Benzină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Benzina, este un amestec lichid derivat din petrol, care este compus în principal din hidrocarburi lichide (având între șase și zece atomi de carbon în moleculă) și care este imbunătățit cu benzenuri, pentru a mări cifra octanică, folosit drept combustibil în motoare cu combustie internă.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înainte de inventarea motoarelor cu combustie internă, benzina era vândută în sticle mici, ca un tratament împotriva păduchilor și ale ouălor acestora. Acest tratament nu mai este comun datorită riscului mare de incendiu și riscului dermatitei.

În timpul Războiul Franco-Prusac al anilor 1870-71, pétrole (benzină) era adunată în Paris pentru a fi folosită împotriva unui posibil atac Prusac asupra orașului. Mai târziu, în 1871, s-au răspândit zvonuri în oraș, privind așa-numitele pétroleuses, femei care foloseau benzină pentru a incendia clădirile orașului.

Benzina este de asemenea folosită ca inhalant psihoactiv.

Volatilitate

Benzina este mult mai volatilă decât motorina sau Kerosenul, nu datorită compușilor, ci mai ales din cauza aditivilor. Volatilitatea este adesea controlată prin amestec cu butan, care fierbe la −0.5 °C.

Benzina se mai caracterizează și prin Cifră octanică, adică rezistența la detonație.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Benzină

Multimedia