Sari la conținut

Un cățel numit Scooby Doo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Un cățel numit Scooby-Doo)
Un cățel numit Scooby-Doo

Scena de titlu
GenMister
Comedie de groază
Autoparodie
Bazat peScooby-Doo, unde ești tu! de Joe Ruby și Ken Spears
Dezvoltator(i)Tom Ruegger
ActoriDon Messick
Casey Kasem
Carl Steven
Kellie Martin
Christina Lange
VociDon Messick
Casey Kasem  Modificați la Wikidata
Compozitor temă muzicalăJohn Debney
Temă muzicală de început"Un cățel numit Scooby-Doo"
Țară de origineStatele Unite
Limbă(i)Engleză
Nr. de sezoane4
Nr. de episoade30 (Lista episoadelor)
Producție
Producător(i) executiv(i)William Hanna
Joseph Barbera
Producător(i)Tom Ruegger (sezonul 1)
Lane Raichert (sezoanele 2 și 3)
Craig Zukowski (sezonul 4)
Perioadă de difuzare22 de minute
Companie(i) de producțieHanna-Barbera Productions
Difuzare
Canal originalABC
Format imagineNTSC
Format audioStereo
Difuzare originală  (1988-09-10) –
 (1991-08-17)
Cronologie
Precedat deCele 13 fantome ale lui Scooby-Doo (1985)
Urmat deCe e nou, Scooby-Doo? (2002–2006)

Un cățel numit Scooby-Doo (engleză A Pup Named Scooby-Doo) este a opta incarnație a francizei Hanna-Barbera Scooby-Doo. Serialul a fost dezvoltat de Tom Ruegger și a avut premiera în 10 septembrie 1988 și a rulat pentru patru sezoane pe ABC și pe The Funtastic World of Hanna-Barbera ca un program de jumătate de oră, până în 17 august 1991 (deși reluările au continuat până în 11 septembrie 1993).

În urma primului sezon al serialului, mulți din echipa de producție Hanna-Barbera, printre care și Tom Ruegger, au părăsit studioul și au ajutat la reînvierea studioului de animație Warner Bros. Animation, începând cu Micii poznași. Este ultimul serial unde Don Messick l-a dublat pe Scooby-Doo și unul dintre puținele seriale în care altcineva în afară de Frank Welker l-a dublat pe Fred Jones. Messick și Casey Kasem (care l-a jucat pe Shaggy Rogers) au fost singurii doi actori din serialele anterioare Scooby-Doo care și-au reluat rolurile în această serial, și amândoi au primit credite de distribuție pentru munca lor.

Prezentare generală și ton

[modificare | modificare sursă]

Noul format a urmărit tendința de „întinerire” a personajelor de desene animate mai bătrâne, reducând personajele originale din Scooby-Doo, unde ești tu! la copii mici (astfel, serialul i-a reintrodus pe Fred Jones și Velma Dinkley care n-au apărut ca personaje principale din anii 70). De asemenea, acest nou serial a folosit aceeași formulă ca serialul original din anul 1969: Echipa Misterelor (cunoscută aici ca „Agenția de detectivi Scooby-Doo”) rezolvă mistere bazate pe puteri supranaturale, unde ticăloșii, (fantomele și monștrii) sunt întotdeauna descoperiți ca fiind oameni răi în măști și costume. Cea mai mare diferență a fost tonul serialului: cu Un cățel numit Scooby Doo, producătorul Tom Ruegger a construit un umor foarte ireverențios care a stabilit împreună cu producătorul Mitch Schauer cu incarnațiile anterioare fără succes ale lui Scooby, Cele 13 fantome ale lui Scooby-Doo. Asta a rezultat într-o versiune trăznită și în mod extrem mai comică a lui Scooby-Doo care a satirizat convențiile incarnațiilor anterioare ale serialului. Era normal pentru personaje să facă secvențe sălbatice gen Tex Avery/Bob Clampett când fugeau de fantome și monștri.

Directorul de animație și supervizorul Glen Kennedy au animat în mod personal multe dintre secvențele sălbatice. Fred îl acuza constant pe un personaj numit „Heringul Roșcat” (en. Red Herring) pentru fiecare crimă a serialului (adevărat către numele său, Roșcatul a fost întotdeauna inocent, cu excepția unui episod în care Fred nu l-a acuzat) și cadre ale personajelor (și chiar a monștrilor și ale fantomelor) dansând au fost introduse în secvențele de dans în timpul fugăririi. Înșiși monștrii și fantomele erau mai comici, cum ar fi o creatură făcută din brânză topită, un monstru în forma unui hamburger gigantic și o fantomă schelet a unui hingher. Serialul îi arată de asemenea pe Scooby și Shaggy ca fiind duetul lor preferat de supereroi. Shaggy era neînfricatul Comandant Cool (o combinație între Batman și Superman) și Scooby era companionul său canin credincios Mellow Mutt (o combinație între Krypto, Robin și Ace ogarul liliac).

Comparații între incarnațiile personajelor

[modificare | modificare sursă]

Shaggy a fost exact ca incarnația sa mai mare. Mânca mult și folosea în mod constant termenii „Yikes!” și „Zoinks!” și era mereu momeala. Uneori este de-acord cu ceilalți membri ai găștii, considerând fantoma, monstrul etc.

Scooby-Doo se comporta de asemenea ca versiunea sa mai mare.

Daphne era o fată zadarnică care era total sceptică și sarcastică (în special în preajma lui Fred). Fiind născută în bani, adesea își chema majordomul, Jenkinks (un joc de cuvinte de la „Jinkies!”), pentru ajutor (într-o ocazie Scooby l-a chemat), de-obicei pentru niște motive absurde („sperie-te pentru mine”), ceva ce ea nu face când e mare, în ciuda faptului fiind încă în mod faimos bogată. Ea adesea acuza persoana greșită care a făcut crima, doar din cauza intuiției sale. De asemenea, ea are o independență de culoarea roz (oponând-o pe Daphne mai mare, care preferă tot ce este mov), preferând hainele sale și posesiile personale în această culoare, și modă tratată ca viața și moartea. Ei de asemenea nu-i place să se murdărească, și refuză să creadă în supranatural (sintagma sa fiind „Nu există fantome”) în ciuda faptului că ea și ceilalți chiar au cunoscut (și s-au împrietenit cu) o fantomă într-un episod.

Fred era un băiat cu gura pe dinainte care sărea mereu la concluzia greșită. Imaginația sa cu capul în nori adesea îi enerva pe ceilalți (revista sa preferată era Exageratorul național) și, înainte să-l acuze pe Heringul Roșcat fără niciun motiv (care se întâmplă în aproape fiecare episod), adesea afirma un exemplu ridicol, cum ar fi Oamenii Cârtiță sau extratereștrii de pe altă planetă. Deși, poate să înțeleagă mai târziu.

Velma era cam ca persoana ei mai mare - inteligentă, cu voce blândă și ochelari groși. Cea mai evidentă schimbare a fost faptul că deținea un calculator mobil sub formă de servietă care putea determina cine era ticălosul. Una dintre asemănările cele mai mari este că află aproape în fiecare episod cine era ticălosul.

Episodul din Ce e nou, Scooby-Doo? „A Terrifying Round with a Menacing Metallic Clown” avea un flashback a celei de-a cincea zi de naștere a Velmei folosind designurile personajelor din Un cățel numit Scooby-Doo, cu toate că aveau câteva modificări, cum ar fi Daphne purtând mov în loc de roz.

Filmul recent în acțiune pe viu Scooby-Doo: Misterul începe a stabilit gașca cunoscându-se de adoleșcenți. Deși, apare ca un prolog al filmelor teatrale.

Cântece Rock 'n' roll (în special despre monstrul săptămânii) erau cântate în timpul scenei de alergare în fiecare episod, similar cu al doilea sezon din Scooby-Doo, unde ești tu!. Deși nu ca și celelalte versiuni anterioare ale serialului, copiii adesea știau de muzica cântată și dansau un pic cu fantomele sau monștrii înainte să continue alergarea (Glen Keneddy adesea anima imaginile personajelor dansând însăși). Tema muzicală de început a serialului avea versuri de creatorul serialului Tom Ruegger și compozitorul de muzică John Debney și de asemenea purta o similaritate a temei muzicale de început din Little Shop of Horrors, care a fost adaptat într-un film de succes. Muzica era de cele mai multe ori într-un stil rock n' roll din anii 50, poate pentru a indica vârsta lor tânără, de vreme ce serialul a avut loc în 1969.

Alte personaje

[modificare | modificare sursă]
  • Heringul Roșcat - De asemenea știut ca bătăușul orașului pe care Fred aproape întotdeauna dădea vina și întotdeauna greșea, deși într-un episod „Noaptea motociclistului fantomă”, Fred a sfârșit având dreptate că Roșcatul era ticălosul, în ciuda faptului că nu l-a acuzat. Adesea torturează gașca dar este întotdeauna dejucat. Printre sintagmele sale se numără „Ha! Ce netot!”, „Nu e amuzant!” și „Nu am fost eu, Jones!”.
  • Sugie - Sugie este sora mai mică a lui Shaggy numele fiindu-i pronunțat „shoogy”. A apărut doar în două episoade. Ea apare mâncând atât de mult ca Shaggy și începe să plângă când este departe de fratele său. Ea este „persoana non-cățel” favorită a lui Shaggy din lume. Ea are o geantă de bebeluș care conține găletușa ei favorită, un pat de copil, colecția ei de coardă, un frigider cu mâncarea ei printre alte chestii. Sugie a apărut în episodul din Noile desene cu Scooby-Doo și Scrappy-Doo „Wedding Bell Boos”, folosind numele ei dat Maggie Rogers.
  • Domnul Morton - Domnul Morton este directorul liceului Coolsville.
  • Gus - Gus este îngrijitorul liceului Coolsville. El este un inventator care lucrează la Molul Coolsville (și posibil pentru familia Blake). El are o afecțiune pentru Velma și ar face orice ca s-o ajute.
  • O'Greasy - O'Greasy este proprietarul restaurantului O'Greasy, un restaurant care servea mâncare cu găleata. Odată a avut un competitor numit Arnie Barney care obișnuia să servească mâncarea în saci până când O'Greasy i-a bătut afacerea. Gașca îl ajută când monstrul hamburger vrea să-i închidă restaurantul.
  • Carole Collossal - Carole Collossal este proprietara jucăriilor Collossal și mai târziu a Frederației de lupte din Coolsville. Este de asemena creatoarea Comandantului Cool. Gașca o ajută când ea și jucăriile Comandantului Cool sunt în pericol.
  • Barbara Simone - Barbara Simone este secretara lui Carole Collossal. A încercat să distrugă jucăriile Collossal dar a fost prinsă de Agenția de Dedectivi Scooby-Doo în „Întoarcerea Comandantului Cool”. Este atât de eficientă ca o secretară. Carole Collossal i-a luat o licență astfel încât ea putea să plece din închisoare ca să-i rezume treaba în „Wrestle Maniacs” unde apare purtând uniforma de închisoare și cu un ofițer urmărind-o oriunde merge. Cu asta, a devenit singurul „fost” monstru (în-afară de Roșcat) care a apărut după ce a fost demascat.
  • Jenkins - Jenkins este majordomul lui Daphne pe care-l cheamă să-i facă diverse chestii. Câteodată îl cheamă pentru niște chestii banale cum ar fi să se sperie pentru ea, ștergând o casă prăfuită pentru Daphne și făcând impresii pentru suspecți. Altele sunt mai serioase cum ar fi făcându-i lui Scooby un Scooby Snack sau salvând-o pe Daphne când este aruncată pe geam. El răspunde de oricâte ori îi este strigat numele (odată a venit când a crezut că Velma i-a strigat numele, când de fapt a zis „Jinkies”). Singura dată când n-a răspuns la chemarea lui Daphne, un majordom numit Dawson a venit și a zis că Jenkins este plecat la cumpărături, ceea ce Daphne a considerat o chestie mai importantă. Dawson apare ca fiind la fel de eficient ca Jenkins.

Vocile în engleză

[modificare | modificare sursă]
Nr Titlu român Titlu englez Ticălosul
SEZONUL 1 (1988)
01 O bicicletă de speriat A Bicycle Built For Boo! Fantoma verde
02 Monstrul noroios din adâncul pământului The Sludge Monster From the Earth’s Core Monstrul noroios din adâncul pământului
03 Monstrul de brânză Wanted Cheddar Alive Monstrul de brânză
04 Hoțul care mi-a luat revista de benzi desenate The Schnook Who Took My Comic Book Dr. Croaker
05 Concursul cu bucluc For Letter or Worse Fantoma lui Al Capoune
06 Bona care ne-a pus pe fugă The Babysitter From Beyond Bona
07 Nu e nimic ca zăpada de acasă Snow Place Like Home Demonul de gheață
08 Misiune la muzeu Now Musuem, Now You Don’t Fantoma samurai
09 Tipul Scooby Scooby Dude Skaterul fără cap
10 Fantoma de la cină Ghost Who’s Coming For Dinner Fantoma piratului cu barbă
11 Ștafeta povestitorului The Story Stick Monstrul totem
12 Cățelul Robo Robopup Fantoma bucătarului Pierre
13 Reflector, motor, monstru Lights … Camera … Monster Schaiul
SEZONUL 2 (1989)
14 Blestemul zgardei Curse of the Collar Fantoma hingher
15 Întoarcerea Comandantului Cool The Return of Commander Cool Fantoma melcului
16 Spiritul Rock'n'Roll The Spirit of Rock'n'Roll Fantoma lui Purvis Parker
17 Puistein trăiește Chickenstein Lives Puistein
18 Noaptea hamburgerului viu Night of the Living Burger Hamburgerul
19 Computerul umblă printre noi The Computer Lives Among Us Robotul
20 A dispărut Scooby Dog Gone Scooby Savanta nebună
21 Speriete, numele lui e Zombo Terror, Thy Name is Zombo Zombo
SEZONUL 3 (1990)
22 Noaptea motociclistului fantomă Night of the Boogey Biker Motociclistul fantomă
Fantoma de la centrul spațial Dawn of the Spooky Shuttle Scare Fantoma spectorului de transfer spațial
23 Amenințarea groaznicei peruci Horror of the Haunted Hairpiece Peruca
24 Lupte libere Wrestle Maniacs Juninca mascată
SEZONUL 4 (1991)
25 Lupul-Doo din conacul Doo The Were-Doo of Doo Manor Lupul-Doo
26 Atacul moluștei mișcătoare The Mayhem of the Moving Mollusk Melcul de la Hockey
27 De veghe degeaba Catcher on the Sly Hingherul
Fantoma doamnei Shusham The Ghost of Mrs. Shusham Fantoma doamnei Shusham
Mânia lui Chelnero The Wrath of Wait-Ro Chelnero bucătarul malefic

Legături externe

[modificare | modificare sursă]