Ramura gigant asimptotică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Evoluția stelelor de diferite mase este reprezentată în diagrama Hertzsprung-Russell. Ramura gigant asimptotică este aici desemnată prin AGB pe curba verde care trasează evoluția unei stele de M.

Ramura gigant asimptotică (în engleză asymptotic giant branch: AGB, iar în franceză branche asymptotique des géantes) este o regiune a diagramei Hertzsprung-Russell ocupată de stele de masă mică până la medie (de la la 0,6 până la 10 mase solare). Toate stelele de acest tip trec prin această perioadă spre sfârșitul vieții lor.

La observare, o stea AGB nu se distinge de o gigantă roșie. Totuși, structura sa interioară conține: (1) un nucleu inert compus din carbon și din oxigen, (2) o cochilie în care heliul este în fuziune nucleară (combustia heliului), formând astfel carbon, (3) o altă cochilie în care hidrogenul suferă o fuziune nucleară (combustia hidrogenului), formând astfel heliu și (4) o anvelopă de mari dimensiuni a cărei compoziție se aseamănă cu aceea a stelelor mai comune.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en J. Lattanzio et M. Forestini, Nucleosynthesis in AGB Stars, 1998, IAU Symposium on AGB Stars, Montpellier

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Langer, N. „Late evolution of low- andintermediate-mass stars” (PDF). Stars and Stellar evolution lecture notes. University of Bonn/Argelander-Institut für Astronomie. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  • McCausland, R. J. H.; Conlon, E. S.; Dufton, P. L.; Keenan, F. P. (). „Hot post-asymptotic giant branch stars at high galactic latitudes”. The Astrophysical Journal. 394 (1): 298–304. Bibcode:1992ApJ...394..298M. doi:10.1086/171582. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]