Montserrat Caballé

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Montserrat Caballé
Montserrat Caballé.jpg
Date personale
Născută 12 aprilie 1933 (83 de ani)[1]
Barcelona, Spania[2]
Cetățenie Spania
Ocupație cântăreață
cântăreață de operă
Activitate
Tipul de voce soprană

Montserrat Caballé (nume întreg Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc; n. 12 aprilie 1933, Barcelona, Catalonia) este o soprană, cântăreață de operă spaniolă de origine catalană, renumită pentru tehnica ei bel canto.

Studii[modificare | modificare sursă]

Carieră artistică timpurie[modificare | modificare sursă]

Primele lecții de canto le primește la Conservatorio Superior di Liceo (cunoscut în Catalonia sub denumirea alintată de Liceu) din Barcelona sub îndrumarea lui Napoleone Annavazzi, Eugenia Kemmeny și Conchita Badia, pe care îl absolvă în 1954 cu "Medalia de Aur".

După studii de perfecționare în Milano, debutează în 1965 în rolul lui Mimi din opera Boema de Puccini pe scena Teatrului de Operă din Basel, Elveția. În anii 1959 - 1962 cântă ca solistă la Opera din Bremen, Germania. În 1962 întreprinde un turneu în Mexic în rolul lui Manon din opera cu același nume de Massenet. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, înlocuiește pe soprana Marilyn Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un spectacol concertant la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti.

Carieră artistică ulterioară[modificare | modificare sursă]

Urmează o carieră strălucită, întinsă pe următoarele patru decenii, în cele mai importante roluri ale repertoriului de operă, începând cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de Mozart și al Mareșalei din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss la Festivalul muzical din Glyndebourne (1965). În același an este invitată la Metropolitan Opera din New York, unde debutează în rolul Margaretei din opera Faust de Gounod.

Etape ale carierei sale artistice[modificare | modificare sursă]

Montserat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic "Queen" de muzică rock, cu care a inregistrat un album de discuri în 1988.

Montserrat Caballé este căsătorită cu tenorul spaniol Bernabé Martí, fiica lor, Montserrat Martí, deasemeni cântăreață, a apărut în mai multe concerte alături de mama sa.

În calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballé desfășoară o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundațiilor destinate ajutorării copiilor din țările subdezvoltate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Montserrat Caballé", Gemeinsame Normdatei, accesat la 26 aprilie 2014 
  2. ^ "Montserrat Caballé", Gemeinsame Normdatei, accesat la 11 decembrie 2014 

Legături externe[modificare | modificare sursă]