Moaște

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Moaşte)
Salt la: Navigare, căutare

Moaște (sau relicve) sunt oseminte, rămășițe din trupul unui sfânt sau al unui fericit, veșminte sau alte obiecte ale sfinților sau strămoșilor unui popor, sau obiecte care au servit la martirizarea celor care au fost proclamați sfinți sau fericiți.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Moaștele în creștinism (religia catolică sau ortodoxă) pot fi rămășițe din trupul unui sfânt sau al unui fericit, icoane, îmbrăcăminte sau alte obiecte cu care a ajuns în contact sfântul venerat.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul românesc moaște provine din cuvântul slavon mošti (cf. bulgară мощи, pronunțat: [moști]) și se folosește mai ales în limbajul religios și doar la plural.

Cuvântul moaște este sinonim cu cuvântul relicvă, la plural relicve, care provine din cuvântul francez relique, la plural reliques, „rămășițe”, care, la rândul său, provine din limba latină: reliquiae[1], „rămășițe”, „resturi”.

Folosirea moaștelor în creștinism[modificare | modificare sursă]

Venerarea moaștelor se practică atât în confesiunea romano-catolică cât și în cea ortodoxă; în general creștinismul protestant consideră însă folosirea moaștelor a fi o formă de superstiție de aceeași natură ca și invocarea sfinților, anume o recădere în idolatrie și păgânism.[2] Această percepție se poate zice că este congenitală în Reformă, pentru că Luther se îndepărtează (spre bătrânețe) și din acest punct de vedere de percepția catolică, pentru a se apropia de ideile intransingentului Calvin; în general pentru savanții importanți ai Reformei (precum Caspar Peucer de exemplu), credința unor culte creștine în capacitățile taumaturgice ale moaștelor, ca și invocarea sfinților, reprezentau forme de rătăcire umană induse cu scopuri malefice de către diavoli, ele fiind deci forme de satanism.[3]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ În latină, folosit la plural
  2. ^ Britannica online 2913, articol "worship", secțiune "Variations or distinctions within the act of worship"
  3. ^ Robert S. Westman, The Copernican Question: Prognostication, Skepticism and Celestial Order, p. 112.
  4. ^ În germană Heiligenkreuz, iar în românește: Sfânta Cruce.


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Moaște