Leonor, Prințesă de Asturia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințesa Leonor
Prințesă de Asturia
Domnie 19 iunie 2014 - prezent
Titluri HRH Prințesa Leonor de Asturia
Nume complet
Leonor de Todos los Santos
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Felipe al VI-lea al Spaniei
Mamă Regina Letizia a Spaniei
Naștere 31 octombrie 2005 (2005-10-31) (9 ani)
Madrid, Spania
Semnătură Leonor, Prințesă de Asturia's signature

Leonor, Prințesă de Asturia (Leonor de Todos los Santos de Borbón Ortiz[1], n. 31 octombrie 2005) este primul copil al Regelui Felipe al VI-lea și al soției lui, Regina Letizia a Spaniei, și deci prima în ordinea succesiunii la tronul Spaniei. Ca moștenitoare a tronului, a primit titlul de Alteța Sa Regală, Prințesă de Asturia. Are o soră mai mică, Infanta Sofía.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Infanta Leonor s-a născut prin cezariană pe 31 octombrie 2005, la ora 01:46, la Clinica Internațională Ruber din Madrid . La naștere a cântărit 3,5 kg și a avut 47 cm lungime. Nașterea ei a fost anunțată de familia regală presei prin SMS. Leonor a părăsit clinica Ruber cu părinții ei la 7 noiembrie 2005.

A fost botezată la Palatul Zarzuela de arhiepiscopul Madridului, Antonio Rouco Varela, la 14 ianuarie 2006. Ca și tatăl ei în 1968, Leonor a fost botezată în apă din râul Iordanului, potrivit tradiției familiei regale spaniole. Nașii ei au fost bunicii paterni, regele Juan Carlos și regina Sofia a Spaniei.

Educație și rol regal[modificare | modificare sursă]

Infanta Leonor, precum și sora ei mai mică, Sofía, studiază în prezent la școala Santa María de los Rosales din Aravaca, lângă Madrid, unde a învățat și tatăl lor.

La 18 iunie 2014, regele Juan Carlos I al Spaniei a semnat actul de abdicare care a intrat în vigoare la 19 iunie 2014. Tatăl Infantei Leonor, Prințul Felipe de Asturia, a devenit astfel regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar Leonor a devenit moștenitoare prezumptivă și Prințesă de Asturia.

Conform legii actuale privind succesiunea, dacă părinții ei ar avea un fiu, Leonor ar fi surclasată în ordinea succesiunii la tron de către fratele ei. La nașterea Infantei Leonor au existat discuții în Spania despre schimbarea Constituției din 1978, în vederea eliminării primogeniturii masculine. Nu s-a luat însă nicio măsură concretă în acest sens, iar după ce s-a născut Infanta Sofía, discuțiile au stagnat.

Dacă Leonor va urca pe tron, va fi prima regină domnitoare de la Isabela a II-a, care a domnit în perioada 1833-1868.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Leonor, Prințesă de Asturia
Naștere: 31 octombrie 2005
Regalitate spaniolă
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Felipe al VI-lea
Prinț de Asturia
2014 - prezent
Prima în linie Linia de succesiune la tronul din Spania
Prima poziție
Succesor:
Infanta Sofía