Sari la conținut

Juliusz Kossak

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Juliusz Fortunat Kossak

Juliusz Kossak 1899
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Nowy Wiśnicz, voievodatul Polonia Mică, Polonia[2] Modificați la Wikidata
Decedat (74 de ani)[1][5][6][3][4] Modificați la Wikidata
Cracovia, Austro-Ungaria[2][7] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Rakowicki[*] Modificați la Wikidata
PărințiMichał Kossak[*][[Michał Kossak |​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLeon Kossak[*][[Leon Kossak (pictor polonez)|​]]
Władysław Kossak[*][[Władysław Kossak |​]] Modificați la Wikidata
CopiiWojciech Kossak[8]
Tadeusz Kossak[*][[Tadeusz Kossak (Polish social activist, major in the Polish Army)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
ilustrator[*]
grafician[*]
desenator[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLiov[9]
Paris[9]
München[9]
Varșovia[9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură cu temă istorică, desen
Studiiiurîdîcinîi fakultet Lvivskoho naționalnoho universîtetu imeni Ivana Franka[*][[iurîdîcinîi fakultet Lvivskoho naționalnoho universîtetu imeni Ivana Franka |​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruJózef Szermentowski[*]  Modificați la Wikidata
Opere importantePrințul Józef Poniatowski
Krzysztof Gniewosz apărând drapelul la Chocim
PremiiOrdinul Franz Joseph  Modificați la Wikidata

Juliusz Fortunat Kossak (n. , Nowy Wiśnicz, voievodatul Polonia Mică, Polonia – d. , Cracovia, Austro-Ungaria) a fost un pictor polonez operele lui având ca tematică picturi pe teme istorice, fiind specializat în scene de bătălii, portrete ale militarilor și cai. A făcut parte din Grupul de la München. El a fost primul dintr-o familie de artiști care s-a întins pe patru generații,[10][11] fiind tatăl pictorului Wojciech Kossak și bunicul pictorului Jerzy Kossak.[12]

Date biografice

[modificare | modificare sursă]

Juliusz Kossak a crescut în Lwów în timpul împărțirii Poloniei.

El a obținut a studiat științe juridice, absolvind la Universitatea din Lwów, încurajat fiind de mama sa. În același timp, el a studiat pictura cu Jan Maszkowski și Piotr Michałowski.[10] Începând din 1844 Kossak a lucrat pentru aristocrația locală din Polonia Mică, Podolia și Wolyn.[13] El s-a căsătorit cu Zofia Gałczyńska în 1855 și împreună au plecat la Paris, unde au petrecut cinci ani. Fii lui, frați gemeni Wojciech și Tadeusz s-au născut acolo (în ajunul Anului Nou 1856-1857) și mai tânărul Ștefan în 1858. Familia a venit la Varșovia în 1860, unde Kossak a obținut o poziție ca ilustrator și gravor pentru revista Tygodnik Illustrowany. S-au mutat la München pentru un an și în 1868 s-a stabilit în Cracovia, fiind deja binecuvântat cu cinci copii. Kossak a cumpărat o proprietate mică acolo, cunoscut sub numele de Kossakówka, renumit pentru salonul său artistic și literar frecventat de Adam Asnyk, Henryk Sienkiewicz, Stanisław Witkiewicz, Józef Chełmoński și mulți alții. Juliusz Kossak a trăit și a lucrat acolo până la sfârșitul vieții sale. În 1880 el a fost decorat cu Crucea Ordinului de Merit de împăratul Franz Joseph al Austro-Ungariei pentru realizările sale ca artist.

Juliusz Kossak, pictură de Wyczółkowski

Kossak din 1854și-a expus lucrările în Polonia și în străinătate. Mediul său preferat pentru pictură era acuarela, pictând atât în ​​formate mai mici cât și mai mari. El a fost precursor al unei școli poloneze de pictură, care pictau scene de luptă, principalul său subiect gravitând în jurul a ceea ce a fost de mare interes pentru polonezi în vremea sa, ocupația militară a țării. El a fost autorul a peste o duzină de picturi panoramice ilustrând cavaleria poloneză în luptă și în acțiuni militare împotriva cotropitorilor străini.

Juliusz Kossak, eliberarea oraşului Smolensk de armata poloneză. Pictura reflectă perioada când armata polonă îi putea ține piept armatei ruse, situație care în timpul vieții pictorului s-a schimbat.

Kossak a produs, de asemenea, o serie de portrete în ulei pentru familii poloneze nobile, inclusiv familiile Fredro, Gniewosz, Tyszkiewicz, Lipski și Morstin. Scenele rustice și pastorale includ târguri de cai, nunti la țară, scene de vânătoare iarna, scene mitologice și grajduri de cai. El a pictat de asemenea, o serie de ilustrații ale literaturii epice poloneze, cum ar fi Pan Tadeusz de Adam Mickiewicz, romanele lui Henryk Sienkiewicz, lucrările lui Wincenty Pol, Jan Chryzostom Pasek și alții. El a proiectat diferite medalii de onoare pentru turnătoriile din Cracovia.

Galerie cu picturi

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  2. ^ a b c http://tnk.krakow.pl/czlonkowie/kossak-juliusz-fortunat/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Julius Fortunat von Kossak (în engleză), Benezit Dictionary of Artists 
  5. ^ „Juliusz Kossak”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ Juliusz Kossak (în engleză), RKDartists 
  7. ^ „Juliusz Kossak”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  8. ^ Union List of Artist Names, , accesat în  
  9. ^ a b c d „Juliusz Kossak”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ a b Irena Kossowska, Art Institute of the Polish Academy of Sciences (Instytut Sztuki Polskiej Akademii Nauk), "Sylwetki, sztuki wizualne: JULIUSZ KOSSAK" Arhivat în , la Wayback Machine. ianuarie 2005
  11. ^ Vezi lista descendenților lui Juliusz Kossak la „Familia Kossak”, incluzând pictorii din generația a doua, a treia și a patra, cu legături la articole individuale.
  12. ^ Jerzy Jan Lerski, Piotr Wróbel, Richard J. Kozicki, Historical Dictionary of Poland, 966-1945 Vezi: Kossak, Juliusz și Wojciech; Greenwood Publishing Group, 1996, 750 pagini, ISBN 0-313-26007-9, ISBN 978-0-313-26007-0
  13. ^ Artfact LLC Fine Art Auctions. Despre Juliusz Kossak, Biografie Artfact 1986-2009

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Juliusz Kossak