Valeriu Ștefan Zgonea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Valeriu Ștefan Zgonea
Valeriu Zgonea si Rovana Plumb la CExN PSD, Palatul Parlamentului (10775681835).jpg
Președintele Camerei Deputaților
Deținător actual
Funcție asumată
3 iulie 2012
Precedat de Roberta Anastase
membru PSD Dolj

Născut 3 septembrie 1967 (1967-09-03) (48 de ani)
Craiova
Ocupație inginer
om politic

Valeriu Ștefan Zgonea (n. 3 septembrie 1967, Craiova) este un politician român, membru al Parlamentului României. Începând cu 3 iulie 2012, este președinte al Camerei Deputaților.

Familie[modificare | modificare sursă]

Mama sa este licențiată în economie și inginerie și este autor al unor invenții. S-a căsătorit cu Cristina, colegă de liceu, având împreună un fiu, Dragoș Alexandru.

Educație[modificare | modificare sursă]

Valeriu Zgonea a urmat cursurile Colegiului Național "Frații Buzești" din Craiova, în perioada 1981-1985. A fost admis la Facultatea de Construcții Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Institutului de Construcții din București.

A urmat cursurile Ministerului Tineretului și Sportului privind managementul resurselor umane și managementul de proiect. În ianuarie 2001, a participat la Programul privind studiul comunicării politice și al relațiilor media, organizat la Washington de Institutul Național Democratic al Ministerului Afacerilor Externe. În aceeași perioadă a absolvit cursul de negociere organizat de Institutul Pacii din S.U.A. În luna martie a anului 2001, a urmat cursurile A.C.Y.P.L. (American Council of Youth Political Leaders). În august 2001 a fost bursier al Universității din Amsterdam, urmând celebrul curs al profesorului Phil Nobel intitulat "Internetul și Politica".

În perioada 2002 – 2003 a urmat studii postuniversitare la Institutul Social Democrat, finalizate cu disertație în managementul strategic. Totodată, a absolvit masterul „Politici Publice Europene” la Institutul Național de Administrație. Este absolvent al Colegiului Național de Apărare (master, 2006), urmând și cursurile Colegiului Superior de Securitate Națională (2007).

Activități civice[modificare | modificare sursă]

A devenit membru A.R.E.D. (Asociația Română pentru Educație Democratică), vicepreședinte al Fundației S.E.C.S. Dolj (Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală), instructor-coordonator al Clubului de dezbateri A.R.D.O.R. Craiova (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică) și membru al Fundației pentru Tineret "1 Decembrie" din Craiova. La inițiativa sa au luat ființă filiala din Dolj a Fundației S.E.C.S. și cea a A.R.D.O.R.

Activitate profesională[modificare | modificare sursă]

În anul 1986 s-a angajat ca muncitor, urmând și cursurile Facultății de Construcții, la seral. În perioada 1993 - 2000 a avansat de la inginer stagiar la șef district linii și apoi revizor regional de Siguranța Circulației în cadrul Regionalei Căi Ferate Craiova.

Activitate politică[modificare | modificare sursă]

A devenit membru PDSR în data de 30 aprilie 1996 (din iunie 2001 P.S.D.). În perioada 1999 - 2001 a fost președinte al Organizației de Tineret P.D.S.R. Dolj, vicepreședinte la nivel național al Organizației de Tineret a PDSR și membru al Comitetului Executiv Central al Consiliului Național P.D.S.R.
Din anul 2001 este vicepreședinte al P.S.D. Dolj și membru al Consiliului Național al P.S.D. Din anul 2007 deține funcția de secretar executiv al Biroului Permanent Național al Partidului Social Democrat.

La 3 iulie 2012, când Roberta Anastase a fost revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea este numit lider al camerei inferioare a Parlamentului.[1]

Activitate parlamentară[modificare | modificare sursă]

A fost ales deputat în anul 2000, în circumscripția electorală nr.17 Dolj.

În precedenta legislatură, a avut 58 de luări de cuvânt și alocuțiuni în cadrul a 37 de ședințe ale Camerei Deputaților, două întrebări și interpelări și șapte propuneri legislative (împreună cu alți parlamentari), printre care:

 • Propunere legislativă privind perdelele forestiere de protecție (finalizată prin Legea 289/2002).
 • Propunere legislativă de revizuire a Constituției României (Legea 429/2003).
 • Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (Legea 199/2004).
 • Propunere legislativă privind preluarea de către stat a blocurilor de locuințe aflate în *proprietatea agenților economici cu datorii la bugetul consolidat (respinsă).
 • La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, Valeriu a fost reales deputat de Dolj din partea PSD.

În anul 2005 a fost ales euro-observator din partea României în Parlamentul European, fiind membru al Comisiei de Buget (până în iunie 2006).

Activitatea parlamentară în legislatura actuală: 100 de luări de cuvânt în plenul Camarei Deputaților (în 71 de ședințe), 33 de declarații politice cu impact în viața politică românească, 28 de propuneri legislative inițiate, 30 de întrebări și interpelări adresate Executivului, 8 moțiuni.[2]

O serie dintre propunerile legislative inițiate de Valeriu Zgonea sunt reglementări, precum:

 • Propunere legislativă privind salariul minim brut pe țară lunar, garantat în plată (proiectul se dezbate în Senat)[3];
 • Proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii arendării nr. 16/1994 (Legea 223/2006)[4];
 • Propunere legislativă privind sprijinirea populației afectate de catastrofele naturale din lunile aprilie – mai [5];
 • Propunere legisltivă privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie (la Senat) [6];
 • Propunere legisltivă pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului (Legea 129/2007) [7].
 • Propunere legisltivă privind subvenționarea salariilor preoților (la Senat) [8];
 • Propunere legisltivă privind modificarea și completarea Decretului-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începe de la 6 martie 1945, precum și a celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri (la Senat) [9].

Valeriu Zgonea a fost subiectul unor critici dure în presă [10] și din partea membrilor comunității evreiești din România, în urma declarațiilor antisemite făcute în Parlament, la data de 22 februarie 2007: "Statul este jidan, așa a fost întotdeauna" (folosind un termen peiorativ, "jidan", identificat drept denigrator de către Academia Românǎ [11] și clasificat ca atare de către Dicționarul Explicativ, DEX:[12]).

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Discard.ro: "Roberta Anastase a fost revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor/ Valeriu Zgonea, ales noul sef al Camerei"
 2. ^ [1]
 3. ^ [2]
 4. ^ [3]
 5. ^ [4]
 6. ^ [5]
 7. ^ [6]
 8. ^ [7]
 9. ^ [8]
 10. ^ Curentul.ro "Valeriu Zgonea un antisemit notoriu in fruntea Camerei Deputatilor
 11. ^ [9]
 12. ^ [10]

Legături externe[modificare | modificare sursă]