Volvo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Volvo Personvagnar AB
Volvo Car Corporation
Tip Subsidiary of Ford Motor Company
Fondată 1927 de SKF,
Assar Gabrielsson și Gustav Larson
Oameni cheie Stephen O'Dell, MD (CEO Compania Volvo Cars),

Peter Horbury (Director Design),

Ingrid Skogsmo (Director Centru de Siguranță)
Industrie Automotive
Produse autoturisme, motoare
Cifra de afaceri US$17.859 billion (2007)
Angajați 24,384 (2007)
Website VolvoCars.com
Volvo Globettroter FH
Volvo XC90 SUV 4x4

Volvo Cars (Volvo, latină pentru "mă rostogolesc") sau Volvo Personvagnar AB, este o companie producatoare de mașini din Suedia fondată pe 14 Aprilie 1927 când prima mașină, poreclită "Jakob", a părăsit porțile fabricii din Götteborg, Suedia.

Numele Volvo a fost considerat un bun trademark pentru o companie de rulmenți și pentru o companie de automobile.

Simbolul Volvo este un semn străvechi pentru fier. Semnul fierului a fost folosit pentru a simboliza puterea fierului folosit pentru a construi mașinile, Suedia este cunoscută pentru calitatea fierului. Bara diagonală de fier a fost folosită în principiu pentru a fixa simbolul cercului cu săgeată pe radiator.

În anul 2010, Volvo a vândut 373.000 de unități la nivel mondial[1].

În august 2010, grupul chinez Geely a cumpărat compania Volvo cu 1,5 miliarde de dolari de la Ford[1].

Istorie[modificare | modificare sursă]

Volvo ÖV4

Fondat de Assar Gabrielsson și Gustaf Larson, compania a fost lansat bazânduse pe două ideologii, calitate și siguranță ambele având o importanță foarte mare în ceea ce privește construcția automobilelor, lucru care poate fii spus și în cazul mașinilor fabricate de Volvo în zilele noastre

Prima mașină construită de compania suedeză a fost produsă în două variante, cu acoperiș închis și cabrio, noul model având un motor cu 4 cilindri și a fost denumit ÖV4 respectiv PV4, care au fost construite să înfrunte clima dură a Suediei, după aceea au fost construite modele care urmau să fie exportați în Statele Unite. Ambele având simbolul suedez al fierului atașat de o bară metalică montat diagonal pe grila din față a mașinii – un alt aspect al moștenirii companiei Volvo care poate fii observat și pe modelele contemporane.

În 1929 modelul PV651 a fost introdus cu un motor de 6 cilindri care a fost mai lung și avea un ampatament mai larg decăt modelul „Jakob”. Succesul acestui model a ajutat la achiziționarea companiei care furniza motoarele pentru Volvo și a ajutat la achiziționarea primei fabrici. Deja la sfărșitul anului 1931 compania a ajuns să returneze dividende acționarilor.

Numărul de mașini produse de Volvo a ajuns la numărul de 10,000 de exemplare în 1932 și scurt după acestă realizare dealeri Volvo au cerut companiei să proiecteze o mașină mai ieftină pentru popor. Aceasta a fost modelul PV 51 din 1936, similar în design cu modelul mai scump PV 36, fiind mai mic în mărime și având dotări mai slabe ca aceasta.

Cel de al doilea Război Mondial a restricționat semnificativ producția companiei, dar până în toamna anului 1944 compania Volvo a lansat unul dintre cele mai cunoscute și semnificative modele ale fabricii, modelul PV444 prima mașină “mică” produsă de Volvo cu un stil care combina stilul American cu mărimi Europene și a fost un succes instant. Modelele PV444 și PV 544 aveau să domine producția Volvo în mijlocul anilor 1960 și erau primele modele care au ajutat compania să capete o proporție, în anii 1950, din importanta piață a Statelor Unite.

Un alt model popular a fost modelul Volvo 120 introdus în 1956 frecvent numit Amazon.

Caracteristici de siguranță și protecție în cazul accidentelor au fost factori cheie în producția autoturismelor acest lucru fiind mărit mai departe în 1959 când modelele Amazon și PV544 au fost echipate cu centuri de siguranță cu prindere în trei puncte. Invenție folosită pentru prima dată inventată de inginerul șef al diviziei de siguranță Nils Bohlin de la Volvo.

Prima mașimă de sport de la Volvo a fost modelul P1800 prezentat în 1960. Considerat de mulți ca fiind o mașină bună de condus cu liniile unei coupé aerodinamice. Modelul P1800 a devenit celebru grație serialului TV “The Saint” cu Roger Moore la volanul mașinii.

În anul 1964 Volvo a deschis porțile unui nou fabrici de producție situat în Torslanda, Suedia capabil să producă 200,000 de modele pe an. În 1966 modelul 140 a fost introdus în varianta saloon și mai tărziu a fost prezenta și varianta estate. Modelul 140 ajutând compania să-și păstreze poziția pe piața autoturismelor.

Inovații pe plan de siguranță și protecția a mediului a fost continuat de Volvo dezvoltând idei noi ca de exemplu zona de compresie care absoarbe socul în cazul unui impact, scaune pentru copii montate în sens invers cu direcția mersului, coloană de direcție rabatabilă în cazul unui impact, protectia în cazul unui impact lateral și convertor catalitic cu trei căi cu Lamdasond fiind introduse de Volvo spre sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970.

Gama Volvo 240 a înlocuit modelul 140 cu nivele mai ridicate de siguranță și calitate. La modelul 240 s-a adăugat și modelul mai mic fabricat în Olanda, Volvo 340. Cu ajutorul acestor modele, compania Volvo a produs mai mult de 4 milioane de mașini la sfârșitul anului 1970.

La rîndul ei, seria 700 introdusă în anul 1982 a ajutat pe Volvo să facă un nou pas spre piața exclusivă a mașinilor de calitate înaltă. Mai tărziu seria 340 a fost înlocuit de seria 400 care a câștigat merite pentru capabilitatea pe drum și siguranță, având un interior destul de spațios.

În junie 1991 un Volvo complet nou și diferit a fost lansat pe piață. Seria 850 a fost prima mașină executivă de la Volvo cu tracțiune pe față și motor transversal cu cinci cilindri. Calitatea înaltă de siguranță combinat cu plăcerea adevărată de condus oferită de acest model a dus la multe premii independente câștigate de acest model.

În 1993 propunerea de o eventuală unire cu compania Renault a fost anulată în ultimele stadii lăsănd-o pe Volvo ca unul dintre ultimele producători independenți de autoturisme. Acest lucru a însemnat un punct important în compania Volvo care a afectat planurile acesteia și a pavat drumul spre noua strategie dinamică a companiei prin prezentarea celor două modele noi, Volvo S40 și V40 care reprezentau noua generație cu un design mai rotund și mai plăcut.

Acestea ca și modelul Volvo C70 coupé și convertibilă (varianta decapotabilă) care au fost prezentate mai tărziu în același an, erau mașini care combinau valorile de siguranță impuse de modelele anterioare, de moștenirea și ideologia Volvo cu protecția mediului, adaugând un stil sporty, eleganță și un design și inginerie captivantă

Împreună cu seria Volvo S80 sedan din 1998 și seria V70 wagon din 1999, toate aceste inovații și elemente de design au fost contopite în mașini care și de Gustaf Larson și de Assar Gabrielson ar fi fost recunoscuți ca mașini Volvo care reprezentau dorințele lor pentru siguranță, calitate de producție dar care pot să fascineze și să atragă clienți pe piața sofisticată a zilelor noastre.

Între anii 1927 și 31 Decembrie 2007 Volvo a produs 14.937.411 de automobile.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Volvo va investi 11 mld. dolari in in China, 28 Februarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 12 martie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]