Sari la conținut

Nevăstuică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nevăstuică mică
Fosilă: Pleistocen târziu—prezent
Nevăstuică central-europeană (Mustela nivalis vulgaris) în Surrey, Anglia
Stare de conservare

Risc scăzut (LC)  (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Ordin: Carnivora
Familie: Mustelidae
Gen: Mustela
Specie: M. nivalis
Nume binomial
Mustela nivalis
Linnaeus, 1766
Răspândirea globală a M. nivalis

Nevăstuica mică[2] (Mustela nivalis) este o specie de animale carnivore din genul Mustela, familia Mustelidae. Nevăstuica este cel mai mic mamifer carnivor și este nativă din Eurasia, America de Nord și Africa de nord.

Caracteristica morfologică a nevăstuicii este corpul lung și suplu, cu picioare scurte în raport cu lungimea trupului. Corpul este acoperit pe partea dorsală de o blană de culoare brună, iar ventral de culoare albă gălbuie. La unele specii se schimbă culoarea blănii în funcție de anotimp. Nevăstuica este foarte asemănătoare cu hermelina, însă este de dimensiuni mai mici.

Nevăstuicile trăiesc în general solitar, și sunt active mai ales noaptea. Ele sunt animale foarte agile, iuți și agresive, și vânează animale care pot să-i depășească mărimea corporală. Printre animalele vânate se numără mamifere mici, păsări, rozătoare (frecvent iepuri) etc. Nevăstuicile pot face pagube în gospodării, deoarece uneori mănâncă păsări crescute de oameni (rațe, gâște, găini etc.).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tikhonov, A., Cavallini, P., Maran, T., Kranz, A., Herrero, J., Giannatos, G., Stubbe, M., Conroy, J., Kryštufek, B., Abramov, A., Wozencraft, C., Reid, F. & McDonald, R. (2008). Mustela nivalis. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 21 March 2009.
  2. ^ Bogoescu, Constantin; Dabija, Alexandru; Sanielevici, Emil (). Atlas zoologic. Editura Didactică și Pedagogică, București. p. 200. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nevăstuică
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Nevăstuică