Sari la conținut

Premiul Prințesa Asturiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ceremonia decernării premiului Prințul Asturiei (2010).
Premiul Prințul Asturiei este oferit în fiecare an la teatrul Campoamor din Oviedo.

Premiile Prințesa Asturiei (spaniolă: Premios Princesa de Asturias) sunt cele mai prestigioase premii din Spania, oferite de către Fundația Prințesa Asturiei.

Sub numele Premiile Prințul Asturiei (spaniolă: Premios Príncipe de Asturia, de fapt, Premiile Principelui Asturiei) au fost conferite între anii 1981 - 2014 în Oviedo, capitala Principatului Asturias, în prezența prințului moștenitor al tronului Spaniei, infantele Felipe (iar din 2004 și a soției sale, Letizia) prin Fundația Prințul Asturiei. După încoronarea lui Felipe ca rege al Spaniei, din 2014, fundația și premiile au fost redenumite și se numesc astăzi după noua prințesă a Asturiei și infantă a Spaniei, Leonor.

Laureații pot fi persoane, instituții sau grupuri din intreaga lume, care se disting prin autobiografia lor într-una din următoarele opt categorii: artă, literatură, științe sociale, comunicare, științe umane, cooperare internațională, de cercetare științifică și tehnică și sport.

Deliberările (câte un juriu pentru fiecare premiu), încep în mai și continuă până în septembrie. Comisiile de specialiști desemnați vor dezbate timp de două zile la Hotel de la Reconquista, aflat în zona centrală a capitalei Asturiei. În a doua zi de consfătuiri, președintele juriului va publica premiile.

Premiile sunt decernate la Teatrul Campoamor. Fiecare premiu este în valoare de 50.000 de euro. În plus, fiecărui premiat i se înmânează o sculptură, concepută de artistul catalan Joan Miró. În anul 2005 Fundația „Prințesa Asturiei” a aniversat 25 de ani. Cu această ocazie, i s-a oferit arhitectului brazilian, Oscar Niemeyer, unul dintre câștigătorii premiului, proiectul pentru centrul cultural în Avilés, Asturia. Construcția proiectului a început în același an. Inaugurarea Centrului Cultural Internațional Oscar Niemeyer a avut loc la 26 martie 2011.

Premiați[modificare | modificare sursă]

Emblema

Artă[modificare | modificare sursă]

Științe umane și Literatură[modificare | modificare sursă]

Științe sociale[modificare | modificare sursă]

Comunicare și Științe umaniste[modificare | modificare sursă]

Concordie[modificare | modificare sursă]

Cooperare internațională[modificare | modificare sursă]

Cercetări științifice și tehnice[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Prinz-von-Asturien-Preis