioniste de fotbal în Statele Unite, astfel încât Major League Soccer a fost creată în 1996). În ciuda așteptărilor unora, din punct de vedere al numărului de spectatori competiția a fost un succes imens. Media de 69.000 de spectatori a doborât un record ce fusese stabilit în 1950, mulțumită capacității superioare a stadioanelor din S.U.A. față de cele din Europa și America de Sud. Recordul de 3,6 milioane de spectatori rămâne valabil și astăzi, în ciuda schimbării formatului competiției pentru includerea a 32 de echipe în loc de 24.

Pentru CM 1994 formatul competiției a rămas același ca cel din 1990 : 24 de echipe calificate, împărțite în șase grupe a câte patru. 16 echipe se calificau în faza eliminatorie a competiției : cele șase câștigătoare ale grupelor, cele șase echipe de pe locul 2, precum și echipele de pe locul 3 cu cele mai bune rezultate. A fost ultima oară când s-a folosit acest format, deoarece în 1998 s-a trecut la sistemul cu 32 de echipe. A fost prima ediție de Campionat Mondial în care câștigătoarea a primit 3 puncte în loc de 2 pentru victorie, FIFA sperând să încurajeze fotbalul ofensiv, după cel defensiv arătat patru ani mai devreme.

La acest turneu Diego Maradona și-a încheiat participările la Campionate Mondiale. Eroul din 1986, care a condus Argentina spre al doilea său titlu mondial din istorie, a fost expulzat din turneu după ce a picat la un test de dopaj. O poveste tragică este cea a columbianului Andrés Escobar, care în meciul din grupe împotriva Statelor Unite a marcat un autogol, echipa sa pierzând în final cu 2-1 și fiind astfel eliminată din turneu. Când Escobar s-a întors în Columbia, a fost împușcat mortal în fața unui bar dintr-o suburbie a Medellínului, la numai 10 zile după meci.

Brazilia și Italia, pe atunci triple campioane mondiale, s-au întâlnit în finală. Brazilia s-a arătat mai sigură pe sine pe parcursul turneului, învingând Statele Unite, Olanda și Suedia (a fost al doilea meci cu suedezii, primul încheindu-se în grupe cu 1-1) în faza eliminatorie. În cadrul grupelor echipa Italiei a suferit ca să se califice, pierzând cu 1-0 meciul cu Irlanda. Roberto Baggio, de la care lumea se aștepta să fie protagonistul echipei, nu marcase nici un gol. Spre sfârșitul meciului din optimi cu Nigeria, Italia era condusă cu 1-0, dar Baggio a reușit să marcheze cu trei minute înainte de final, ducând meciul în prelungiri. Acolo a marcat din nou, transformând un penalty. A înscris un nou gol al victoriei în sferturile de finală cu Spania, și ambele goluri ale victoriei italiene cu Bulgaria în finală.

Meciul final de la Rose Bowl a fost unul tensionat, dar cu puține ocazii de gol. În ciuda tacticilor FIFA de a promova jocul ofensiv, ambele echipe au fost precaute. După 120 de minute lipsite de gol, Campionatul Mondial avea să fie decis pentru prima dată în istorie prin executarea loviturilor de la 11 m. După primele patru runde, Brazilia conducea cu 3-2, și Roberto Baggio, jucând accidentat, trebuia să marcheze pentru a menține Italia în cursă. A tras însă peste poartă, și Brazilia a devenit campioană. Una din imaginile memorabile ale turneului a fost Baggio stând în fața porții, cu mâinile pe șolduri și necrezându-și ochilor.

Finala mică s-a jucat între Suedia, echipa cu cele mai multe goluri marcate în cadrul turneului, și Bulgaria, care conta pe golgeterul Hristo Stoicikov. Suedia a câștigat meciul în mod detașat, cu 4-0. Suedezul Thomas Brolin a fost ales în echipa turneului.

Gheata de Aur a competiției a fost împărțită între Hristo Stoicikov, cel care a condus echipa Bulgariei spre o victorie împotriva fostei campioane Germania, și rusul Oleg Salenko, care a înscris nu mai puțin de cinci goluri în meciul de grupe cu Camerun. Amândoi jucătorii au marcat 6 goluri în total. Brazilianul Romário, care a înscris cinci goluri, a câștigat Balonul de Aur, fiind desemnat cel mai bun jucător al competiției. Gheorghe Hagi a fost ales ca mijlocaș în echipa turneului, în timp ce Florin Răducioiu a fost unul dintre golgeterii competiției, cu patru goluri marcate.

Loturi[modificare | modificare sursă]

Pentru mai multe detalii, vedeți Loturile pentru Campionatul Mondial de Fotbal 1994.

Loturile de la Campionatul Mondial de Fotbal 1994 conțineau 3 portari și 19 jucători de câmp, în total 22 de fotbaliști.

Arbitri[modificare | modificare sursă]

Africa
America de Nord
 • Statele Unite ale Americii Arturo Angeles
 • Costa Rica Rodrigo Badilla
 • Mexic Arturo Brizio Carter
America de Sud
 • Columbia José Torres Cadena
 • Uruguay Ernesto Filippi
 • Argentina Francisco Lamolina
 • Brazilia Renato Marsiglia
 • Peru Alberto Tejada
Asia
 • Siria Jamal Al Sharif
 • Emiratele Arabe Unite Ali Bujsaim

Europa
 • Italia Fabio Baldas
 • Spania Manuel Díaz Vega
 • Anglia Philip Don
 • Suedia Bo Karlsson
 • Germania Hellmut Krug
 • Scoția Leslie Mottram
 • Danemarca Peter Mikkelsen
 • Italia Pierluigi Pairetto
 • Ungaria Sándor Puhl
 • Franța Joël Quiniou
 • Elveția Kurt Röthlisberger
 • Țările de Jos Mario van der Ende

Faza grupelor[modificare | modificare sursă]

Grupa A[modificare | modificare sursă]

Grupa A va rămâne în istorie pentru două momente marcante în istoria fotbalului mondial. Primul a fost meciul dintre Statele Unite și Elveția, acesta fiind primul meci disputat în interior, fiind jucat sub acoperișul Pontiac Silverdome. Al doilea a fost asasinarea fundașului columbian Andrés Escobar - a fost împușcat mortal la întoarcerea sa în Columbia, după autogolul ce a contribuit la eliminarea țării sale din turneu.

Victoriile împotriva Columbiei și Statele Unite ale Americii (în fața unui stadion cu 93.869 de spectatori), au fost suficiente pentru ca România să obțină locul 1 în grupă, deși între cele două victorii a fost demolată de Elveția cu scorul de 4 la 1. Scorul cu care elvețieni au obținut victoria în meciul cu România a fost deajuns pentru a-i plasa pe poziția secundă în grupă înaitea gazdelor. SUA a obținut calificarea pentru optimi deoarece era una dintre cele mai bine clasate naționale de pe locul 3.

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Flag of Romania.svg România 3 2 0 1 5 5 0 6
2. Flag of Switzerland.svg Elveția 3 1 1 1 5 4 +1 4
3. Flag of the United States.svg Statele Unite 3 1 1 1 3 3 0 4
4. Flag of Colombia.svg Columbia 3 1 0 2 4 5 -1 3
18 iunie 1994 11:35 EDT
Statele UniteFlag of the United States.svg 1 – 1 Flag of Switzerland.svg Elveția
Wynalda A marcat în minutul 45 45' Cronica Bregy A marcat în minutul 39 39'

18 iunie 1994 16:35 PDT
Flag of Colombia.svg Columbia 1 – 3 Flag of Romania.svg România
Valencia A marcat în minutul 43 43' Cronica Răducioiu A marcat în minutul 16 16' A marcat în minutul 89 89'
Hagi A marcat în minutul 34 34'
Rose Bowl, Pasadena
Spectatori: 93.586
Arbitru: Jamal Al Sharif

22 iunie 1994 16:05 EDT
România Flag of Romania.svg 1 – 4 Flag of Switzerland.svg Elveția
Hagi A marcat în minutul 36 36' Cronica Sutter A marcat în minutul 16 16'
Chapuisat A marcat în minutul 53 53'
Knup A marcat în minutul 66 66' A marcat în minutul 72 72'
Pontiac Silverdome, Pontiac
Spectatori: 61.428
Arbitru: Neji Jouini

22 iunie 1994 16:35 PDT
Statele UniteFlag of the United States.svg 2 – 1 Flag of Colombia.svg Columbia
Escobar A marcat în minutul 34 34' (autogol)
Stewart A marcat în minutul 52 52'
Cronica Valencia A marcat în minutul 89 89'
Rose Bowl, Pasadena
Spectatori: 93.689
Arbitru: Fabio Baldas

26 iunie 1994 13:05 PDT
Elveția Flag of Switzerland.svg 0 – 2 Flag of Colombia.svg Columbia
Cronica Gaviria A marcat în minutul 44 44'
Lozano A marcat în minutul 89 89'
Stanford Stadium, Stanford
Spectatori: 83.401
Arbitru: Peter Mikkelsen

26 iunie 1994 13:05 PDT
Statele UniteFlag of the United States.svg 0 – 1 Flag of Romania.svg România
Cronica Petrescu A marcat în minutul 17 17'
Rose Bowl, Pasadena
Spectatori: 93.869
Arbitru: Mario van der Ende

Grupa B[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Flag of Brazil.svg Brazilia 3 2 1 0 6 1 +5 7
2. Flag of Sweden.svg Suedia 3 1 2 0 6 4 +2 5
3. Flag of Russia.svg Rusia 3 1 0 2 7 6 +1 3
4. Flag of Cameroon.svg Camerun 3 0 1 2 3 11 -8 1
19 iunie 1994 16:35 PDT
Camerun Flag of Cameroon.svg 2 – 2 Flag of Sweden.svg Suedia
Embé A marcat în minutul 31 31'
Omam-Biyik A marcat în minutul 47 47'
Cronica Ljung A marcat în minutul 8 8'
Dahlin A marcat în minutul 75 75'
Rose Bowl, Pasadena
Spectatori: 93.194
Arbitru: Alberto Tejada Noriega

20 iunie 1994 13:05 PDT
Brazilia Flag of Brazil.svg 2 – 0 Flag of Russia.svg Rusia
Romário A marcat în minutul 26 26'
Raí A marcat în minutul 52 52' (pen.)
Cronica
Stanford Stadium, Stanford
Spectatori: 81.061
Arbitru: Lim Kee Chong

24 iunie 1994 13:05 PDT
Brazilia Flag of Brazil.svg 3 – 0 Flag of Cameroon.svg Camerun
Romário A marcat în minutul 39 39'
Márcio Santos A marcat în minutul 66 66'
Bebeto A marcat în minutul 73 73'
Cronica
Stanford Stadium, Stanford
Spectatori: 83.401
Arbitru: Arturo Brizio Carter )

24 iunie 1994 19:35 EDT
Suedia Flag of Sweden.svg 3 – 1 Flag of Russia.svg Rusia
Brolin A marcat în minutul 37 37' (pen.)
Dahlin A marcat în minutul 59 59' A marcat în minutul 81 81'
Cronica Salenko A marcat în minutul 4 4' (pen.)
Pontiac Silverdome, Pontiac
Spectatori: 71.528
Arbitru: Joël Quiniou

28 iunie 1994 13:05 PDT
Rusia Flag of Russia.svg 6 – 1 Flag of Cameroon.svg Camerun
Salenko A marcat în minutul 15 15' A marcat în minutul 41 41' A marcat în minutul 44 44' (pen.) A marcat în minutul 72 72' A marcat în minutul 75 75'
Radchenko A marcat în minutul 81 81'
Cronica Milla A marcat în minutul 46 46'
Stanford Stadium, Stanford
Spectatori: 74.914
Arbitru: Jamal Al Sharif

28 iunie 1994 16:05 EDT
Brazilia Flag of Brazil.svg 1 – 1 Flag of Sweden.svg Suedia
Romário A marcat în minutul 46 46' Cronica K. Andersson A marcat în minutul 23 23'
Pontiac Silverdome, Pontiac
Spectatori: 77.217
Arbitru: Sándor Puhl

Grupa C[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Flag of Germany.svg Germania 3 2 1 0 5 3 +2 7
2. Flag of Spain.svg Spania 3 1 2 0 6 4 +2 5
3. Flag of South Korea.svg Coreea de Sud 3 0 2 1 4 5 -1 2
4. Flag of Bolivia.svg Bolivia 3 0 1 2 1 4 -3 1
17 iunie 1994 14:05 CDT
Germania Flag of Germany.svg 1 – 0 Flag of Bolivia.svg Bolivia
Klinsmann A marcat în minutul 61 61' Cronica
Soldier Field, Chicago
Spectatori: 63,117
Arbitru: Arturo Brizio Carter (Mexico)

17 iunie 1994 18:35 CDT
Flag of Spain.svg Spania 2 – 2 Flag of South Korea.svg Coreea de Sud
Salinas A marcat în minutul 51 51'
Goikoetxea A marcat în minutul 55 55'
Cronica Hong Myung-Bo A marcat în minutul 85 85'
Seo Jung-Won A marcat în minutul 90 90'
Cotton Bowl, Dallas
Spectatori: 56,247
Arbitru: Peter Mikkelsen (Denmark)

21 iunie 1994 15:05 CDT
Germania Flag of Germany.svg 1 – 1 Flag of Spain.svg Spania
Klinsmann A marcat în minutul 48 48' Cronica Goikoetxea A marcat în minutul 14 14'
Soldier Field, Chicago
Spectatori: 63,113
Arbitru: Filippi Cavani (Uruguay)

23 iunie 1994 19:35 EDT
Coreea de Sud Flag of South Korea.svg 0 – 0 Flag of Bolivia.svg Bolivia
Cronica
Foxboro Stadium, Foxborough
Spectatori: 54.453
Arbitru: Leslie Mottram (Scotland)

27 iunie 1994 15:05 CDT
Flag of Bolivia.svg Bolivia 1 – 3 Flag of Spain.svg Spania
E. Sánchez A marcat în minutul 67 67' Cronica Guardiola A marcat în minutul 19 19' (pen.)
Caminero A marcat în minutul 66 66' A marcat în minutul 70 70'
Soldier Field, Chicago
Spectatori: 63.089
Arbitru: Rodrigo Badilla (Costa Rica)

27 iunie 1994 15:05 CDT
Germania Flag of Germany.svg 3 – 2 Flag of South Korea.svg Coreea de Sud
Klinsmann A marcat în minutul 12 12' A marcat în minutul 37 37'
Riedle A marcat în minutul 20 20'
Cronica Hwang Sun-Hong A marcat în minutul 52 52'
Hong Myung-Bo A marcat în minutul 63 63'
Cotton Bowl, Dallas
Spectatori: 63,998
Arbitru: Joël Quiniou (France)

Grupa D[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Flag of Nigeria.svg Nigeria 3 2 0 1 6 2 +4 6
2. Flag of Bulgaria.svg Bulgaria 3 2 0 1 6 3 +3 6
3. Flag of Argentina.svg Argentina 3 2 0 1 6 3 +3 6
4. Flag of Greece.svg Grecia 3 0 0 3 0 10 -10 0
21 iunie 1994 12:35 EDT
Argentina Flag of Argentina.svg 4 – 0 Flag of Greece.svg Grecia
Batistuta A marcat în minutul 2 2' A marcat în minutul 45 45' A marcat în minutul 89 89' (pen.)
Maradona A marcat în minutul 60 60'
Cronica
Foxboro Stadium, Foxborough
Spectatori: 54,456
Arbitru: Arturo Angeles (United States)

21 iunie 1994 18:35 CDT
Nigeria Flag of Nigeria.svg 3 – 0 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria
Yekini A marcat în minutul 21 21'
Amokachi A marcat în minutul 43 43'
Amuneke A marcat în minutul 55 55'
Cronica
Cotton Bowl, Dallas
Spectatori: 44,132
Arbitru: Rodrigo Badilla (Costa Rica)

25 iunie 1994 16:05 EDT
Argentina Flag of Argentina.svg 2 – 1 Flag of Nigeria.svg Nigeria
Caniggia A marcat în minutul 21 21' A marcat în minutul 28 28' Cronica Siasia A marcat în minutul 8 8'
Foxboro Stadium, Foxborough
Spectatori: 54.453
Arbitru: Bo Karlsson (Sweden)

26 iunie 1994 11:35 CDT
Grecia Flag of Greece.svg 0 – 4 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria
Cronica Stoichkov A marcat în minutul 5 5' (pen.) A marcat în minutul 55 55' (pen.)
Letchkov A marcat în minutul 65 65'
BorimirovA marcat în minutul 90 90'
Soldier Field, Chicago
Spectatori: 63.160
Arbitru: Ali Bujsaim (United Arab Emirates)

30 iunie 1994 18:35 CDT
Argentina Flag of Argentina.svg 0 – 2 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria
Cronica Stoichkov A marcat în minutul 61 61'
Sirakov A marcat în minutul 90 90'
Cotton Bowl, Dallas
Spectatori: 63.998
Arbitru: Neji Jouini (Tunisia)

30 iunie 1994 19:35 EDT
Grecia Flag of Greece.svg 0 – 2 Flag of Nigeria.svg Nigeria
Cronica George A marcat în minutul 45 45'
Amokachi A marcat în minutul 90 90'
Foxboro Stadium, Foxborough
Spectatori: 53.001
Arbitru: Leslie Mottram (Scotland)

Grupa E[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Flag of Mexico.svg Mexic 3 1 1 1 3 3 0 4
2. Flag of Ireland.svg Irlanda 3 1 1 1 2 2 0 4
3. Flag of Italy.svg Italia 3 1 1 1 2 2 0 4
4. Flag of Norway.svg Norvegia 3 1 1 1 1 1 0 4
18 iunie 1994 16:05 EDT
Italia Flag of Italy.svg 0 – 1 Flag of Ireland.svg Irlanda
Cronica Houghton A marcat în minutul 11 11'
Giants Stadium, East Rutherford
Spectatori: 75.338
Arbitru: Mario van der Ende (Netherlands)

19 iunie 1994 16:05 EDT
Flag of Norway.svg Norvegia 1 – 0 Flag of Mexico.svg Mexic
Rekdal A marcat în minutul 84 84' Cronica
RFK Stadium, Washington
Spectatori: 52.395
Arbitru: Sándor Puhl (Hungary)

23 iunie 1994 16:05 EDT
Italia Flag of Italy.svg 1 – 0 Flag of Norway.svg Norvegia
D. Baggio A marcat în minutul 69 69' Cronica
Giants Stadium, East Rutherford
Spectatori: 74.624
Arbitru: Hellmut Krug (Germany)

24 iunie 1994 12:35 EDT
Mexic Flag of Mexico.svg 2 – 1 Flag of Ireland.svg Irlanda
García A marcat în minutul 42 42' A marcat în minutul 65 65' Cronica Aldridge A marcat în minutul 84 84'
Citrus Bowl, Orlando
Spectatori: 60.790
Arbitru: Kurt Röthlisberger (Switzerland)

28 iunie 1994 12:35 EDT
Italia Flag of Italy.svg 1 – 1 Flag of Mexico.svg Mexic
Massaro A marcat în minutul 48 48' Cronica Bernal A marcat în minutul 57 57'
RFK Stadium, Washington
Spectatori: 52.535
Arbitru: Francisco Oscar Lamolina (Argentina)

28 iunie 1994 12:35 EDT
Flag of Ireland.svg Irlanda 0 – 0 Flag of Norway.svg Norvegia
Cronica
Giants Stadium, East Rutherford
Spectatori: 72.404
Arbitru: José Torres Cadena (Colombia)

Grupa F[modificare | modificare sursă]

Loc Echipa M V E Î GM GP G Pct.
1. Flag of the Netherlands.svg Olanda 3 2 0 1 4 3 +1 6
2. Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudită 3 2 0 1 4 3 +1 6
3. Flag of Belgium.svg Belgia 3 2 0 1 2 1 +1 6
4. Flag of Morocco.svg Maroc 3 0 0 3 2 5 -3 0
19 iunie 1994 12:35 EDT
Belgia Flag of Belgium.svg 1 – 0 Flag of Morocco.svg Maroc
Degryse A marcat în minutul 11 11' Cronica
Citrus Bowl, Orlando
Spectatori: 61.219
Arbitru: José Torres Cadena (Colombia)

20 iunie 1994 19:35 EDT
Olanda Flag of the Netherlands.svg 2 – 1 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudită
Jonk A marcat în minutul 50 50'
Taument A marcat în minutul 86 86'
Cronica Amin A marcat în minutul 18 18'
RFK Stadium, Washington
Spectatori: 50.535
Arbitru: Manuel Diaz Vega (Spain)

25 iunie 1994 12:35 EDT
Arabia Saudită Flag of Saudi Arabia.svg 2 – 1 Flag of Morocco.svg Maroc
Al-Jaber A marcat în minutul 7 7' (pen.)
Amin A marcat în minutul 45 45'
Cronica Chaouch A marcat în minutul 68 68'
Giants Stadium, East Rutherford
Spectatori: 76.322
Arbitru: Philip Don (England)

25 iunie 1994 12:35 EDT
Belgia Flag of Belgium.svg 1 – 0 Flag of the Netherlands.svg Olanda
Albert A marcat în minutul 65 65' Cronica
Citrus Bowl, Orlando
Spectatori: 62.387
Arbitru: Renato Marsiglia (Brazil)

29 iunie 1994 12:35 EDT
Belgia Flag of Belgium.svg 0 – 1 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudită
Cronica Al-Owairan A marcat în minutul 5 5'
RFK Stadium, Washington
Spectatori: 52.959
Arbitru: Hellmut Krug (Germany)

29 iunie 1994 12:35 EDT
Maroc Flag of Morocco.svg 1 – 2 Flag of the Netherlands.svg Olanda
Nader A marcat în minutul 47 47' Cronica Bergkamp A marcat în minutul 43 43'
Roy A marcat în minutul 77 77'
Citrus Bowl, Orlando
Spectatori: 60.578
Arbitru: Alberto Tejada Noriega (Peru)

Echipele de pe locul trei calificate în optimi[modificare | modificare sursă]

Grupa Echipa M V E Î GM GP DG Pct
D Flag of Argentina.svg Argentina 3 2 0 1 6 3 +3 6
F Flag of Belgium.svg Belgia 3 2 0 1 2 1 +1 6
A Flag of the United States.svg Statele Unite 3 1 1 1 3 3 0 4
E Flag of Italy.svg Italia 3 1 1 1 2 2 0 4
B Flag of Russia.svg Rusia 3 1 0 2 7 6 +1 3
C Flag of South Korea.svg Coreea de Sud 3 0 2 1 4 5 -1 2

Faza eliminatorie[modificare | modificare sursă]

Optimi Sferturi de finală Semifinale Finala
                           
3 iulie - Pasadena            
 Flag of Romania.svg România  3
10 iulie - Stanford
 Flag of Argentina.svg Argentina  2  
 Flag of Romania.svg România  2 (4)
3 iulie - Dallas
   Flag of Sweden.svg Suedia (p)  2 (5)  
 Flag of Saudi Arabia.svg Arabia Saudită  1
13 iulie - Pasadena
 Flag of Sweden.svg Suedia  3  
 Flag of Sweden.svg Suedia  0
4 iulie - Stanford
   Flag of Brazil.svg Brazilia  1  
 Flag of Brazil.svg Brazilia  1
9 iulie - Dallas
 Flag of the United States.svg Statele Unite  0  
 Flag of Brazil.svg Brazilia  3
4 iulie - Orlando
   Flag of the Netherlands.svg Olanda  2  
 Flag of the Netherlands.svg Olanda  2
17 iulie - Pasadena
 Flag of Ireland.svg Irlanda  0  
 Flag of Brazil.svg Brazilia (p)  0 (3)
2 iulie - Chicago
   Flag of Italy.svg Italia  0 (2)
 Flag of Germany.svg Germania  3
10 iulie - East Rutherford
 Flag of Belgium.svg Belgia  2  
 Flag of Germany.svg Germania  1
5 iulie - East Rutherford
   Flag of Bulgaria.svg Bulgaria  2  
 Flag of Mexico.svg Mexic  1 (1)
13 iulie - East Rutherford
 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria (p)  1 (3)  
 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria  1
5 iulie - Foxborough
   Flag of Italy.svg Italia  2   Finala mică
 Flag of Nigeria.svg Nigeria  1
9 iulie - Foxborough 16 iulie - Pasadena
 Flag of Italy.svg Italia (aet)  2  
 Flag of Italy.svg Italia  2  Flag of Sweden.svg Suedia  4
2 iulie - Washington
   Flag of Spain.svg Spania  1    Flag of Bulgaria.svg Bulgaria  0
 Flag of Spain.svg Spania  3
 Flag of Switzerland.svg Elveția  0  

Optimi[modificare | modificare sursă]

2 iulie 1994
12:00 CDT
Germania Flag of Germany.svg 3 – 2 Flag of Belgium.svg Belgia
Völler A marcat în minutele: 6'40'
Klinsmann A marcat în minutul 11 11'
Cronica Grün A marcat în minutul 8 8'
Albert A marcat în minutul 90 90'
Soldier Field, Chicago
Spectatori: 60,246
Arbitru: Kurt Röthlisberger (Elveția)

2 iulie 1994
16:30 EDT
Flag of Spain.svg Spania 3 – 0 Flag of Switzerland.svg Elveția
Hierro A marcat în minutul 15 15'
Luis Enrique A marcat în minutul 74 74'
Begiristain A marcat în minutul 86 86' (pen.)
Cronica
RFK Stadium, Washington
Spectatori: 53,121
Arbitru: Mario van der Ende (Olanda)

3 iulie 1994
12:00 CDT
Arabia Saudită Flag of Saudi Arabia.svg 1 – 3 Flag of Sweden.svg Suedia
Al-Ghesheyan A marcat în minutul 85 85' Cronica Dahlin A marcat în minutul 6 6'
K. Andersson A marcat în minutele: 51'88'
Cotton Bowl, Dallas
Spectatori: 60,277
Arbitru: Renato Marsiglia (Brazilia)

3 iulie 1994
13:30 PDT
România Flag of Romania.svg 3 – 2 Flag of Argentina.svg Argentina
Dumitrescu A marcat în minutele: 11'18'
Hagi A marcat în minutul 58 58'
Cronica Batistuta A marcat în minutul 16 16' (pen.)
Balbo A marcat în minutul 75 75'
Rose Bowl, Pasadena
Spectatori: 90,469
Arbitru: Pierluigi Pairetto (Italia)

4 iulie 1994
12:00 EDT
Olanda Flag of the Netherlands.svg 2 – 0 Flag of Ireland.svg Irlanda
Bergkamp A marcat în minutul 11 11'
Jonk A marcat în minutul 41 41'
Cronica
Citrus Bowl, Orlando
Spectatori: 61,355
Arbitru: Peter Mikkelsen (Danemarca)

4 iulie 1994
12:30 PDT
Brazilia Flag of Brazil.svg 1 – 0 Flag of the United States.svg Statele Unite
Bebeto A marcat în minutul 72 72' Cronica
Stanford Stadium, Stanford
Spectatori: 84,147
Arbitru: Joel Quiniou (Franța)

5 iulie 1994
13:00 EDT
Nigeria Flag of Nigeria.svg 1 – 2 (d.p..) Flag of Italy.svg Italia
Amuneke A marcat în minutul 25 25' Cronica R. Baggio A marcat în minutele: 88'102' (pen.)

Sferturile[modificare | modificare sursă]

9 iulie 1994
12:00 EDT
Italia Flag of Italy.svg 2 – 1 Flag of Spain.svg Spania
D. Baggio A marcat în minutul 25 25'
R. Baggio A marcat în minutul 88 88'
Cronica Caminero A marcat în minutul 58 58'
Foxboro Stadium, Foxborough
Spectatori: 53,400
Arbitru: Sándor Puhl (Ungaria)

9 iulie 1994
14:30 CDT
Olanda Flag of the Netherlands.svg 2 – 3 Flag of Brazil.svg Brazilia
Bergkamp A marcat în minutul 64 64'
Winter A marcat în minutul 76 76'
Cronica Romário A marcat în minutul 53 53'
Bebeto A marcat în minutul 63 63'
Branco A marcat în minutul 81 81'
Cotton Bowl, Dallas
Spectatori: 63,500
Arbitru: Rodrigo Badilla (Costa Rica)

10 iulie 1994
12:00 EDT
Flag of Bulgaria.svg Bulgaria 2 – 1 Flag of Germany.svg Germania
Stoichkov A marcat în minutul 75 75'
Letchkov A marcat în minutul 78 78'
Cronica Matthäus A marcat în minutul 47 47' (pen.)

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

13 iulie 1994
16:00 EDT
Flag of Bulgaria.svg Bulgaria 1 – 2 Flag of Italy.svg Italia
Stoichkov A marcat în minutul 44 44' (pen.) Cronica R. Baggio A marcat în minutele: 21'25'
Giants Stadium, East Rutherford
Spectatori: 74,110
Arbitru: Joel Quiniou (Franța)

13 iulie 1994
16:30 PDT
Suedia Flag of Sweden.svg 0 – 1 Flag of Brazil.svg Brazilia
Cronica Romário A marcat în minutul 80 80'
Rose Bowl, Pasadena
Spectatori: 91,856
Arbitru: José Torres Cadena (Columbia)

Finala mică (meci pentru locul trei)[modificare | modificare sursă]

16 iulie 1994
12:30 PDT
Suedia Flag of Sweden.svg 4 – 0 Flag of Bulgaria.svg Bulgaria
Brolin A marcat în minutul 8 8'
Mild A marcat în minutul 30 30'
Larsson A marcat în minutul 37 37'
K. Andersson A marcat în minutul 40 40'
Cronica

Finala[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

Gheata de aur Balonul de aur Premiul Iașin Trofeul FIFA Fair Play Cea mai interesantă echipă
Bulgaria Hristo Stoicikov
Rusia Oleg Salenko
Brazilia Romário Belgia Michel Preud'homme  Brazilia  Brazilia

All-star team[modificare | modificare sursă]

All-star team este un lot ce constă din 11 cei mai buni jucători de la Campionatul Mondial de Fotbal 1994, selectați de Grupul de Studii Tehnice FIFA.

Portar Fundași Mijlocași Atacanți

Belgia Michel Preud'homme

Brazilia Jorginho
Brazilia Márcio Santos
Italia Paolo Maldini

Brazilia Dunga
Bulgaria Krassimir Balakov
România Gheorghe Hagi
Suedia Tomas Brolin

Brazilia Romário
Bulgaria Hristo Stoicikov
Italia Roberto Baggio

Marcatori[modificare | modificare sursă]

6 goluri
5 goluri
4 goluri
3 goluri

2 goluri

1 gol

Autogoluri
 • Columbia Andrés Escobar (pentru SUA) (probabil motivul pentru care a fost ucis, pe 2 iulie 1994)

Legături externe[modificare | modificare sursă]