Stea polară

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Localizarea Stelei Polare din emisfera nordică, Alpha Ursae Minoris, pornind de la Ursa Mare (Carul Mare).

O stea polară este, în astronomie, un termen generic care desemnează o stea vizibilă cu ochiul liber, care se găsește aproximativ pe aliniamentul axei de rotație a unei planete, în general Pământul.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Prin alinierea sa cu axa de rotație, o stea polară este percepută ca fiind imobilă de către un observator situat pe acea planetă, în timp ce stelele celelalte care sunt vizibile par să descrie o mișcare circulară în jurul stelei polare în timpul nopții.

O stea polară este situată aproape de unul din polii cerești ; în navigația astronomică, poziția sa este un indicator fiabil al direcției unui pol geografic, iar altitudinea sa unghiulară permite determinarea latitudinii.[1]

În principiu, orice planetă posedă două stele polare, una pentru Polul Nord și cealaltă pentru Polul Sud, însă existența lor depinde de configurația stelelor : este posibil să nu existe o stea suficient de vizibilă cu ochiul liber în direcția unui pol.

În emisfera nordică[modificare | modificare sursă]

În prezent Steaua Polară în emisfera nordică este Alpha Ursae Minoris (α UMi)[2], steaua cea mai strălucitoare din constelația Ursa Mică.

Steaua Polară (latină Polaris) este o stea din constelația Ursa Mică situată foarte aproape de polul nord ceresc (declinație: +89° 15′ 51″). Din această cauză, și fiind ușor vizibilă cu ochiul liber (magnitudine aparentă: 1,97), este utilizată pentru orientare, indicând cu precizie destul de bună (sub 1°) direcția spre nordul geografic. De remarcat faptul că Beta Ursae Minoris (Kochab) a fost steaua polară între 1500 î.Hr. și 500 d.Hr., în emisfera nordică.

Iată alte șapte stele care pot juca rolul de Stea polară a Pământului, din cauza precesiei echinocțiilor, în viitorul îndepărtat:

Denumirea oficială a Stelei Polare, Polaris, a fost aprobată de Uniunea Astronomică Internațională la data de 20 iulie 2016.[3]

Steaua polară pe sicriul regelui Carol al XI-lea al Suediei, biserica Riddarholmen, Stockholm, Suedia

Deoarece Steaua Polară nu coboară sub orizont (nu apune), a devenit un simbol al casei regale suedeze în perioada de maximă expansiune a regatului, în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

În emisfera sudică[modificare | modificare sursă]

În emisfera sudică, este admis că Beta Hydri, din constelația Hidra Australă, reprezintă cel mai bun candidat, ca urmare a faptului că prin magnitudinea sa aparentă este mai ușor perceptibilă decât Sigma Octantis (σ Oct). Deși Sigma Octantis este mai aproape de axa de rotație a Pământului, aceasta este mai greu de reperat.

Stele polare ale altor corpuri cerești din Sistemul Solar[modificare | modificare sursă]

Pe alte corpuri cerești, este posibil să se definească stele polare, într-un mod analog cu cele observate pe Terra. Axa acestor obiecte fiind orientată diferit de cea a Pământului (înclinația față de ecliptică), stelele polare rezultante diferă și ele.

Stele polare ale unor corpuri cerești din Sistemul Solar
Astru Stea polară de Nord Stea polară de Sud
Luna ? Delta Doradus
Mercur ο Draconis α Pictoris
Venus 42 Draconis Eta Doradus
Terra α Ursae Minoris σ Octantis
Marte Cele două stele din vârful constelației Lebăda
(constelație în formă de cruce),
Sadr (gamma Cyg) și Deneb (α Cyg)
κ Velorum
(la 2° de polul sud ceresc)
Jupiter Zeta Draconis HD 40455 (în Dorado)
Saturn ? Delta Octantis
Uranus Eta Ophiuchi 15 Orionis
Neptun La mijlocul distanței dintre Gamma Cygni și Delta Cygni Gamma Velorum

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Séguin & Villeneuve 2002, p. 17.
  2. ^ Séguin & Villeneuve 2002, p. 18.
  3. ^ „Table 1: Star Names Approved by WGSN as of 20 July 2016” (PDF), Bulletin of the IAU Working Group on Star Names (în engleză) (1), , accesat în  .

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Séguin, Marc (), Astronomie et Astrophysique, Montréal: ERPI 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Steaua polară

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Coordonate: Harta cerului 02h 31m 48.7s, +89° 15′ 51″