Anvelopă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Anvelopă

Anvelopa este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Este montată pe jantă. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.

Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope: radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.

Anvelopele, după modul de utilizare, sunt clasificate în anvelope de vară, de iarnă sau mixte (all seasons). De asemenea, pot exista anvelope de șosea sau anvelope off road.[1]

Anvelopele trebuie să se potrivească la diverse sisteme de suspensie, să răspundă precis la comenzile direcției, și în același timp să fie silențioase și durabile. Mai presus de toate, pentru ca vehiculul sa ruleze în siguranță, anvelopele trebuie sa facă față forțelor extreme exercitate asupra acestuia – la frânare, accelerare sau în viraje.[2] Aceasta este cu atât mai important atunci când drumul este ud și alunecos sau acoperit cu zăpada și gheață.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul pneu este o formă scurtă de îmbrăcăminte, de la ideea că o roată cu o anvelopă este o roată îmbrăcată.[3]

Ziarul Times, din Marea Britanie, încă folosea anvelope până în 1905.[4] Ortografierea anvelopei a început să fie folosită în mod curent în secolul al XIX-lea pentru anvelopele pneumatice din Marea Britanie.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cele mai vechi pneuri erau benzi de piele,[5] apoi fier (mai târziu oțel), așezat pe roți de lemn folosite la căruțe și care. Anvelopa ar fi încălzită într-un foc de foraj, așezată peste roată și stinsă, determinând metalul să se contracte și să se potrivească bine pe roată. Un muncitor calificat, cunoscut sub numele de roatar, făcea această muncă.

Primul brevet pentru ceea ce pare a fi o anvelopă pneumatică standard a apărut în 1847[6] depus de inventatorul scoțian Robert William Thomson.

Producători[modificare | modificare sursă]

Câteva dintre companiile importante care produc anvelope sunt:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tan, Z.; Berry, A.; Charalambides, M.; Mijic, A.; Pearse, W.; Porter, A.; Ryan, M.; Shorten, R.; Stettler, M. (), Tyre wear particles are toxic for us and the environment (în engleză), accesat în  
  2. ^ „Semi-Pneumatic Wheels”. www.thomasnet.com. Accesat în . 
  3. ^ "tire, n.2." OED Online. Oxford University Press, December 2016. Web. 26 January 2017.
  4. ^ Peters, Pam (). The Cambridge Guide to English Usage. Cambridge University Press. p. 553. ISBN 978-0-521-62181-6. 
  5. ^ Bertman, Stephen (). p.35 Handbook to Life in Ancient Mesopotamia Verificați valoarea |url= (ajutor). Oxford University Press. Accesat în . 
  6. ^ ( see US Patent 5104 )

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]