Anvelopă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Anvelopă

Anvelopa este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Este montată pe jantă. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.

Din punct de vedere constructiv există două tipuri de anvelope - radiale și diagonale. Anvelopa radială este standard pentru aproape toate mașinile moderne.

Anvelopele, după modul de utilizare, mai pot fi anvelope de vară, de iarnă sau mixte (all seasons). De asemenea acestea pot fi anvelope de șosea sau anvelope off road.

Anvelopele trebuie sa se potrivească la diverse sisteme de suspensie,să răspundă precis la comenzile direcției, și în același timp sa fie silențioase si durabile. Mai presus de toate, pentru ca vehiculul sa ruleze în siguranță, anvelopele trebuie sa facă față forțelor extreme exercitate asupra acestuia – la frânare, accelerare sau in viraje. Aceasta este cu atât mai important atunci când drumul este ud și alunecos sau acoperit cu zăpada și gheață.

Producători[modificare | modificare sursă]

Câteva companii care produc anvelope:

Note[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Anvelopă