Anvelopă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Anvelopă

Anvelopa este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Este montată pe jantă. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.

Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope - radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.

Anvelopele, după modul de utilizare, mai pot fi anvelope de vară, de iarnă sau mixte (all seasons). De asemenea acestea pot fi anvelope de șosea sau anvelope off road.

Anvelopele trebuie sa se potriveasca la diverse sisteme de suspensie,sa raspunda precis la comenzile directiei, si in acelasi timp sa fie silentioase si durabile. Mai presus de toate, pentru ca vehiculul sa ruleze in siguranta, anvelopele trebuie sa faca fata fortelor extreme exercitate asupra acestuia – la franare, accelerare sau in viraje. Aceasta este cu atat mai important atunci cand drumul este ud si alunecos sau acoperit cu zapada si gheata.

Producători[modificare | modificare sursă]

Cateva companii care produc anvelope:

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Anvelopă