Biserica Sfântul Dumitru din Salonic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pix.gif Biserica Sfântul Dumitru din Salonic* Welterbe.svg
Patrimoniul Mondial UNESCO

* Lista Patrimonului Mondial
** Regiunile după clasificarea UNESCO
Biserica Sfântul Dumitru din Salonic
Hagios Demetrios
Saint Demetrius Salonica 4.jpg
Biserica Sfântul Dumitru din Salonic
Informații generale
Confesiune: creștină ortodoxă
Hram: Sfântul Dumitru,
25 octombrie
Ctitor:
Tip: biserică
Anul sfințirii: 413; 1912; 1948
Website: Website oficial
Localizare
Țara: Grecia
Localizare: Salonic
Coordonate: 40°38′20″N 22°56′53″E / 40.63889°N 22.94806°E / 40.63889; 22.94806
Date despre construcție

Biserica Sfântul Dumitru din Salonic, sau Hagios Demetrios (în alfabet grecesc: Άγιος Δημήτριος), este un sanctuar creștin ortodox cu hramul Sfântului Dumitru[1], ocrotitorul orașului Salonic. Este principalul sanctuar dedicat acestui sfânt. Biserica datează de pe vremea când orașul Salonic era cel de-al doilea oraș ca mărime din Imperiul Bizantin. Face parte din situl Monumentelor Paleocreștine și Bizantine din Salonic, se află pe lista monumentelor care fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO, din 1988.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima biserică datează din secolul al IV-lea și a fost construită pe locul unor băi romane. A cunoscut o primă organizare în secolul al VII-lea, iar apoi o alta în secolul al VIII-lea.

După cucerirea otomană, survenită în anul 1430, a fost transformată în moschee. A redevenit biserică după recucerirea orașului de către greci, în timpul primului război balcanic, în 1912.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Mozaicul «Sfântul Dumitru şi copiii»
Mozaicul «Sfântul Dumitru şi ctitorii»

Bazilica Sfântul Dumitru din Salonic este renumită pentru cele șase panouri de mozaic datate între perioada ultimei reconstrucții și inaugurarea politicii iconoclaste. Aceste mozaicuri îl reprezintă pe Sfântul Dumitru, cu ctitorii sau cu copiii lor. Mozaicurile reprezintă un strălucit exemplu de artă care a supraviețuit epocii întunecate a iconoclasmului, inaugurată în 730, la peste un secol după moartea lui împăratului Iustinian[2]. O inscripție situată în partea de jos a unuia dintre panourile de mozaic este o mulțumire adresată lui Dumnezeu pentru ajutorul divin la salvarea locuitorilor Salonicului de un raid al slavilor păgâni, în anul 612.

Alte mozaicuri, care erau folosite pentru acoperirea pereților bisericii, fie au fost distruse în timpul celor patru secole și jumătate, când clădirea bazilicii a funcționat ca moschee (1439-1912), fie în marele incendiu din 1917, care a distrus o mare parte din oraș și când au fost distruse acoperișul și pereții superiori ai bazilicii. Fotografiile alb-negru și acuarele color de bună calitate, care au ajuns până în zilele noastre, ne oferă posibilitatea să apreciem lucrările de artă timpurie bizantină care au fost pierdute în timpul incendiului.

În bazilică sunt depuse moaștele Sfântului Dumitru, izvorâtorul de Mir.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Sf. Dumitru, izvorâtorul de Mir
  2. ^ Iustinian I cel Mare (n. 482 - d. 565) a fost împărat bizantin între anii 527 - 565.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Biserica Sfântul Dumitru din Salonic