Anvelopă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Anvelopă pentru un autoturism tip SUV

Anvelopa este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.

Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope - radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.

Anvelopele, după modul de utilizare, mai pot fi anvelope de vară, de iarnă sau mixte (all seasons). Deasemena acestea pot fi anvelope de sosea [1] sau anvelope off road.

CUM SUNT CONSTRUITE ANVELOPELE?

Anvelope ,pentru majoritatea oamenilor sunt doar niste “chestii” rotunde ,negre  si interesante care se monteaza pe jante si te ajuta la deplasarea autovehiculului,dar in realitate anvelopele radiale moderne au la baza zeci de ani de cercetare si teste in laborator si pe teren .

Pentru ca va ajuta sa intelegeti cat de complex este procesul de fabricare si de cate straturi de cauciuc si alte compozite este nevoie pentru a fabrica o anvelopa ,aveti in imaginea de mai jos ca exemplu sectiunea unei anvelope  ,un Goodyear Optigrip:

1.Stratul interior este fabricat din cauciuc si are ca si rol mentinerea aerului in interior.

2.Carcasa formata din pliuri,asta insemnand ca este construita din cordoane aliniate simetric din compusi polimerici de exemplu din Kevlar sau alte material.Aceste cordoane sunt esentiale la contructia anvelopei deoarece ele dau forma si rezistenta anvelopei.

3.Pliuri de otel: acest strat este construit din cordoane de otel subtiri,suprapuse ca si un sandwich de cauciuc.Doua sau mai multe pliuri sunt suprapuse doar pe banda de rulare in unghiuri opuse de aproximativ 60 de grade.Atunci cand straturile sunt suprapuse una peste alta, cordoanele opuse formeaza triunghiuri care pastreaza anvelopa rigida.Constructia acestui strat este esentiala pentru caracteristicile anvelopei deoarece anvelopa trebuie sa fie si destul de rezistenta impotriva fortelor generate de  condus dar si elestica incat sa absoarba fortele date de gropile si denivelarile din asfalt.Pentru a reusit acest lucru imbinarea dintre cauciuc si otel este un process foarte dificil.

4.Pliuri de siguranta:aceste cordoane sunt esentiale pentru a mentine forma anvelopei la viteza si reduce incalzirea anvelopei generata de fortele de frecare.

5.Banda de rulare:acest strat este foarte bine cunoscut de toata lumea ,deoare este stratul de la suprafata.Aici intervine si partea dificila deoarece cauciucul de la suprafata trebuie sa fie si moale pentru a genera aderenta atat pe uscat cat si pe umed dar si suficient de tare sa nu se uzeze foarte repede datorita frecarii pe asfalt .In exemplu afisat mai sus stratul albastru este un cauciuc mai moale ,creat pentru a asigura aderenta constanta a anvelopei  in timp ce cauciucul de pe banda de rulare se uzeaza.              

6.Umarul:este partea lateral a anvelopei care asigura absorbtia socurilor de la gropi si denivelari dar si in cazul anvelopelor cu protectie de janta ,protejeaza janta de socuri puternice si zgarieturi de la borduri.

7.Talonul:este construit din cordoane impletite de otel pe a tine fix anvelopa pe janta ,acesta facand posibila etanseitatea si mentinerea aerului in interior.

Dupa acest articol sper sa apreciati compexitate si tehnologia care sta in spatele unei anvelope.Daca doriti mai multe informatii sau alte informatii legate de anvelope va rugam sa ne lasa-ti un comment si incercam sa revenim in cel mai scurt timp posibil.Va multumim.  

link-http://blog.dmsanvelope.ro/cum-sunt-construite-anvelopele/

Producători[modificare | modificare sursă]

Unele companii care produc anvelope:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Cum sunt construite anvelopele?