Reinhold Messner

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Reinhold Messner
Reinhold Messner at Juval (2012).JPG
Date personale
Născut 17 septembrie 1944 (71 de ani)[1][2]
Bressanone, Italia[3]
Cetățenie Italia
Ocupație explorator
om politic
scriitor
alpinist[*]
Europarlamentar

Site oficial http://www.reinhold-messner.de

Reinhold Messner (născut la 17 septembrie 1944) este un montaniard, alpinist și explorator montan italian din regiunea Tirolul de Sud din Italia, adesea considerat drept cel mai mare explorator și cățărător montan al tuturor timpurilor. Printre performanțele sale unice în ascensiune se numără și urcarea solitară a muntelui Everest fără mască de oxigen, respectiv urcarea, în premieră mondială, a tuturor celor 14 vârfuri de peste 8.000 de m altitudine deasupra nivelului mării, așa numitele opt-miari.

Relativ recent, Reinhold Messner s-a remarcat și ca om politic, fiind membru al Parlamentului European pentru perioada 1999 - 2004 din partea Italiei.

Cele patrusprezece vârfuri de peste 8.000 de metri[modificare | modificare sursă]

Aceasta este o listă a celor patrusprezece opt-miari și a anilor în care Reinhold Messner i-a cucerit, stabilind un record mondial impresionant, atins doar de câțiva alpiniști din lume până azi.

De remarcat este faptul că Messner, un admirator și continuator al stilului alpin total promovat de austriacul Hermann Buhl, unul dintre cei mai remarcabil cățărători ai tuturor timpurilor, a aplicat aceste precepte în ascensiunile sale, deși la ascensiunea tragică din 1970 a vârfului Nanga Parbat și-a pierdut fratele Günther într-o avalanșă, iar el însuși, ca urmare a degerăturilor, a pierdut trei degete de la mâini și șapte de la picioare.

Conform lui Buhl, opinie îmbrățișată integral și de Messner, respectiv pusă în aplicare cu rigurozitate de ambii, munții trebuie urcați cu un echipament minim, ușor, ergonomic și confortabil și cu un minimum de ajutor extern, excluzând ca atare grupuri, oxigen suplimentar, expediții mari, tabere de bază, etc., pe care Messner le numea ca fiind "tactici de asalt".

De remarcat că Messner a urcat unii din cei patrusprezece opt-miari chiar de două ori:

Un caz de excepție[modificare | modificare sursă]

Performanțele fizice uluitoare ale lui Reinhold Messner, demonstrând și capacități mentale și intelectuale de excepție, au schimbat pentru întotdeauna lumea alpinismului. În mod repetat, acolo unde specialiștii de cele mai diferite orientări, de la ascensioniști la medici și biologi, au exclamat "imposibil!", Messner a dovedit personal că ascensiunea este totuși posibilă.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ "Reinhold Messner", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014 
  2. ^ Internet Movie Database 
  3. ^ "Reinhold Messner", Gemeinsame Normdatei, accesat la 11 decembrie 2014