Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la UTCN)
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea Tehnică
din Cluj-Napoca
Logo
Sus: Sigla universității.
Jos: Una dintre clădirile universității.
Kvár Műszaki Egyetem.jpg
Informații
Fondată 1948
Tip Universitate de stat
Localizare
Țara Flag of Romania.svg România
Unitate administrativă Cluj-Napoca  Modificați la Wikidata
Oraș Cluj-Napoca
Conducere
Rector Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa
Cifre cheie
Corp didactic peste 1.000 (2012)
Studenți peste 22.000 (2012)
Alte informații
Afiliere Asociatia Universitatilor Europene - EUA (din 2000), Alianta Universităților pentru Democrație - AUDEM (din 2001), Black Sea Universities Network - BSUN (din 2004), Agenția Universitară a Francofoniei - AUF.
Prezență web
www.utcluj.ro

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este o instituție de invățământ superior tehnic de stat din Cluj-Napoca, România, înființată în 1948.

În 2007, Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Invățământul Superior (ARACIS) a acordat Universității Tehnice din Cluj-Napoca, calificativul de vârf, adică "grad de încredere ridicat". În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.[1][2] Universitatea este membră a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT), ce include cele mai importante universități cu profil tehnic din România.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

La 1 februarie 1920 este înființată Școala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Școală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei românești, a fost reorganizată în 1937 ca Școală de subingineri electromecanici. O alta școală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Școala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri și poduri, veritabilă precursoare a Facultații de Construcții.

În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educației Naționale s-a înființat Politehnica din Cluj cu trei facultați: Construcții, Electromecanică și Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamântului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secții: termotehnică și mașini de lucru. În anul 1953 cele două instituții se transformă în Institutul Politehnic din Cluj.

Universitatea Tehnică - Facultatea de Construcții

În 1992 Institutul Politehnic și-a schimbat denumirea în Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, iar din cele trei facultăți existente la momentul respectiv, prin restructurare s-au constituit următoarele facultăți:

 • Automatică și Calculatoare
 • Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației
 • Inginerie Electrică
 • Construcții și Instalații, din care s-a desprins Facultatea de Instalații, începând cu 1 octombrie 2007
 • Construcții de Mașini
 • Mecanică
 • Știința și Ingineria Materialelor, care din anul 2011 își modifică denumirea în Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului
 • Facultatea de Arhitectură și Urbanism înființată în 1998, realizează programe de studii la cel mai înalt nivel, învățământ centrat pe evoluția formativă a studentului, mobilități în străinătate (burse Erasmus), perfecționarea permanentă a cadrelor didactice, activități de cercetare, posibilitatea de formare continuă postuniversitară. În vederea specializării în domenii conexe arhitecturii, s-au dezvoltat două cursuri postuniversitare: din 2002, cel de „Formare Europeană de Specializare în Restaurarea Patrimoniului Arhitectural” (FESRPA, titlul obținut este de „specialist în restaurarea patrimoniului arhitectural”) și din 2005, cel „de Urbanism și Administrație Publică Locală” (titlul obținut este de „specialist în urbanism și administrație publică locală”). Din 2009, Facultatea de Arhitectură și Urbanism are statutul de IOSUD, beneficiind de participarea la programe europene SIDOC și Q-DOC, care asigură burse doctorale, cotutele și stagii la diverse universități europene. Facultatea de Arhitectură și Urbanism se orientează în anii terminali către o formație mai aprofundată (cursuri opționale și aplicațiile cuprinse în planurile de învățământ): arhitectura clădirilor, urbanism, arhitectură de interior, peisagistică, restaurarea monumentelor istorice, design arhitectural. Acest lucru se va realiza prin sporirea ponderii disciplinelor specifice (obligatorii și opționale) în limitele rezultate din respectarea standardelor specifice.

Senatul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, întrunit în ședința ordinară în data de 3 octombrie 2011, a aprobat în unanimitate de voturi propunerea Senatului Universității de Nord din Baia-Mare, întrunit în ședința din data de 30 septembrie 2011, referitoare la fuziunea prin absorbție a Universității de Nord din Baia-Mare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Astfel, odată cu aprobarea ulterioară dată de Ministerul Educației, Tineretului și Sportului, în urma absorbției prin fuziune a Universității de Nord din Baia-Mare, aceasta a devenit Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universității Tehnice din Cluj-Napoca adǎugându-i-se următoarele facultăți:

 • Facultatea de Inginerie
 • Facultatea de Resurse Minerale și Mediu (desființată din 2014)
 • Facultatea de Litere
 • Facultatea de Stiință

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are și o serie de extensii universitare unde învață studenți din diferite zone al Transilvaniei, și anume la Alba Iulia, Bistrița, Satu Mare și Zalău.

Astăzi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca pregătește specialiști pentru domeniul tehnic, și nu numai, având un număr de peste 22.000 studenți ce studiază în 13 facultăți, cu peste 1.000 de cadre didactice, cercetători și tehnicieni.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior, mediafax.ro, accesat 2011-09-12
 2. ^ Cele mai bune și cele mai slabe universități din România, realitatea.net, accesat 2011-09-12
 3. ^ Prima alianță a universităților tehnice din România

Vezi și[modificare | modificare sursă]