Catalogul Henry Draper

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Catalogul Henry Draper (HD) este un catalog astronomic care grupează date astrometrice și fotometrice pentru peste 225.000 stele. Acest catalog a fost publicat între anii 1918 și 1924. A fost compilat de Annie Jump Cannon și colegii săi de la Harvard College Observatory, sub conducerea lui Edward Charles Pickering și a fost denumit în onoarea lui Henry Draper a cărui văduvă a finanțat efortul. [1]

Stelele cuprinse în acest catalog sunt de la magnitudinea mijlocie, până la 9 sau 10m (în jur de 50 de ori mai puțin luminoase decât cele mai slab vizibile cu ochiul liber); adică stele mijlocii pentru un telescop de amator și stele strălucitoare văzute printr-un instrument profesionist.

Catalogul acoperă totalitatea bolții cerești și are particularitatea de a fi primul care a repertoriat tipurile spectrale ale stelelor pe o scara largă.

Numerele HD sunt frecvent utilizate în zilele noastre atunci când steaua nu are o denumire Bayer sau o denumire Flamsteed. Stelele 1 – 225300 se află în catalogul original și sunt în ordinea ascensiei drepte crescătoare pentru epoca J1900.0. Stelele 225301 – 359083 sunt în suplimentul publicat în 1949. Acestea din urmă pot fi desemnate HDE (Henry Draper Extension), însă se folosește totuși adesea HD, întrucât nu există niciun risc de confuzie.

Exemple[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ L'astronomie au féminin (în română: Astronomia la feminin), conferință în video de Yaël Nazé, vreo 50 de minute, 1 octombrie 2013, Espace des sciences

Vezi și[modificare | modificare sursă]