Kull cuceritorul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Kull cuceritorul
(Kull the Conqueror)
Kull the Conquerorposter.jpg
Afișul filmului
Rating Rating.gif
Gen film fantastic[*][1]
Film de acțiune  Modificați la Wikidata
Regizor John Nicolella
Autor Personaje:
Robert E. Howard
Scenariul:
Charles Edward Pogue
Scenarist Robert E. Howard[2]  Modificați la Wikidata
Producător Raffaella De Laurentiis
Distribuitor Universal Pictures
Studio Universal Studios  Modificați la Wikidata
Director de imagine Rodney Charters
Montaj Dallas Puett
Muzica Joel Goldsmith
Distribuție Kevin Sorbo
Tia Carrere
Thomas Ian Griffith
Litefoot
Roy Brocksmith
Harvey Fierstein
Karina Lombard
Premiera 29 august 1997 (1997-08-29)
Durata 95 de minute
Țara Statele Unite
Italia
Limba originală engleză
Buget $30.000.000
Încasări $6.112.613
Prezență online
Internet Movie Database
Rotten Tomatoes
AlloCiné
Allmovie
MovieMeter
Elonet
ČSFD
TV.com
elCinema.com
PORT.hu

Kull cuceritorul (denumire originală: Kull the Conqueror) este un film de fantezie americano-italian din 1997 care prezintă un personaj creat de autorul Robert E. Howard, Kull, interpretat de actorul Kevin Sorbo. Filmul este o adaptare a romanului lui Howard Conan Ora Dragonului, în care protagonistul este schimbat cu un alt erou barbar al autorului, Kull. Firul povestirii prezintă similitudini cu alte două povestiri ale lui Howard, o povestire cu barbarul Kull ("By This Axe, I Rule") și una cu barbarul Conan ("The Phoenix on the Sword"), ultima fiind de fapt o rescriere a povestirii cu eroul Kull.

Inițial filmul a fost gândit ca a treia parte din seria de filme cu Conan, Conan the Conqueror. Numele protagonistului a fost schimbat deoarece Arnold Schwarzenegger, care interpreta rolul lui Conan, a refuzat să mai joace și Kevin Sorbo a avut reticențe în a interpreta un rol deja jucat. Scenaristul Charles Edward Pogue a declarat în mai multe rânduri că el a fost extrem de nemulțumit de acest film, simțind că scenariul lui a fost distrus de interferențele studioului.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

„În zorii timpurilor, lumea era acoperită de flăcări. Și demonii erau stăpânii oamenilor. Era pe timpul lui Akivasha, regina vrăjitoare a Acheronului. Un regat al iadului pe pământ. Puternicul zeu Valka a distrus imperiul malefic al lui Akivasha, a lăsat o singură flacără a Acheronului să ardă pentru totdeauna. Din cenușa străvechiului Acheron s-a înălțat mărețul regat al Valusiei, unde flacăra încă arde, ca o amintire a timpurilor nelegiuite.”
—Introducere

Ceea ce pare a fi o mare bătălie este în realitate o probă pe care o dă Kull pentru a fi admis în trupele de elită ale regelui din Valusia, trupe numite Legiunea Dragonului. Kull nu reușește să treacă examenul după ce-i spune Generalului Taligaro că el este din Atlantida, cu alte cuvinte nu este de "sânge nobil." În timp ce Kull și Taligaro vorbesc apare un mesager de la palat care le spune că regele a înnebunit și și-a omorât toți moștenitorii.

Taligaro și Legiunea se îndreaptă spre Velusia, iar Kull îi urmărește. Ei intră în sala tronului unde-l găsesc pe rege acoperit de sânge și podeaua plină cu cadavre. Regele îl atacă pe Taligaro, dar este oprit de Kull, care încearcă să-i calmeze furia oarbă, în schimb regele îl atacă pe Kull. Rănit mortal după ce încearcă un atac prin surprindere care eșuează, regele, cu rea intenție, îl numește pe Kull moștenitorul său - știind că mulți vor încerca să-l omoare, inclusiv Taligaro și vărul său, amândoi de sânge regal.

Taligaro și vărul regelui conspiră pentru a o aduce înapoi la viață pe vrăjitoarea-regină Akivasha, pentru ca aceasta să-l distrugă pe Kull și să ia coroana pentru ei. Akivasha intră cu ușurință în viața lui Kull și se căsătorește cu acesta. După ce se căsătoresc, ea devine regină și-l otrăvește imediat pe Kull. După aceea face ca întreaga curte regală să creadă că este mort, cu toate acestea Kull se trezește și află adevărul despre Akivasha. El scapă de oamenii lui Akivasha și plănuiește să-și recupereze tronul și s-o învingă pe vrăjitoarea cea rea​​. El este însoțit în căutările sale de către Ascalante, un preot al unui zeu vechi abandonat (Valka) și de Zareta, sora lui Ascalante și ghicitoare, care a fost o sclavă în haremul lui Kull și a fost acuzată pe nedrept de uciderea lui Kull de către regina.

În continuare are loc o serie de teste și aventuri, care în cele din urmă duc la moartea vrăjitoare, reinstalarea pe tron a lui Kull, reformarea legislației în regatul său, precum și numirea unui noi regine (Zareta).

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Filmul a primit recenzii majoritar negative din partea criticii și are un scor de doar 26% pe website-ul Rotten Tomatoes.

Încasări[modificare | modificare sursă]

Filmul s-a clasat doar pe locul 9 cu doar peste 3 milioane dolari în weekend-ul de deschidere.[3] It went on to gross just $6.1 million in the US.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0119484/, accesat în 8 aprilie 2016  Missing or empty |title= (help)
  2. ^ http://www.cinemarx.ro/filme/Kull-the-Conqueror-Kull-cuceritorul-12972.html, accesat în 8 aprilie 2016  Missing or empty |title= (help)
  3. ^ G.I. Jane' Proves Its Mettle in Second Week at Box Office”. The Los Angeles Times. 2 septembrie 1997. http://articles.latimes.com/1997/sep/02/entertainment/ca-28038. Accesat la 27 decembrie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]