Giovanni Fattori

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Autoportret de Giovanni Fattori (1854)

Giovanni Fattori (n.25 octombrie 1825, Livorno – d. 30 august 1908, Florența)[1] a fost un pictor italian. A fost un reprezentant al mișcării artistice Macchiaioli ("Măzgălitorii"!).

Biografie[modificare | modificare sursă]

El provenea din clasa de mijloc. A studiat cu Giuseppe Baldini în Livorno și începând cu 1846 la Accademia di Belle Arti din Florența. La Florența a studiat cu Giuseppe Bezzuoli, frescele lui Ghirlandaio și Filippino Lippi. În anii 1848-1849 a participat la mișcarea de independență. Sub influența lui Giovanni Costa (Nino Costa), s-a alăturat mișcării artistice Macchiaioli. El a fost prieten cu reprezentanții grupului Macchiaioli, Telemaco Signorini, Adriano Cecioni, Vincenzo Cabianca și Cristiano Banti. În 1861 câștigă o competiție pentru o scenă de luptă, cu tabloul Câmp italian după Bătălia de la Magenta, care acum este expus în Galleria d Arte Moderna din Florența. În 1875 a fost pentru scurt timp la Paris, unde a fost influențat de Camille Corot și admirat Édouard Manet. Din 1873 până în 1880 a pictat în Campagna iar în perioada 1880-1890 în zona Maremma din Toscana. În 1895 a devenit profesor peisagist la Accademia di Belle Arti din Florența.

A pictat peisaje, scene rurale și a fost cunoscut pentru scenele de luptă realiste. Alte lucrări importante includ Buoi al carro(1870, Pinacoteca di Brera) și Ritratto della cugina Argia (1861, Galleria d´Arte Moderna, Florența). A pictat câteva capace de cutii pentru trabucuri.

Colacicchi îl numește pictorul cel mai clasic printre neoclasicii și romanticii secolului al 19-lea din Italia[2]. Pe tot parcursul vieții a fost împotriva impresionismului și post-impresionismului. În 1891 a scris o polemică împotriva pointilismului.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Giovanni Fattori
  • [1]- Giovanni Fattori, un povestitor neobosit, la Palatul Zabarella de la Padova

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Lebensdaten nach Kindlers Malereilexikon
  2. ^ Kindlers Malereilexikon