Betelgeuse

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Betelgeuse

Imagine în ultraviolet,
obținută de Telescopul Hubble.

Alte nume sau numere de catalog
Constelație: Orion; Ori
Denumire Bayer: α
Denumire Flamsteed: 58 Ori
Catalogul Bright Star: HR 2061
Catalogul Henry Draper: HD 39801
Catalogul SAO: SAO 113271
Catalogul Hipparcos: HIP 27989

Betelgeuse (Alpha Orionis, scris și α Orionis) este a doua stea ca strălucire din constelația Orion. Este o stea variabilă semiregulată, localizată la 427 ani-lumină depărtare de Pământ. Este a noua stea ca strălucire de pe bolta cerească. Deși conform descrierii Bayer este cotată ca Alpha, ea nu este la fel de strălucitoare ca și Rigel (Beta Orionis). Steaua face parte din Triunghiul de Iarnă.

Betelgeuse este o supergigantă roșie, una dintre cele mai mari cunoscute. Dacă ar fi plasată în centrul Sistemului Solar, suprafața sa externă s-ar extinde până undeva între orbitele lui Marte și Jupiter.

Săgeata roz indică poziţia stelei Betelgeuse, în constelaţia Orion.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Etimologia cuvântului arab Betelgeuse nu este clară. O ipoteză este sensul de "Mâna lui Orion".[1]

O altă opinie consideră că denumirea „Betelgeuse” provine din arabă يد الجوزا, transcrisă: yad al-jawzāʾ, un termen de origine arabă preislamică, și care semnifică „mâna lui al-jawzāʾ ”. Originea cuvântului al-jawzāʾ este veche, ea precedă traducerea de către arabi a lucrărilor grecești, iar semnificația sa este obscură. Termenul face referință la un personaj feminin, și derivă probabil dintr-o rădăcină care semnifică „la mijloc”. Ar fi putut desemna în Arabia antică o constelație care ar acoperi stelele actualei constelații Orion, și face referință la poziția centrală a acesteia pe Bolta Cerească. După traducerea lucrării Almageste, termenul este utilizat de astronomii musulmani, în concurență cu alte denumiri, atât pentru desemnarea constelației Orion, cât și pentru desemnarea constelației Gemenii[2].

Triunghiul de Iarnă[modificare | modificare sursă]

Triunghiul de Iarnă: stânga sus: Procyon, dreapta sus: Betelgeuse, jos: Sirius.

Betelgeuse constituie unul din vârfurile asterismului Triunghiul de Iarnă, celelalte vârfuri fiind reprezentate de Procyon și, respectiv, de Sirius.

Soartă[modificare | modificare sursă]

Este posibil ca Betelgeuse să explodeze într-o supernovă [3][4]. Acesta ar fi probabil cel mai spectaculos fenomen astronomic de acest tip și ar lumina cerul nopții mai puternic decât o lună plină[4][5]. Având în vedere mărimea și vârsta sa de 8,5 millioane de ani, vârstă avansată pentru clasa sa, steaua ar putea exploda în următoarea mie de ani[4]. Deoarece axa sa de rotație nu este orientată spre Pământ, supernova nu va provoca o explozie de raze gamma suficient de mare în direcția Pământului pentru a afecta ecosistemul.

Masa lui Betelgeuse este suficient de mare pentru a lăsa in urma sa o stea neutronică sau, eventual, o gaură neagră.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Compendiu de astronomie, H. Bernhard, K. Linder, M. Schukovchi, 1995 (2001 trad. română)
  2. ^ Kunitzsch Paul, Smart Tim, (2006), A Dictionary of Modern Star names: A Short Guide to 254 Star Names and Their Derivations, Sky Publishing Corp., Cambridge, Massachusetts ISBN 978-1-931559-44-7, p. 45 și p. 42.
  3. ^ astro.uiuc.edu, en Betelgeuse (Alpha Orionis) - Update 2008, Stars, Jim Kaler, retrieved 9 October 2008.
  4. ^ a b c en Betelgeuse could explode as a supernova » Radio Podcasts | Earth & Sky
  5. ^ Pamantul va fi luminat de doi sori, ProTV, cu referințe la The Huffington Post

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]


Coordonate: Harta cerului 05h 55m 10.3053s, +07° 24′ 25.426″