Bugatti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Bugatti
TipPrivată
Societate pe acțiuni simplificată
SoartăVândută la Hispano-Suiza în 1963
Fondată1909
Fondator(i)Ettore Bugatti
Desființată  Modificați la Wikidata
ȚaraImperiul German  Modificați la Wikidata
SediuMolsheim
Oameni cheieEttore Bugatti (fondator)
Jean Bugatti
IndustrieAutomobilistică
ProduseAutomobile, piese de avion
Prezență online

Bugatti a fost fondată în Molsheim, Franța (Germania la acea vreme) ca producător de automobile de înaltă performanță, de Ettore Bugatti un cetățean de origine italiană, descris ca un geniu excentric.[necesită citare]

Compania originală este legendară pentru producția unora dintre cele mai exclusiviste automobile din lume, precum și unele dintre cele mai rapide.[necesită citare] Firma inițială Bugatti a dat faliment din cauza izbucnirii celui de-al doilea război mondial, la fel ca multe alte mărci de lux. Moartea fiului fondatorului, Jean Bugatti a fost, de asemenea, un factor favorizant al declinului societății. Compania, aflată într-o luptă financiară, și-a a lansat ultimul model în 1950, înainte de a fi cumpărată ca partea unei companii care producea piese de avion . Astăzi marca Bugatti este deținută de Grupul Volkswagen, care l-a revigorat ca un constructor de automobile de serie limitată, exclusiv de modele sport.

Rolul lui Ettore Bugatti[modificare | modificare sursă]

Fondatorul companiei Ettore Bugatti s-a născut în Milano, iar compania producătoare de automobile, care îi poartă numele a fost fondată în 1909 în orașul Molsheim localizat în Alsacia. Compania a fost cunoscută pentru atenția pe care o acorda ingineriei mașinilor sale și pentru modul artistic în care proiectele au fost executate, având în vedere caracterul artistic al familiei lui Ettore (tatăl său, Carlo Bugatti (1856–1940), a fost un important designer Art Nouveau de mobilă și bijuterii). Compania s-a bucurat de succes la începutul Marelui premiu, câștigând primul Marele premiu Monaco. Succesul companiei a culminat cu câștigarea de pilotul Jean-Pierre Wimille a Cursei de 24 de ore de la Le Mans de două ori (în 1937 cu Robert Benoist și 1939 cu Pierre Veyron).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Bugatti