Dodge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dodge
Tip Divizie a FCA US LLC
Fondată 1900
Fondator(i) John Francis Dodge[*]
Horace Elgin Dodge[*]  Modificați la Wikidata
Sediu Auburn Hills, Michigan, Statele Unite ale Americii
Zona deservită Global
Oameni cheie Ralph Gilles (CEO of Dodge division)
Sergio Marchionne (CEO of FCA US LLC)
Industrie Automobile
Produse Cars, SUVs, vans/minivans
Proprietar FCA US LLC
Divizii Ram
Slogan It has everything so you can do anything
Prezență online
dodge.com (U.S.)
dodge.com (Global)

Dodge este o marcă de automobile, monovolumuri și sport utility vehicles produse și vândute de FCA US LLC în mai mult de 60 de țări și teritorii din întreaga lume.

Fondată ca Dodge Brothers Company în 1900 cu scopul lucrativ de furnizare piese și subansamble pentru industria auto din Detroit care, în acea perioadă era în plină ascensiune, Dodge a început să construiească propriile sale vehicule complete în 1914. Marca a fost vândută la Chrysler Corporation în 1928 a trecut prin fuziunea de scurtă durată a DaimlerChrysler din 1998-2007, ca parte a Grupului Chrysler, a fost parte a Chrysler LLC deținută de Cerberus Capital Management, o firmă privată de investiții de capital, iar acum este parte a Chrysler Group LLC, care are o alianță cu Fiat. Fiat are planul de a se baza pe platformele existente Dodge, Chrysler și Jeep pentru a codezvolta vehicule Fiat-Chrysler.[1][2]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Webster, Larry (6 noiembrie 2009). „Chrysler Reveals Its Turnaround Plan”. Popular Mechanics. http://www.popularmechanics.com/cars/news/industry/4336097. Accesat la 31 august 2010. 
  2. ^ Linebaugh, Kate (27 octombrie 2009). „Fiat Models to Drive Chrysler”. Online.wsj.com. http://online.wsj.com/article/SB125659536562909009.html. Accesat la 19 noiembrie 2009. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dodge