Ixelles

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ixelles
Elsene
—  Comună  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Ixelles se află în Belgia
Ixelles
Ixelles
Ixelles (Belgia)
Ixelles în Belgia
Coordonate: 50°49′N 4°22′E ({{PAGENAME}}) / 50.817°N 4.367°E

ȚarăBelgia
RegiuneBruxelles Capitală
Numit dupăArin

Componențăwestelijk deel van Elsene[*][[westelijk deel van Elsene (the part of Ixelles west of the Avenue Louise, Belgium)|​]],oostelijk deel van Elsene[*][[oostelijk deel van Elsene (the part of Ixelles east of the Avenue Louise, Belgium)|​]]

Guvernare
 - PrimarChristos Doulkeridis[*][[Christos Doulkeridis (politician belgian)|​]] (Ecolo, )

Suprafață[1]
 - Total6,34 km²
Altitudine[2]72 m.d.m.

Populație (2008)
 - Total79.768 locuitori
 - Densitate12.582 loc./km²

Fus orarUTC+1
Cod poștal1050
Prefix telefonic02

Localități înfrățite
 - BiarritzFranța

Prezență online
Sit oficial
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Ixelles în Regiunea Bruxelles
Ixelles în Regiunea Bruxelles
Ixelles în Regiunea Bruxelles

Ixelles în franceză sau Elsene în neerlandeză (ambele sunt denumiri oficiale) este una din cele 19 comune din Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia. Este situată în partea de sud-est a aglomerației Bruxelles, și se învecinează cu comunele Bruxelles, Etterbeek, Forest, Auderghem, Uccle, Saint-Gilles et Watermael-Boitsfort.

Cartiere[modificare | modificare sursă]

În Ixelles se găsesc o serie de cartiere foarte diferite:

  • cartierul Porții Namur și Toison d'Or, un cartier foarte comercial, al doilea centru comercial al centrului Bruxelles-ului,
  • cartierul Matongué, situat în spatele Porții Namur, caracterizat de o prezența unei importante comunități de culoare.
  • cartierul Saint-Boniface : un cartier "trendy" presărat cu numeroase baruri și restaurante.
  • cartierul Flagey : situat în jurul iazurilor din Ixelles și a fostei case Radio, actualmente transformată în centru cultural, un cartier elegant și multicultural.
  • cartierul Fernand Coq : în jurul pieței omonime, un cartier popular.
  • cartierul Chatelain - bailli : cartier burghez și select, cu numeroși artizani, librării, magazine de produse biologice, ...
  • cartierul studențesc : ambianță studențească cu numeroase baruri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Istoria Ixelles-ului este legată de Abația La Cambre (neerlandeză Abdij ter Kameren) situată la marginea unei păduri ce avea să devină actualul parc Bois de la Cambe. Abația a fost fondată de o călugăriță benedictină în 1196 în apropierea izvorului râului Maelbeek.

De Abația La Cambre.

În perioada medievală teritoriul a cunoscut o serie de devastări datorită conflictelor dintre Maximilian de Austria și Ludovic al XI-lea al Franței în 1478 și în perioada reformei în 1585. Treptat așezarea se dezvoltă devenind un sat înstărit, calitatea apei atrăgând numeroși berari. În 1612 se creează prima berărie, numărul acestora crescând la 20 în 1718.

Expansiunea Bruxelles-ului a făcut ca cele două localități să se apropie, în 1785, Poarta Namurului ce le despărțea fiind demolată. În 1795 perioada Revoluției franceze, Ixellesul a fost declarat comună în departamentul Dyle și abația a fost desființată. După această perioada populația Ixelles-ului crește datorită dezvoltării Bruxelles-ului.

În 1860 comuna pierde o parte din teritoriu ca urmare a amenajării parcului Bois de la Cambre și a Bulevardului Louize care îl leagă de Bruxelles. Teritoriul comunei este astfel divizat în două, de o parte și de alta a bulevardului, un bulevard în stil haussmannian. Ixelles și Bulevardul Louise devin o zonă burgheză a Bruxellesului, numeroase personalități mutându-se în regiune. Orașul cunoaște o dezvoltare interesantă, numeroase imobile în stil Art Nouveau și Art Deco fiind construite.

În 1924 pe teritoriul comunei se instalează un campus din Universitatea Liberă din Bruxelles, actualmente separată în două universități una flamandă (VUB) și una francofonă (ULB). Astfel Ixellesul devine un cartier studențesc, comuna fiind locuită de numeroși studenți.

Populație istorică[modificare | modificare sursă]

Personalități[modificare | modificare sursă]

Audrey Hepburn

Următoarele persoane s-au născut la Ixelles:

Următoarele persoane au petrecut o parte importantă a vieții lor la Ixelles:

Orașe înfrățite[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Totale oppervlakte volgens het Kadasterregister, België, gewesten en provincies (în neerlandeză),Algemene Directie Statistiek[*][[Algemene Directie Statistiek (Belgium's principal government institution in charge of statistics and census data)|​]] 
  2. ^ GeoNames, accesat în