Sabie și vrăjitorie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Sword and Sorcery)
An island story; a child's history of England (1906)
Conan Barbarul pe coperta revistei Povestiri ciudate, august 1934. Conan apare în numeroase povestiri de săbii și vrăjitorie.

Sabie și vrăjitorie[1] (din en. sword and sorcery, denumit și spadă și vrăjitorie[2][3]) este un subgen literar al fanteziei eroice aflat la granița dintre fantastic și SF, având afinități cu basmele. Varianta veche a acestei specii, fantezia științifică, cultivă inspirația medievală și ezoterică și este reprezentată de Abraham Merrit și Howard Phillips Lovecraft, iar în literatura română, de Vladimir Colin. Varianta mai nouă a fanteziei eroice, săbii și vrăjitorie, e cultivată de Philip Jose Farmer, J.G. Ballard, Roger Zelazny, Paul Anderson, Robert Heinlein. Un succes ieșit din comun au în prezent ciclurile Stăpânul Inelelor de J. R. R. Tolkien și Harry Potter de J.K. Rowling.

Lucrări scrise[modificare | modificare sursă]

Alte romane de fantezie pulp - John Carter din Marte de Edgar Rice Burroughs și Sabia lui Rhiannon de Leigh Brackett - au un stil similiar sword and sorcery, dar pentru că știința extraterestră înlocuiește supranaturalul sunt în general descrise ca fiind science fantasy.

Filme[modificare | modificare sursă]

Anii 1980 pot fi considerați ca fiind epoca de aur a filmelor de sabie și vrăjitorie, epocă care a început cu premiera filmului Conan Barbarul. Unele dintre filmele de acest gen sunt:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ficțiune eroică la Adevărul
  2. ^ ro Aurel Cărășel, Mic dicționar de autori SF, Ed. Vlad & Vlad, Craiova, 1996, pag. 18.
  3. ^ ro Mircea Cărbunaru, Fantasy și heroic fantasy - o explicație necesară[nefuncțională]. Accesat pe 23-VIII-2011.
  4. ^ El trono de fuego (1983) (în spaniolă), FilmAffinity 
  5. ^ Time Barbarians (1990) (în engleză), FilmAffinity 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]