Sari la conținut

Maserati

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maserati S.p.A.
TipFilială
Fondată1 decembrie 1914 Bologna
ȚaraItalia
SediuModena
Oameni cheieSergio Marchionne (Președinte)
Davide Grasso[1] (CEO)
IndustrieAutomobile
ProduseAutomobile
Venit 586 milioane (2010)[2]
ProprietarFiat Group
Angajați723 (2009)[2]
SloganExcellence Through Passion
Prezență online
Maserati.com

Maserati (în pronunție italiană: [maze`ra:ti]) este un constructor de mașini de lux italian, care a fost fondat pe 1 decembrie 1914 în Bologna. Sediul companiei este acum în Modena, iar emblema ei este un trident. Este deținut de gigantul italian Fiat S.p.A. din 1993. În interiorul Grupului Fiat, Maserati a fost la început asociat cu Ferrari S.p.A., dar mai recent a devenit parte a grupului de mașini sport Alfa Romeo.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Frații Maserati[modificare | modificare sursă]

Frații Maserati, Alfieri, Bindo, Carlo, Ettore și Ernesto au fost toți implicați în construcția de automobile în secolul XX. Alfieri, Bindo și Ernesto au construit mașini de Grand Prix de 2 litri pentru Diatto. În 1926, Diatto a suspendat producția de mașini de curse, acest lucru ducând la creare primului Maserati și crearea companiei Maserati. Unul dintre primele Maseratiuri conduse de Alfieri, a câștigat Targa Florio din 1926. Maserati a început să producă mașini cu 4, 6, 8, 16 cilindri. Mario, un artist, este considerat cel care ar fi conceput emblema trident, având ca inspirație Fontana del Nettuno din Bologna.

Alfieri Maserati a murit în 1932, dar alți trei frați, Bindo, Ernesto și Ettore, au ținut firma în viață, construind mașini care au câștigat curse.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ [1]
  2. ^ a b „Annual report 2009” (PDF). fiatgroup.com. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Maserati