Salma Hayek

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Salma Hayek Deauville 2012.jpg

Salma Hayek (n. 2 septembrie 1966), pe numele său adevărat Salma Valgarma Hayek Jiménez-Pinault, este o actriță mexicană devenită ulterior producător. Este prima actriță de această naționalitate nominalizată la Premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță. A devenit cea mai cunoscută actriță mexicană de la Hollywood și este a doua actriță latin americană care a primit o nominalizare la premiile Oscar, după Fernanda Montenegro. Cele de mai sus pentru rolul interpretat în filmul Frida, creație pentru care a fost nominalizată și la Globul de Aur și la Premiul BAFTA.

S-a născut la Veracruz (Mexic). Mama sa, Diana Jiménez Medina, este o binecunoscută cântăreață de operă, iar tatăl său, Sami Hayek Dominguez, este director executiv al unei companii petroliere și chiar a candidat la postul de primar al orașului Coatzacoalcos. Tatăl său are origini libaneze, iar mama spaniole. Numele său, Salma, înseamnă siguranță la arabi.

A fost crescută într-o familie de oameni religioși, tradiționaliști și trimisă la vârsta de 12 ani la Louisiana, pentru a-și continua studiile. A fost diagnosticată acolo cu dislexie, supranumită și boala copiilor deștepți. A studiat relațiile internaționale la Universitatea Iberoamericană.

Și-a făcut debutul în film la vârsta de 23 de ani cu rolul Teresa în telenovela omonimă din anul 1989, care i-a adus un succes uriaș, nesperat. S-a mutat la Los Angeles pentru a studia actoria cu Stella Adler. Deficiențele sale de limbă engleză au fost atribuite dislexiei, afecțiune de care nu s-a îndepărtat.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]